Oranje bekroont werelddominantie met olympisch goud

Nederland heeft de heerschappij van de afgelopen vijf jaar bekroond met een olympische gouden medaille. In Tokio wonnen de Oranje Dames vrijdag de finale van Argentinië met 3-1. Een sleutelrol was weggelegd voor de afscheid nemende Caia van Maasakker, die twee strafcorners verzilverde. Voor Nederland is het de vierde olympische titel in het vrouwenhockey en de eerste sinds die van 2012 in Londen.

Vijf seconden voor het horen van de zoemer gingen de handen van Van Maasakker, die tegen Argentinië haar laatste wedstrijd speelde, al de lucht in. Ze vond vervolgens de armen van Eva de Goede en Lauren Stam, waarna de wisselspeelsters het veld instormden en Nederland juichend in een kringetje het behalen van olympisch goud vierde.

Met twee rake sleeppushes leidde Van Maasakker de Oranje Dames in het tweede kwart van een 1-0 naar een 3-0 voorsprong. Het was een droomwedstrijd voor de afscheid nemende Van Maasakker, van wie haar strafcorner niet alleen deze Olympische Spelen, maar de afgelopen jaren bekritiseerd is. ‘Een mooier afscheid had ik me niet kunnen wensen’, zei de 32-jarige verdediger tegen de NOS.

Dribbelkoningin Lidewij Welten zei na afloop: ‘Ik ben zo ongelooflijk trots op deze meiden. Ik denk dat we hebben laten zien dat wij het beste team van de wereld zijn. Maar je moet het nog wel even in de finale laten zien. Natuurlijk waren we van tevoren wat nerveus, maar ik heb nooit getwijfeld aan een goede afloop.’

Speelster van de wedstrijd Caia van Maasakker juicht na één van haar twee strafcornergoals. Foto: Koen Suyk

Sinds Rio de Janeiro verloor Nederland slechts drie van de 104 interlands

Na de dramatisch verloren olympische finale van Rio de Janeiro in 2016 tegen Groot-Brittannië nam het Nederlands elftal afscheid van maar liefst acht internationals. Onder anderen voormalig Wereldspeelsters van het Jaar Maartje Paumen (2011, 2012), Naomi van As (2009, 2016) en Ellen Hoog (2014) beëindigen hun indrukwekkende interlandloopbaan, waarin ze Nederland onder meer de wereldtitel (2014) en de olympische titel (2008, 2012) bezorgden.

Bondscoach Alyson Annan bleef na het zilver van Rio de Janeiro aan. Zij gaf het Nederlands elftal een verjongingskuur en bouwde aan een ploeg die de eerste maanden vanwege de vele nieuwelingen ‘het nieuwe Oranje’ werd genoemd. Uit de nationale jeugdteams werden onder anderen Josine Koning, Anne Veenendaal, Frédérique Matla, Lauren Stam en Pien Sanders overgeheveld. Malou Pheninckx en de voor Tokio geblesseerd afgevallen Ireen van den Assem begonnen aan een tweede hockeyleven als international. Onduidelijk was hoe sterk de vernieuwde selectie precies was in vergelijking met de jaren daarvoor en ten opzichte van andere landen.

De renovatie bleek uiteindelijk het startsignaal voor een gouden periode. Sinds de verloren olympische finale van 2016 in Rio de Janeiro leden de Oranje Dames in vijf jaar tijd slechts drie nederlagen in 104 interlands (93 zeges, 8 keer gelijk). Verloren werd er alleen van België (0-1), Australië (1-0) en Argentinië (2-0).

Nederland juicht na het winnen van de olympische finale tegen Argentinië. Foto: Robin van Lonkhuijsen

Nederland imponeerde met tiki-taka-hockey

Alle toernooien waaraan Oranje de afgelopen vijf jaar deelnam, werden gewonnen. Vaak met overmacht. Achtereenvolgens won Nederland het EK (2017), de Hockey World League (2017), het WK (2018), de Champions Trophy (2018), de FIH Pro League (2019), het EK (2019), de FIH Pro League (2021) en het EK (2021).

Sleutel van het succes was onder meer het vertrouwen dat Annan gaf aan de vaste kern speelsters. Vijf jaar lang was de selectie van Nederland grotendeels een gesloten bastion. Van de zestien internationals in Tokio waren er twaalf van de partij in Brussel in 2017 tijdens de Hockey World League Semi-Final, het eerste toernooi na de Olympische Spelen van Rio de Janeiro.

Lidewij Welten ontbrak tijdens die HWL vanwege een blessure en Eva de Goede genoot op dat moment van een sabbatical. Alleen Sanne Koolen en Felice Albers sloten van de Tokio-gangers pas later bij Oranje aan. Vijf jaar lang sleep Annan automatismen in het elftal, dat zowel op het wereldkampioenschap van 2018 als op deze Olympische Spelen in Tokio imponeerde met tiki-taka-hockey.

Nederland vieren de 1-0 van Margot van Geffen. Foto: Koen Suyk

Argentinië bood aan het begin van de wedstrijd knap tegenstand

Ook op deze Olympische Spelen steeg Nederland boven alles en iedereen uit. In de poulefase werden alle wedstrijden gewonnen. Nieuw-Zeeland had in de kwartfinale geen schijn van kans. Imponerend was ook de manier waarop in de halve finale uittredend kampioen Groot-Brittannië aan de kant werd gezet. De gouden medaille lag voor het oprapen.

Ook Argentinië, de huidige nummer twee van de wereld, was in de finale niet bestand tegen het hogeschoolhockey van Nederland. Na vijf minuten was het Margot van Geffen die de eerste strafcorner haalde. De sleeppush van Caia van Maasakker, die haar laatste wedstrijd speelde, spatte uiteen op de lat.

Na een sterke openingsfase van Oranje kwam Argentinië halverwege het eerste kwart meer in balbezit. Het leverde de eerste veldkans van de wedstrijd op voor Micaela Retegui, de dochter van bondscoach Carlos Retegui. Een stuiterende bal sloeg ze richting het doel, maar ze raakte hem niet goed en schoot naast. Duidelijk was wel meteen dat Argentinië een serieuze tegenstander was. Het was echt een wedstrijd, waarin harde duels werden uitgevochten.

Caia van Maasakker juicht na één van haar twee strafcornergoals. Foto: Koen Suyk

Twee rake strafcorners van Caia van Maasakker

Nederland begon sterk aan het tweede kwart. Heerlijk was de dribbel over de achterlijn van middenvelder Laura Nunnink. Slalommend zette ze vier speelsters van Argentinië te kijk, waarna ze met haar backhand op goal pushte, maar de bal ging voorlangs. Even later schoot Maria Verschoor uit de draai tegen de zijplank. Oranje was op jacht naar een doelpunt.

Die viel na 23 minuten hockeyen, toen Frédérique Matla een strafcorner uit een strafcorner haalde. Gekozen werd deze keer voor een variant. Matla speelde de inlopende Margot van Geffen in, die glijdend de 1-0 binnentipte. Zelden de afgelopen vijf jaar juichten de Oranje Dames zo hard als nu. Oerkreten galmden door het Oi Hockey Stadium in Tokio.

Daarna ging het bijzonder hard met het scoreverloop. Eerst sleepte Van Maasakker uit een strafcorner de 2-0 op de plank, door de benen van lijnstopper Sofia Toccalino. Drie minuten later pushte ze vanaf de kop cirkel ook de 3-0 binnen, in de linkerbenedenhoek. Uitzinnig van vreugde vielen haar teamgenoten haar in de armen.

Nog voor rust deden Las Leonas iets terug, toen de Argentijnse sleepster Agustina Gorzelany door de benen van keepster Josine Koning de 3-1 binnenpushte. Even waren de Argentijnen vervolgens in het derde kwart op zoek naar de 3-2, maar over het algemeen bleef Nederland domineren. Verschoor had de 4-1 op haar stick, maar stuitte op keepster Belén Succi.

Eva de Goede juicht met de Nederlandse vlag na het veroveren van olympisch goud. Foto: Robin van Lonkhuijsen

De beste ploeg van de wereld

Aan het begin van het laatste kwart nam de spanning toe, toen Argentinië twee strafcorners achter elkaar haalde. Twee keer was het doelpuntenmaakster Gorzelany die pushte. Maar beide keren stuitte haar granaat van een corner op de uitlopende Lidewij Welten, die met gevaar voor eigen leven de 3-2 voorkwam.

Drie minuten voor tijd hoopten de Argentijnen vurig op nog een strafcorner, maar de videoscheidsrechter gaf hen geen gelijk. De tijd tikte vervolgens weg en de verdediging van Oranje gaf niets meer weg. Toen na zestig minuten hockeyen de zoemer klonk, was het olympisch goud binnen: de bekroning voor vijf jaar lang de beste ploeg van de wereld zijn.

Nederland – Argentinië 3-1 (3-1)
’23 Margot van Geffen 1-0 (sc)
’25 Caia van Maasakker 2-0 (sc)
’28 Caia van Maasakker 3-0 (sc)
’30 Agustina Gorzelany 3-1 (sc)

Lees hieronder de updates van ons liveblog terug


57 Reacties

 1. RobV

  Nederland te timide in het eerste kwart. Het mag wat overtuigender.

 2. valley-in-the-alps

  NL haalt de hoge bal van de Argentijnen er goed uit door dicht tegen de aanvallersters te positioneren. Hopelijk vallen er enkele doelpunten en wordt het spel opener. 😄

 3. valley-in-the-alps

  Aanvalster Retegui nimmer laten meeverdedigen … easy SC weggeven. Doelpunt NL 🦁

 4. lexi-b

  Whoop whoop kom maar door met de 2-0!

 5. lexi-b

  😀

 6. Hjvanalschat

  Gratis goud. Die Argentijnen kunnen er niet zoveel van.

 7. ronald

  Slimmigheidjes bij de corners door de bal uit de lijn te halen. Goede analyse van begeleiding. Succi helpt ook een handje 😁

 8. lexi-b

  Van Maasakker "doet een Paumen" op precies het goede moment pieken met de SC. Bravo Caia!

  1. circlestorm69

   Ik neem m’n commentaar over de NL dames SC in vorige wedstrijden terug 😉

 9. valley-in-the-alps

  Binnenkort strafcorner stage van de NL mannen bij de Leeuwinnen 🦁😄

 10. RobV

  Allemachtig, alweer door de benen van Josine Koning. Hoe is het toch mogelijk?

  1. lexi-b

   Ja Nu beging het idd een dingetje te worden ...

  2. maus2018

   Goed geanalyseerd door Argentinië

  3. RobDux

   Albert Kees naar de mannen als assistent. Hij heeft de corners goed neergezet. En Koning die krijgt toch wel simpele ballen om haar oren.

  4. nl-mark

   Beste Rob, Je hebt zelf nooit gehockeyd, laat staan gekeept. Dan snap je inderdaad niet hoe dit mogelijk is. En maar lekker commentaar leveren vanachter je keyboard..

  5. RobDux

   Nl-Mark, RobV en iedereen mag zijn mening gewoon geven. Daar is een forum voor. Het forum is niet alleen voor papa’s en mama’s die positiviteit willen zien. En ik ben het volledig met RobV eens. De keepster staat niet in balans en teveel achterover. Maar maakt verder niet meer uit. De Dames waren fantastisch en hebben verdiend goud gewonnen.

 11. Balophetdak

  V. Maasakker!! Klasse, iedereen constant maar roepen dat iemand anders moet pushen, pure klasse dat je het laat zien tijdens de finale! Poulewedstrijd gaat het niet om, verrassingen moet je bewaren voor de momenten dat het nodig is!

  1. RobDux

   16 corners, drie doelpunten. Daar kun je wel je vraagtekens bij plaatsen.

  2. circlestorm69

   Zeker super goed, en inderdaad beter nu dan in de poule fase als je mag kiezen. Maar je kan niet ontkennen dat er een hoop kansen geweest zijn in alle voorgaande wedstrijden en dat het rendement van de NL SC bar slecht was! Maar goed, nu 3-1 voor. En dat telt!

 12. edwin-smolders

  Hou op met die onzin over dat bal door de benen “dingetje” begint te worden. Je zet als doelman/doelvrouw stap om in positie te komen…moet in split second rekening houden met laag naar de grond duiken of hoge bal (denk aan redding in kruising Koning drie seizoenen geleden om landstitel). Je kunt ook zeggen dat uitloopster die bal rechtdoor eruit moet halen en haar werk “niet” doet.

  1. jobe

   Eens. De bal mag daar niet komen. Eerst loper dekt directe lijn onvoldoende af. Jimmie Hendrickx heeft zo heel erg veel ballen gescoord. Moeilijk voor een keeper.

  2. annelotweusthuis

   Dank Edwin! Wat een zeikerds hier.. die vrouw heeft 3 doelpunten in 8 wedstrijden tegen gekregen. Kom op!

  3. lexi-b

   Terecht punt Eswin, dat kan ook een dingetje zijn. De bal rechtdoor moet in principe door de hele verdediging te houden zijn (incl keep). Als keep is het wel verdraait lastig om zo'n bal te zien in dat woud van benen voor je. Koning keept een prima toernooi.

 13. maus2018

  Zo doen het fantastisch😃

 14. RobV

  Nederland te passief nu. Moeten zelf initiatief gaan tonen. Terugzakken is echt niet verstandig.

 15. valley-in-the-alps

  Super leuke wedstrijd 🇳🇱 moet aan m’n hart denken, dus prima zo … niet te spannend … 🦁 op weg naar 🥇

 16. misha-van-oostveen

  Nederland op basis van eerste 2 kwarten terecht op voorsprong maar het is alles behalve goed in de 2e helft. Argentijnsen zijn echt gewoon een stuk minder. Weer goud in aantocht.

 17. asjemenou

  In de pocket. Verdient. Eenzame hoogte. Uitstekende staf. Voorbeeld voor de mannen. Feestvieren.

 18. RobDux

  Mooie coach die van Argentinië. Niet zo’n gast die alleen maar doet wat anderen verwachten. Emotie en sport, prachtig. In Nederland word je daar helaas op afgerekend.

  1. jobe

   Precies. Fantastisch om te zien. Samen strijden.

 19. Wdr de ruiter

  Toppers

 20. a-m

  Super dames! Gefeliciteerd trots op jullie. Wat een geweldige wedstrijden waren het!

 21. RobV

  Yes!!! Olympisch kampioen! Gefeliciteerd dames! Vooral een effectieve wedstrijd van de dames maar een bekroning van een fantastisch toernooi.

 22. lynnBosman

  JAAAAAAA OLYMPISCH KAMPIOEN! GEFELICITEERD! Iedereen zo goed gedaan. Welten en De Waard fantastisch na blessureleed.

 23. valley-in-the-alps

  Les uit het verleden geleerd … fantastisch TeamNL … zeer verdiend zonder enig twijfel … ongeslagen 🦁😄

 24. Mark Bouwman

  Van harte 👍. Zelfs met twee "Grannato's" in het veld kon Argentinië 🧡 niet wegblazen 👊

 25. TonGloppert

  Zo ontzettend mooi dit!! Wat een team! Dik verdiend! Heerlijk toernooi!! Dank dank dank!!

 26. de-leermeester

  Iets minder flitsend dan in voorgaande wedstrijden, maar overduidelijk sterker dan Argentinië. Wat een vechtlust en gedrevenheid icm met retegoed combinatiehockey op snelheid. Bravo meiden! Ben apetrots op jullie (en het beleidingsteam!) "Wie een hart heeft voor hockey is ook een vriend "

 27. s

  Onder het mom, durf te vragen, hebben de reserves bij de oranjevrouwen ook gespeeld, dus Stella van Gils? krijgen zij ook een gouden medaille? :)

  1. ronald

   Niet gespeeld. Weet niet of zij medaille krijgen. Bij het baanwielrennen kreeg degene die in de qualifier fietste pas na veel pijn en moeite toch een medaille. Vraag me ook af hoe dat zit bij teamsporten.

  2. circlestorm69

   Op de foto staan ze (vergeet ook Anne Veenendaal en Freeke Moes niet) zonder medaille. Of ze moeten die later nog krijgen maar dat denk ik niet. Wat had ik van Gils en Moes graag zien spelen. Parijs dan maar 😊

 28. urge

  Hoppaaa!

 29. piep-van-leeuwen

  Geweldige prestatie dames! Van harte gefeliciteerd met deze prachtige prestatie dames en begeleidingsteam! Caia, je bent een absolute topper door op het moment suprême twee rake strafcorners te slaan! Dank je wel voor al die mooie hockeymomenten die je ons als toeschouwers hebt gegeven gedurende je hockeycarrière, ik heb ervan genoten!

 30. valley-in-the-alps

  Hoezo doorselecteren. 🦁🥇🇳🇱 Vijf jaar lang was de selectie van Nederland grotendeels een gesloten bastion. Van de zestien internationals in Tokio waren er twaalf van de partij in Brussel in 2017 tijdens de HWL Semi-Final.

 31. valley-in-the-alps

  @S … meen dat de zestien op de spelerslijst voor de finale allen goud 🥇krijgen.

 32. blauwevelden

  Gefeliciteerd dames. Heel mooi om te zien. Wat een teamwork. Jammer dat de heren dit niet 'gewoon' nadoen. Kunnen de einzelgangers en struisvogels nog veel van leren...

 33. RobV

  @RobDux. Eens. Ook de commentatoren bij de NOS, bij Discovery+ en Ellen Hoog hoorde ik zeggen dat Koning niet tevreden kan zijn met die ballen door haar benen. Het zij zo. Inmiddels mosterd na de maaltijd. De dames hebben Goud, dat is het allerbelangrijkste.

 34. hockey-coach

  het balletje door de benen, in iedergeval in deze wedstrijd, komt omdat ze zich verkijkt op de snelheid. Ze probeert de ball te kaatsen met haar linker been. dat komt te laat en daardoor een bal door haar benen. Veel keepers sluiten het been aan waardoor je de bal blokt (en dus een rebound weggeeft) ipv de bal proberen te ‘sturen’ dmv een klomp. Het is zeker een punt van aandacht voor de keepster. Aoh ja: Daar waar we de Britten arrogant noemen kunnen sommige mensen hier er ook wel wat van: het kommentaar over de tegenstander die ‘niets kan/is’ getuigen van arrogantie. Nederland heeft grote stappen gezet in het mondiale hockey. Veel landen zoals India, Duitsland, Argentinie (gedurende het toernooi) maar ook Ierland hebben ook stappen gezet maar Nl blijft hen allen voor. DAT is pas klasse; Kampioen worden is moeilijk, maar het is veel moeilijker om een stijgende lijn door te zetten. Wb NL en de finale: Ze lieten af en toe prima zien waar ze in staat zijn. het terug vallen (kleinere ruimtes tussen de verdediging) in het 3 en 4e kwart zorgde ervoor dat de Argentijnen een beetje lucht kregen. Zodra NL vol druk zette kon geen ENKEL team dit beantwoorden. Wat ik prachtig vond is de omschakeling vna het hele team, maar vooral he middenveld. Wat mooi om te zien dat als we na een omschakeling bal verloren maar die meteen weer heroverden. En vice versa. verder leek het dat alle linies goed op elkaar inspeelden. ballen van achter uit die door middenvelders niet konden worden gecontroleerd weden vaak opgepakt door aanvallers. Wat hebben jullie ons plezier gebracht dames, geniet lekker van de plak. Jammer dat er dit keer geen laatste (drink) avond is. (ik mis dus niets, hahaha)

  1. SanderE

   Feit is dat het niveau na Nederland gewoon veel lager ligt. Helemaal niet respectloos, Nederland speelt fantastisch maar er is geen enkel land die ook maar “iets”van hockey laat zien hoe Nederland dat wel doet. Dus ja, het klopt dat de tegenstanders gewoon heel matig zijn algemeen gezien. Tov 5-10 jaar geleden zijn “de andere (top)hockeylanden” niet verbeterd maar verminderd! Kijk alleen naar de strafcorners van vandaag. In ieder geval 2 van de 3 gemaakte strafcorners worden gewoon tenenkrommend verdedigd. Het is dat NL het de tweede helft iets heeft laten lopen! Anders win je de finale gewoon met 6-1. Al met al, van onze Oranje Dames (weer) een fantastische prestatie. Dat is het altijd!

 35. rvillarreal

  Congratulations. What a great run the team has. Couldn't be happier than to see this team reach Olympic Glory.

 36. barteenkhoorn

  Geweldig gedaan!!! Ja, er is minder concurrentie maar dat komt ook omdat NL de lat gewoon hoger legt. Dit al zo lang kunnen doen, echt heel knap. Tov de mannen lijkt er veel meer plz en spelvreugde te zijn. Echt 1 groep en team. Zie hier de komende jaren ook niet zo snel een team bij in de buurt komen. Well done van wederom de vrouwen van Oranje!

 37. Avdd

  Wat een heerlijk Nederlands dames team hebben wij weer ben stiekem een beetje verliefd op Matla, wat een geweldige hockeyster en karakter…

 38. valley-in-the-alps

 39. misha-van-oostveen

  Na alle lof die verdiend is ook straks weer met beide benen op de grond. De tegenstand is mondiaal gewoon niet voldoende. Het vrouwenhockey is veel te eenzijdig. Zelfs met matige wedstrijden won Nederland te gemakkelijk ( een halve finale met 5-1). In de finale heeft Konings geen moeilijke bal gehad. Zelfs zonder een goede Matla, een redelijk onzichtbare Welten (op dat steekballetje op Verschoor na), een mindere Albers is het geen moment een wedstrijd geweest. Ik maak me echt wel zorgen over het mondiale hockey bestaansrecht maar dat is voor later. Nu maar even genieten.

  1. Linksbuiten

   Wel vaker hebben landen het wereldhockey gedomineerd. De voormalige Brits-Indische mannen, later India: decennialang. Later Australië, Duitsland. Bij mijn weten is het internationale hockey daar nooit aan onderdoor gegaan. Nu rammelt India weer hard aan de deur. De Duitse vrouwen zijn met een traject bezig dat wel eens tot grote successen zou kunnen leiden. En ga zo maar door. Er zit echt niet alleen hockeytalent in Nederland, mocht men dat soms denken. Kijk maar wat een goed plan en doorzettingsvermogen bij België teweeg heeft gebracht. Geen zorgen, het komt goed.

 40. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

  Dames gefeliciteerd!! hartstikke mooi dat goud! Nu hopen dat er over 3 jaar weer tegenstand is.... de laatste jaren is de enige tegenstander oranje dames zelf. Het is toch echt te bizar wat voor een niveau de rest van de dames teams heeft. En dan Oranje dames ver boven dat niveau uit. Dus ja elk toernooi moet je eigenlijk winnen echter is de grootste tegenstander Oranje dames zelf...


Wat vind jij? Praat mee...