Oranje plaatst zich voor Grand Final na moeizaam gelijkspel

Ondanks bijna twee uur vertraging heeft het Nederlands elftal zich met een 2-2 gelijkspel en verloren shoot-outs tegen Argentinië definitief geplaatst voor de Grand Final van de Pro League. Het was in Utrecht geen hoogstaande wedstrijd, maar dat er na de zondvloed in Utrecht überhaupt gespeeld kon worden was een opsteker. Net als de twee spitsengoals van Mirco Pruyser en de fijne assists van Diede van Puffelen en Bjorn Kellerman.

Het tropische Buenos Aires was woensdagavond in Utrecht niet zo ver weg, in ieder geval vóór de wedstrijd. Het werd in februari nog een onstuimige 4-3 nederlaag tegen Argentinië in de Pro League. In Utrecht stormde het rond half acht ’s avonds hard na een broeierige, klamme dag. Kleedkamers en de persruimte werden gehinderd door liters water. In de coulissen van het clubhuis liep het water tegen de muren van de squashvelden op, terwijl de spelers van Oranje onmogelijk door de plassen van de gang konden komen met droge voeten. In de persruimte stroomde het water door het dak.

De lichten waren uitgevallen, de situatie was gevaarlijk waardoor het clubhuis werd ontruimd. De brandweer moest er tijdens de wedstrijd aan te pas komen om het water het clubhuis uit te pompen, en met succes. De entertainer en mascotte Stockey maakten in de tussentijd overuren, terwijl de echte artiesten met de hockeybal aan het inspelen waren. Ondanks al deze malheur vanwege de storm en de regen, was het eigenlijk nog opzienbarend dat er tien minuten over negen gewoon volle tribunes waren voor de volksliederen.

De fanatieke Nederlandse supporters lieten zich niet uit het veld slaan door een kleine Nederlandse moesson. Dit waren hockeyliefhebbers, die per se de nummers drie en vier in de stand van de Pro League tegen elkaar wilden zien spelen en uit volle borst meezongen met het Wilhelmus, terwijl ze ver daarvoor niet eens meer in het clubhuis mochten komen. Maar zelfs het veld lag er ondanks de liters en alle stormen perfect bij.

Mirco Pruyser na zijn eerste goal. Foto: Koen Suyk

Diede van Puffelen bereidde knap de 1-0 voor

Vooraf was een gelijkspel voor Oranje genoeg voor plaatsing van de Grand Final, mede vanwege de schitterende dubbele overwinning vorige week tegen België. Het was al na een paar minuten Maico Casella, die met een bijzonder lobje Sam van der Ven wilde en kon verschalken, maar te hoog mikte. Verder was het in het begin vooral zoeken voor Oranje, dat een fel en furieus Argentinië tegenover zich vond. Als Jeroen Hertzberger even treuzelde met de bal, was het Agustin Mazzilli die de bal al van zijn stick had afgepeuzeld. De comeback van Floris Wortelboer, die zijn laatste wedstrijd speelde in de gewonnen finale van de landstitel met zijn club Bloemendaal, bleef niet onopgemerkt. De powerhockeyer liet zich snel zien met een rush.

Het tweede kwart was nog maar net begonnen of Diede van Puffelen bekrachtigde zijn maandenlange open sollicitatie voor de EK-selectie met een weergaloze loopactie en combinatie. Jorrit Croon fungeerde als het aanspeelpunt, waarna Van Puffelen op precies het goede moment Mirco Pruyser een niet te missen kans schonk. Een paar minuten later volgde de eerste strafcorner voor Oranje, die door Hertzberger werd gemist, nadat hij de eerste uitloper had gepasseerd. Dit was de fase waarin Oranje de regie leek over te nemen van de Argentijnen. En juist de felheid en het tempo toonde die nodig was om vandaag te winnen.

Even niet opletten achterin betekende een makkelijke strafcorner tegen, die ondanks het gemis van kanon Gonzalo Peillat door Leandro Tolini in tweede instantie achter Pirmin Blaak werd gepusht. Het was een tegenvaller in een kwart dat de kant van Oranje leek op te gaan. Een schitterend overstapje van Billy Bakker leidde tot een kansje voor Hertzberger. Veel verder dan wat halve kansen kwam Oranje echter niet voor de rust en het echte vuurwerk leek na de rust te moeten komen.

Bjorn Kellerman en Pedro Ibarra. Foto: Koen Suyk

Pirmin Blaak hield zijn doel schoon in de laatste minuten

Maar de Argentijnen hadden ook na de rust veelvuldig de overhand. Net toen Lars Balk als stofzuiger had gefungeerd in de defensie, die door de Argentijnen fel werd bestookt, was het aan de andere kant Oranje dat via een slimme assist va Bjorn Kellerman Pruyser bediende, die op typische wijze van dichtbij de 2-1 scoorde. Een fijne Pruyser-goal, met slim aanbieden en een rake flats van dichtbij. Het was weer de rappe Kellerman die met een steekpass aan de wieg leek te staan van de 3-1, maar Terrance Pieters kon dat slimmigheidje niet tot goal transformeren.

Het was veteraan Matias Rey die met een tip-in tien minuten voor tijd de hongerige Argentijnen – nog niet zeker van plaatsing voor de Grand Final – weer alle hoop gaf met de 2-2. Een Argentijnse sleeppush werd er daarna stijlvol met zijn handschoen eruit gedoken door Pirmin Blaak, die ook in de rebound zijn goal schoon hield.

Argentijnen blij met het extra punt in Utrecht. Foto: Koen Suyk

Argentinië maakte aanspraak op meer

Het 2-2 gelijkspel tegen de olympische kampioen verdiende geen schoonheidsprijs, maar liet wel een effectief Oranje zien dat toonde dat het nu weinig grote kansen nodig had om zich uiteindelijk toch naar de Grand Final van de Pro League te hockeyen. Want uiteindelijk staat daar in de punt van de aanval altijd Mirco Pruyser, samen met Hertzberger dé goalgetter van Oranje. Hertzberger toonde zich afgelopen vrijdag in Londen zeer effectief met twee goals tegen Groot-Brittannië.

De shoot-outs werden woensdagavond gewonnen door Argentinië, dat het extra punt goed kan gebruiken in plaatsing voor de Grand Final. Onder andere Nicolas Keenan van KZ scoorde zijn shoot-out. Voor Oranje misten Jonas de Geus en Seve van Ass.

Lees hieronder de live-updates

Wil je niets missen van de Pro League-wedstrijd tussen de Oranje Heren en Argentinië? Volg dan vanaf 19.00 uur het liveblog op hockey.nl. De wedstrijd stond gepland om 19.30 uur, maar is door noodweer begonnen om 21.10 uur. We houden jullie van minuut tot minuut op de hoogte van alle ontwikkelingen bij het duel in Utrecht.


20 Reacties

 1. conegut

  Succes mannen van de pers !

  1. Chloë Goossens

   En vrouwen! 👋🏼

 2. pimhdm

  Het zou zonde zijn als de wedstrijd niet doorgaat, krijgt nederland toch maar een punt?

 3. CarladeJong

  Niets aan de hand met de kinderen van de line up... die worden prima vermaakt en waren al binnen voor de regen..

 4. kcinna

  Waarom wordt er ontruimd? Wat is het gevaar?

  1. jonathan

   Kleedkamers plus gangen staan blank, technische ruimtes krijgen water binnen en de stroom is uitgevallen. Airco werkt niet, kortom weg wezen

 5. circlestorm69

  Dat je jezelf afvraagt wat erger is....de wedstrijd niet door laten gaan, of weer naar Tim Steens moeten luisteren....

  1. jobe

   Die is nog te verstaan. Maar eens met je. Hij praat net zoveel onzin als Caldas. Die man is namelijk niet te verstaan.

 6. wessel de pessel

  Van Puffelen symboliseert wel de wederopstanding van Oranje in de Pro League, man wat is hij goed!

 7. gaston-orozco

  Ironisch omdat hij misschien geen tweede gelegenheid had gehad bij Oranje, al was het niet voor de uitgebreide selectie voor Pro League. Een ruwe diamant.  

 8. popov0702

  Waarom is Pieters geselecteerd😳

  1. circlestorm69

   Nou, die zit er niet lekker in zeg. Had liever Galema gezien. Altijd veel goeie acties en kan SC’s forceren.

  2. francakh

   Eens, niet overtuigend.

 9. MIck

  Op zich wel lekker dat onze commentator 60 minuten iets anders ziet dan de televisiekijker.

  1. pacoh

   Die Tim Steens snel met pensioen sturen. Wat een drama. Goeie videoref

 10. adrievandeparel

  NEDERLAND 2-2 1 punt , Australië wint 0-2 in Antwerpen van België dan nieuwe stand : 1. Australië 29 punten 2. België 25 3. Nederland 23 punten 4. Argentinië 22 punten 5. Groot Brittannië 19 punten Alle 5 nog 1 wedstrijd, Nederland-Australië, België-Argentinië en Groot Brittannië die wint van Nieuw Zeeland in Londen. Nederland moet winnen tegen Australië om zeker te zijn van 3e/2e plaats en speelt dan tegen België in de halve finale volgende week vrijdag. Bij verlies tegen Australië, dan nog een keer tegen Australië (1-4) Als Argentinië van België wint komt het op 25 punten. Australië definitief als nr. 1 tegen Groot Brittannië of toch nog Argentinië in andere halve finale. Nederland bij winst in finale zondag 30 juni tegen Australië/Groot Brittannië/Argentinië, SUCCES !

 11. gaston-orozco

  Eerlijk heel weinig verschil tussen alle vijf teams. Kan gewoon een muntje omdraaien om te zien wie er wint.

 12. pjklaassen

  Weer een slechte shoot out serie. Pirmin nul initiatief in het duel met de speler.

 13. Het Muurtje

  En door!


Wat vind jij? Praat mee...