Oranje Dames verslaan Nieuw-Zeeland met klein verschil

De Oranje Dames blijven maar winnen. De ploeg van bondscoach Alyson Annan boekte woensdag in Den Bosch de twaalfde zege in dertien wedstrijden in de Pro League. Nieuw-Zeeland werd met 3-2 verslagen in een duel waarin Nederland een 2-0 ruststand verspeelde maar in het slot toch aan het langste eind trok.

Met zevenmijlslaarzen baant Nederland zich een weg door de Pro League. Afgelopen weekend na de dubbel met België verzekerden de Oranje Dames zich samen met Argentinië al voor de Grand Final, het finaletoernooi van de nieuwe landencompetitie.

Meer verloren dan gewonnen

De kaarten voor Nieuw-Zeeland lagen er compleet anders bij. De Black Sticks verloren in de Pro League meer wedstrijden dan dat er overwinningen werden behaald. Met een zesde plaats op de ranglijst was een ticket voor de Grand Final lang uit het zicht verdwenen.

Lidewij Welten zet aan voor een solo achtervolgd door Megan Hull in het Pro League-duel tussen Nederland en Nieuw-Zeeland (3-2) in Den Bosch. Foto: Willem Vernes

Nieuw-Zeeland hoopte het Oranje lang moeilijk te kunnen maken, zoals begin dit jaar toen beide ploegen in hun eerste Pro League-optreden tegenover elkaar stonden. Nederland won toen nipt door een doelpunt van Maartje Krekelaar, halverwege het tweede kwart.

Duel leek bij rust beslist

Dit keer leek het duel eigenlijk al bij rust beslist. Twee doelpunten binnen drie minuten in het tweede kwart bezorgden Oranje een comfortabele voorsprong. In het eerste kwart had Nieuw-Zeeland de eerste mogelijkheid van het duel gekregen, maar Anne Veenendaal redde met de voet op de push uit een strafcorner van Brooke Neal.

Daarna nam Nederland het initiatief. Het was Lidewij Welten die het duel open probeerde te breken. Met haar karakteristieke solo’s ging ze op jacht naar de openingstreffer. Succes had de aanvalster van Den Bosch niet, maar er kwam wel leven in de wedstrijd. Haar tip na een voorzet van Margot van Geffen ging maar net over het Nieuw-Zeelandse doel.

Jonker scoort tegen favoriete tegenstander

Even later was keepster Grace O’Hanlon wel verslagen. Caia van Maasakker bracht de bal in de cirkel en via een paar sticks belandde de bal voor Kelly Jonker, die van dichtbij uithaalde: 1-0. Het was alweer de tiende treffer van de spits in zeventien duels tegen de Black Sticks.

Slordig uitverdedigen van Nieuw-Zeeland leverde een paar minuten later de 2-0 voor Oranje op. Xan de Waard haalde uit met haar backhand en zag dat Felice Albers net het laatste tikje gaf. Het was de eerste treffer in Oranje voor de speelster van Amsterdam, die afgelopen zondag haar interlanddebuut maakte.

Felice Albers geeft de bal een laatste tikje voor de 2-0 voorsprong van Nederland in het Pro League-duel tegen Nieuw-Zeeland (3-2) in Den Bosch. Foto: Willem Vernes

Bijna 3-0 voor Oranje

Balverlies bij Nieuw-Zeeland leidde na rust bijna tot de derde Nederlandse treffer. Felice Albers snoepte de bal van haar tegenstandster af en bediende Welten. Haar backhand was echter zwak en recht op keepster O’Hanlon.

Van Nieuw-Zeeland werd tot dan toe aanvallend weinig vernomen. Het was Oranje dat aan de basis stond van een kansrijke aanval van de Black Sticks. Een misverstand bij de derde Nederlandse corner leidde een counter in. In de cirkel kreeg Megan Hull de bal niet goed onder controle en uit de draai raakte ze de bal vervolgens verkeerd.

Aansluitingstreffer Nieuw-Zeeland

Het was het begin van een korte periode waarin Nieuw-Zeeland ver op de Nederlandse helft was te vinden. Stacey Michelsen forceerde een corner, die via een variant in het doel verdween. Het schot van Olivia Merry werd nog vlak voor keepster Josine Koning, die de plaats onder de lat had ingenomen van Veenendaal, van richting veranderd.

Ondanks de tegentreffer leek er voor Oranje geen vuiltje aan de lucht. Nederland kreeg een paar kleine kansjes via Welten en Marloes Keetels. De Black Sticks kwamen er niet aan te pas. Maar toch kwam Nieuw-Zeeland op gelijke hoogte. Na balverlies van Jonker werd Kirsten Pearce in de cirkel op haar stick gestikt. De toegekende strafbal werd verzilverd door Merry.

Laurien Leurink in fel duel met Liz Thompson in het Pro League-duel tussen Nederland en Nieuw-Zeeland (3-2) in Den Bosch. Foto: Willem Vernes

Gelijke stand niet lang op het bord

Een onnodige gelijke stand gezien de verhoudingen op het veld. Een stand ook die gelukkig voor Oranje en de Nederlandse fans niet al te lang op het bord bleef staan. Welten soleerde in de cirkel. Haar schot werd gestopt door O’Hanlon en de rebound werd op de rand van de cirkel opgepikt door Xan de Waard, die al haar agressie in het schot legde en daarmee Nederland aan de overwinning hielp.

Komende zaterdag spelen de Oranje Dames in Londen tegen Groot-Brittannië. Daarna volgen de laatste twee thuiswedstrijden tegen Argentinië (20 juni) en Australië (23 juni) in de FIH Pro League voordat op 27 juni de Grand Final in het Wagener Stadion wordt gespeeld waaraan de beste vier teams van de Pro League deelnemen.

Opstelling: Anne Veenendaal (K), Sanne Koolen, Laurien Leurink, Marloes Keetels, Kelly Jonker, Maria Verschoor, Frédérique Matla, Ireen van den Assem, Laura Nunnink, Lauren Stam, Eva de Goede
Wissels: Malou Pheninckx, Xan de Waard, Lidewij Welten, Caia van Maasakker, Josine Koning (K), Margot van Geffen, Felice Albers


Lees hier de ontwikkelingen van het Pro League-duel tussen de Oranje Dames en Nieuw-Zeeland in Den Bosch terug.


15 Reacties

 1. JM Mulder

  Wat een blunders achter elkaar..

 2. jobe

  Dat NZ is nog blunder rijker. Wat een niveau.

 3. peterdenhartog

  Zeer bedenkelijk niveau

 4. francakh

  Zichzelf veel te moeilijk gemaakt. Blij voor Jonker en Albers!

 5. Runa Honig

  De tweede helft was heel slecht van Nederland. Heel veel slordigheden en spelers uit vorm, zoals Welten. Felice Albers wel een goed debuut. Knap op je 19e.

 6. circlestorm69

  Welten Player Of The Match?! Voor het niet afgeven van alle ballen die ze de cirkel in bracht? 🤔 Dat deed ze knap. Maar verder levert het niets op. Te lang door gaan. Maar ja, dat doen veel spitsen. Welten had er ook last van vandaag. Altijd eigenlijk wel. Leuk voor Jonker en Albers. En fijn dat De Waard toch nog de overwinning bezorgt. Verder was het niet heel best. Maar ja, wel de laatste 4 zullen we maar zeggen.

  1. frans-j

   Alleen de 1e helft gezien met inderdaad heel weinig rendement va Welten in haar acties. Maar qua techniek,snelheid en gevaar is er werkelijk niemand die ook maar bij haar in de buurt kon komen vandaag

  2. circlestorm69

   2e keer Welten moest Matla zijn natuurlijk. Vond Matla vandaag onopvallend. Maar er waren er meer wiens naam ik nauwelijks hoorde. Of lag dat aan onze favo commentator die liever zichzelf de spelregels nog een keer hoort uitleggen. Want er zal toch maar per ongeluk een niet hockey fan op Ziggo afgestemd hebben 🙈 Oh en ik mis Marijn Veen in een wedstrijd zoals dit. Die kan meestal wel een SC lospeuteren of gewoon een doelpunt maken.

 7. robvisser

  Ik kan me niet voorstellen dat Annan blij is met de laatste wedstrijden van de Oranje dames. Het lijkt er toch op dat deze groep te lang niet heeft samen gespeeld en dat heeft natuurlijk ook wel met het selectiebeleid van de bondscoach te maken. Het is niet echt een team momenteel en daardoor is het scoren vooral het gevolg van een individuele actie of een strafcorner. Teveel spelers zijn uit vorm, het oogt gehaast en er is te weinig samenspel. Nog een paar wedstrijden om het wat beter op de rit te krijgen voor de finaleronde.

  1. sapi

   Al vaker gezegd, ze zijn hockeymoe. Het gros komt direct vanuit play offs! Mentaal en fysiek is dit niet te doen. Kijk maar naar Ajax afgelopen weekend. Zij waren ook op. Bij topsport hoort ook rust en je lichaam herstellen. 2x 3 weken rust in 1 jaar is niet voldoende op topniveau.

 8. lynnBosman

  @circlestorm; hoorde ik goed dat Veen geblesseerd is?

 9. JM Mulder

  De speelsters van Amsterdam (incluis Marijn Veen en ook keeper Anne Veenendaal) ogen wat mij betreft fitter en scherper. En natuurlijk ook Xan de Waard. Misschien moeten Lidewij Welten en Marloes Keetels maar eens een paar wedstrijden overslaan.

 10. pietersmits

  Vreselijke commentator weer. Die man ziet voortdurend wat hij denkt in plaats van andersom. Sommige dames van Den Bosch zijn al lange tijd niet fit. Dhr Ehren beweert dan dat er niets aan de hand is want de meetwaarden zijn goed..... Worden gewoon niet goed begeleid. Is een structureel probleem bij Den Bosch aan het worden. Begrijpelijk na een zwaar seizoen, maar de dames van SCHC en Amsterdam zijn veel minder "versleten".

  1. sapi

   Kelly en Eva krijgen tussendoor rust. Adam en SCHC hebben minder internationals. Dus klopt niet helemaal..

 11. pietersmits

  @ Sapi Dan moeten de versleten Bosche dames misschien ook maar eens wat rust krijgen. Overigens hebben de meeste Bosche dames volgens mij ook rust gehad.


Wat vind jij? Praat mee...