Oranje begint missie in Tokio met 5-1 winst op India

De Oranje Dames zijn hun jacht op een gouden medaille in Tokio begonnen met een 5-1 overwinning op India. In eerste instantie hadden ze het even moeilijk en lieten ze de Indiërs op gelijke hoogte komen, maar uiteindelijk was het kwaliteitsverschil te groot. Voor aanvaller Felice Albers was haar olympisch debuut met twee doelpunten een sprookje.

De voortekenen waren al snel goed voor het Nederlands elftal in het Oi Hockey Stadion. Onder een donkere hemel – in Tokio gaat de zon om 19.00 uur onder – vond Felice Albers na zes minuten hockeyen de armen van Frédérique Matla. Het was een voorzet vanaf de achterlijn van Margot van Geffen die Albers bij de tweede paal binnentipte. Een 1-0 voorsprong voor Oranje, waarbij Lidewij Welten en Xan de Waard terugkeerden van hun blessures.

Felice Albers van Nederland viert de 1-0 tegen India. Foto: Koen Suyk

Gelijkmaker van India een blunder van Koning

Maar toch kreeg het Nederlands elftal voor rust met een tegenslag te maken. Waar de gedachten van de hockeyvolgers van tevoren misschien uitgingen naar een probleemloze winst, bleek India-bondscoach Sjoerd Marijne een fitte en technisch handige ploeg te hebben gebouwd, die af en toe best wat gevaar stichtte.

Het schot dat aanvoerder Rani na 28 minuten hockeyen afvuurde was richting het midden van de goal, maar keepster Josine Koning greep volledig mis. Een zeldzame blunder van de goalie van Den Bosch, die de gelijkmaker betekende (1-1). Toen Koning vervolgens haar helm afzette, deed de blik op haar gezicht vermoeden dat ze zelf ook niet begreep hoe ze zo makkelijk een doelpunt weg had kunnen geven. Ook voor Marijne – oud-bondscoach van Oranje – kwam de 1-1 als een verrassing. Hij was op zijn scherm beelden aan het terugkijken toen Rani scoorde.

Olympisch kampioen worden in Tokio is de missie die de Oranje Dames al jarenlang hebben en waarvoor in principe ook alle lampen op groen staan, maar ze moeten het nog maar wel even doen. Zelfs na het winnen van het WK (2018), drie EK’s (2017, 2019, 2021), twee Pro Leagues (2020, 2021), de Champions Trophy (2018) en de Hockey World League (2017) is het winnen van een gouden plak geen zekerheid. Eén wedstrijd waarin het even tegenzit, één moment van onoplettendheid, kan ook voor de torenhoge favoriet het verschil zijn tussen wel of geen olympisch kampioen.

De nieuwe look van Maria Verschoor. Foto: Koen Suyk

De 2-1 van Margot van Geffen

Hoewel Nederland over de hele eerste helft gezien beter was dan India en ook meer kansen creëerde, bleef na de 1-1 een doelpunt in eerste instantie uit. De strafcorner liep nog niet bij de ploeg van Alyson Annan. Eerst waren het drie pogingen van Caia van Maasakker die hun weg naar het net niet wisten te vinden. Twee keer redde keepster Savita, één keer met haar handschoen en één keer met haar klomp. Toen bij de vierde strafcorner gekozen werd voor Frédérique Matla, pushte het fenomeen van Den Bosch de bal op de paal. Het zat even niet mee voor Nederland.

Er was nog genoeg tijd, dus de Oranje Dames raakten niet in paniek. Om de Indiërs te verrassen, kozen ze bij de eerste strafcorner na rust voor een variant. Dat bleek een goede keuze. Caia van Maasakker deed alsof ze ging pushen, maar speelde Margot van Geffen in, die raak tipte (2-1). Een belangrijke rol dus voor Van Geffen, die bij de 1-0 ook al de voorzet gaf op Albers.

Margot van Geffen juicht na haar doelpunt tegen India. Foto: Koen Suyk

Tweede goal van Albers

Vervolgens speelde Nederland zichzelf binnen een tijdbestek van een paar minuten naar een veilige marge. Toen Pien Sanders over de achterlijn naar binnen kwam, was het wéér Felice Albers die raak tipte (3-1), haar tweede goal in haar debuutwedstrijd op de Olympische Spelen. Twee minuten later vuurde Frédérique Matla met haar backhand de 4-1 binnen. De aanvalsmachine van Nederland kwam op stoom.

Acht minuten voor tijd tankte ook Caia van Maasakker zelfvertrouwen door de zesde strafcorner van Nederland raak te pushen (5-1). Daarmee boekten de Oranje Dames na de 1-1 vlak voor rust alsnog een prima overwinning en bewezen ze niet onrustig te worden wanneer het even tegenzit. Een kwaliteit die nog weleens van pas kan komen in hun jacht op de olympische titel.

Nederland – India 5-1 (1-1)
06. Felice Albers 1-0
28. Rani 1-1
33. Margot van Geffen (sc) 2-1
43. Felice Albers 3-1
45. Frédérique Matla 4-1
52. Caia van Maasakker (sc) 5-1

Lees hieronder de updates van ons liveblog terug 


35 Reacties

 1. lezer

  Wat een verwarring !! Op NPO1 wordt het voetbal uitgezonden vanaf 13.00 uur . Dus helemaal geen hele hockey wedstrijd. Wat is het alternatief ?

  1. benthevanbreemenicloud-com

   Eurosport schakelt tussen sporten in onderandere hockey

  2. sonjavanzoggel

   Eurosport wel afgewisseld met andere sporten

 2. a-m

  Geen idee goeie dat wil ik namelijk ook weten!

 3. hockeyliefhebber12

  Eurosport kun je het volgen!

  1. sachab

   Daar is nu ook voetbal…

 4. floorstoelinga@hotmail.com

  Nu ook alleen maar voetbal bij Eurosport… Is het nog ergens anders te volgen?

 5. RobV

  @hockeyster Ja, dit gaat ‘m niet worden waarschijnlijk. Hockey weer de dupe. Er is ook nog een Eurosport 2 trouwens, bij mij zender 411. Daar is nu beachvolleybal, wellicht starks hockey.

  1. ruudalmere

   EUROSPORT zendt geen NL uit ! Knap stom !

 6. Balophetdak

  Discovery plus abonnement nemen, 5 euro voor 1 maand! Alle sporten worden uitgezonden, streamen en genieten maar !

  1. Linksbuiten

   Dat klopt. Alles wordt gestreamed in prima kwaliteit. Wel zonder kommentaar, maar of dàt zo erg is?

  2. arieaudier-nl

   Idd net genomen, helemaal prima.

 7. olijntemme

  Kan je het ook op ziggosport kijken?

 8. francakh

  Eurosport 1 = voetbal en Eurosport 2 = beach volleybal?!?!

 9. maaja

  Helaas... Veldhockey is mondiaal gezien een hele kleine sport. Zeker ivm voetbal

  1. Linksbuiten

   Veldhockey is mondiaal gezien de derde of vierde teamsport, een beetje afhankelijk van het systeem van tellen. Deze onwaarheid blijft maar herhaald worden op deze pagina's. Google het anders eens.

  2. christiaan-loeber

   En over cricket hoor je nooit wat maar is na voetbal de tweede sport. Had een livestream via nos.nl ook wel logisch gevonden.

 10. ronald

  Eurosport 1 zendt nu uit!

  1. sachab

   2 tellen……

 11. RobV

  @ronald Klopt, alleen de goals zo lijkt het. Beter dan niks.

  1. ronald

   Tja.. blijft een schakelprogramma helaas. Wel bijzonder dat er bij een spelen zonder publiek niet voor elke sport gewoon een livestream is 😬

 12. RobV

  Oef, een blunder van Josine Koning. De 1-1 van India. Alleen de goals laten ze op Eurosport zien.

 13. christiaan-loeber

  Gelukkig mag je bij de nos de samenvatting vrouwen voetbal Zambia China kijken.

 14. gijssegers

  Ga naar www.discoveryplus.nl! Zo geregeld! Prima beeld! Kosten voor een maand € 5,99 Alle wedstrijden van alle sporten OS! Geen commentaar, ideaal!

  1. lexi-b

   Super tip Gijs, dank je! Dat het zonder commentaar is wordt voor mij een extra reden voor dit abo.

 15. K.hasebos_x

  Vind het raar dat er nu zonder publiek geen aparte live-streams worden gemaakt voor alle sporten. Zou je wel verwachten na een jaar corona. Vind het zelf ook erg vervelend omdat ik graag hockey wil kijken en ik nu alleen maar live voetbal zie op tv en andere sporten waar ik niet erg veel mee heb. Toch gek dat bij voetbal alles live word uitgezonden en van andere sporten moeten we maar momenten zien tussen de wedstrijden die al live te zien zijn.

 16. benthevanbreemenicloud-com

  Beetje jammer dat ze voetbal op npo1 én Eurosport uitzenden. Erg overbodig en zonde van de sporten die minder vaak worden uitgezonden hierdoor

 17. ronald

  Vliegende start Albers, wat gaaf voor haar. Als ze dit straks ook kan als het er écht om gaat kan ze nog wel eens heel belangrijk gaan worden

 18. TonGloppert

  Heerlijke om zo een groot toernooi te starten! Openingswedstrijd kan je maar gehad hebben en dan India 5-1, das prettig! Knap!

 19. cmb-koning

  Goed herstel oranje en keepster koning

 20. Linksbuiten

  Zo te zien zijn Xan de Waard en Lidewij Welten behoorlijk goed terug aan het komen van de gedwongen pauze. Paar kleine slordigheidjes misschien, maar lang niet slecht.

  1. Balophetdak

   Helemaal mee eens! Beide spelers positief aanwezig tijdens de wedstrijd. Prima begin van Oranje, fijne manier om als team in het toernooi te groeien. Je ziet vaak dat het Nederlands elftal de tweede helft de tegenstander overklast. De dames kunnen langer het basis niveau vasthouden in combinatie met individuele kwaliteiten.

 21. rutgermeijnen

  Kunnen we wel de goals zien via deze app???👍😊🏑


Wat vind jij? Praat mee...