Oranje walst in Potchefstroom over Zuid-Afrika (1-11)

Als een kudde olifanten in het verderop gelegen Krugerpark is Oranje dinsdagavond over Zuid-Afrika gewalst. In Potchefstroom won Nederland in het onderlinge Pro League-duel met liefst 1-11 van de huidige nummer tien van de wereld. Het was de grootste zege van Oranje sinds de 12-0 op Polen tijdens het EK van 2013.

Wie vooraf het affiche Nederland – Zuid-Afrika zag, kon niet anders dan terugdenken aan het bizar verlopen duel op de Spelen van Tokio. Waarin Oranje tegen de toenmalige nummer veertien van de wereld in no time met 3-0 achter kwam, de weg volledig kwijt was, uiteindelijk met 5-3 won maar toch als morele verliezer van het veld ging.

De internationals die destijds tussen de lijnen stonden, zullen in de aanloop ongetwijfeld ook hebben teruggedacht aan die pot. Dit Pro League-treffen deed echter in niets herinneren aan dat dieptepunt van de Spelen. Of het moet de 1-1 van Zuid-Afrika zijn aan het begin van het tweede kwart, waarbij verdediger Joep de Mol zich veel te gemakkelijk liet uitspelen in de cirkel door Mustapha Cassiem, een van de plaaggeesten afgelopen zomer in Japan. Hij bediende aanvaller Nqobile Ntuli, die de gelijkmaker achter Blaak tikte.

Volgashockey

Het was dus het enige déjà-vumoment voor de Nederlandse Tokiogangers, want Oranje was verder heer en meester op het universiteitsterrein in Potchefstroom. De ploeg van coach Jeroen Delmée speelde achterin geconcentreerd, op het middenveld nauwkeurig en creëerde voorin voldoende kansen. Dat laatste was in de vorige wedstrijden nog ondermaats, maar tegen Zuid-Afrika leverde het volgashockey bakken met mogelijkheden op.

Tim Swaen legt aan voor een strafcorner. De verdediger scoorde twee keer tegen Zuid-Afrika. Foto: Worldsportpics/Christiaan Kotze

De eerste was al na twee minuten voor aanvoerder Thierry Brinkman die de zijplank raakte. Kun je die bal nog als mogelijkheid afdoen, de kans voor Dennis Warmerdam een paar minuten later moet je betitelen als levensgroot na een pass van Terrance Pieters. De toekomstige Bloemendaler liftte de bal iets te gretig over het doel.

Nog binnen tien minuten was het toch 0-1. Steijn van Heijningen soleerde over de achterlijn. De HGC’er bediende Koen Bijen, die leek te scoren maar het lichaam van Tyson Dlungwana trof. Strafbal. Met Jip Janssen op de bank benutte Tim Swaen deze kans om in zijn tweede interland zijn eerste treffer te maken. Janssen was vlak voor het einde van het eerste kwart dichtbij de 0-2, maar de doelpaal stond een treffer bij een steenharde strafcorner in de weg.

Thierry Brinkman juicht na weer een treffer. Foto: Worldsportpics/Christiaan Kotze

De 1-1 van Ntuli zorgde zichtbaar voor wat hoop in de Zuid-Afrikaanse harten. Die verdween echter in hetzelfde tempo als portie vers gras in een keel van een olifant. Eerst was het Floris Wortelboer die net als Van Heijningen over de achterlijn soleerde, clubgenoot Brinkman bediende, die de 1-2 binnentikte.

Een minuut later was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. Kampong-speler Derck de Vilder mocht vogeltje vrij de cirkel binnenwandelen. Omdat niemand hem aanviel, ramde hij de bal met de backhand op het doel. Door de benen van de Zuid-Afrikaanse goalie werd het 1-3. Op slag van rust was het Thijs van Dam die de bal helemaal verkeerd raakte maar toch scoorde (1-4). Het verontschuldigende gebaar na de treffer was veelzeggend.

Uitgehongerd

Stiekem hadden de Zuid-Afrikanen misschien gehoopt dat Oranje het na die riante voorsprong wat rustig aan zou doen in de tweede helft, maar als een stel uitgehongerde leeuwen dook Nederland op haar kansloze prooi die met huid en haar werd verslonden. De 1-5 van Jorrit Croon viel zo snel in het derde kwart dat de Ziggo-televisiekijkers alleen de herhaling nog zagen.

Tijmen Reyenga krijgt een knuffel na de 1-10. Foto: Worldsportpics/Christiaan Kotze

In het resterende deel van het duel kon Oranje zich heerlijk uitleven en – voor zo ver nodig – werken aan het zelfvertrouwen. Door treffers van achtereenvolgens Janssen (strafbal), Swaen (strafcorner), Bijen, Brinkman, Reyenga en Janssen (strafcorner) werd het liefst 1-11.

Opnieuw een bizarre uitslag dus. Nu echter een die veel goeds belooft voor de komende dagen waarin Oranje woensdag en zondag Frankrijk treft en het zaterdag opnieuw tegen Zuid-Afrika mag opnemen in Potchefstroom. Die ploegen moeten vrezen dat ze door dit ontketende Oranje ook onder de voet worden gelopen.

Zuid-Afrika – Nederland 1-11 (1-4)
7. Tim Swaen (sb) 0-1
20. Nqobile Ntuli 1-1
26. Thierry Brinkman 1-2
27. Derck de Vilder 1-3
30. Thijs van Dam (sc) 1-4
31. Jorrit Croon 1-5
46. Jip Janssen (sb) 1-6
47. Tim Swaen (sc) 1-7
49. Koen Bijen 1-8
51. Thierry Brinkman 1-9
54. Tijmen Reijenga 1-10
55. Jip Janssen (sc) 1-11


 

Lees hieronder de updates uit het liveblog van Zuid-Afrika – Nederland terug


Wat vind jij? Praat mee...