Nederland pas na shoot-outs langs ‘invalploeg’ Frankrijk

De Oranje Heren hebben met pijn en moeite Frankrijk verslagen in de FIH Pro League. Waar Nederland een dag in eerder nog veel indruk maakte met de 11-1 tegen Zuid-Afrika, werd nu pas na het nemen van shoot-outs gewonnen. Het land dat eigenlijk helemaal niet mee zou doen aan deze competitie, bleek in de praktijk een erg lastige klant. Na de reguliere speeltijd stond het in Potchefstroom namelijk 2-2.

De opluchting was van het gezicht van Joep de Mol af te lezen, nadat hij de winnende shoot-out binnenschoot. Vreugde, maar vooral bevrijding. Het gebalde vuistje sprak boekdelen. Gelukkig. Toch nog enigszins een goede afloop tegen Frankrijk, dat vijftien dagen geleden pas werd toegelaten tot de Pro League.

Een ontwikkeling die de nummer dertien van de wereld te danken had aan Canada. Die ploeg had zich namelijk teruggetrokken, vanwege alle onzekerheid rondom het coronavirus. Maar… Canada was ook al een reserve. Die ploeg was – samen met Zuid-Afrika, dat wel voet bij stuk hield – in december aangewezen als vervanger van Australië en Nieuw-Zeeland. Die landen zagen het door het vermaledijde virus ook niet zitten om mee te doen.

Jorrit Croon gaf na dik twintig minuten de assist voor de 1-1. Foto: WorldSportPics/Christiaan Kotze

Het klinkt misschien een beetje flauw, maar Oranje speelde vandaag dus tegen de vervanger van de vervanger. Een invalploeg. Net als Zuid-Afrika op papier geen echte graadmeter voor Nederland. Inderdaad, op papier. Want op het veld bleek dat al heel snel echt anders te zijn.

De achteloos pielende Franse teenager

Pas vijf minuten waren er gespeeld toen keeper Maurits Visser het aluminium hoorde. Een waarschuwingsshot van Martin Brisac. Opgepast Oranje, dat was de boodschap. Maar Nederland, door de afwezigheid van Pirmin Blaak, Lars Balk en Jip Janssen met veel minder ervaring achterin, knoopte die waarschuwing niet goed in de oren. Vijf minuten later was het alsnog raak, via Stanislas Branicki. De teenager pielde vrij achteloos langs twee Oranje-klanten en passeerde Visser in de korte hoek: 1-0. Nederland kreeg wel wat kansjes, maar die leverden aanvankelijk – ook door succesvol gebruik van de video-scheidsrechters door de Fransen – vrij weinig op.

Dat veranderde toen Thierry Brinkman, een beetje uit het niets, Nederland na 23 minuten op gelijke hoogte bracht. Oranjes aanvoerder werd compleet vrijgelaten door alles en iedereen in het blauw, al was het voorwerk van Jorrit Croon – mooi vrijgespeeld en gevoelig passje met het puntje – erg fraai. De 1-1 zorgde voor een opleving, die Oranje twee corners bracht. Bij de laatste hadden de Nederlanders veel pech, dat ze – omdat er door de warrig fluitende Wanri Venter schijnbaar al voordeel was gegeven – hun video-referral kwijtraakten.

Na de tweede corner van Tim Swaen raakte Nederland z’n video-referral kwijt. Foto: WorldSportPics/Christiaan Kotze

Frankrijk, waar Oranje-bondscoach Jeroen Delmée tot en met de eindverantwoordelijke was,  bleek in de praktijk dus een veel lastiger klant dan Zuid-Afrika. Ook na rust had de ploeg van Frederic Soyez z’n zaakjes defensief goed voor elkaar, al had Nederland in het derde kwart wel moeten uitlopen naar 2-1. Na een mooie steekpass van Steijn van Heijningen, raakte Thijs van Dam van dichtbij keeper Arthur Thieffry. De rebound – die kans was nog veel groter – werd naastgeveegd door Terrance Pieters. De dalen bij Nederland waren ondertussen ook diep, zoals een blinde bal van Derck de Vilder die in het grote niets over de zijlijn ging.

Alsnog shoot-outs

Diezelfde De Vilder was tien minuten voor tijd dicht bij de winnende. De Kamponger tikte de bal ook binnen, maar had eerder shoot gemaakt. Oranje bewaarde het beste voor het laatst en voerde de druk op. Frankrijk deed z’n uiterste best te overleven, maar werd vijf minuten voor tijd geklopt. En hoe. De zwaarbevochten 2-1 van Nederland was schitterend. Joep de Mol scoopte de bal vanaf zo’n 25 meter naar Koen Bijen, die uit de lucht kiezelhard binnenschoot. Een goal waar ook de video-scheids niets aan kon veranderen.

Koen Bijen viert feest, maar een minuut later viel alsnog de Franse 2-2. Foto: WorldSportPics/Christiaan Kotze

De buit leek daarmee binnen voor Oranje. Inderdaad, leek. Want Victor Charlet, de Franse cornerreus, mocht vier minuten voor het einde nog een keer aanleggen vanaf de kop van de cirkel. De bal aaide nog de stick van lijnstop Thierry Brinkman, maar ging tegen de plank: 2-2 en dus alsnog shoot-outs.

Daarin liep Oranje eerst achter de feiten aan door de misser van Thierry Brinkman, maar een knappe save van Visser bracht Nederland terug in de race. Nadat Frankrijk voor de tweede keer miste, schoot De Mol zijn ploeg naar de twee punten – die een ploeg krijg bij shoot-out-winst.

Geheel in de trend van de wedstrijd, werd ook die beslissing aangevochten bij de video-scheids. Maar ditmaal kon die Frankrijk geen hulp bieden. Oranje blijft hierdoor ongeslagen in de Pro League, maar liet woensdag ook zien kwetsbaar te zijn. Wat dat betreft levert deze wedstrijd meer lesmateriaal op voor Delmée dan die 11-1 zege van gisteren.

Nederland* – Frankrijk 2-2 (1-1)
10. 0-1 Branicki
23. 1-1 T. Brinkman
55. 2-1 Bijen
56. 2-2 Charlet (sc)

*wint na shoot-outs

Shoot-outs:
Van Dam (Nederland) raak, 1-0
Lockwood (Frankrijk) raak, 1-1
T. Brinkman (Nederland) mis, 1-1
Tynevez (Frankrijk) raak, 1-2
Reijenga (Nederland) raak, 2-2
Dumont (Frankrijk) mis, 2-2
Bijen (Nederland) raak, 3-2
Charlet (Frankrijk) mis, 3-2
De Mol (Nederland) raak, 4-2

Check hier de highlights in het liveblog


7 Reacties

 1. robvisser

  Een zwakke en rommelige wedstrijd van Nederland, tegen een tegenstander waarvan je gewoon moet winnen. Knullig weggegeven voorsprong. Terrance Pieters mist teveel kansen. Al met al een wedstrijd om snel te vergeten. Gelukkig nog een bonuspunt .

  1. Eelco Houwink

   Ik vond FR eerder verassend sterk, misschien wel omdat het spelen tegen hun oude coach extra pep gaf. En FR oogde in de duels soms beter en ervarener dan NL, ook met hele jeugdige spelers die extra energie en swung gaven. NL had genoeg cirkelpenetraties maar was daar met meer mankracht minder scherp en effectief. Al met al een mooie strijd en als FR dit doorzet gaat het zeker stijgen in de Int. rangorde.

 2. keesbrinkman

  Frankrijk wegzetten als de vervanger van de vervanger, doet hen geen recht. Ze stonden sterk te spelen - mooi om te zien en verrijking voor internationale competitie!

 3. Hans De Baijens

  En weer Visser die Nederland red Betwist de nummer 1 👊👊

  1. ruud-stork

   Stop toch eens met je geleuter na iedere interland dat Visser de nummer 1 is.

 4. PeterMontijn

  Ben benieuwd naar de samenvatting en de goals, mn die van Koen Bijen

 5. lenny-baker

  En Visser zag er niet zo lekker uit bij de corner voor 2-2.


Wat vind jij? Praat mee...