Nederland overtuigt met soevereine 2-4 zege op Spanje

Nederland heeft zaterdagmiddag ook het tweede duel in de FIH Pro League tegen Spanje gewonnen. Na de spectaculaire 3-4 overwinning van vrijdag voor een met kinderen volgepakt Estadio Beteró, overtuigden de Oranje Heren zaterdag in een veel leger stadion met een soevereine 2-4 zege.

Met zes punten uit twee wedstrijden kon de trip naar Valencia qua resultaat niet beter. Ook kreeg het gemoed in het Oranje-kamp een flinke oppepper van de dubbele zege. De ploeg van bondscoach Max Caldas kwam toch een beetje in mineur terug uit Azië, waar het goede trainingskamp in Maleisië werd gevolgd door een slechte beurt tegen India (5-2 verlies). Weliswaar speelde Oranje in het tweede duel een stuk beter (3-3), maar met minder dan zes maanden voor de start van de Spelen snakken de Oranje Heren naar een serie goede wedstrijden en zeges.

Intensiteit, een hoog energielevel en levelen, zijn daarin de sleutelbegrippen. Caldas en zijn staf bereiden de spelers vooraf tot in de puntjes voor op de tegenstander. Op tactisch vlak zijn er geen verrassingen voor de spelers. Maar de bondscoach wil niet dat de spelers daardoor in de denkmodus komen, ze in hun ijver om het strijdplan zo goed mogelijk uit te voeren meer denken dan doen.

Bjorn Kellerman juicht nadat hij de 1-4 heeft gescoord voor Oranje. Foto: David Aliaga)

Dit overkwam Oranje in de eerste olympische kwalificatiewedstrijd tegen Pakistan, waardoor ternauwernood met 4-4 gelijk werd gespeeld, en ook in het eerste duel met India. In beide gevallen herstelde Oranje zich een dag later, maar op de Olympisch Spelen kan de denkmodus Oranje fataal zijn. Caldas drukt zijn spelers daarom op het hart vanaf het eerste fluitsignaal ‘aan’ te staan. Niet denken maar doen, spelen met het hart.

Geconcentreerd

Caldas peperde dat zaterdag vooraf dezelfde achttien spelers in als in de eerste wedstrijd. Dat betekende dat middenvelder Robbert Kemperman, nog niet helemaal wedstrijdfit na een peesblessure, en reserve Teun Beins vanaf de tribune toekeken. Doelman Sam van der Ven bleef zestig minuten op de bank.

Ook de Spaanse coach Frederic Soyez stuurde nagenoeg dezelfde equipe het veld in. Opnieuw ontbrak de zieke Xavi Lleonart, dé sterspeler van de Spanjaarden, en de ervaren vedette Pau Quemada (270 caps), die kampt met knie- en schouderproblemen. In het doel kon Soyez nu wel beschikken over Quico Cortes, die zijn driehonderdste interland speelde.

Jip Janssen legt aan voor de 0-1. Foto: David Aliaga)

Oranje was zaterdag niet naar Estadio Beteró gekomen om de 36-jarige goalie een rustige jubileumwedstrijd te bezorgen, dat werd vanaf de eerste minuut al duidelijk. Oranje speelde geconcentreerd en begon goed. Na twee plaagstoten van de Spanjaarden, waarbij Pirmin Blaak goed redding bracht, was de eerste echte kans voor Oranje. Een hoge bal van Sander de Wijn werd goed verwerkt door Hertzberger, die de bal bij Seve van Ass kreeg. De flats van de middenvelder was een prooi voor de jubilerende Cortes.

Diezelfde goalie zag twee minuten later de bal voorbij scheren na een briljante actie van Jeroen Hertzberger. De aanvaller soleerde door de Spaanse defensie, speelde zich vrij op de backhand, maar sloeg net over in plaats van in het doel. Het was de beste kans in het eerste kwart dat eindigde in 0-0.

Weer Jip Janssen

In het tweede kwart kwam Oranje lange tijd niet verder dan een gevaarlijke steal van Bjorn Kellerman, die op Cortes stuitte. Tot Oranje na 25 minuten de eerste strafcorner van de wedstrijd kreeg na een handige actie van Thijs van Dam. Met Jip Janssen op de kop van de cirkel betekende dat alarmfase 1 voor de Spanjaarden. Die hoopten ongetwijfeld op hun held Cortes, maar ook de ervaren goalie was volstrekt kansloos op de pegel van Janssen: 0-1. Zijn vierde treffer in twee duels met Spanje, zijn 16de in 32 interlands.

Thierry Brinkman kijkt hoe de 0-2 achter Cortes gaat. Foto: David Aliaga

Thijs van Dam kreeg drie minuten na rust al een kans om de wedstrijd voortijdig te beslissen, maar na een rebound van Cortes miste hij volledige vrij voor het doel. Het was uitstel van executie, want een paar minuten later was het toch 0-2. Na een goede loopactie van Van Dam reageerde de scherpe Thierry Brinkman attent en tikte van dichtbij de 0-2 binnen.

Oranje was in die fase echt veel beter van de Spanjaarden, maar de ploeg van Caldas liet zich toch weer verrassen. En net als vrijdag, toen de Spanjaarden drie keer scoorden uit een strafcorner, was het weer raak vanaf de kop van de cirkel. Bij de eerste corner bracht Blaak nog redding, maar bij de tweede was het uit de rebound alsnog raak via een droge backhand van Marc Miralles: 1-2.

Oplossing verdedigende corner?

Op weg naar Tokio hebben Caldas en zijn manschappen daar nog wel een wereld te winnen. Oranje kon jarenlang bouwen op het uitlopen van Sander de Wijn, die menig treffer voortijdig verijdelde. De verdediger is echter duidelijk: hij gaat dat niet meer doen. Caldas werkt achter de schermen al hard aan andere oplossingen. Er zijn in de wereld namelijk ploegen met een veel betere corner dan de Spanjaarden.

De tegentreffer van Spanje had nu geen consequenties voor het resultaat. Oranje raakte er niet door van slag en herstelde als snel de orde. Mink van der Weerden maakte eerst de 1-3, waarna Bjorn Kellerman tien minuten voor tijd de wedstrijd besliste: 1-4. Het slotakkoord was voor Ricardo Sanchez (2-4), die profiteerde van een slordige slotfase waarin Oranje tot frustratie van Caldas de teugels te veel liet vieren.

Met de zes punten en het nodige huiswerk op zak vertrekt Oranje komende week richting Argentinië waar half februari de volgende dubbel in de Pro League tegen de Zuid-Amerikanen op het programma staat.

 

De Oranje Heren spelen vandaag in de FIH Pro League de tweede confrontatie tegen Spanje. De mannen van bondscoach Max Caldas wonnen vrijdag in Estadio Betero in Valencia de eerste wedstrijd met 3-4. Dat betekende de eerste overwinning in 2020 voor Nederland. 26 uur na de afslag van vrijdag staat de ploeg van Caldas opnieuw tegenover Spanje. Mis niets in dit liveblog. 


18 Reacties

 1. Eelco Houwink

  Als er ook camera’s langs het veld staan, dan graag met de zon mee (je kan dit zien door zelf even in de sluiter te kijken...)

 2. robvisser

  Zelfs commentator John van Vliet doet eraan mee: 'het maakt niet uit hoe het nu gaat, het gaat erom hoe het in augustus is'. En Caldas beaamt dat uiteraard in zijn korte interview pre-match. En zo wordt de urgentie van presteren steeds uitgesteld, dit alles in het kader van stappen maken, het proces en pieken op het juiste moment.

 3. wbos

  Waar kan je het bekijken als je geen ziggo hebt?

  1. MIck

   In Valencia

  2. joosth96

   Kwestie van vpn instellen op Singapore en je kunt de wedstrijd kijken met prima kwaliteit en commentaar

 4. Hans De Baijens

  Heeft er iemand n link om het live te zien

 5. cmb-koning

  Kan helaas niet kijken. Heb wel Ziggo maar geen Ziggo sport extra als betaalzender. Beste hockey nl redactie en KNHB . Dit is langzamerhand een volstrekt ongeloofwaardig Pro Leaque verhaal geworden. Zo bereik je nooit je FIH doelstelling om het hockey meer in de belangstelling te krijgen en op de olympische kalender te houden . Ga niet nog eens extra betalen per wedstrijd .Zou het heel plezierig vinden en met mij velen als de komende wedstrijden op 15-2 en 16 -2 van de beide Oranjeteams in en tegen Argentinie gewoon op Ziggosport worden uitgezonden . Kan mij niet voorstellen dat Ziggo sport vanaf 22.00 en 0.30 uur deze dagen bezet zijn voor de (toekomstige) hockeyfans . Laat de lezers dit dan ook bijtijds weten zodat ze op tijd een vpn abonnementje kunnen aanschaffen voor een paar euro,s per maand en zelfs gratis voor een beperkte periode. Ontluisterend hoe de uitzendingen tot op heden .zijn geprogrammeerd. Shame on you KNHB

  1. wbos

   Dat hebben wij precies ook, echt jammer!

 6. sarahk

  Als je een VPN verbinding hebt, kan je naar FIH Live gaan en daar is het nu te zien

 7. MIck

  Pijnlijk om er iedere keer over te beginnen maar onze keeper is niet echt wat je noemt een puntenpakker voor het team

  1. joosth96

   Bi deze wedstrijd vind ik dat wel meevallen was gewoon heel knap en straks ingeschoten

 8. robvisser

  Goede winst van de Oranje heren. De verwachte storm van Spanje bleef uit en dat was beslist ook een verdienste van Nederland dat meer controle had dan gisteren. Het is niet een revanche voor de wedstrijd tegen Spanje op het EK, want je kunt dat niet meer terugdraaien, maar het is fijn dat er zes punten meegaan naar huis.

 9. cony-doomen

  Blaak keepte vandaag goed en heeft wedstrijd ritme nodig na zijn blessure. De verdediging stond vandaag goed en Nederland speelde als een team! Laat de lijnpissers hier maar zeiken, we kunnen hun steun langs de lijn wel missen! Ga door Oranje!

  1. Derrick Bijker

   Grappig dat wanneer je kritisch bent, of wat op te merken hebt, direct wordt weggezet als lijnpissers (wat dat ook moge zijn trouwens).

  2. MIck

   Blaak keepte helemaal niet goed, Spanje heeft 2x op goal geschoten.

 10. w.j.arriens

  2x gewonnen? Op de plaats rust. Nederland was dit aan zn stand verplicht. Met alle respekt, Spa - 9e op de wereld ranglijst - presteert internationaal niet zoveel.

 11. stekel

  Aan stand verplicht ?... dat is een standje ‘wankelen’

 12. Eelco Houwink

  Sorry, ik heb deze pot teruggekeken via de FIH site en ik weet niet of het aan de Singaporese VPN ligt maar de beelden zijn ongeveer net zo vaag als de reden dat ze daar meer recht op een NL hockeywedstrijd zouden hebben dan wij. Ik lig nu met verschrikkelijke koppijn in bed - nadat ik ongeveer 22 Caldassen (althans lieden vandat formaat) over het veld zie schuiven. Alleen de goal van Kellerman herken ik, omdat die met een snelheid loopt die je van Caldas niet kan verwachten. Verder schijnt de Wijn weer mee te doen (wat blijkt uit een close-up) en dat lijkt me winst, en verder zie ik John van Vliet vooral terug bij het voetbal en dat kan ik hem niet eens kwalijk nemen.


Wat vind jij? Praat mee...