Oranje met 3-0 zege probleemloos naar halve finale

Het Nederlands elftal heeft maandag in Tokio de kwartfinale van de Olympische Spelen tegen Nieuw-Zeeland met 3-0 gewonnen. Oranje speelde een goede wedstrijd en de halve finaleplaats kwam geen moment in gevaar. Tegenstander daarin is Groot-Brittannië, dat later op de dag na shoot-outs Spanje versloeg.

Als nummer één van de poule was een plek in de halve finale geen garantie, bleek in Tokio op maandag toen het nog ongeslagen Australië ten onder ging tegen het India van Sjoerd Marijne (1-0). Opeens was de winnaar van poule B uitgeschakeld. Het zal een wake-upcall zijn geweest voor het Nederlands elftal, dat zichzelf dat lot ongetwijfeld wilde besparen. Overtuigend versloeg Oranje tegenstander Nieuw-Zeeland, dat al snel tegen een 1-0 achterstand aankeek. Na de 3-0 in het derde kwart verdween alle spanning uit de wedstrijd en kon Nederland alvast beginnen met krachten sparen.

Lidewij Welten van Nederland viert de 1-0 tijdens de kwartfinale tegen Nieuw-Zeeland op het olympisch hockeytoernooi. Foto: Koen Suyk

Heerlijke passeerbeweging van Leurink

Er was zeven minuten gehockeyd, toen een oogstrelende actie van Laurien Leurink aan de basis stond van de openingsgoal van Nederland. Net voor de achterlijn passeerde ze met een vloeiende beweging tegenstander Frances Davies buitenom. Vervolgens bediende ze aanvaller Lidewij Welten, die knap voor haar man opdook, haar stick op de grond legde en de 1-0 binnentipte.

Het was een heerlijk doelpunt, nadat Josine Koning met haar voet een strafcorner van Megan Hull had gestopt en Nederland zelf ook twee strafcorners niet had verzilverd. Nog altijd liep de strafcorner van Oranje stroef, zoals dat het hele toernooi al het geval is. Maar het was duidelijk dat Nederland het eerste kwart de overhand had.

Even werd het spannend toen Nieuw-Zeeland aan het begin van het derde kwart drie strafcorners achter elkaar haalde. Twee keer kozen de Kiwi’s voor een afschuif op de flatsende Hull. Eén keer sleepte Olivia Merry rechtstreeks op doel, waarop een heerlijke redding volgde van Josine Koning.

Record voor Matla

Daarna nam Nederland de regie weer in handen. Vier strafcorners werden opnieuw niet benut. Wel pushte Caia van Maasakker een bal op de helm van lijnstop Hull, wat door de videoscheidsrechter werd gezien en een strafbal opleverde. Het was Frédérique Matla die achter de bal ging staan en halfhoog aan de stickkant van keepster Grace O’Hanlon pushte (2-0). Het was de twaalfde interland op rij waarin ze scoorde. Daarmee evenaarde ze het Oranje-record van Lisanne Lejeune.

Speelsters van Nederland vieren de 2-0 uit een strafbal van Frédérique Matla. Foto: Koen Suyk

Strafcornergoal van Lauren Stam

Daarmee zaten de Oranje Dames op rozen, want zelden geven ze twee tegengoals weg. Halverwege het derde kwart groeide de voorsprong zelfs naar 3-0, toen de zevende strafcorner eindelijk werd verzilverd. Het was niet Van Maasakker en ook niet Matla, maar Lauren Stam die de bal via lijnstop Olivia Merry raak pushte. Kort daarop had Matla de 4-0 op haar stick, maar zij raakte de bal verkeerd, waardoor die naast ging.

Wat volgde, was een wedstrijd die geen moment spannend meer werd. Het geloof in een overwinning nam het laatste kwart bij de speelsters van Nieuw-Zeeland met de minuut af. Zaak voor Nederland was vooral om de wedstrijd zonder kleerscheuren uit te spelen. Gescoord werd er niet meer. Koeltjes vierden de internationals van Oranje na zestig minuten hockeyen en het klinken van de zoemer het bereiken van de laatste vier, want de heilige missie reikt verder dan het halen van de halve finale.

Nederland-Nieuw Zeeland 3-0 (2-0)
7. Lidewij Welten 1-0
21. Frédérique Mata 2-0 (sb)
37. Lauren Stam 3-0 (sc)

Lees hieronder de updates uit ons liveblog van Nederland – Nieuw-Zeeland terug, vol met stats, achtergrondinfo en foto’s.


14 Reacties

 1. lexi-b

  Aan alle mensen die de tip gegeven hebben om een Discovery+ abo te nemen: duizend maal dank!

 2. cmb-koning

  Zeg dat meteen NPO.We kijken wel verder via Discovery

 3. Balophetdak

  Uitspelen die wedstrijd en niet onnodig energie verspillen! Klasse dames

 4. TonGloppert

  Ohh wat zijn ze goed. Wat een heerlijke saaie wedstrijd in de goeie zin van het woord! Hup dames!!

 5. ronald

  Een wedstrijd die heel snel saai had kunnen worden maar zo tof was om te kijken. Genoten van het spel! Middenvelders top vandaag.

 6. hockey-coach

  Wat een prima pot van Nederland. Alles klopte hier. Ze hebben lering getrokken van het duel met Engeland, die ook zo fysiek (op de man) spelen. Het spel was snel (en bleef snel). De druk was prima verzorgd en als team bleven de dames spelen en combineren. Werk zonder bal was indrukwekkend, inclusief d omschakeling. Als Nederland zo speelt tegen de rest van de wereld dan is er geen land die hun kan stoppen. En ik zeg dit niet vaak:Indrukwekkend dames! Nog even een kritische note aan de NOS: Zoek alsjeblieft een andere commentator, deze man begrijpt er niets van. Bv Bij een vrije bal is het een voet… wat vaak niet waar is. Hij verzint van alles wat hem maar in zijn hoofd opkomt. Zonder geluid is het niets, omdat je ook de spelers en scheids wil horen…. Kiezen of delen.

 7. annelotweusthuis

  Wat een klasbakken. Heerlijke wedstrijd gespeeld. Mooi tempo en echt een teamprestatie! En die kaatsjes op het middenveld, zo goed! Ook echt een knappe redding van Koning met haar teen.

 8. circlestorm69

  Ik val in herhaling bij de Oranje teams, maar was dit niet de wedstrijd om ook eens een SC variant te proberen? Of zijn ze dan bang dat de tegenstander(s) meekijken? NZ deed het ook, 2x achter elkaar dezelfde, en het ziet er toch altijd een stuk leuker uit dan een standaard corner. Verder een lekker oefenpotje gespeeld 😊 Op naar de volgende! GB of Spanje….ben benieuwd.

 9. valley-in-the-alps

  De interviews van Leurink en Matla na de wedstrijd … heerlijk genieten een en al plezier … de vrolijkheid straalt af in hun spel … spreken zich ook uit dat ze in de moeilijke omstandigheid om in de bubble te verblijven, ze onderling veel plezier hebben en als groep naar elkaar toegroeien … na de somberheid en irritaties binnen de heren van Oranje, ook voor mij ‘n positief kijk op het sport evenement van de OS. Top dames … op naar de volgende wedstrijd. Compliment ook aan het begeleidingsteam 😄 🦁

 10. hockey-coach

  waarom is dit nu een ‘oefenpotje’? Geef de dames EN de tegenstander nu eens wat meer respect.

  1. circlestorm69

   Die 😊 staat er niet voor niets hè. Uiteraard was het geen oefenpotje. Maar er was erg weinig tegenstand (70/30 balbezit voor NL en NZ is nauwelijks in “onze” cirkel geweest) dus ze hadden best wat met die SC kunnen uitproberen. NL heeft heel goed gespeeld en hopelijk kunnen ze dat tegen GB doorzetten. Net een paar goals meer dan de vorige ontmoeting en ze staan in de finale! 💪🏻🏑

 11. izzyp

  Wat een mooi voorbeeld voor de nederlandse hockey jeugd… de dames zijn fit, gefocussed en een TEAM dat plezier en eenheid uitstraalt. Zo win je dus alles met elkaar.🎉


Wat vind jij? Praat mee...