Hattrick Marijn Veen leidt Oranje ruim langs Australië: 6-2

De Oranje Dames hebben ook hun vierde Pro League-wedstrijd in het Indiase Bhubaneswar in winst omgezet. Australië werd vrijdag met 6-2 verslagen, mede dankzij een hattrick van Marijn Veen. Het was alweer de achtste zege in acht Pro League-duels voor de ploeg van bondscoach Paul van Ass.

Tegen de Hockeyroos in Bhubaneswar ontbraken ten opzichte van de 3-1 zege op China eerder deze week Renée van Laarhoven, Fay van der Elst en Maria Steensma. Hun posities werden ingenomen door Felice Albers, Laura Nunnink en Pien Dicke.

De laatste keer dat beide teams elkaar troffen was eveneens in de Pro League. Vorig jaar zomer in Eindhoven eindigde de confrontatie in een 3-3 gelijkspel waarna Australië het bonuspunt pakte door de aansluitende shoot-outserie te winnen. Daarmee waren de Hockeyroos de laatste ploeg die de Oranje Dames van een overwinning hield. Sindsdien boekte Nederland twintig zeges op rij. In Bhubaneswar volgde vrijdag op Australië ook winstpartij nummer 21.

Terechte zege

Er viel niets af te dingen op de overwinning van der Oranje Dames. Australië kon op geen enkele manier aanspraak maken op de winst. De Hockeyroos hadden weinig in te brengen en werden op sommige momenten overrompeld door het dominante en vloeiende samenspel van Nederland.

Marleen Jochems in duel om de bal tijdens het Pro League-duel tegen Australië. Foto: Worldsportpics/Sankalp Tripathi

Het eerste waarschuwingsschot werd al na een paar minuten gelost. Maria Verschoor pompte de bal de cirkel in. Ze bereikte Joosje Burg niet, maar de bal verdween via een Australische verdedigster en keepster Jocelyn Bartram maar net naast het doel.

In de achtste minuut was het wel raak. Felice Albers vond met een kort tikje Marijn Veen, die de bal met een mooie backhandschuiver in de bovenhoek schoot. Daarmee scoorde de speelster van Amsterdam in haar vijfde interland op rij.

Twee minuten later was de voorsprong van Oranje al verdubbeld. Marleen Jochems soleerde over rechts langs een aantal Australische speelsters en stelde Frédérique Matla in staat om bij de eerste paal binnen te tikken. Het was haar 92ste treffer in het Oranje-shirt, evenveel als oud-international Lisanne Lejeune. Een vloeiende combinatie door de Australische linies leverde even later bijna de 3-0 op, maar Pien Dicke tikte de voorzet van Matla echter ruim over het Australische doel.

Kansje Australië

Australië stelde daar weinig tegenover. Na de kans van Dicke waren de Hockeyroos voor het eerst gevaarlijk. Kaitlin Nobbs zag haar schot worden gekraakt door Sanne Koolen waarna keepster Josine Koning, die begon onder de lat, de bal over de achterlijn werkte.

Oranje was niet onder de indruk. Yibbi Jansen zette Oranje op 3-0 uit een strafcorner. De eerste poging werd eerder in de wedstrijd nog naast geschoven door Jansen, maar de tweede poging vanaf de kop van de cirkel was wel raak.

Yibbi Jansen viert een van haar twee doelpunten tegen Australië tijdens de Pro League. Foto: Worldsportpics/Sankalp Tripathi

Een groene kaart voor Felice Albers leidde vlak voor rust tot een Australisch offensief. De Hockeyroos mochten zes keer vanaf de kop van de cirkel aanleggen. Alleen de vierde poging ging erin, met een beetje geluk. De push van Tatum Stewart verdween via de stick van uitloopster Margot van Geffen hoog in het doel.

Het waren de beste momenten van Australië van de wedstrijd. Het deed het wedstrijdbeeld na rust niet kantelen. Oranje kreeg de eerste mogelijkheid op een doelpunt. De derde strafcorner van Jansen werd gestopt door Bartram die vervolgens ook katachtig reageerde op de rebound van aangeefster Pien Sanders.

Oranje voert score op

Het was uitstel van executie. De volgende corner was wel raak, na opnieuw goed voorwerk van Jochems. Jansen sleepte haar tweede van de wedstrijd binnen voor de 4-1. Het was voor de cornerspecialiste van SCHC haar vijftiende goal in tien interlands. Met de goal is Jansen nu ook topscorer aller tijden van de Pro League met 37 doelpunten, eentje meer dan ploeggenoot Frédérique Matla.

Marijn Veen maakte haar eerste hattrick voor Oranje in het duel tegen Australië tijdens de Pro League. Foto: Worldsportpics/Sankalp Tripathi

Door een blunder aan Australische kant kon Oranje de voorsprong uitbouwen. Een verkeerde pass werd genadeloos afgestraft. Veen rondde een een-twee met Moes doeltreffend af en in dezelfde minuut scoorde Veen opnieuw, na voorbereidend werk van Yibbi Jansen Daarbij had ze wel de stick van Australië nodig om voor de derde keer keepster Bartram te passeren. Het was voor Veen haar eerste hattrick in het Oranje-shirt.

Australië maakte er in de slotfase nog 6-2 van via Grace Stewart die het eindstation was na goed voorbereidend werk van Stephanie Kershaw.

Met de ruime overwinning op Australië komt voor Oranje een einde haar reeks van vier wedstrijden in Bhubaneswar. De Pro League-karavaan trekt verder naar Rourkela waar Oranje opnieuw speelt tegen de Verenigde Staten, India, China en Australië.

Frédérique Matla scoort voor Oranje tegen Australië tijdens de Pro League. Foto: Worldsportpics/Sankalp Tripathi