Oranje tankt zelfvertrouwen (14-0) en staat in halve finale

Veertien doelpunten maakte het Nederlands elftal woensdagavond tegen het zwakke Rusland (14-0), als antwoord op het gebrek aan scorend vermogen tegen België (1-1) en Spanje (1-1). Het waren er ruimschoots genoeg om zich te kwalificeren voor de halve finale van het EK en de zure nasmaak van de twee vorige wedstrijden enigszins weg te spoelen. In de halve finale wacht Engeland, een serieuzere tegenstander.

De nummer 23 van de wereld was de ideale sparringpartner voor de aanvallers van Oranje om zelfvertrouwen te tanken, na al die gemiste kansen tegen met name Spanje. De opdracht voor deze wedstrijd was duidelijk. Met minimaal twee doelpunten verschil moest Nederland winnen, om niet afhankelijk te zijn van het resultaat van België-Spanje (0-1), dat om 20.30 uur werd gespeeld. Het bleek al snel een koud kunstje.

Negentien seconden waren er nog maar gespeeld, toen Kelly Jonker al voor de opmerkelijk kleine Russische keepster Viktoriia Aleksandrina opdook en onderuit werd gehaald. Strafbal, oordeelde de videoscheidsrechter, door Nederland ingeschakeld. Het was de snelle start die Nederland zich wenste, na het moeizame begin van het toernooi. Koeltjes pushte aanvoerder Eva de Goede de bal op de plank. Dat haar juichende teamgenoten hard op haar afgestormd kwamen, liet zien dat het vroege doelpunt toch wel een opluchting voor Oranje was.

Veertien keer mocht Oranje juichen. Foto: Willem Vernes

5-0 in de rust

Daarna ging het hard. De arme Russen, die weliswaar met slechts 1-0 van Spanje hadden verloren, kwamen kwaliteit tekort om Nederland ook nog maar één seconde in de problemen te brengen. Schoten van Frédérique Matla, Kelly Jonker, Marloes Keetels en strafcorners van Caia van Maasakker en opnieuw Frédérique Malta werden in het eerste kwart nog met een hand of een voet onschadelijk gemaakt door keepster Aleksandrina. Maar daarna was haar magie uitgewerkt. Halverwege het tweede kwart werd ze na een paar blunders zelfs gewisseld, toen Nederland naar 4-0 was uitgelopen.

Oranje, opnieuw zonder de geblesseerde Ireen van den Assem, had de marge van twee al na vijftien minuten bereikt. Een strafcorner leek de mist in te gaan, maar een rollertje van Lauren Stam hobbelde onder de keepster door (2-0). In het kwart daarop schoot Eva de Goede de 3-0 binnen en maakte Caia van Maasakker er met een sleeppush vanaf de kop van de cirkel 4-0 van. Marloes Keetels benutte als aangeefster een strafcornervariant, waardoor het in de rust 5-0 stond.

Ireen van den Assem kijkt geblesseerd toe. Foto: Willem Vernes

De grootste uitslag van dit EK

Regelmatig rolde de bal weer van stick naar stick, voor wat het natuurlijk waard is tegen Rusland. Ook na rust bleef Nederland aan de lopende band scoren. Een harde sleeppush van Van Maasakker op de plank leverde in het derde kwart de 6-0 op. Marijn Veen, die het eindstation was van een mooie aanval over meerdere schijven (7-0), Kelly Jonker (8-0) en Lidewij Welten pikten (9-0) ook hun doelpuntje mee.

Langs de lijn bleef bondscoach Alyson Annan fanatiek en veeleisend staan te coachen, alsof het nog steeds 0-0 stond. Het was duidelijk dat Oranje gebrand was zo vaak mogelijk te scoren. Welten maakte er 10-0 van en Margot van Geffen uit een strafcornervariant 11-0. Kelly Jonker (12-0) en Marijn Veen (13-0) scoorden vervolgens hun tweede. Toen Nederland in de slotfase met elf veldspeelsters ging spelen, bepaalde Frédérique Matla de eindstand op 14-0, de grootste uitslag van dit EK.

Engeland is vrijdag om 18.00 uur de tegenstander van Nederland in de halve finale. Dan wordt duidelijk of Oranje ook tegen een serieuze tegenstander de stijgende lijn weet vast te houden.


30 Reacties

 1. frans-j

  Matla raakt geen bal lekker

  1. circlestorm69

   Was blij dat ze hem net aan Veen terug gaf en niet voor eigen gewin ging. Nu was het een doelpunt!

  2. circlestorm69

   Wel twee mooie assists. Solo voor op Welten was erg netjes!

  3. frans-j

   Tock al 2 goede assists

  4. circlestorm69

   3 nu! 👌🏻

  5. francakh

   Matla doet nu zeer goede dingen zonder goals te scoren!

 2. robvisser

  Matla speelt net zo moeizaam als op het WK 2018. Sowieso zijn de spitsen niet echt in grootse vorm.

 3. frans-j

  Russische keepsters zijn ook wel van het niveau meisjes B2

  1. francakh

   Die eerste was best wel goed ...

  2. hanna-reijneveld

   Dan heb jij wel een verdomd goede meisjes B2 :P Ik vond dat ze heel goed speelden, maar met zo'n spervuur aan ballen en gebrek aan verdedigende kwaliteiten/vermoeidheid van de verdedigers gaan er op een gegeven moment wel ballen in inderdaad.

 4. francakh

  Het wordt steeds beter dames! Blijven gaan!

 5. circlestorm69

  Is dat vuurwerk ding achter het goal al bijna leeg? 😉

 6. robvisser

  Misschien kan Nederland het beste maar tegen Engeland spelen. Met Duitsland heeft Nederland sowieso al veel problemen en ik ben er nog niet van overtuigd dat 'het lek nu boven is'. Teveel speelsters nog niet op hun niveau volgens mij.

  1. robboomsma

   Maakt geen donder uit! Nederland staat vol lef te spelen wat ze uitstralen! En met een EK maakt het niet uit tegen wie je speelt in de halve finales.. Het gaat er om dat je wint! Maakt niet uit wie er tegenover je staat.....

 7. Kittyvms

  Ging natuurlijk wel erg makkelijk, geen tegenstand en veel ruimte. Maar zeker lekker dat je weer eens scoort en dat dat misschien het duwtje is wat nodig is.Maar wat Ellen Hoog ook zegt, je kan hier niets uit afleiden.

  1. francakh

   Wel grappig dat Spanje met moeite 1-0 wint en België slechts 4-1 ...

 8. marijeknuvers

  Ze hebben gedaan wat ze konden. Prima. De tegenstander laat niet meer toe dan dit. Op zich zag je wel de intentie elkaar beter te bedienen. Laten we hopen dat er nog wat wedstrijden om door te groeien volgen. Het interview met De Goede laat een krampachtig soort positivisme zien, waarbij ik niet zo goed weet wat dat betekent. Verkramping komt flexibiliteit niet ten goede. Gewoon realistisch blijven zou ik zeggen. Het is een topteam met fantastische mogelijkheden. Het lukt tot dusver niet om dat te laten zien. Ik hoop nog steeds dat ze de flow dit toernooi nog terugvinden. Het begeleidingsteam moet hoe dan ook na dit toernooi eens heel goed gaan nadenken. Wat extern advies lijkt me verstandig. Tokyo is heel dichtbij.

  1. robboomsma

   Nederland speelt al wedstrijden lang vol vertrouwen, alleen gaan ze er niet elke wedstrijd in...

 9. Runa Honig

  Zo’n wedstrijd kan je toch niet serieus nemen? Wat een blamage voor een serieus toernooi.

  1. robboomsma

   Hoezo niet? Rusland heeft zich toch geplaatst? En speelt 2 wedstrijden best heel goed. Als je het niet leuk vind, dan kijk je toch niet?

 10. desireevanasselt

  Het gaat erom dat zulke mindere landen ook een kans krijgen

  1. francakh

   Eens, eerlijk gepromoveerd om een kans te maken zich te verbeteren ... hoe beter landen worden, hoe beter we allemaal worden.

 11. francakh

  Belgie iets te vroeg gejuigd na het gelijkspel tegen Nederland.

 12. robvisser

  @robboomsma Ja, vol lef en goede intenties, het zal allemaal wel. Feit is dat de vorm momenteel niet geweldig is bij de meeste dames, dat hebben we de eerste wedstrijden tegen serieuze tegenstanders kunnen zien. Het spel oogt natuurlijk al langere tijd moeizaam en zeker tegen een ploeg als Duitsland. Je komt ze misschien nog tegen in de finale, maar je kunt nu beter Engeland hebben in de halve finale. Het kan zijn dat Spanje nog tegen Duitsland stunt.

  1. robboomsma

   Het houd ook nooit op met jou heh? Altijd maar negatief! Als je altijd zo negatief bent, kom ik je niet graag tegen... Echt zon typisch Nederlandse reactie, altijd maar zeiken zeiken en nog meer zeiken.

 13. robvisser

  @robboomsma Ik zit ook niet echt op jou te wachten hoor. Je moet gewoon realistisch zijn. Net doen alsof er niks aan de hand is helpt niet. Annan heeft zelf al gezegd dat ze deze wedstrijd wilden gebruiken om in vorm te komen. Dat zeg je niet als de vorm er al is. We gaan het zien.

 14. TonGloppert

  Wij moeten helemaal niks @RobV. Ik vind dat zure halflege glas vanaf de wal ook vermoeiend. Oranje is wint alles wat er te winnen valt, heeft afgelopen jaar 1 pot verloren tegen de uiteindelijke finalist, hapert even op de EK, maar herpakt zich en staat in de halve finale. Het is zo uniek moeilijk om aan de top te blijven innoveren, terwijl iedereen kijkt hoe ze je kunnen pakken. Het is gewoon semi-intellectueel zeiken om het zeiken en continu oude koeien uit de sloot halen en spijkers op laag water zoeken. Het is zo ongelooflijk knap hoe deze dames de afgelopen jaren hebben gespeeld gezien de weinige rust die ze hebben gehad. Het is continue gaan gaan gaan, zeker dit jaar. Zin in mooie halve finale morgen! Zet hem op dames!


Wat vind jij? Praat mee...