Oranjemannen halen na stroef begin uit tegen Frankrijk: 6-0

De Oranjemannen zijn zaterdag uitstekend begonnen aan het EK. In hun eerste groepsduel in Mönchengladbach wonnen ze met 6-0 van Frankrijk. EK-debutanten Terrance Pieters, Duco Telgenkamp en Koen Bijen schoten er elk twee binnen, waardoor de ploeg van bondscoach Jeroen Delmée met een grote glimlach kan toewerken naar de clash met Duitsland van maandag, afslag om 18.00 uur.

Ze leefden er al de hele zomer naar toe. Het eindstation van een lange reis met zoveel tussenhaltes. Van een debutantenbal tijdens de Pro League in Eindhoven, tot een imponerend slot van het landentoernooi in België. Met nuttige lessen van het vierlandentoernooi in Spanje tot de laatste intensieve trainingsweken in eigen land.

Vandaag was het eindelijk zover. De hoofdbestemming van 2023: het EK in Mönchengladbach. In het kleurrijke SparkassenPark ligt de hockeypot met goud verstopt. Eentje die uiteraard de Europese titel bevat, maar ook directe plaatsing voor de Olympische Spelen met zich meebrengt. Een prijs die minstens zo belangrijk is als de eerste plaats op het EK-podium.

Een eerste stap richting dat doel zette Oranje in de eerste poulewedstrijd tegen Frankrijk. Maar helemaal vanzelf ging dat absoluut niet. Het eerste kwart tegen de nummer twaalf van de wereld verliep ronduit stroef. Het leek er zelfs even op dat Nederland op achterstand kwam tegen het land waartegen al 74 jaar geen wedstrijd is verloren.

Duco Telgenkamp heeft Nederland op een 2-0 voorsprong gezet. Foto: Willem Vernes

Bevrijding en het Ronaldinho-handje

Een ingreep van de videoscheidsrechter voorkwam na acht minuten de openingstreffer van Simon Martin-Brisac, uit de eerste corner van de wedstrijd. De bal bleek na het bestuderen van de beelden niet uit de cirkel te zijn geweest. 

De aanloop duurde precies een kwartier. Want daarna toonde Nederland, in de stromende regen, een compleet ander gezicht. Vroeg in het tweede kwart viel de openingsgoal, die Terrance Pieters met zijn backhand binnenveegde. Een bevrijdende goal voor Oranje en al helemaal voor de aanvaller van Kampong, die al dertien interlands droog stond. 

Het regende daarna ineens kansen én – belangrijker – doelpunten. Nadat Jip Janssen een backhand overjakkerde, tilde EK-debutant Duco Telgenkamp de score naar 2-0. De nieuwkomer, die zich tijdens de Pro League in Eindhoven in de EK-ploeg hockeyde, werd op maat bediend door Steijn van Heijningen en sloeg diagonaal de 2-0 binnen. Geheel op z’n Telgenkamps werd dit doelpunt met een sprong en een handgebaartje à la oud-voetballer Ronaldinho: hand in de lucht, duim en pink omhoog.

Terrance Pieters maakte tegen Frankrijk twee doelpunten. Foto: Willem Vernes

Bijen slaat twee keer toe in honderd tellen

Daarmee was de koek nog niet op voor de pauze. Want Pieters, die zijn tor-instinct helemaal herontdekt had, tipte kort voor rust een snoeiharde pass van Lars Balk binnen, de 3-0. Na afloop schalde – behoorlijk toepasselijk – de Weather Girls-klassieker It’s raining men door het stadion in Gladbach, waar poncho’s en paraplu’s het publiek droog hielden. 

Na rust was het weer Telgenkamp die zich liet gelden. De spits tekende voor de 4-0, die hij op aangeven van Koen Bijen binnenschoof. Nu ging er maar één vinger de lucht in: een duim richting de man van de assist. Vlak daarop was Tijmen Reyenga dicht bij de vijfde treffer, maar de inzet van de vleugelverdediger belandde tegen de paal.

Maar inderdaad, die vijfde goal kwam er alsnog. Met enige Franse hulp, dat wel. Jonas de Geus kreeg de bal in de stick aangespeeld, waarna Bijen ‘m alleen nog hoefde aan te raken. Binnen honderd tellen had de Bossche aanvaller nog een goal te pakken, met een hard schot uit de draai. Een treffer waar hij iets meer moeite voor moest doen. Ook reserve-goalie Derk Meijer mocht meegenieten van de wedstrijd, die een klein feestje was geworden. Vier minuten voor tijd loste de Delftenaar, die acht dagen geleden pas te horen kreeg dat hij mee mocht naar Duitsland, Maurits Visser af in het doel.

De moeizame beginfase was daarmee al lang en breed vergeten. En een fijne EK-start was op dat moment een feit. Toch zal Oranje met enige jaloezie naar Frankrijk kijken. Zij zijn, als gastland van de Spelen, namelijk al zeker van deelname aan Parijs 2024. 

Lees hieronder de updates van ons liveblog van de Oranje Heren tegen Frankrijk terug


Wat vind jij? Praat mee...