Zerbo loodst Oranje naar simpele zege in China

De Oranje Dames zijn de tweede editie van de Pro League uitstekend begonnen. In Changzhou won de ploeg van bondscoach Alyson Annan met 0-3 van China. 

Bondscoach Annan kondigde voor het treffen aan dat het ‘een pittige wedstrijd’ zou worden. ‘Er is geen ploeg die het hier in China gemakkelijk heeft’, zei Annan vrijdag al. Daar was gezien het spelbeeld vrij weinig van te merken.

Oranje vliegt het dubbelweekend aan als eerste test in aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio komende zomer. Annan: ‘De wedstrijden tegen China zijn voor ons een goed onderdeel van de trainingen waarin we nu zitten. Een mooi moment om wat puntjes op de i te zetten.’ En dat leek aardig te lukken.

Bondscoach Alyson Annan ziet dat Nederland de wedstrijd onder controle heeft. Foto: FIH

China kwam amper in het vijandelijke 23-metergebied, terwijl Oranje ver op de helft van China de druk opvoerde. De Nederlandse defensie stond organisatorisch sterk. Extra fijn voor de debuterende Ilse Kappelle van Amsterdam, die zich gemakkelijk staande hield. Maar ook voor de van een blessure teruggekeerde Pien Sanders.

Zerbo in China on fire

Al in de derde minuut mocht Lauren Stam aanleggen voor de eerste strafcorner van de wedstrijd, maar deze werd goed uitgelopen door de Chinese defensie. Kort daarna was het wel juichen geblazen voor Ginella Zerbo. De spits van SCHC – weer terug in de selectie, maar nog allerminst zeker van een selectieplek voor de Spelen – bekroonde haar rentree al na acht minuten met een rake backhand van dichtbij: 0-1.

Vlak voor het einde van het eerste kwart kreeg Frédérique Matla de kans om de score te verdubbelen, maar zij stuitte op keepster Li Dongxiao. China, dat zich ten koste van de Belgische dames plaatste voor de Spelen, stelde daar weinig tegenover. En als het dan even gevaarlijk leek, stond daar altijd nog Xan de Waard die de bal uit de eigen cirkel hield.

Oranje nauwelijks in de problemen

Keepster Josine Koning raakte in het eerste halfuur slechts één keer de bal aan. Dat was een Chinese pass vanaf de middenlijn die de paal raakte, waardoor Koning in alle rust de bal naar de solide Nederlandse defensie kon terugspelen. Tekenend voor het spelbeeld in Changzhou.

Sanne Koolen versierde vlak voor het laatste fluitsignaal een strafbal. Foto: FIH

Oranje startte de tweede helft nog beter dan de eerste. Binnen een minuut mocht keepster Dongxiao al vissen na een goal van Laurien Leurink. Zij was het eindstation van een razendsnelle aanval over rechts, opgezet door Malou Pheninckx die op haar beurt De Waard vrij zag staan in de Chinese cirkel. Leurink hoefde alleen het laatste zetje te geven. Daarna leek Matla – eveneens terug bij Oranje – beter in haar spel te komen, maar haar backhand werd gekeerd door de Chinese goalie.

Die keepster moest aan het einde van het derde kwart wel haar meerdere erkennen op de inzet van Zerbo. De spits van SCHC scoorde op bijna identieke wijze haar tweede treffer van de middag. Opvallend: Zerbo maakte vier van haar veertien interlanddoelpunten op Chinese bodem. Het was bovendien de tweede keer dat Zerbo twee keer scoorde in één interland. Eerder lukte dat haar in een oefeninterland tegen Duitsland (3-0 zege, in 2016).

Ik voel aan de vibe dat dit een bijzonder jaar gaat worden Ginella Zerbo

‘Dit is een lekker begin’, reageerde Zerbo vanuit Changzhou direct na afloop. ‘Het gaat goed. Heerlijk om weer bij Oranje aan de slag te gaan. Ik ben blij met de twee doelpunten, maar persoonlijk had ik nog wel wat verbeterpunten. Mijn verdedigende taken bijvoorbeeld.’ Zerbo doelde daarmee met name op het laatste kwartier van de wedstrijd.

Lidewij Welten zet de achtervolging in. Foto: FIH

Het laatste kwart was er puur voor de statistieken, al werd China wel steeds gevaarlijker. Spits Yang Peng kreeg de grootste mogelijkheid, maar zij mikte in gevaarlijke positie echter naast de goal van Koning. De thuisploeg gooide de schroom wat meer van zich af, maar de verdediging van Oranje hield stand.

De Goede mist strafbal

Vlak voor het laatste fluitsignaal, nadat ‘de Chinese storm’ was gaan liggen, kreeg Nederland een strafbal. Sanne Koolen flatste de bal op een Chinese voet voor de doellijn. Het buitenkansje werd echter slecht ingepusht door Oranje-aanvoerster Eva de Goede, waardoor het in Changzhou bij 0-3 bleef.

Zondag staat alweer de tweede ontmoeting in het Wujin Hockey Stadium op het programma. ‘Ik heb superveel zin in de komende periode’, zegt Zerbo. ‘Tijdens de trainingen in Singapore was het even wennen aan de hitte en aan elkaar, maar ik voel aan de vibe dat dit een bijzonder jaar gaat worden. We trainen scherp en voor nu zijn er nog voldoende verbeterpunten, maar dat mag ook. Het grote doel is natuurlijk de Spelen. Iedereen wil goud halen in Tokio.’

Samenvatting Ziggo Sport

Bekijk hieronder de ruime Ziggo Sport-samenvatting van het duel tussen China en Nederland.

Lees hieronder onze live-updates terug


11 Reacties

 1. robvisser

  Toch wel knap na zo'n korte voorbereidingstijd. Fijn voor Zerbo dat ze enkele keren scoorde en haar fanatisme is mooi om te zien. Matla speelde 'ongelukkig', zoals men tegenwoordig pleegt te zeggen. Verdedigend gaf Nederland net wat teveel weg in de tweede helft en de strafcorners moeten beter, maar al met al viel het niet tegen.

  1. circlestorm69

   Mee eens. Goed voor Zerbo haar zelfvertrouwen. SC van Matla was op zich goed maar werd knap gestopt. Had Koolen wel een goal gegund en jammer dat er zo snel gefloten werd. Had een doelpunt moeten zijn. En de herkansing van de Goede ook. 🤷🏻‍♂️ Morgen weer een kans. Morgen 0-5 of meer.

 2. jipijipi

  Laten we wensen dat dit pas het begin zal zijn, voor wat zerbo echt in huis heeft....

 3. conegut

  Ik ben blij dat ze helemaal die kant van de wereld op zijn gevlogen, hebben bijgedragen aan de CO2 uitstoot en vervolgens China eenvoudig aan de kant zetten. Hulde aan dit format.

  1. gebruikersnaam

   Hoe zou je het anders willen doen? Weer toernooien houden in bijv. NL waar niemand gaat kijken naar China tegen USA? Als we Hockey een grotere sport willen maken lijkt mij dit een goed format om het tenminste te proberen. Ja dit is slecht voor het millieu, maar daarom heeft de FIH de thuis/uit wedstrijden dus zo aangepast dat er minder gevlogen hoeft te worden, al is het verschil niet bijzonder groot. Verder ben ik van mening dat het een groter probleem is met hoeveel private jets er tegenwoordig wordt gevlogen, dan de Boeings op Schiphol..

  2. frans-j

   @gebruikersnaam: Nog veel erger . Ze vliegen naar de andere kant van de wereld en daar komt er niemand kijken naar de oranjedames. Geen publiek en een ronduit droevige ambiance. Proleague wat een grootheidswaanzin

 4. Eelco Houwink

  Hoho, Gio zit daar tegenwoordig Wat een wat een ambiance, sport traditie, etc. En genoeg noedels uiteraard

 5. jipijipi

  Wat een gezemel over "het milieu" "grootheidswaanzin" etc. Als je sport niet begrijpt, wat doe je dan op dit forum? Mensen hebben altijd wat te zeuren, of ze spelen te weinig wedstrijden, dus ze zijn niet geroutineerd, dus spelen slecht, etc etc, maar als ze dat juist wel willen bereiken; routine (dmv de PL) dan zijn er wel weer zeikerds die over milieu beginnen, wat niets met sport te maken heeft. Zeik liever over de 60 onzinnige vluchten per dag!! tussen amsterdam en londen, waarvan meer dan de helft van een enkele passagier tot nog niet eens half vol vertrekt! Dan over die paar vluchten per jaar die de sporters maken. Dat valt zo in het niets.... maar doe dat op forums die daartoe bestemt zijn en laten we het hier gewoon lekker over hockey inhoudelijk hebben.

 6. gaston-orozco

  Dezelfde oude argumenten door dezelfde oude mensen. Hoe dan ook, een goede overwinning in moeilijke omstandigheden. Bevriezende regen is zelfs voor ons niet leuk! Er is veel om positief over te zijn.

 7. lexi-b

  Terug naar het hockey: ik lag om 07.00 nog lekker uit te slapen en ben blij met de ruime samenvattingen van de FIH. Echt super. Mooi begin van 2020 voor Oranje. Ben benieuwd of Matla morgen de Chineese keepster wel in de luren kan leggen en of China met een ander spelplan komt.


Wat vind jij? Praat mee...