Jip Janssen legt met hattrick 1800 Spaanse kids het zwijgen op

Strafcornerkanon Jip Janssen heeft het Nederlands elftal vrijdagmorgen in Valencia aan de overwinning op Spanje geholpen (3-4) in de FIH Pro League. Janssen legde met zijn eerste hattrick in Oranje eigenhandig de 1800 kinderen in Estadio Betero het zwijgen op.

De driepunter was een enorme opsteker voor de ploeg die in de eerste twee wedstrijden van de Pro League tegen India niet verder was gekomen dan een winstpunt. In vergelijking met die duels in Azië kon bondscoach Max Caldas weer een beroep doen op Sander de Wijn. De verdediger stond voor het eerst sinds de strijd om brons op het EK in Antwerpen, vorig jaar zomer, weer voor Oranje op het veld. Door een voetbreuk, opgelopen bij het uitlopen van een strafcorner bij Kampong, was hij sinds eind oktober niet inzetbaar geweest.

De Wijn bezwoer na die blessure nooit meer een corner uit te lopen. Waar velen misschien dachten dat hij eenmaal op het veld wel op die woorden terug zou komen, lijkt Nederland het (in ieder geval voorlopig) toch zonder zijn beste uitloper te moeten doen. Dat is geen goed nieuws voor Oranje, zo bleek vrijdagmorgen tegen Spanje. Want met De Wijn niet als stormram met een masker, moest Oranje tot drie keer toe een treffer uit een strafcorner toestaan. Drie keer scoorde Josep Romeu en twee keer zag doelman Pirmin Blaak er op zijn minst ongelukkig uit. De 1-1 ging er niet al te hard aan de stickkant van Blaak in, de tweede treffer (2-2) verdween tussen zijn benen tegen de plank.

De Wijn

De Wijn speelde tegen Spanje een prima pot. Hij beperkte zich hoofdzakelijk tot verdedigen, maar dat is na vier maanden afwezigheid volstrekt begrijpelijk. Een groot probleem was dat ook niet tegen dit Spanje, dat niet te vergelijken was met de ploeg die Nederland in de halve finale op het EK zoveel pijn had gedaan. De equipe van coach Frederic Soyez ging in Antwerpen te keer als een stier die in de Plaza de Toros vecht voor zijn leven. Vrijdagmorgen in Estadio Betero leek de ploeg in met name het laatste kwart op een stel makke lammetjes.

Sander de Wijn in actie. Foto: David Aliaga)

Dat neemt niet weg, dat Oranje bij vlagen prima spel liet zien en furieus aan de wedstrijd begon. De ploeg van bondscoach Max Caldas zette direct hoog druk om de Spanjaarden het spelen onmogelijk te maken. Dat resulteerde al snel in een voorsprong. Thijs van Dam, die in India ook al indruk maakte met een paar fraaie runs, liep een Spaanse verdediger naar huis en haalde een corner. Janssen liet meteen zien waartoe hij in staat is. De verdediger pushte de bal steenhard in de bovenhoek, buiten bereik van doelman Mario Garin: 0-1.

Een paar minuten later ging ook een strafcorner van Spanje erin. Met Lars Balk als eerste uitloper, pushte Josep Romeu de bal laag en niet eens al te hard aan de stickkant van Pirmin Blaak, die geen antwoord had: 1-1.

Doelman Pirmin Blaak in actie tijdens het Pro League-duel tegen Spanje in Valencia. Foto: David Aliaga

Vlak voor het einde van het eerste kwart kwam Oranje weer op voorsprong met een op het oog kinderlijk eenvoudige treffer. Jonas de Geus kreeg de bal op links, draaide van zijn backhand naar zijn forehand en sloeg de bal droog in de lange hoek: 1-2.

Janssen show

In het tweede kwart hielden de ploegen elkaar behoorlijk in evenwicht, al was het Nederland dat de beste kansen had. Een schot van Jelle Galema werd gered, terwijl Lars Balk rakelings langs het doel sloeg. Aan de andere kant kwam Oranje defensief amper in de problemen, hoewel Joep de Mol met slordig balverlies Caldas af en toe een hartverzakking moet hebben bezorgd.

In het derde kwart kreeg Oranje de tweede strafcorner. Weer was het Janssen die mocht aanleggen, maar dit keer gooide hij de bal over het doel. Nederland drong meer aan en zette de Spanjaarden onder druk. Het leek wachten op de genadeklap van Oranje, maar in plaats daarvan scoorde Romeu door de benen van Blaak de 2-2.

Jip Janssen ontvangt de felicitaties na weer een treffer. Foto: David Aliaga

Even dreigde een doemscenario voor Oranje dat zo snakt naar een serie van lekkere wedstrijden en overwinningen. Toen was daar Janssen, die zich inmiddels ook internationaal steeds meer lijkt te kunnen meten met de strafcornertoppers. Tot twee keer toe ramde hij de bal kiezelhard in het doel. Met 2-4 zag de wereld er plots anders uit en werd het stil in het stadion, dat wederom tot de nok was geveld met schoolkinderen.

Nog een keer mochten die kids juichen, nadat Romeu net als Janssen zijn derde corner in het doel gooide. Ditmaal ging de bal hoog en buiten bereik van Blaak in het doel: 3-4. Met nog een seconde op de klok juichten de Spaanse schoolkinderen nog een keer hun kelen schor, maar het schot van Spanje op het Nederlandse doel kwam van buiten de cirkel.

 

De Oranje Heren maken zich op voor het derde FIH Pro League-duel van het seizoen. De ploeg van bondscoach Max Caldas speelt vandaag in Estadio Betero in Valencia de eerste wedstrijd van ‘de dubbel’ tegen Spanje. Zaterdag is de tweede confrontatie met de Spanjaarden. Het duel is vandaag vanaf 11.00 uur te zien op Ziggo Sport kanaal 14 en natuurlijk te volgen via ons liveblog vanuit Valencia.


26 Reacties

 1. Van Dessau

  Waarom niet meer camera posities? Beetje armoedig.

  1. jobe

   Omdat men er alles aan doet om hockey als een amateursport over te laten komen. En daar slaagt men op alle vlakken in: camera’s tegen de zon in, te weinig camera’s, switchen tussen camera’s op belangrijke momenten en... een presentatrice die geen woord Engels spreekt en toch interviews moet afnemen. Missie geslaagd lijkt me.

 2. MIck

  Misschien nog eens serieus de keeperspositie overwegen ?

  1. Van Dessau

   Blijf in sprookjes geloven! Zal echt niet gebeuren.

 3. luchtisblauwgrasisgroen

  Niet te zien met de zon...

 4. Supporter123

  De nieuwe generatie staat op!!!

 5. robvisser

  Aardig begin, maar al snel weer gelijk. Blaak is geen strafcorner killer. En wat levert Oranje die ballen eenvoudig in. Lars Balk geen sterkhouder achterin. Toch mooi dat De Geus nog net voordat het eerste kwart voorbij is de 2-1 maakt. Zoals elke wedstrijd van de Oranje heren kan het alle kanten op. Er is eigenlijk nooit controle.

 6. MIck

  Keeper van Spanje stopt trouwens ook geen bal

  1. pjklaassen

   Keeper nl wel?😅

 7. cony-doomen

  Lekkere voorsprong mannen met rust! In tegenstelling tot het gejank van de gemiddelde reactie hier, ga zo door!

  1. MIck

   Spelen ook wel tegen een topland he Cony.

 8. kcinna

  Kunnen ze stoppen met appelleren?

 9. Folmer

  Laat NL eens een keer een week alleen maar strafcorners trainen, met keepers erbij. SC verdediging is zo lek als een mandje en aanvallend slaan ze nog geen deuk in een pakje boter. Wel mooi dat Jansen er de laatste tijd een paar ingooit, maar het is nog steeds te mager.

  1. ronald

   Iets te vroeg gesproken...

 10. MIck

  Lekker keepertje hebben wij

 11. robvisser

  Pirmin Blaak... 😓👎

  1. conegut

   Kleine vendetta tegen deze man? Valt mij op dat je erg negatief over hem bent..... Hij was inderdaad slecht op de corners vandaag, totaal uit ritme door lange tijd niet spelen.

 12. robvisser

  Mooie en nuttige overwinning van Nederland. Goed geprofiteerd van de man meer situatie. Gelukkig was Jip Janssen in topvorm met de strafcorners. Als het spel dan slordig is en niet groots, dan biedt dit uitkomst. Morgen hopelijk beter veldspel van Nederland, want het was niet overtuigend. En haal Pirmin er maar uit, die is nu niet goed genoeg om te spelen.

 13. MIck

  Nou die Spanjaarden weten ook weer waar ze staan, die hebben we even helemaal van de mat gespeeld.

 14. stekel

  Denk dat Caldas weer veel goede dingen heeft gezien

  1. lexi-b

   hij is ook vast dolblij met het proces.

 15. circlestorm69

  Ik heb het nog niet terug gezien, want ik ben aan het werk 😊 maar ben erg blij dat Jip ze er in legt. Mink heeft er het afgelopen jaar teveel genomen die er niet in gingen. Ik had zelfs Jeroen Hertzberger naar voren geschoven om het te doen want bij HCR doet hij dat ook goed. Maar nu Jip ze meer neemt zie je het rendement groeien. En dat is wat Nederland nodig heeft, want ze bleven ver achter op een aantal andere landen met als resultaat regelmatig verlies door het verschil in strafcorners. Nu de verdediging nog wat sterker en we kunnen zomaar een medaille winnen op de OS 😉

 16. robertmsmit

  In Spanje hockeyen een paar duizend man. Hoe kan zo’n klein hockeyland het NL moeilijk maken?


Wat vind jij? Praat mee...