Toptalent Telgenkamp schiet Oranje naar finaleplaats op EK

De Oranjemannen hebben zich vrijdag voor de veertiende keer geplaatst voor de finale van het EK in Mönchengladbach. In de halve eindstrijd werd afgerekend met olympisch kampioen België dat met 3-2 werd verslagen, door een late goal van toptalent Duco Telgenkamp. Zondag wacht de strijd met Engeland om het toernooigoud en het olympisch ticket.

Terrance Pieters vloog op z’n knieën, Jeroen Delmée balde zijn vuisten. De Oranje-spelers knuffelden elkaar bijkans plat. Ze waren dolgelukkig na een heel knappe en zwaarbevochten zege. Eentje op de eerste dag van het EK dat het er echt om ging. Geen excuses. Geen escapes. Vandaag moest het gebeuren. Zestig minuten met de billen bloot. Een knock-outduel waarin ze een afstraffing zoals in de poulefase tegen Duitsland niet meer mocht voorkomen. Het moest beter, stelde bondscoach Delmée op de rustdag voor de clash met België. Minder fouten, meer aandacht voor de basis. De verdediging.

En pijnlijk genoeg ging het bijna net zo snel mis als tegen Duitsland. Bij de allereerste kans van de wedstrijd bleek Oranje niet bij de les. Floris Wortelboer kon de voorzet van Cédric Charlier niet blokken en Felix Denayer gaf vlak voor het doel Jonas de Geus, Lars Balk en ook doelman Maurits Visser het nakijken. De tip-in van de Belgische captain was hard en meedogenloos: 0-1. Wéér moest Oranje in een topduel aan een inhaalrace beginnen. 

Koen Bijen feliciteert goudhaantje Duco Telgenkamp. Foto: Willem Vernes

Kans

Binnen een minuut kreeg Nederland een kans op de gelijkmaker, via toernooidebutant Duco Telgenkamp. De spits schoot knap uit de draai, maar vond de teen van de Belgische goalie Vincent Vanasch. Het bleek een spaarzame mogelijkheid voor Oranje, dat voor de rust angstig oogde. Daardoor werd het spel vrij voorzichtig, risicoloos. En daarmee vrij ongevaarlijk. België kreeg aan de overkant wel genoeg kansen op de 2-0, via drie corners – allemaal netjes gepareerd door de Oranje-defensie – en een schotkans van Cédric Charlier. Hij is een van de spelers uit de gouden generatie die zijn plaats behield, nadat bondscoach Michel van den Heuvel voor het EK een verjongingskuur doorvoerde. 

Jonas de Geus haalt uit voor de 1-1. Foto: Willem Vernes

Pas vlak voor rust was daar eindelijk wat meer dreiging en bravoure bij Oranje. Het oplevinkje leverde echter niet meer op dan een mislukte voorzet op de glijdende Koen Bijen. Het moest na rust gedurfder bij de titelhouder, die begin dit jaar op het WK in India door België was verslagen. Dat gebeurde toen na shoot-outs. De kans op die beslissing werd vlak na rust groter, doordat De Geus optimaal profiteerde van een zeldzame Belgische misser. Bij het rondspelen achterin liet Victor Wegnez de bal van z’n stick springen. De Geus snoepte ‘m van zijn tegenstander af, denderde de cirkel binnen en haalde uit met zijn backhand. Via Vanasch viel-ie binnen: 1-1.

Lef

Dat was precies het extraatje dat Oranje nodig had. Eentje dat ervoor zorgde dat Nederland directer ging spelen. Die lef werd beloond, nota bene op een moment dat de ploeg met een man minder stond. Een scoop belandde bij Thierry Brinkman, die over de achterlijn opkwam en de 2-1 precies onder Vanasch door frommelde.

Thierry Brinkman wordt bejubeld na de 2-1. Foto: Willem Vernes

De wedstrijd ontplofte door die treffer. Kwam in een stroomversnelling omdat België opeens moest aanvallen. Het zorgde ervoor dat de Nederlandse voorsprong rap verdween. Binnen twee minuten na de voorsprong leverde Tijmen Reyenga een bal in, waarna Nicolas De Kerpel er vanaf de zijkant een voorzet uitperste. Die werd heel ongelukkig door Joep de Mol achter Visser getikt: 2-2.

Zinderend slot

Het publiek in het afgeladen SparkassenPark zette zich schrap voor een zinderend slot. Een climax. Eentje zoals op het WK, of op het vorige EK toen Nederland via shoot-outs won. Vroeg in het laatste kwart verdiende Oranje een corner, de eerste pas. Specialist Jip Janssen zat juist op de moment op de bank, waardoor Tijmen Reyenga de honneurs waarnam op de kop. De vleugelflitser – zoveelste keus bij zijn club Oranje-Rood op de kop van de cirkel- pushte nipt naast. België kreeg ook een kans, via De Kerpel die uit een lastige hoek kiezelhard over schoot. 

Duco Telgenkamp, de held van Oranje, viert de winnende treffer. Foto: Willem Vernes

Maar er kwam nog een kans aan de andere kant van het veld. Eentje die misschien wat gelukkig voor de stick viel van Telgenkamp na een misser van Alexander Hendrickx. Het aanvallende toptalent toonde niet alleen zijn klasse, maar ook zijn koelbloedigheid door met zijn backhand de 3-2 binnen te schuiven, drie minuten voor tijd. Het was zijn tiende goal in tien interlands.

Natuurlijk kwam België nog in de slotfase. Was het alle hens aan dek voor Oranje. Kwam er nog een tevergeefse videocall. Maar Nederland hield stand en trok daarmee de finaleplek over de streep.


Lees hieronder de updates uit het liveblog van het duel tussen België en de Oranje Heren


8 Reacties

 1. ReneRodenburg

  De Belgische blaaskaken kunnen voorlopig even een toontje lager zingen. Terechte overwinning voor NL.

 2. Runa Honig

  Wat een heerlijke pot zeg! Hele sterke 2e helft van Nederland. Reclame voor onze fantastische sport. Alleen wie bedenkt om de finale tijdens de grandprix in zandvoort te houden, nl 1500? 🙈🙈

  1. nic-vis

   Niet iedereen interesseert zich voor de racerij

 3. HAR

  Tja, als Nederland mag scoren met de bolle kant (derde doelpunt), dan zijn ze moeilijk te verslaan.

  1. SanderVerkeij

   Maar niemand die hem aanvocht, dan is het makkelijk de schuld ergens anders te leggen.

  2. christiaan-loeber

   Dan heb je dat anders gezien dan de rest.

  3. hansb

   Dan heb je vast n andere wedstrijd gezien 😉😉

 4. harm-van-bolhuis

  Vond wedstrijd en beide teams zeer matig. Wel mooi dat NL nu eens aan het langste eind trekt.


Wat vind jij? Praat mee...