Oranje Dames ook te sterk voor Australië: 3-1

Lang wist Nederland zondagmiddag in het Wagener Stadion het veldoverwicht tegen Australië niet uit te drukken in veel goals, op een sleeppush van Ireen van den Assem na. Dankzij doelpunten van Laurien Leurink en Maria Verschoor in het vierde kwart boekte Nederland alsnog een ruime overwinning: 3-1.

Plaatsing voor de Grand Final van volgende week stond niet meer op het spel, want beide landen hadden zich na die knotsgekke campagne van uit- en thuiswedstrijden al gekwalificeerd voor de laatste vier. Eigenlijk was dit duel niets meer dan een generale repetitie, want de plekken één tot en met vier waren ook al verdeeld. Toch zaten er weer 6.500 toeschouwers op de tribune. Mede vanwege de successen zijn de Oranje Dames nog altijd razend populair.

Het Nederlands elftal vlak voor de wedstrijd. Foto: Koen Suyk

Rake sleeppush van Ireen van den Assem

Gedurende alle Pro League-wedstrijden die het Nederlands elftal over de hele wereld heeft gespeeld, van in China tot in de Verenigde Staten tot in Nieuw-Zeeland, was Australië het enige team dat Nederland wist te verslaan. Het riep de vraag op in hoeverre de Aussies het Oranje structureel moeilijk konden maken. Maar sinds Nederland de laatste weken steeds meer in een vaste samenstelling speelt, wordt het spel steeds beter. Ook nu was de zege van Oranje dikverdiend.

Een sleeppush over de grond en tegen de plank van Ireen van den Assem leverde in de veertiende minuut de openingsgoal voor Nederland op, in een fase waarin Oranje veel en veel sterker dan Australië was. Een schot van Marloes Keetels dat recht op keepster Rachael Lynch af ging, Marijn Veen die Lynch omspeelde maar voor een leeg doel naast tikte, een strafcorner van Caia van Maasakker die net langs de verkeerde kant van de paal zeilde: het hadden in het eerste kwart allemaal zomaar goals op kunnen leveren.

Ireen van den Assem juicht na haar doelpunt: de 1-0. Foto: Koen Suyk

De overwinning had groter uit kunnen vallen

Het slechte spel in de uitwedstrijd tegen Groot-Brittannië (0-1 winst) van vorige week zaterdag was verontrustend, maar sindsdien heeft Nederland zich herpakt. Donderdag tegen Argentinië (2-1 zege) en ook nu tegen Australië was de stijgende lijn zichtbaar. Met drie strafcorners in het tweede kwart plus schoten van Lidewij Welten en Kelly Jonker, gered door keepster Lynch, had Oranje de 1-0 voorsprong voor rust wel verder uit moeten bouwen. Het rendement was laag.

Het spel in balbezit van Nederland af en toe ook slordig. Xan de Waard die zonder onder druk te worden gezet een bal over de zijlijn speelde. Verdediger Caia van Maasakker die net buiten de cirkel wilde opbouwen, maar knullig inleverde. In de eerste minuut van de wedstrijd moest Josine Koning op een schot van Ambrosia Malone naar de bal duiken om haar doel schoon te houden.

Maria Verschoor heeft Oranje op een 3-0 voorsprong gezet. Foto: Koen Suyk

Goals van Leurink en Verschoor

In het derde kwart kreeg Australië vanuit het niets een kans op de gelijkmaker, na balverlies van Eva de Goede rond de kop van de cirkel. Oog in oog met keepster Anne Veenendaal faalde Rebecca Greiner echter. Het was een gevaarlijk moment. Het derde kwart was sowieso niet het beste kwart van Nederland, al was Kelly Jonker met een mogelijkheid tot een tip wel twee keer dichtbij een doelpunt. Maar zowel tegen de voorzet van Marijn Veen als van Malou Pheninckx kreeg ze net haar stick niet aan gezet.

Daardoor hield Oranje de tegenstander in de wedstrijd en lag het gevaar van een tegendoelpunt en daarmee de gelijkmaker op de loer. Toen acht minuten voor tijd Laurien Leurink – die de laatste tijd niet in grootse vorm steekt – een pass vanaf de rechterflank van Sanne Koolen binnentikte (2-0), werd de wedstrijd toch nog vroegtijdig beslist. Twee minuten later schoot Maria Verschoor de bal in het dak van het doel en was de Oranjevreugde helemaal compleet. In de slotfase maakte Emily Chalker nog wel de 3-1 voor Australië. Donderdag speelt Nederland in de halve finale van de Grand Final tegen Duitsland, dat vandaag nog een verre uitwedstrijd in de Verenigde Staten speelde en met 2-3 won.


12 Reacties

 1. ludoraedts

  Waarom op Ziggo Docu? Daar moet je een extra abonnement voor hebben. (via de Ziggo app was de wedstrijd gisteren wel te bekijken).

  1. pimhdm

   Hij is nu ook te bekijken via kanaal 13 (het informatiekanaal van ziggo) vanaf 14:55

 2. adrievandeparel

  Supergoed de 1-0 van IREEN, het had 4-0 kunnen zijn en Nederland scoort de bevrijdende eerste goal door Ireen van den Assem die nu gelukkig al jarenlang een vaste basisplaats heeft in het Nederlands team. Ik wil ook Tim Steens een compliment geven , heb deze keer eens geluisterd, anders kijk ik alleen maar en zie het zelf, ik ken alle speelsters al jarenlang en weet zelf wel wie de bal heeft en wie scoort. Door het gruwelijke commentaar op Tim hier had ik me nu voorgenomen nu eens mee te luisteren en ik kan hem alleen maar complimenteren, enthousiast (belangrijk) , laat duidelijk horen dat hij voor Nederland is (dit itt voorgaande collega's ) en alles klopt gelukkig wat hij zegt, van mij mag Tim blijven ! Ik ben wel bevooroordeeld want ik ken hem als een uitstekende hockeyer van de sportacademie en een enthousiaste sporter. Ga zo door Tim ! Intussen is Nederland veel en veel beter dan Australië, 99% in balbezit en nog steeds 1-0 voor en zal gaan WINNEN !

  1. MIck

   Een commentator hoeft helemaal niet voor Nederland te zijn, de enige functie die de commentator heeft is vertellen wat er op het veld te zien is. Heel mooi dat jij je niet aan meneer Steens ergert maar de man mist zo vreselijk veel. Vandaag ook weer de goal van Welten word volkomen terecht afgekeurd omdat ze met haar bolle kant slaat en ja als je dat als commentator niet ziet ook nog na meerdere herhalingen ben je gewoon niet geschikt.

 3. robvisser

  Hoeveel kansen hebben de dames nodig om de boel op slot te gooien? Rendement heel laag de laatste tijd. De wedstrijd had allang gespeeld kunnen zijn.

  1. sapi

   Idd, en wat doet Leurink de laatste tijd in het veld? Leurink en Jonker zijn vervangbaar aan het worden. Malou weer hard aan het werk, mooi om te zien.

 4. robvisser

  Bedoeld of onbedoeld, wel een mooie opsteker voor Leurink want de laatste tijd speelt ze moeizame wedstrijden.

  1. sapi

   Klopt, maar voor haar positie en ervaring mag er toch meer rendement verwacht worden in alle wedstrijden.

 5. adrievandeparel

  Natuurlijk zojuist de samenvatting bekeken op hockey.nl (vanaf 10 uur staat die er op) en geconstateerd dat Tim geen enkele fout maakt ! Bij het schot van Lidewij kan niemand direkt zien hoe ze de bal raakt, er staan spelers voor en hockeysticks er voor. Dan zegt Tim dat het 4-1 is , zoals iedereen op dat moment die tv kijkt denkt, en is er enthousiast over (een pluspunt van hem). Dan wordt de video aangevraagd en zegt hij dat ook. Bij de annulering (jammer was anders een hele mooie van Lidewij, gelukkig wel weer gescoord) geeft Tim dat direkt door en gaat vol enthousiasme verder. Ik heb al aangegeven dat ik vooral ook een pluspunt vind dat hij voor Nederland is en hoopt dat Nederland wint. Hiervoor , vier jaar terug en meer , ergerde ik me aan het commentaar omdat toen bij een kans van Australië of Argentinië of wie dan ook , het over kwam van jammer dat die kans niet benut werd en Nederland dan een tegengoal kreeg, meerdere keren gebeurd. Kortom van mij mag Tim blijven, en het belangrijkst is dat de Nederlandse dames/vrouwen blijven winnen, donderdag tegen Duitsland ben ik er hopelijk bij en zaterdag bij de finale tegen Argentinië/Australië gaan ze hopelijk de 1e Pro League winnen, in augustus weer EK worden in Antwerpen en volgend jaar weer Olympisch Kampioen, SUCCES !

  1. MIck

   Een samenvatting is niet representatief voor de vele keren dat commentator Steens ernaast zit. Maar nog belangrijker we hebben allebei een andere mening niks mis, jij vind meneer Steens goed en ik niet.Een commentator moet neutraal zijn en als Ned speelt mag hij laten blijken dat hij enthousiast is maar dat is niet zijn eerste taak zijn eerste taak is vertellen wat er op het veld te zien is en dat is al heel lastig voor deze commentator.

 6. robvisser

  @adrievandeparel Philip Kooke stoorde zich aan het succes van de NL dames, hij werd daardoor cynisch en dat was vervelend om naar te luisteren. Bij Tim Steens heb ik dat niet. Inmiddels ben ik gewend aan zijn stijl, al vind ik dat hij te lang bij bepaalde zaken blijft stilstaan en het woord 'Jazeker' bij een NL goal hoeft niet.

 7. adrievandeparel

  Er zal zeker het een en ander voor verbetering vatbaar zijn , hoop dan ook dat Tim dat gaat doen , zal hij zeker doen als de kritiek maar positief en opbouwend is , en terecht. Het belangrijkst is dat hij heel enthousiast verslag doet en ik vind het een groot pluspunt dat hij laat blijken dat hij voor Nederland is en dat hij hoopt dat Nederland wint (bij die vorige ergerde ik me als die enthousiast was als de tegenstander scoorde of het jammer vond dat die een kans mistten, is echt gebeurd). Van mij mag Tim verder gaan met de wedstrijden van Nederland en in de Hoofdklasse, zijn enthousiasme geven voor mij de doorslag en ik geef Tim alle kans zich te verbeteren, weet zeker dat hij dat ook gaat doen.


Wat vind jij? Praat mee...