Oranje start Road to Paris met monsterzege op GB (8-0)

Met nog 233 dagen tot de start van het olympisch hockeytoernooi, zijn de Oranje Dames de Road to Parijs gestart in Santiago del Estero met een eclatante 8-0 overwinning op Groot-Brittannië. In het eerste duel van het vijfde FIH Pro League-seizoen voor de ploeg van coach Paul van Ass vertolkte Yibbi Jansen met drie treffers een hoofdrol en scoorde Fay van der Elst bij haar debuut.

Bij een temperatuur van ruim dertig graden laafden de Oranje Dames zich na afloop gretig aan de bidons met drinken. Hier en daar werd een high five uitgedeeld, maar het was duidelijk dat de Oranje Dames zestig minuten lang behoorlijk gas hadden gegeven. En na de winterse temperaturen in Nederland waren de tropische Argentijnse omstandigheden duidelijk even wennen.

Dat gold natuurlijk net zo goed voor de Britse dames, die zestig minuten lang achter de bal aan moesten rennen omdat de Oranje Dames die soepel van stick naar stick hadden laten gaan. Zo ziet bondscoach Van Ass het graag. De hockeyliefhebber legt de lat voor zijn ploeg hoger dan goud in Parijs. Die medaille moet namelijk worden omlijst met sprankelend en aanvallend hockey.

Knutselen

Wat dat betreft was het Europees kampioenschap, dat afgelopen zomer in Duitsland werd gespeeld, geen goede generale. Oranje won weliswaar goud en plaatste zich zo voor Parijs, maar het spel kon liefhebber Van Ass maar weinig bekoren. En dus knutselt de bondscoach bij de start van de Road to Paris vrolijk verder aan zijn ideale formatie door nieuwe talenten en oudgedienden een kans te geven.

Van Ass haalde tot veler verrassing Eva Drummond terug bij de selectie. En ook Lidewij Welten is meegereisd naar Argentinië. Beide hockey-iconen zouden in Parijs hun vierde gouden olympische medaille kunnen behalen. Een unicum. Maar zover is het nog lang niet. De concurrentie in de Oranje-selectie is moordend.

Fay van der Elst (half zichtbaar) feliciteert Pien Sanders met haar treffer. Foto: Rodrigo Jaramillo

Tegen Groot-Brittannië moesten beide golddiggers genoegen nemen met een plek op de tribune. Zij zagen op het blauwe kunstgras dat Fay van der Elst haar debuut maakte. Dat deed de aanvalster van Amsterdam verdienstelijk. Ze was in het tweede kwart al dicht bij een treffer, was betrokken bij de vierde Nederlandse goal en scoorde in het derde kwart de 7-0 bij haar debuut.

Hoofdrol

Van der Elst was de enige nieuwkomer in een ploeg die hoofdzakelijk bestond uit speelsters die ook op het EK in Duitsland op het wedstrijdformulier stonden. In vergelijking met de halve finale op het EK tegen Engeland ontbraken Marijn Veen, Laura Nunnink en Margot van Geffen. Hun plekken werden ingenomen door Van der Elst, Marleen Jochems en Rosa Fernig.

Onderonsje tussen stopper Lisa Post en pusher Jansen. Foto: Foto: Rodrigo Jaramillo

In tegenstelling tot het duel op het EK tegen Engeland, waar het tot in de tweede helft wachten op (zeven) treffers was, walste Oranje nu al in het eerste kwart met 3-0 over de tegenstander heen. De absolute hoofdrol werd opgeëist door wie anders dan Yibbi Jansen. De strafcornerspecialist van SCHC groeit elke interland meer uit tot een fenomeen. Binnen vijftien minuten pushte ze er twee raak. De ene links, de ander rechts. Het maakt haar niets uit. Vlak voor rust was ze dicht bij haar derde, die rechtdoor ging. Ditmaal redde de Britse goalie attent. Haar hoge rebound werd door Freeke Moes handig onder controle gebracht en met de backhand perfect in de lange hoek geslagen: 3-0.

Aanvallen

Daarmee was het duel natuurlijk volledig ontdaan van elke spanning en kon Oranje naar hartenlust aanvallen tegen die (kwaliteits)arme Britse formatie. De eilandbewoners hadden de pech dat Oranje er in de Argentijnse warmte zin in had. Zelfs als de Britsen een punt hadden gekregen voor elk schot richting doel hadden ze waarschijnlijk niet gewonnen van de regerend olympisch -, wereld-, Europees en Pro League-kampioen. Oranje scoorde in het tweede kwart ook nog de 4-0 via Pien Sanders, uit een rebound van strafcorner.

Freeke Moes wordt bejubeld na weer een treffer. Foto: Rodrigo Jaramillo

In het derde kwart liep de ploeg van Van Ass verder uit naar 8-0, door doelpunten van Freeke Moes (intikker), Jansen (strafbal) en Van der Elst (forehand tip-in op aangeven van Jansen) en Luna Fokke (backhand). In het vierde kwart geloofde Oranje het wel en ontbrak de echt wil om meer goals te maken, waardoor het 8-0 bleef.

Een ongekende monsterscore – de grootste ooit van Oranje tegen Groot-Brittannië – die bij de concurrenten veel ontzag zal inboezemen. Argentinië, de nummer drie van de wereld, speelde deze week nog met 0-0 gelijk tegen ditzelfde GB. De opponenten hebben nog 232 dagen om een list te verzinnen om deze oranje stoomwals te ontregelen.

 

 


1 Reactie

  1. lenny-baker

    Beste hockey.nl, Waarom staat er bij de ene speelster alleen de voornaam (en achternaam) en bij de andere alle voornamen? Het ziet er vreemd uit.


Wat vind jij? Praat mee...