Oranje overtuigt allesbehalve, maar wint wel van Ierland (2-1)

De Oranje Heren hebben hun vijfde Pro League-wedstrijd op Indiase bodem winnend afgesloten. Ierland werd met 2-1 verslagen in het Birsa Munda Stadion in Rourkela. Topscorer Jip Janssen was met twee treffers opnieuw goud waard voor de Europees kampioen.

Hij maakte geen enkel doelpunt tijdens het gouden Europese kampioenschap in Mönchengladbach, afgelopen zomer. Oranje scoorde zelfs niet een doelpunt uit de strafcorner dat toernooi. Het enige smetje, op het verder zo geslaagde EK, waar het ticket voor de Olympische Spelen binnen werd gehaald. Maar scoren is Jip Janssen zeker niet verleerd. Dat blijkt wel weer tijdens de Pro League-tour van Oranje in India. De teller van Janssen staat deze landencompetitie inmiddels alweer op negen doelpunten. Hij was in de afgelopen zes interlands keer op keer trefzeker. 

De verdediger van Kampong poetste eigenhandig de brutale voorsprong van The Green Machine – de bijnaam van de Ieren – weg met twee rake sleeppushes. Matthew Nelson zette Ierland namelijk al na twaalf minuten op voorsprong (0-1), uit de eerste de beste Ierse strafcorner. Sluitpost Maurits Visser blokkeerde de push van Shane O’Donoghue, maar gaf zo een niet te missen rebound weg voor Nelson. Een bijzonder momentje voor de Ieren. De toernooidebutant (de ploeg doet dit seizoen voor het eerst mee aan de landencompetitie) verloor tot nu toe alle duels. En kwam nog nooit op voorsprong. Tot die memorabele twaalfde minuut. 

Jip Janssen wordt gefeliciteerd na zijn treffer. Foto: Worldsportpics

Een ontevreden bondscoach

Maar lang genoot de groene machine daar niet van. Want toen SCHC-speler Conor Empey met groen op de bank zat, maakte Oranje optimaal gebruik van de overtalsituatie. Uit drie achtereenvolgende corners, pushte Janssen – snoeihard en via de lijnstop – de voorsprong binnen: 2-1. 

Met Lars Balk, Jonas de Geus, Tjep Hoedemakers, Steijn van Heijningen en Tijmen Reyenga ditmaal op de tribune, was bondscoach Jeroen Delmée niet tevreden met het spel dat zijn ploeg in de eerste twee kwarten liet zien. Dat vertelde hij in de rust tegenover de camera’s van de FIH. Het moest volgens de Brabander veel beter. ‘We maakten foute keuzes en beslissingen. Onze basistechnieken waren ondermaats en zwak’, was hij kritisch. 

De push van Jip Janssen. Foto: Worldsportpics

Tweede keeper die zijn doel verder schoon hield

Oranje kreeg iets meer grip op de wedstrijd en gaf in ieder geval geen echte kansen meer weg. Maar presteerde ondanks de kritische noot van de bondscoach, nog altijd ondermaats. Kansen van Duco Telgenkamp, Koen Bijen en Terrance Pieters hadden de voorsprong uit moeten breiden, maar Jamie Carr – normaal gesproken tweede keeper achter Kampong-keeper David Harte, die niet meereisde naar India – hield zijn doel goed schoon. 

Dat lukte hem ook bij een handvol corners, waardoor er in het restant van de wedstrijd ook niet meer gescoord werd. Oranje trok de toch wel moeizame zege uiteindelijk over de streep, maar moet in het restant van het Pro League-blok in India (woensdag tegen het gastland, donderdag tegen Spanje en zondag tegen Australië) absoluut uit een ander vaatje tappen.


2 Reacties

  1. LiesedeVos

    Wat een matige wedstrijd. Ik heb met name op de voorhoede gelet en ik heb alleen bij Telgenkamp het gevoel dat hij die bal eens flink door te touwen wil raggen. Pieters, Bijen en zelfs Brinkman vond ik totaal niet gevaarlijk. Rennen aanvallend en verdedigend netjes met de tegenstander mee. Zie liever dat ze eens met volle overtuiging die bal afpakken. En ja, ik vind het nog steeds jammer dat Jeroen Hertzberger geen kans krijgt.

    1. SanderVerkeij

      Stelt Hockey.nl ook deze vraag aan hem, is dat mogelijk, we zijn namelijk erg benieuwd waarom Jeroen Hertzberger geen enkele periode mee heeft mogen draaien in Oranje? En hetzelfde geldt voor Landbrug?


Wat vind jij? Praat mee...