Oranjemannen na dramatische start hard onderuit tegen Duitsers

De Oranjemannen hebben maandagavond op het EK een gevoelige nederlaag geleden tegen Duitsland. In Mönchengladbach won de thuisploeg met 3-0. Na vijf minuten stond het al 2-0. Die klappen kwam de ploeg van Jeroen Delmée niet meer te boven. 

Oh, wie ist das schön Oh, wie ist das schön So was hat man lange nicht gesehen So schön, so schön

Het klaterde maandagavond van de tribunes in het SparkassenPark vlak voordat de Duitsers elkaar in de armen vlogen en Oranje het moest doen met tamme highfivejes. Ze waren afgetroefd en overbluft door het team dat twee dagen geleden nog met zure gezichten zat.

Want door het verrassende puntenverlies tegen Wales (3-3) moest Duitsland vol aan de bak. Er waren geen excuses meer voor de gastheer die als wereldkampioen behoorlijk wat eer te verdedigen heeft. Na het succesvolle WK in India is Duitsland echter een beetje van de leg. Ze wonnen sindsdien maar vier van hun dertien duels.

Terrance Pieters baalt na het missen van een kans. Foto: Willem Vernes

De druk lag dus volledig op de schouders van de ploeg van succescoach André Henning. Was dat te zien? Absoluut. Ze genoten ervan, van die hoogspanning. Want Duitsland ging als een tornado tekeer in de beginfase. Na precies 61 tellen ging de bal na een hoop gefriemel in de cirkel via Justus Weigand in het Nederlandse doel. De Duitse aanvaller was even aan de aandacht van Floris Wortelboer ontsnapt.

Oranje hapte en snakte naar adem, maar werd alleen maar steviger bij de strot gepakt. Een paar aanvallen en drie minuten later volgde een vrijwel identieke situatie. Net als bij de openingsgoal kwam er binnen de cirkel een voorzet van de linkerkant, ditmaal via Niklas Wellen. Die vond deze keer geen medespeler, maar wel de voet van Duco Telgenkamp. Via de meeverdedigende spits werd doelman Maurits Visser opnieuw gepasseerd: 2-0.

Koppen naar beneden

Nederland kreeg pas na een minuut of tien wat kleur op de wangen. Er kwamen kansen. Schoten van Thierry Brinkman en Terrance Pieters. Twee corners van Jip Janssen. Maar dankzij sterk uitlopen van Timur Oruz en vooral een uitstekend keepende Jean-Paul Danneberg hield Duitsland de nul. Nadat het eerste Oranje-stormpje was gaan liggen, counterde de thuisploeg succesvol naar 3-0. Lars Balk werd voorbijgelopen door Teo Hinrichs, waarna Bundesliga-topscorer Malte Hellwig via de stick van Pieters scoorde. Met de koppen naar beneden ging Oranje naar de kleedkamer. Terwijl de Hermes House Band – ingevlogen vanuit Rotterdam – amper de laatste noten van ‘I will survive’ had gekraakt, stond Nederland alweer op het veld.

Getergd, zou je kunnen zeggen. Het was een wat gek gezicht. Heel Nederland stond al in de startopstelling, toen Duitsland minuten later eraan kwam sjokken. Ze leken niet echt onder de indruk van de Hollandse haast. En dat was precies het verhaal van het derde kwart. Nederland drukte, Duitsland hield tegen, maar werd geen moment echt in verlegenheid gebracht. Als er al iets in de buurt van het doel kwam, was er altijd nog Danneberg die liet zien waarom hij de keepersstrijd bij de Duitsers heeft gewonnen. 

Maurits Visser grijpt bij de 3-0 naast de bal, die van richting werd veranderd. Foto: Willem Vernes

Lelijke bladzijde

De gastheren hadden hun plicht gedaan. Ze hoefden niet meer. Vonden het eigenlijk wel prima. Precies zoals ze uitstraalden aan het begin van die tweede helft. Oranje deed verwoede pogingen om er nog wat van te maken. Maar de opgelopen schade was te groot en de aanvallen niet giftig genoeg. Een lelijke bladzijde op het EK, dat nog altijd een een vreugdevol verhaal op kan leveren voor Nederland. Met de wedstrijd tegen Wales – waarvan echt gewonnen moet worden – voor de boeg, ligt de halvefinaleplaats nog steeds voor het grijpen. Maar om in Gladbach mee te doen om de prijzen, moet het wel beter dan vandaag. De beginfase, waarin Duitsland veel gretiger was, werd Nederland uiteindelijk fataal. 

Lees hieronder de hoogtepunten terug van het duel tussen Duitsland en de Oranje Heren op het EK in Mönchengladbach


Wat vind jij? Praat mee...