‘Terrible’ Oranje na zwak optreden onderuit tegen België: 1-2

De Oranje Dames zijn maandagavond onderuit gegaan tegen België. Op de Klapperboom in Utrecht maakten de Belgen geheel terecht een einde aan de ongeslagen reeks van 46 duels van de regerend olympisch en wereldkampioen: 1-2. Het was terrible, zo vertelde bondscoach Paul van Ass al in de rust voor de camera’s van de FIH.

De laatste keer dat het Nederlands team tegen de Belgen speelde, was tien maanden geleden tijdens de EK-finale (3-1). De finale waar een koude oorlog aan vooraf ging. Bondscoach Paul van Ass sprak met zijn hart op zijn tong en vond dat België niet veel meer deed dan heel lang tegenhouden. Uitspraken die toen in het Belgische kamp verkeerd vielen. Maar in de finale keken de Red Panthers al binnen vijf minuten tegen een 2-0 achterstand aan. Een klap die de zuiderburen niet meer te boven kwamen. 

Bijna een jaar later was het de vraag hoe het België van de Nederlandse coach Raoul Ehren ruim dertig dagen voor start van de Spelen voor de dag kwam. De Brabander speelt met zijn olympische selectie. Hij wil getest worden. Een betere test dan met de olympisch-, wereld- en Europees kampioen kan hij niet krijgen.

De Belgische bondscoach Raoul Ehren straal. Foto: Willem Vernes

Een test waar zijn ploeg dus met vlag en wimpel voor slaagde. België was maandagavond simpelweg beter dan Oranje. De Red Panthers kregen meer corners, meer kansen en scoorden ook meer goals. Onder de duizenden toeschouwers zal er niemand zijn die de unieke zege van België onterecht vond. 

Geen geparkeerde Belgische bus

De Belgen kwamen compleet anders voor de dag dan tijdens de EK-finale. Sterker nog: al in de beginfase waren de zuiderburen sterker dan Oranje. Van de bus parkeren was absoluut geen sprake. Keepster Anne Veenendaal moest al in de eerste minuut reageren op een drietal inzetten en later was het uitloper Pien Sanders die de eerste Belgische strafcorner onschadelijk maakte. Daartegenover stond alleen een schotje van Maria Verschoor, waarbij de echte power ontbrak. 

Twee Belgische speelsters zitten Freek Moes fel op de huid. Foto: Willem Vernes

Bondscoach Van Ass liet stagespeler en verdediger Mikki Roberts tegen de Belgen debuteren. Zij mocht al snel haar eerste minuten maken, maar zat daarna een tijdlang op de bank in een poging van Van Ass om het tij op het veld te keren. Van de ‘olympische zestien’ kwamen Laura Nunnink en Frédérique Matla tegen de Belgen niet in actie. Laatstgenoemde werd meteen gemist toen Oranje de eerste twee strafcorners kreeg. Renée van Laarhoven flatste, terwijl Yibbi Jansen vanaf de bank toekeek. De schuifslagen van Van Laarhoven mislukten. Het draaide niet bij Oranje, waar aanvoerder Xan de Waard in aanloop naar het duel verrast werd met haar titel als beste speelster van seizoen 2023-2024 in de Tulp Hoofdklasse. 

Belgen de bovenliggende partij

De Red Panthers bleven aanzetten. En boden tegenstand. Want ook het tweede kwart was de ploeg van Ehren de bovenliggende partij. Michelle Struijk kreeg van dichtbij een grote kans, maar daar bleef het niet bij. De tegenstander presteerde het om voor rust al vier strafcorners te halen. Maar de Nederlandse defensie had keer op keer een antwoord op de Belgische sleeppushes van Stephanie Vanden Borre en Ambre Ballenghien. 

Veenendaal had een drukke avond, in tegenstelling tot haar collega Elodie Picard (de nieuwe sluitpost van SCHC) aan de overkant. Tot Felice Albers zoals vertrouwd de rechterkant van het veld bestormde. Met haar snelheid vond ze Marijn Veen, die in de cirkel de bal net niet lekker verwerkt kreeg maar toch achterwaarts een ploeggenoot vond. Fay van der Elst lette op en schoof vlak voor het einde van het tweede kwart – tegen de verhoudingen in – de 1-0 de touwen in.

Oranje viert de 1-0 voorsprong. Foto: Willem Vernes

De woorden van de bondscoach van Oranje in de rust waren duidelijk. Voor de camera’s van de FIH vertelde hij wat hij van de eerste twee kwarten vond. Op een manier waarop alleen de bondscoach dat kan: ‘It was terrible, so let’s make a fight’, klonk hij streng. De coach vond het getoonde spel van zijn ploeg verschrikkelijk. 

De gelijkmaker van de Bossche Englebert 

Oranje ploeterde, knokte en probeerde zich in de wedstrijd te vechten, maar heel veel beter werd het niet. In kwart drie kreeg het nog drie strafcorners om de oren. En de derde corner, met nog vier seconde op de klok werd een strafbal. De flats van Vanden Borre belandde via Veenendaal op de voeten van lijnstop Van Laarhoven. Nederland vocht de beslissing nog aan, maar was kansloos en verloor haar referral. Charlotte Englebert pushte de verdiende 1-1 tegen de plank. 

Het werd nog erger voor Oranje. België probeerde bij de achtste strafcorner hetzelfde recept als de corner daarvoor. Weer was er die vlijmscherpe flats van Vanden Borre, die ditmaal rechtstreeks achter Veenendaal verdween: 1-2.

Een slotoffensief bleef uit. Ook in de laatste minuten leek het of de Belgen met een speler meer binnen de lijnen stond. De eerst serieuze test in aanloop naar de Olympische Spelen eindigde pijnlijk voor Oranje, dat voor het eerst in 2017 van België verloor na 29 zeges en één gelijkspel. De ploeg die zaterdag opnieuw de Pro League won, krijgt vrijdag in Amsterdam al de kans op een revanche. Dan wordt duidelijk of deze nederlaag nog nadreunt. In Parijs treffen beide teams elkaar al in de poulefase. Dat wordt nu al een interessant gevecht om naar uit te kijken.

De Belgen vieren de 1-2. Foto: Willem Vernes


18 Reacties

 1. BramvanEssen

  De arbitrage bij de proleague wedstrijden is nog niet echt op Olympisch niveau

 2. freek-pinolive-com

  Het niveau van de var, is net zoals gisteren, beneden alle peil

 3. werner-cats

  Wat, dit betekent dus dat Nederland niet alleen maar hoeft op te komen dagen om goud te winnen in Parijs?!? Het gaat dus spannender worden dan gedacht, en voor de sport is dat alleen maar goed...

 4. lynnBosman

  Of dat laatste echt zo is zullen we zien op de OS . Dat het slordig was en niet liep vandaag was wel duidelijk Arbitrage zeer onder de maat. Dat je een shootje op het middenveld mist kan, maar dat de VAR een strafbal geeft is zeer bedenkelijk. Hopelijk is het vrijdag een stuk beter.

 5. vanleeuwenreinout@gmail.com

  De tien (9) speelsters zonder bal zijn belangrijker dan diegene aan de bal. Zij zjn het die vrij moeten lopen,gaten moeten trekken en spelers aan zich moeten binden. De werklust bij de Belgen was vele malen hoger. Teveel oneman shows bij Oranje. Diegene aan de bal moest het maar oplossen.

 6. jaapvanderzanten

  Dramatisch Nederland! Dit gaat een bijzondere zomer worden met deze selectie! Je mist toch wat anders dan alleen maar deze rennende spelers!

  1. hansleniorcasema-nl

   Dat rennen moeten ze van Van Ass. Ouderwetse coach! Spelers met inzicht en overzicht ontbreken helaas bij deze lichting. Dan toch maar de oude corifeeën van stal halen die dat inzicht wel hebben?

  2. jaapvanderzanten

   Ja eens, alleen je ziet al 2 wedstrijden dat dat niet meer werkt en dat alle dames hetzelfde doen. Je selectie is hierdoor te eentonig en te voorspelbaar

 7. Sjang Fijen

  Zo moeizaam was die eeste helft niet van Oranje tegen de Belgen. Na de eclatante overwinning op de Duitsers dachten de Oranje vrouwen "dat Belgische pantertje zullen we ook de oren wassen. Rustig afwachten, kansen komen er toch wel en vooral niet te veel energie verbruiken " Zo ging het in de eerste helft, en ja hoor Oranje stond gewoon met 1-0 voor. Raoul Ehrens, de coach van Belgie, is een onegevenaarde strateeg: voor rust afwachten en na rust zijn team opdrijven op tot een hoog nivo .Dezelde tactiek als bij Den Bosch in het verleden. Na de 1-1 was alle schroom bijde Panters verdwenen en gingen zij vol in de aanval en voor de overwinning. Les voor Oranje: onderschat nooit de tegen-- stander. zeker niet op de OS. in Parijs .Groet, sterkte en koppie erbij ............Sjang

 8. AlbertJ

  Benieuwd of Paul tijdens de OS zijn eerste echte prijs gaat pakken. Te weinig ervaring heeft deze ploeg. Hoop dat dit niet funest wordt

  1. Esthermug@icloud.com

   Was het niet Paul die een grote mond had over België!! Nou wij gaan het zien op de OS!!

 9. robdux

  België heeft de laatste maanden veel grotere stappen gemaakt dan Nederland. Als hun corner ook nog loopt, heeft Nederland een probleem. Ontzettend dom dat van As een keer een neerbuigende opmerking over België heeft gemaakt. Verder weinig verassing in het spel van Nederland. Lopen met de bal en nog eens lopen. Met zoveel keuze uit spelers moeten we gewoon olympisch kampioen worden. Maar dat is geen gegeven meer.

 10. gijssegers

  Nooit je oude schoenen wegdoen als je nog niet weet of de nieuwe wel lekker zitten! Ook weten we dat hoogmoed voor de val komt!

 11. annelotweusthuis

  Guttegut de dames verliezen een keer en alle azijn drinkers hebben een podium. Ja, het was slecht, nee dit betekent niet gelijk het einde. Een beetje nuance kan geen kwaad lieve mensen!

  1. jaapvanderzanten

   We zijn geen azijn zeikers maar zien gewoon slecht hockey al 2 dgn

 12. DaanvanStraaten

  Helemaal eens met de laatste reactie over het azijn dat direct de kop op steekt.

 13. LiesedeVos

  Wat een prestatie van België met Raoul Ehren. (Den Bosch is niet voor niets tig jaar kampioen geworden onder zijn leiding)


Wat vind jij? Praat mee...