Piepjong Oranje legt het af tegen India: 2-1

Voor het eerst in de geschiedenis speelde het Nederlands vrouwenelftal vrijdagmiddag een interland tegen India op Indiase bodem. Met een zeldzaam hoog aantal debutanten was het onervaren en piepjonge Oranje ondanks een hoop kansen niet opgewassen tegen de nummer vier van de Olympische Spelen in Tokio, gecoacht door globetrotter Janneke Schopman (2-1).

Als vanouds sleepte middenvelder Yibbi Jansen in het Kalinga Stadium in Bhubaneswar vanaf kop cirkel weer kanonskogels richting het doel van de tegenstander. Op de linkerflank trok aanvaller Kyra Fortuin weer sprints haast net zo snel als Dafne Schippers. Fione Morgenstern creëerde voorin weer een aantal goede kansen. Maar toch was er een hoop inlevingsvermogen voor nodig om in deze verzameling van achttien speelsters het Nederlands elftal te zien. Hoeveel tegenstand Oranje knap genoeg ook bood, dit was logischerwijze niet de olympisch kampioen zoals we die kennen.

Zoals bekend sloegen de internationals van Den Bosch en Amsterdam vanwege de programmering van de Euro Hockey League in het Wagener Stadion (22-25 april) de lange reis naar India over. Jong Oranje speelt momenteel het WK onder in Zuid-Afrika en was dus ook niet beschikbaar. Zodoende werd de trip naar Bhubaneswar een ervaringsreis voor een hoop piepjonge talenten en enkele onervaren hoofdklassespeelsters. Om het enorme verschil in ervaring aan te geven: de Indiase vrouwen speelden samen 1.678 interlands, de speelsters van het Nederlands elftal hadden er slechts 99 op de teller te staan.

Nederland speelde tegen India met acht debutanten. Foto: WorldSportPics

Pam van der Laan trad in de voetsporen van Eva de Goede

Luidkeels werd het Wilhelmus meegezongen door maar liefst acht debutanten. Zonder twijfel de meest opvallende naam was de 18-jarige Pam van der Laan, die met Huizen niet in de Hoofdklasse, maar de Promotieklasse speelt. Ze trad daarmee in de voetsporen van Eva de Goede, die in de zomer van 2006 debuteerde voor Oranje zonder dat ze ook maar één duel in de Hoofdklasse had gespeeld. De toen 17-jarige De Goede was destijds speelster van Kampong MA1.

Na bijna tien jaar stond er ook weer een De Nooijer in het Nederlands elftal. Het was de 19-jarige Lilli de Nooijer, speelster van Bloemendaal en dochter van Teun. Andere debutanten waren Sietske Brüning (Klein Zwitserland), Isis van Loon (HGC), Belèn van den Broek (HDM), Isa Kroot (SCHC), Gabrielle Mosch (Kampong) en Elzemiek Zandee (SCHC).

In vergelijking met de wedstrijden tegen de Verenigde Staten van afgelopen week stelde het Nederlands elftal slechts zeven dezelfde internationals op: Marente Barentsen, Tessa Clasener, Stella van Gils, Yibbi Jansen, Kyra Fortuin, Fiona Morgenstern en Renée van Laarhoven, die voor het eerst in haar interlandloopbaan de aanvoerdersband droeg. Geen van hen speelde meer dan dertig interlands, maar stuk voor stuk waren zij opeens de routiniers van Oranje. In het doel wisselden Kiki Gunneman en Julia Remmerswaal elkaar per kwart af. Verdediger Lisa Post speelde haar eerste interlands sinds 2019.

Behalve de internationals van Den Bosch en Amsterdam en de rust nemende Xan de Waard (SCHC) ontbrak ook bondscoach Jamilon Mülders. ‘Vanwege familieredenen’, liet hij eerder al weten. Zijn taken werden overgenomen door voormalig video-analist Joost Bitterling, die na het vertrek van bondscoach Alyson Annan promoveerde tot assistent van Mülders.

Links Joost Bitterling, rechts Isis van Loon. Foto: WorldSportPics

Voor rust keek Oranje tegen een 2-0 achterstand aan

Door dit alles was het een groot vraagteken hoe Nederland zich zou manifesteren in de eerste van de twee confrontaties met het hockeygekke land. Maar Oranje kwam opvallend sterk uit de startblokken. De eerste minuten domineerde Nederland en versierde het drie strafcorners. Die werden alle drie gemist.

Met een veeg over de achterlijn gaf Stella van Gils na tien minuten hockeyen de eerste strafcorner voor India weg. Dat moment hielp India in het zadel. Via een Nederlandse stick spatte de sleeppush van strafcornerfenomeen Gurjit Kaur uiteen op de legguards van keepster Gunneman. In de rebound speelde India de bal terug op aangeefster Navneet Kaur. Met een lage voorzet bediende ze teamgenoot Neha, die voor haar man Van der Laan kroop en uit een tip-in de 1-0 maakte.

Nederland was met kansen voor De Nooijer en Fortuin vervolgens dichtbij de gelijkmaker. Maar halverwege het tweede kwart raakte Oranje het even helemaal kwijt. Eerst had Rajwinder Kaur na miscommunicatie achterin de 2-0 op haar stick, maar ze schoot de bal naast. Vervolgens gaf Nederland voor de derde keer een strafcorner weg. Keepster Remmerswaal bracht redding op de sleeppush, maar kreeg liggend op de grond de bal niet weggewerkt. Bij de tweede paal was Sonika lijnstop Van den Broek te snel af: 2-0.

Gezien het gebrek aan ervaring was de achterstand verklaarbaar. Tegelijkertijd kreeg Oranje kansen, maar ontbrak de scherpte. Vlak voor rust mocht specialist Jansen opnieuw twee keer aanleggen vanaf kop cirkel. Ze zocht de rechterbenedenhoek, maar pushte naast. Daardoor werden ook de vierde en de vijfde strafcorner van Oranje niet verzilverd.

Oranje juicht na de 2-1 van Yibbi Jansen. Foto: WorldSportPics

Aansluitingstreffer van Yibbi Jansen

In het derde kwart zocht Nederland de aansluiting. Er waren kansen voor Morgenstern, Van Loon en De Nooijer, maar de aansluitingstreffer viel lange tijd niet. Toen aangeefster Clasener uit de zesde strafcorner de bal voor haar stick kreeg en met een hard schot het lichaam van de Indiase lijnstop raakte, kreeg Nederland een strafbal. Dat was het uitgelezen moment voor Oranje om eindelijk te scoren. Via de binnenkant van de rechterklomp pushte Jansen raak: 2-1.

Na een tennisslag van Jyoti die over het doel van Oranje heen vloog was in het vierde kwart het woord weer aan Nederland. Na een heerlijke pass van Jansen schoot Morgenstern de bal met haar backhand op de zijplank. Oranje miste via een flats van Van Laarhoven ook een strafcorner. In die periode had de 2-2 eigenlijk moeten vallen.

Ondertussen tikte de tijd weg. De gedachten gingen uit naar een slotoffensief, maar de laatste minuten sloop de vermoeidheid in de benen van Oranje. Ondanks de 2-1 nederlaag verliet Nederland het veld met opgeheven hoofd. Zaterdagmiddag krijgt Oranje opnieuw een kans om alsnog van India te winnen.

India – Nederland 2-1 (2-0)
10. Neha 1-0 (sc)
28. Sonika 2-0 (sc)
40. Jansen 2-1 (sb)

Lees hieronder de updates uit het liveblog van India-Nederland terug.


7 Reacties

 1. solenedejong

  Snap iemand dit Volgens mij mag je helemaal niet iemand erop zetten die uit het zelfde land komt Of ben ik nou in de war, omdat die iets tegen hun zei tijdens de strafcorner

 2. robvisser

  Het zat er wel wat aan te komen natuurlijk. We hadden ook kunnen doen zoals Engeland, namelijk als je niet echt in staat bent om een team op de been te brengen dat competitief genoeg is, dan blijf je liever thuis en dan moet er maar een andere datum worden geprikt. Vreemd genoeg lieten vooral ‘de gevestigde namen’ het afweten. Yibbi met al die gemiste strafcorners, Stella van Gils is al een tijdlang behoorlijk uit vorm, Kyra Fortuin kon haar stempel niet drukken en ook Fiona Morgenstern speelde ongelukkig. Misschien staan ze morgen wel op. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.

  1. bastiaan-van-veelen

   Volgens mij hebben we ik een andere wedstrijd gekeken.

  2. bastiaan-van-veelen

   Volgens mij hebben wij een andere wedstrijd gekeken.

 3. lynnBosman

  Tsja, kansen genoeg gehad denk ik. Yibbi vond ik wel prima spelen, v Laarhoven ook. Ik vind het iets te makkelijk alleen naar Yibbi te kijken met strafcorner. Haar vizier stond misschien niet scherp maar een strafcorner is meer dan alleen pushen. Ook de aangeefster en stopper zijn niet de vaste mensen nu. Eens over v Gils, een goed EK gespeeld, maar daarna weinig meer van gezien. Morgen weer een kans voor Oranje.

 4. bastiaan-van-veelen

  Leuk om deze meiden lekker onbevangen spelen. Vooral genoten van Fiona Morgenstern. Wat een goede speelsters zeg. Ook leuk om te zien hoe Yibbe echt leiderschap liet zien. Wat maakt die stappen zeg! Ook genoten van Pam. Echt knap wat ze doet. Klasse. Ben benieuwd wat ze morgen laten zien.

 5. pietersmits

  Het is wat het is. Volgens mij prima mentaliteit en naar vermogen gespeeld. Herpakken en morgen misschien meer geluk. Yibbi kan morgen weer belangrijk zijn en misschien lukt het dan wel. Nieuwe dag, nieuwe kansen.


Wat vind jij? Praat mee...