Loom en slordig Oranje wordt afgestraft door gretige Britten

Nederland heeft zijn eerste Pro League-wedstrijd na alle clubverplichtingen van de Oranje-internationals op pijnlijke wijze met 1-3 verloren van Groot-Brittannië. Oranje verzuimde zondag in Eindhoven meerdere keren op voorsprong te komen, waarna de Britten dit keihard afstraften met goede goals, tegen een kwetsbare Nederlandse defensie. Daarmee doet Oranje zichzelf geen plezier voor plaatsing voor de Grand Final van de Pro League.

Een vrije schietkans van Thierry Brinkman die hij niet goed raakte, een klein tikje van Bjorn Kellerman over het open Britse goal, Mirco Pruyser die van dichtbij de paal raakte – de man die normaal de Britten altijd terroriseert met zijn scoringsdrift: levensgrote kansen bleven onbenut, terwijl de wat kleinere mogelijkheden zondag in Eindhoven wel in de touwen gingen. Een heerlijke backhand van Will Calnan vloog er wel in, en ook de eerste strafcorner van Oranje, werd ouderwets binnen geslingerd door Mink van der Weerden.

Een beetje loom

De Pro League-wedstrijd tussen Nederland en Groot-Brittannië was soms zoals het weer, een beetje loom, hoewel die loomheid soms abrupt werd onderbroken door een flitsende actie. Het leek voor Oranje even wennen om na zware play-offs en alle clubverplichtingen in mei om in het Nederlands elftal meteen weer de juiste toon te vinden. De kansen die werden gemist, werden door de Britten wel overtuigend binnen geschoten. Het was een wedstrijd waar bondscoach Max Caldas continu langs de lijn te vinden was, om zijn manschappen aan te sporen en bij te sturen, want dat was ook echt nodig zondag.

Jonas de Geus probeert het schot van Jack Waller te keren. Foto: Willem Vernes

De laatste Pro League-herinnering van Oranje was juist een fantastische overwinning op Duitsland, waar de Oosterburen met 2-4 in hoog tempo van de mat werden gespeeld. Daar was zondag tegen Groot-Brittannië geen sprake van. Het startschot van de Pro League-maand juni verliep stroperig, gelukkig voor Oranje er staan nog heel veel interlands op het programma.

Defensief niet op orde

Het was op een zonovergoten Oranje-Rood meteen een heerlijk begin van de Britten die meerdere keren gevaarlijk waren over hun rechterflank. Daar volgde ook de goal van Will Calnan uit, die opvallend veel ruimte kreeg in de oranje cirkel en na een goede actie schitterend uithaalde met de hoge backhand. Keeper Pirmin Blaak was kansloos op die inzet.

Daarvóór had Groot-Brittannië al een waarschuwingsschot afgevuurd, dat nog op de klomp van Blaak belandde. Maar Oranje antwoordde meteen, via een individuele actie van Bjorn Kellerman, die een strafcorner haalde, die meteen heerlijk werd binnen gepusht door Mink van der Weerden.

Mink van der Weerden pusht raak en brengt zijn Oranje-productie op 99 doelpunten. Foto: Willem Vernes

Dat Oranje het defensief nog niet helemaal op orde had, bleek in het tweede kwart toen David Condon recht door het centrum een vrije doorgang kreeg, maar de open schietkans niet goed benutte. Jorrit Croon vond knap Thierry Brinkman, maar de aanvaller leek bijna te schrikken van alle ruimte die hij kreeg en kon de bijna zekere treffer niet maken. Hij raakte de bal niet goed.

Oranje probeerde druk te zetten op de het Britse balbezit, maar echt gevaarlijk werd het daarmee niet. Sterker nog, Groot-Brittannië leek makkelijk de cirkel te kunnen bereiken en had op 1-2 kunnen komen, maar omdat Christopher Griffiths zijn stick niet goed tegen een voorzet kreeg, gingen de teams met 1-1 rusten. Toen Bjorn Kellerman na een goede interceptie van Thierry Brinkman en een fijne aanval via Bob de Voogd de bal van dichtbij over het goal kreeg, was dat al de derde megakans, die verloren ging in het tweede kwart. Het leek ook alsof beide teams last hadden van de hitte, Oranje alleen wat meer dan een fris spelend Groot-Brittannië.

Gaspedaal zoek

Twee grote kansen van Jorrit Croon – na een solo – en van Mirco Pruyser (in zijn honderdste interland) gingen er niet in vlak voor de Engelse doelman George Pinner. Waardoor een zekere voorsprong een achterstand werd, nadat Groot-Brittannië wederom via hun rechterflank weer eenvoudig de cirkel in mocht lopen, waarna Sam Ward de 1-2 binnen tikte. 

Oranje leek het initiatief te moeten nemen, maar het waren de Britten die juist met een geweldige backhand van Griffiths op een 1-3 voorsprong kwamen na slordig balverlies in de Oranje-achterhoede. Een wat lethargisch Nederland kon het gaspedaal niet meer vinden in het laatste kwart, waardoor de Britten zich naar een eenvoudige 1-3 zege tikten.

Dat betekent een matige start van de drukke Pro League-maand voor de mannen van Caldas, die de komende weken gelukkig nog genoeg interlands op het programma hebben om zich te revancheren.

Christopher Griffiths haalt verwoestend uit en brengt de Britten op 1-3. Foto: Willem Vernes

 

Hier lees je de live-updates van de Pro League-wedstrijd tussen de Oranje Heren en Groot-Brittannië. Het blog start om 15.30 uur, de wedstrijd om 16.00 uur. Je kunt de wedstrijd ook kijken op Ziggo Sport.


19 Reacties

 1. Runa Honig

  Slordig, veel balverlies en niemand echt in vorm. We modderen door onder deze bondscoach. Er moet echt iets gebeuren. Zoveel goeie spelers, maar geen team.

  1. robboomsma

   Daarvoor is Rick Mathijssen toch aangesteld 😂

 2. pietersmits

  Zoveel goede spelers? Zelfs dat is niet meer te zien. Een hoop gepiel en slap hockey. Daar breek je tegenwoordig geen potten meer mee. Te laat om om te schakelen. Dus maar doormodderen

 3. robvisser

  @runahonig@ziggo.nl Eens. Daarbij, Caldas heeft de Pro League niet echt serieus genomen en met zo'n houding en zo'n gebrek aan commitment hoor je niet in de finaleronde te staan.

 4. winneniseenkeuze

  1 jaar voor de OS, nu kan je nog ingrijpen... Deze bondscoach gaat de ego’s niet meer smeden tot een hecht team dat dezelfde ego’s opzij kan zetten in fases dat ‘het niet loopt’. Zoveel creativiteit in je team, zo weinig creatief hockey... Welke bondscoach kan het overnemen en we uit deze ploeg halen wat er in zit?

  1. circlestorm69

   Roger van Gent! 😊

 5. landej

  Een blind coach. Zoveel kwaliteit in NL. Mr. Caldas, wordt tijd om te vertrekken.

 6. mirco_10

  Nooit meer Joep de Mol en die Vilder opstellen. Die fouten die hun hebben gemaakt mag je niet maken op dit niveau. Dit soort fouten hoor je vanaf ‘t begin al de baas te zijn. Nieuwe verdediging overwegen lijkt me meer dan logisch

 7. gaston-orozco

  Meer van dezelfde schizofrene opmerkingen. Klacht dat Caldas HPL niet serieus neemt, maar ook klagen dat HPL hoofdklasse / ehl verstoort. Ten eerste is GB een goed team met een goede coach. Ten tweede, het nationale team speelt en traint nergens in de buurt van de rest van de wereld. Dat is een groot probleem. Maar Caldas-handen zijn gebonden omdat hij de clubs moet respecteren. Ten derde is deze generatie spelers niet uitzonderlijk getalenteerd in vergelijking met andere landen. De verwachtingen moeten worden getemperd.

 8. adt

  Hoe is het toch mogelijk dat het grootste hockey land ter wereld maar aan blijft modderen met een coach die nog niet een fatsoenlijke prijs heeft gewonnen met de heren en die zichzelf steeds weer een nieuwe periode toebedeeld en daarin ook nog eens wordt gesteund door de bond.

  1. charliem

   Een EK-titel is geen fatsoenlijke prijs?

 9. winneniseenkeuze

  @charliem, EK-titel is absoluut een prijs, maar zeker niet de hoofdprijs! Hierbij coacht Caldas sinds 2014 de heren, dus in 5 jaar tijd is dit(1x EK) wel erg mager, niet?

 10. gaston-orozco

  Dezelfde nare opmerkingen van dezelfde gezichtsloze trollen. Maar dit is het internet en te verwachten. Het zou grappig zijn als je de moed zou hebben om dat tegen zijn gezicht te zeggen!

  1. adt

   Als topcoach wordt je afgerekend op je resultaten en dan mag dat toch gewoon benoemd worden op een forum als dit? Ik heb geen probleem om hem dat zelf te vertellen, maar denk je niet dat als iedereen dat doet, het dan wat onoverzichtelijk wordt en dat Caldas daar niet echt op zit te wachten?

 11. mickh

  Caldas bij de heren en Veen als Heren verantwoordelijke hebben geen pepernoot laten zien en dat wordt echt niet beter in Tokio. Wat een gelul dat mensen respect zouden moeten verdienen op basis van resultaten, behaald in een andere functie in het verleden. Het wordt hier steeds gekker.

 12. luchtisblauwgrasisgroen

  Al zo vaak gezegd: de as en verdediging van Nederland bestaat uit spelers die bij hun club een tegenvallend seizoen hebben gehad. Tijd voor vers bloed, anders winnen we wellicht pas in Parijs weer een gouden medaille...

 13. edny

  Het is duidelijk dat Caldas niet opgewassen is tegen de Internationale ontwikkelingen in Hockey.Ook duidelijk dat Caldas geen grip heeft over het team wat speelt.Aardige man maar geen top coach.Tijd om een International coach aan te trekken./Iemand met overwicht en visie.Eerste vereiste als coach motivatie van spelers tot top prestatie dat ontbreekt in vele wedstrijden van Oranje.Zolang Bakker erbij zit zal het wel een schlemielig zootje blijven.

 14. gaston-orozco

  Wauw, onverwacht @luchtisblauwgrasisgroen! Dat is een idee die enige verdienste heeft. Ik ben geneigd het met je eens te zijn. Het helpt niet dat De Wijn gewond raakt. Hij zorgt ervoor dat alle anderen in de verdediging er beter uitzien.

 15. Esther BoschvanRoozendaal

  Max Caldas heeft nog nooit iets positiefs / tactisch over hockey verteld het wordt tijd voor Sjoerd Marijnen . Een tijdperk Max Caldas had er nooit mogen komen . De KNHB is zelf schuldig aan dit debakel . Als je ze vaak ziet trainen en ze dan later ziet spelen vraag je jezelf af waarom ze trainen en waarop ze trainen ? Waar ze op trainen komt er in de wedstrijden niet uit . De enige trainer die nuttig is is Simon Zijp , echt een top keeperstrainer .


Wat vind jij? Praat mee...