Oranje Heren onderuit tegen Groot-Brittannië in Pro League

Het Nederlands elftal heeft in het Argentijnse Santiago del Estero tegen de verhoudingen in de eerste Pro League-wedstrijd van het seizoen verloren, met 3-2 van Groot-Brittannië. Zodoende werd het een debuut voor Pinoké-spits Joep Troost om snel te vergeten. De beul van Nederland was debutant Struan Walker uit Schotland, die zowel de 1-0 als de 3-2 scoorde.

‘Groot-Brittannië kwam in de eerste helft slechts drie keer in onze cirkel, maar maakte wel twee goals. Daar moeten we van leren. We speelden verder prima, maar daar lieten we het liggen’, concludeerde Oranje-aanvoerder Thierry Brinkman voor de camera van Watch.hockey.

Het was drieënhalve maand geleden dat het Nederlands elftal voor het laatst in actie kwam. De laatste wedstrijd van Oranje was de EK-finale in Mönchengladbach, die met 2-1 werd gewonnen van Engeland. Veel spelers van Engeland stonden nu namens Groot-Brittannië op het veld.

De EK-finale was een zinderend hockeygevecht, die wegens noodweer een uur werd onderbroken. De slotfase van de wedstrijd kende een aantal verwarrende minuten met de videoscheidsrechter. En als klap op de vuurpijl hield Maurits Visser in de slotfase een strafbal tot twee keer toe tegen, nadat hij te vroeg van zijn lijn was gekomen. Zo’n epische wedstrijd als de EK-finale werd het deze keer niet, maar er gebeurde alsnog genoeg.

De Brit Struan Walker heeft Nederland op een 0-1 achterstand gezet. Foto: WorldSportPics/Rodrigo Jaramillo

Oranje opent met een bal op de lat

Het Nederlands elftal was met een selectie van 22 spelers naar Argentinië afgereisd. In vergelijking met het Europees kampioenschap ontbraken Thijs van Dam, Jonas de Geus en Duco Telgenkamp. Van Dam scheurde afgelopen maand een pees in zijn lies. De Geus is pas net hersteld nadat hij lang last had van peesklachten in zijn knie. Telgenkamp stapte met Jong Oranje het vliegtuig in naar Maleisië, waar hij deze week in de wedstrijd tegen Pakistan uitviel met een hamstringblessure.

Eén van de spelers die terugkeerde in de groep die naar Argentinië afreisde, was Tjep Hoedemakers. Tijdens het EK kampte hij met een hamstringblessure. Bondscoach Jeroen Delmée liet hem nu echter nog buiten de achttienkoppige wedstrijdselectie, samen met Tijmen Reyenga, Floris Middendorp en Teun Beins. Zij krijgen waarschijnlijk de komende dagen speelminuten. Nederland speelt komende week nog een keer tegen Groot-Brittannië en tweemaal tegen Argentinië.

Het zag er de eerste minuten nog veelbelovend uit voor Oranje, dat in de openingsfase vijf strafcorners haalde. Jip Janssen sleepte de bal hard via een stick tegen de lat. Groot-Brittannië was gewaarschuwd.

Jip Janssen heeft een strafcorner binnengesleept, de 2-2. Foto: WorldSportPics/Rodrigo Jaramillo

Nederland komt twee keer terug van een achterstand

Maar nadat de Britten via Jack Waller al een kans op de 1-0 hadden gemist, was het debutant Struan Walker uit Schotland die in de vijftiende minuut met zijn backhand uit de draai raak schoot: 1-0. Vroeg in het tweede kwart poetste Oranje die achterstand weg. Het was Jorrit Croon die het op zijn heupen kreeg. Vanaf de linkerflank trok de technisch begaafde middenvelder naar binnen en schoot de 1-1 binnen.

De Oranje Heren domineerden vervolgens het tweede kwart. Maar in de 28ste minuut incasseerde Nederland opnieuw een tegendoelpunt. Nick Bandurak draaide weg bij Croon en tekende voor de 2-1. Een domper voor Nederland, vlak voor rust.

Oranje repareerde die schade vroeg in het derde kwart. Janssen sleepte een strafcorner hard tegen de plank: 2-2. Dat leek de aanzet te zijn voor meer Nederlandse doelpunten. Maar niets was minder waar. Debutant Walker ontving in het vierde kwart de bal in de cirkel, draaide weg bij Justen Blok en schoot de 3-2 binnen. Die klap kwam Oranje niet meer te boven. In de nacht van vrijdag op zaterdag vervolgt Nederland de Pro League-campagne met een interland tegen Argentinië.