Yibbi Jansen leidt Oranje met hattrick naar 5-1 winst op Spanje

Het Nederlands elftal is zaterdagmiddag redelijk goed begonnen aan het EK in Mönchengladbach. Oranje speelde tegen Spanje vooral een sterke eerste helft en won met 5-1. Na rust zakte Nederland wel wat weg. Hoofdrolspeelster was Yibbi Jansen. Zij verzilverde drie strafcorners en gaf ook een assist, op Pien Dicke.

Aanvaller Joosje Burg leidde de winst van het Nederlands elftal na drie minuten hockeyen in, door de bal op een Spaanse voet te leggen. Dat resulteerde in de eerste strafcorner van de wedstrijd. Veel strafcorners halen, is ook wat bondscoach Paul van Ass dit toernooi graag ziet. Zeker wanneer de tegenstanders een muur optrekken, om achterin de ruimtes klein te houden en Nederland het scoren zo moeilijk mogelijk te maken.

Het was Jansen die op de kop de voorkeur kreeg boven Frédérique Matla, die vanwege een gebroken neus dit EK met een masker speelt. Direct sleepte ze Nederland op voorsprong. De middenvelder van SCHC pushte de bal hard en halfhoog langs de ervaren Spaanse keepster Maria Ruiz, 1-0. Ze balde haar vuist en stak ‘m blij de lucht in. Dit was de droomstart van Oranje in de jacht naar de vierde Europese titel op rij, wat een evenaring zou zijn van het record dat werd gevestigd in 2005.

Frédérique Matla – met masker – en Xan de Waard vieren de 3-0. Foto: Willem Vernes

Oranje loopt verder uit

Nog voor het einde van het eerste kwart versierde Nederland nog twee keer corners, die allebei door Ruiz werden gestopt. Oranje had de zaakjes goed voor elkaar. Aanvoerder Xan de Waard toverde af en toe met de bal op haar stick, dribbelend door de Spaanse verdediging. Achterin werd de counter er goed uitgehaald, vaak door middenvelders als Yibbi Jansen of Luna Fokke. Ze trainen daar ook vaak op, onder Van Ass.

Toen de vierde corner van de wedstrijd werd gehaald, begon voor Nederland de fase om de duimschroeven aan te draaien. Jansen legde de bal hard op de plank, de 2-0. Matla schoot vervolgens de 3-0 binnen, uit de rebound van de vijfde strafcorner, via de binnenkant van de paal. Zorgeloos hockeyde Nederland zich op dat moment door de wedstrijd heen.

Het enige wat eigenlijk al snel nog miste, was een doelpunt voor Freeke Moes. De aanvaller staat al tien interlands op rij droog. Ze kan fantastisch hockeyen, maar lijkt in het afronden even over een drempel heen te moeten komen. Na twintig minuten had ze bij de tweede paal de 4-0 op haar stick. Maar in plaats van raak te schieten, stuitte ze op de legguard van keepster Ruiz.

Ook het slotakkoord was voor Yibbi Jansen. Foto: Willem Vernes

Na rust bleef het vuurwerk uit

Na een knappe actie van Jansen was het aanvaller Pien Dicke die wel de 4-0 binnenschoot. Enige smet op de eerste helft was de 4-1 van de Spanjaarden die direct volgde. Achterin zagen de verdedigers Belén Iglesias over het hoofd bij de tweede paal, die op haar knieën het Spaanse doelpunt binnengleed.

Het swingende van de eerste helft ontbrak bij Nederland na rust. Oranje miste in het derde kwart een grote kans via Felice Albers. Een strafcorner die werd binnengeslagen door Luna Fokke werd afgekeurd, omdat het schot te hoog was. Josine Koning, na rust volgens afspraak in het veld gekomen voor Anne Veenendaal, voorkwam dat de Spanjaarden wél scoorden. Ze bracht knap redding op een forehandslag uit de eerste Spaanse strafcorner. Het toonde aan dat Nederland op sommige momenten kwetsbaar kan zijn.

Ondertussen kwam de winst van Nederland niet in gevaar, maar hoopten de Oranje-fans vanaf de tribune op wat meer Nederlands vuurwerk. Moes kreeg in het vierde kwart opnieuw een enorme kans, maar verzuimde de 5-1 te maken. Vijf minuten voor tijd sleepte Jansen vanaf de kop van de cirkel wel haar vijfde Nederlandse treffer binnen, waarmee de eerste hattrick van het EK was volbracht. Al met al was de 5-1 winst op Spanje voor Nederland een prima opening van het EK. Zondag wacht voor de titelhouder de volgende poulewedstrijd, tegen België (15.00 uur).

Lees hieronder de updates van ons liveblog van de Oranje Dames tegen Spanje terug