Kookaburras veel sterker dan Oranje in Wagener Stadion

Woensdagavond was het clubhuis van Kampong niet bestand tegen een enorme regenbui. Zaterdag moest de brandweer ouderwets het veld in het Wagener Stadion bewateren. Het publiek werd beloond voor de twee uur vertraging met een royale Australische voorstelling, die overtuigend door de Kookaburras met vier rake strafcorners (1-4) werd gewonnen van een tegenvallend Oranje.

Moordend tempo, heerlijke versnellingen, snijdende cirkelpenetraties en een hoog scoringspercentage uit de strafcorner: de Kookaburras gaven Oranje zaterdag in de laatste poulewedstrijd van de Pro League een gratis les op weg naar de Grand Final.

Plaatsing voor de eerste finales van de nieuwe landencompetitie was door beide teams al gehaald, dus was het zaterdag vooral een generale repetitie voor de Grand Final, in een uitverkocht Wagener Stadion. Na een lange en slopende Pro League-campagne vol turbulentie, is de laatste week er een van een zachte landing voor het thuisspelende Oranje, dat 6.500 toeschouwers achter zich wist.

Hoe moe ze ook zijn, in eigen land in het nationale hockeystadion spelen voor uitverkochte tribunes tegen de top van de wereld, met een sterke eigen selectie, dat is waarvoor de internationals ooit zijn gaan hockeyen. Ze wisten dat ze nog drie wedstrijden moesten knallen en dan eindelijk vakantie hebben, na een half jaar dat hun lichaam heeft getest en afgepeigerd, in een seizoen waarin hét piekmoment in december bij het WK in India lag.

Thierry Brinkman op de grond. Foto: Koen Suyk

Met de hoos in de hand

Zaterdag bleef het angstvallig stil rond het aanvangstijdstip van 15:00. De sproei installatie van het Wagener bleek niet goed te functioneren. De wedstrijd werd uitgesteld tot 17:00. Nederland is het walhalla van het hockey, maar zowel woensdag als zaterdag konden de Nederlandse faciliteiten door overmacht helaas niet overtuigen.

Kolderiek maar ook een beetje heroïsch werd het toen de mannen van de brandweer in het nationale hockeystadion  handmatig de droge plekken van het veld bewaterde, zoals tennisbanen worden gesproeid. De hoos in de hand, en dan maar mikken op de droge plekken. Dat het stadion niet leegstroomde en 6.500 toeschouwers meededen met alles wat de entertainer ze opdroeg zei genoeg.

Bewijsdrang van internationals

Zaterdag was voor sommige Nederlandse spelers een laatste kans om te bewijzen dat ze het oranje shirt ook tijdens de Grand Final en het EK moeten dragen. Spelers als Jelle Galema, Diede van Puffelen, Jip Janssen en Bjorn Kellerman. Hockeyers die nog nooit of al lang geen groot toernooi hadden gespeeld met Oranje.

Maar het waren de Kookaburras die als eerste van zich lieten horen. Corey Weyer stond al snel in het centrum van het veld helemaal vrij en kon de strafcorner forceren. Het was Blake Govers, die liet zien dat hij sinds zijn tijd bij Bloemendaal weer een stukje sterker is geworden. Snoeihard pushte hij de bal achter Pirmin Blaak.

Galema leek zich bewust van zijn opdracht deze zaterdag en was de gretigste aanvaller in de beginfase. Hij forceerde de eerste Nederlandse strafcorner, die door Jip Janssen binnen werd gepusht. De verdediger was uitzinnig, sprong een gat in de lucht en balde zijn vuist. Toch was het Jeremy Hayward die daarna weer de 1-2 achter Blaak binnen pushte.

Kookaburras vieren de treffer. Foto: Koen Suyk

Weer weinig grote kansen voor Oranje

In het tweede kwart bleek hoe kwetsbaar Oranje defensief was. Vaak kwam de bal vanaf links makkelijk de Nederlandse cirkel in, waar de Australiërs alle ruimte kregen om iets te creëren. Janssen probeerde te verdedigen op Govers, waarna Lars Balk de bal verkeerde wegwerkte. Het was weer Govers die nu Sam van der Ven het nakijken gaf met de 1-3. Zoals vaker bleek het Australische powerspel met een razend tempo, zaterdag te veel voor Oranje. De Nederlandse hockeyers konden weinig creëren in de eerste twee kwarten, op de rake strafcorner van Janssen na. Dat spelbeeld deed denken aan de wedstrijd woensdag tegen Argentinië, waar Oranje ook weinig kansen liet noteren.

Het gaspedaal werd vanaf de rust eindelijk gevonden door Oranje, toen de Australische storm iets geluwd was. Jonas de Geus gaf een schitterende pass op Galema, die al liggend net naast tipte. Pruyser onderschepte, Kellerman pushte net naast. Pruyser schoot hard en hoog naast met de backhand, na weer een pass van Galema. Oranje wist twee strafcorners niet te verzilveren en de variant van Van der Weerden op Kellerman mislukte volledig. Terwijl Oranje juist aanspraak maakte op een goal, was het Australië dat via de tweede rake sleepcorner van Hayward de 1-4 maakte. Op dat moment tegen de verhoudingen in. Maar vier van de zeven Australische strafcorners raak met een directe push, is aan de hoge kant, ook voor de keepers van Oranje die niet kansloos leken op de inzetten.

Kansjes kwamen er nog in het vierde kwart voor Oranje, maar de overtuiging om te scoren was er niet met hoge backhandschoten van Kellerman en Bob de Voogd. Diezelfde De Voogd miste nog van dichtbij op een assist van Thierry Brinkman. Wel was de tweede helft absoluut voor het Nederlands elftal, wat weer perspectief gaf voor de Grand Final komend weekend in het Wagener Stadion. Het Nederlands elftal komt dan waarschijnlijk scherper voor de dag en ook de sproeiers zullen dan weer functioneren.

Lees hieronder de live-updates

De wedstrijd tussen Nederland en Australië is door een defect met het sproeisysteem in het Wagener Stadion uitgesteld tot 17.00 uur. De brandweer is de organisatie te hulp geschoten en heeft het veld gesproeid. Volg hieronder alle ontwikkelingen.


35 Reacties

 1. fleurtjevdb

  Kan toch gewoon op een ander veld gespeeld worden?

  1. frankwj

   En dan zeker de duizenden toeschouwers ook maar met tribune en al verplaatsen?

  2. pimhdm

   Dat is echt de allerlaatste optie de wedstrijd moet namelijk ook van video voorzien worden en dan niet een stationaire camera

 2. heuf073

  Wat een gepruts!

 3. luchtisblauwgrasisgroen

  Lang leven de bobos van de KNHB...

  1. mark-van-rijn

   Shit happens. Niet alles dat tegenzit is te voorkomen. Er wordt op dit forum iets te gemakkelijk ‘gratuit’ gereageerd door lieden die zich achter de een of andere alias verschuilen. Feedback is goed voor de sport maar graag enige nuancering en respect voor anderen bij het geven hiervan

  2. jonathan

   Overmacht als dingen niet werken of splinternieuwe clubhuizen die onder lopen .Om daar direct richting bond te wijzen is wel erg kort door de bocht.

  3. luchtisblauwgrasisgroen

   1. Het Wagener stadium is eigendom van de KNHB; dus de leiding van de KNHB is wel degelijk verantwoordelijk voor dit fiasco - dit mag gewoon niet gebeuren; regelmatig onderhoud had dit kunnen voorkomen. 2. De KNHB strijkt wel inkomsten uit kaarverkoop op, maar ontrekt zich van elke verantwoordelijkheid in het huisreglement. 3. De kans dat Oranje in Tokyo goud gaat winnen is met dank aan Caldas, en daarmee de leiding van de KNHB steeds kleiner aan het worden. Nog 431 dagen...

  4. luchtisblauwgrasisgroen

   Ps Mark van Rijn: niet zo slim om in een publiek forum met uw zakelijk email als naam te reageren. Deloitte zou dit als cyber security expert moeten weten.

 4. bombaliali

  Is het op tv?

  1. hanna-reijneveld

   Ja, op Ziggo TV

 5. jarnoschuurman

  Kan die beste man, de verslagever, niet vervangen worden. Wat een verslag op tv, verschrikkelijk. Komt ook nog na 10 min , 2de kwart, erachter dat Sem staat te keepen

  1. popov0702

   Sem? Bedoel je Sam? Als je commentaar moet je het zelf ook goed doen

 6. robvisser

  Hele matige pot van Nederland. Verdedigend oogt het, zoals wel vaker, kwetsbaar en worden teveel strafcorners weggegeven. Aanvallend brengt Oranje te weinig, met een zo goed als onzichtbare Kellerman. Jammer. Hopen op een betere tweede helft.

 7. rancoburgzorg

  Wat een verademing is dat WK vrouwen-voetbal dan. Loopt op rolletjes, mooie infrastructuur, voor iedereen te bekijken op het open net en publiek dat geluid maakt.

  1. Freekie

   Leuk, slappe mening, compleet irrelevant 2/10

 8. pjklaassen

  Welk net wordt het uitgezonden van ziggo?

  1. jonathan

   Kanaal 13 bij een Ziggo contract

 9. Mark Bouwman

  Pompeledom......, maar natuurlijk gaat het komend weekend en in Tokio wèl goed bij de heren. Tot nu toe al deze jaren een super slim psychologisch - voor jullie nono's - ondoorgrondelijk spel en (selectie) proces; voortkomend uit een groot denkraam 😇.

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   It’s magic 🧞‍♂️✨ Maar natuurlijk is iedereen die er wat zegt negatief en rancuneus. In het hypothetische scenario dat NL weer geen goud wint op de OS, zullen we dan nu afspreken dat er een nieuwe bondscoach aan wordt gesteld?

 10. gaston-orozco

  Er is bijna geen kans dat Caldas wordt herbenoemd ongeacht het resultaat in Tokio. Waarschijnlijk vervangt Annan hem.

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Annan? 🙄 laten we hopen op Van De Heuvel, Verboom of Cox...

  2. Freekie

   Anna? Man wat is dat een genante vertoning

 11. Hammie

  Op naar een vierde plaats in Tokio... weer net nix... soort zoekt soort dus KNHB laat valdas oeps Caldas lekker doorprutsen...

 12. gaston-orozco

  Ze krijgt de beste kans als ze OS wint bij de dames. En eigenlijk volgt ze de voetstappen van Caldas. Het is dus meer waarschijnlijk dan niet dat zij de volgende bondscoach zal zijn. Ik maak geen oordeel over haar geschiktheid voor de functie!

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Zou wel passen in de lijn van het Amsterdamse kartel..

 13. fleurtjevdb

  Schuld nr KNHB

 14. pjklaassen

  Doei Caldas

 15. wessel de pessel

  Er staan bij Australië gewoon alleen maar power hockeyers in het veld. Moordend tempo, geweldige strafcorners en veel fysieke kracht. KNHB had daar in 2014 al wat van moeten leren naar mijn mening. In NL elftal leunen we te veel op individuele acties waardoor de onderlinge verschillen te groot zijn. Bij Australië draait het om tempo en kracht, geen technisch vernuft en kunnen ze daardoor leunen op een bredere top. Ik vind het een genot om naar te kijken.

 16. mickh

  Zes verloren jaren; er is in vergelijking met voorganger Van Ass onder Caldas geen enkele progressie gemaakt. Deze man met zijn onnavolgbare praatjes en uiteenzettingen, minimaal 20 kilo overgewicht meetorsend, is niet alleen tactisch veel te matig voor dit niveau, doch is vanwege zijn eigen verschijning natuurlijk niet in staat om zijn spelers fit aan de start te krijgen. In het laatste jaar gaat het gat met Australie echt niet meer overbrugd worden al zal Caldas op zijn `Caldasiaans` hier wel weer een punt aan zuigen. De spelers zien deze clown al lang niet meer zitten, alleen zijn baas Veen gelooft nog in deze brabbelaar. Waardeloze prutsers.

 17. stankie99

  Einde tijdperk Blaak


Wat vind jij? Praat mee...