Oranjemannen winnen verhit spektakelstuk met Belgen: 3-1

De Oranjemannen houden nog steeds zicht op de eindzege in de FIH Pro League. De ploeg van bondscoach Jeroen Delmée won dinsdagavond in Utrecht met 3-1 van België, in een wedstrijd met twee gezichten. Na een zwakke eerste helft maakten goals van Jip Janssen, Tijmen Reyenga en Joep de Mol Oranje in een vurige tweede helft het verschil met de regerend olympisch kampioen.

Het had er dinsdagavond aanvankelijk alle schijn van dat we voor het echte zomerse hockeyvuurwerk nog ruim een maand moesten wachten, tot het moment dat het olympisch hockeytoernooi van start gaat. Net als de Oranjevrouwen moeten ook de Nederlandse mannen na een periode van vier maanden clubhockey zichtbaar wennen en zijn ze naarstig op zoek naar vorm en wedstrijdritme.

Bij het duel tussen de mannen van Nederland en België was het dinsdagavond in de eerste dertig minuten niet anders. Gelukkig brandde na rust een geweldig hockeygevecht los, zoals we de laatste jaren van beide teams in hun onderlinge duels gewend zijn.

Onder tropische omstandigheden op De Klapperboom moesten de toeschouwers in de brandende zon tot de veertiende (!) minuut wachten voor het eerste doelgevaar. Hoewel de Belgen een optisch overwicht hadden, was het Oranje – spelend zonder de lichtgeblesseeerde Lars Balk en Thierry Brinkman – dat de eerste echte kans van de wedstrijd liet aantekenen. Duco Telgenkamp draaide zich met de bal aan de stick tussen een aantal Belgen knap vrij en vuurde met een hoge backhand op doel, waar Vincent Vanasch redding bracht ten koste van een strafcorner. Die leverde via Jip Janssen niets op.

Tom Boon viert de openingsgoal. Foto: Willem Vernes

Plaaggeest Boon

Zo rustig als het eerste kwart was, zo flitsend begon het tweede blok van vijftien minuten. Na balverlies van Tijmen Reyenga in de as van het veld brachten Nelson Onana en Nicolas De Kerpel aanvaller Tom Boon met een prachtige combinatie van passes in stelling. De gehaaide goalgetter haalde rond de strafbalstip verwoestend uit voor de 0-1. Het was alweer de veertiende goal van Boon tegen Oranje in de laatste tien jaar. Daarmee is hij samen met Alexander Hendrickx de absolute plaaggeest van Oranje.

Na die tegentreffer schoof Oranje langzaam maar zeker wat meer op richting de Belgische cirkel, maar het lukte de ploeg van Delmée niet om een volgend schot op Vanasch af te vuren. Met name Seve van Ass en Floris Middendorp probeerden met slimme passjes de spitsen Koen Bijen en Telgenkamp te bereiken, maar dat lukte te weinig. Aan de overkant leken de Belgen via Boon op 0-2 te komen, maar zijn schot uit een strafcorner kwam onderweg gevaarlijk hoog op de billen van Bijen. Géén doelpunt, zo oordeelde de videoscheidsrechter.

Telgenkamp en Hendrickx vliegen elkaar in de haren. Foto: Willem Vernes

Verhit derde kwart

Vlak na rust sloeg ineens de vlam in de pan in deze matte partij. Bij een rebound uit een strafcorner van Jip Janssen schoot Duco Telgenkamp uit de rebound op doel, waarbij hij Arthur De Sloover hard op het lichaam raakte. Het schot van Telgenkamp, kwam echter ná het fluitsignaal van scheidsrechter Rachel Williams. Dat wekte meteen de woede van Alexander Hendrickx, die opzichtig verhaal ging halen bij de Oranje-spits. Daarop ontstond wat duw- en trekwerk in een kluwen van spelers, die elkaar na een tientallen seconden eindelijk tot bedaren konden brengen.

Niet veel later keurde de videoscheidsrechter een rake strafcorner van Alexander Hendrickx af, opnieuw vanwege gevaarlijk spel. Zo kreeg het duel ineens wat pit, na die zo slappe en ondermaatse eerste helft. Er werd niet per se beter gehockeyd, maar er was wel beduidend meer strijd zichtbaar.

Oranje overleefde in die fase een serietje strafcorners van de Belgen en hield zo de schade beperkt tot die 0-1 achterstand. Vijf minuten vóór het einde van het derde kwart leek een strafcorner van Janssen uit te monden in een strafbal, nadat De Sloover de bal uit de kluts bij de doellijn tegen zijn voeten kreeg. De videoscheidsrechter oordeelde echter anders: geen strafbal, maar een strafcorner. Die werd feilloos binnengesleept door Janssen, de huidige topscorer van de FIH Pro League met veertien goals: 1-1.

Joep de Mol op een roze wolk na de prachtige 3-1. Foto: Willem Vernes

Goals Reyenga en De Mol

In een heerlijk, opengebarsten derde kwart regende het ineens kansen over en weer. Victor Wegnez had een levensgrote mogelijkheid op de 1-2, maar schoot naast. Aan de andere kant bleven Bijen en Telgenkamp dreigend en was het bij vlagen spitsuur voor het doel van Vanasch. Oranje tankte er veel vertrouwen uit en kwam aan het eind van het derde kwart voor het eerst op voorsprong, via Tijmen Reyenga. Die flatste al vallend heerlijk raak na een splijtende pass van Floris Middendorp over de hele: 2-1.

De rake flats van Tijmen Reyenga. Foto: Willem Vernes

Oranje had het duel ineens volledig omgedraaid en ging met hernieuwde energie het laatste kwart in. Na een kansje voor Tjep Hoedemakers was het Joep de Mol die de wedstrijd negen minuten voor tijd besliste. De verdediger van Oranje-Rood rukte vanaf eigen helft met grote passen op en kon onbedreigd richting het Belgische doel opstormen. Net voorbij de rand van de cirkel vuurde hij met een lage forehand schitterend raak: Vanasch in de hoek geklopt op Oranje op 3-1. Met nog drie minuten op de klok werd de ploeg van Delmée nog onderworpen aan een serie van zes strafcorners, maar die leverde geen Belgische aansluitingstreffer op.

Zo behaalde Oranje een zwaarbevochten 3-1 zege en heeft het nog twee zeges nodig om zich voor het derde seizoen op rij te kronen tot winnaar van de Pro League. Later deze week speelt de ploeg die laatste twee duels in het Wagener Stadion, opnieuw tegen Duitsland en België. Pakt Nederland daarin vijf punten, dan is de titelprolongatie in de landencompetitie een feit.


3 Reacties

  1. Joelledebie

    Spannend

  2. BramvanEssen

    De VAR zet de vorm van de laatste wedstrijden lekker door

  3. jan_de_bolle

    Geel voor Telgenkamp was juister geweest. Wat hij deed was opzettelijk en heel gevaarlijk. Terecht dat Hendrickx hier boos over is.


Wat vind jij? Praat mee...