Oranje naar halve finales via monsterzege op Wales: 8-1

Nederland heeft zich woensdagavond geplaatst voor de halve finales van het EK in Mönchengladbach. Oranje hield in het laatste pouleduel geen spaan heel van Wales, dat op een 8-1 nederlaag werd getrakteerd. Vrijdag speelt Nederland z’n halve finale, waarschijnlijk tegen België.

De nederlaag van maandag tegen Duitsland (3-0) zorgde ervoor dat Oranje nog alles had om voor te spelen in de laatste groepswedstrijd. Delmée en zijn mannen waren vrij optimistisch na de Duitse dreun. Ze hadden immers een groot deel van het duel goed gespeeld, stelden ze. Daarin gingen de meesten snel voorbij aan de extreem zwakke beginfase, waarin twee tegengoals vielen.

Ook in het eerste groepsduel tegen Frankrijk (6-0) was de openingsfase het zwakste deel van de wedstrijd. Stroef en onwennig. Daarom was het vandaag extra interessant hoe Nederland uit de startblokken zou schieten. Die eerste vijf minuten bleken nog wat onrustig. Maar daarna was de schroom helemaal verdwenen.

Thijs van Dam balt zijn vuist na het maken van de 5-1. Foto: Willem Vernes

Twee snelle goals van Duco Telgenkamp

Jonas de Geus gaf het startsein voor de openingstreffer door een strakke voorzet vanaf de rechterkant af te geven. Die werd heerlijk spitserig ingetikt door Duco Telgenkamp. Niet mooi, wel bloedeffectief. De ban was daarmee gebroken voor Oranje en Telgenkamp zelf. Want binnen zestig tellen dook het Kampong-talent weer op in de cirkel. Ditmaal was zijn treffer wel van grote schoonheid. Telgenkamp, tegen Frankrijk ook al tweemaal trefzeker, pielde zich langs drie man en jankte de bal door de benen van de keeper van Wales. 

Bam. 2-0 na zeven minuten. 

Dat was de start die Oranje kon gebruiken, twee dagen na de Duitse domper. Op de rustdag hield Nederland de poorten gesloten voor buitenstaanders. Ze hadden een hersteltraining en verder kregen de spelers vrijaf: de kop leeg maken en fris toewerken naar de must-win tegen Wales. Nadat de 3-0 van Thierry Brinkman na het bestuderen van videobeelden werd afgekeurd, belandde de titelhouder in een wat lauwe fase. Het tempo zakte en Wales werd gevaarlijk. 

Zo gevaarlijk dat vlak na de eerste corner van de Britten de 2-1 viel, via Stephen Kelly. Voor Nederland het moment om weer even gas te geven. Dat leverde binnen vijf minuten de 3-1 op, dankzij een droge uithaal van Koen Bijen in de korte hoek. Die score verbloemde een beetje dat Nederland bij vlagen slordig en gehaast speelde. Het was alsof er nog wat extra rust nodig was om er een relaxte middag van te maken. 

Duco Telgenkamp heeft de 2-0 gescoord. Foto: Willem Vernes

Nederland loopt uit naar 8-1

Die verschafte Oranje zich snel in het tweede helft, waarin ze furieus begon. Er waren al twee schotkansen geweest, toen Terrance Pieters in de tweede minuut na de pauze de 4-1 op het bord zette. Het zorgde zelfs voor een overvloed aan kalmte, waardoor er zo’n tien minuten geen kans werd gecreëerd. De toeschouwers op de tribune konden in het heerlijke middagzonnetje een gaapje amper onderdrukken. Voordat zij echt indommelden, schudde Thijs van Dam het stadion weer wakker. Na een aanval waarin Wales volledig aan flarden werd gespeeld, jankte de Rotterdammer de 5-1 binnen.

Daarna ging het opeens weer hard. Alsof de fles met ketchup weer was opengedraaid. Jorrit Croon tekende voor de mooiste van de middag (de 6-1 dus) door weg te draaien en schoot daarna vallend de bal over de arme doelman van Wales, die overigens Toby Reynolds-Cotterill heet.

Daarna was de lijdensweg voor de sluitpost nog niet over. Bijen prikte nummer zeven binnen en is daardoor met Telgenkamp topscorer van Oranje. Beiden staan nu op vier treffers. Vlot daarna viel ook de 8-1 via Thierry Brinkman, die daarmee ook van de nul af kwam. Die marge was dermate bevredigend, dat in de slotfase ook reserve-keeper Derk Meijer nog z’n minuutjes mee mocht pikken. 

Het zorgde voor blije en tevreden gezichten. Maar de selectie van Delmée weet ook dat Wales geen graadmeter is voor de halve finales. Het was louter en alleen een laatste horde in de poule, die succesvol en overtuigend werd genomen. 

Lees hieronder de updates van het duel tussen de Oranje Heren en Wales terug.


2 Reacties

  1. nic-vis

    Wales, Frankrijk, Italie bij de dames, het zijn nutteloze figuranten op dit EK

  2. rudi wortmann

    vind ik een beetje degenererend. dit bericht getuigt van een hele korte visie. Als je ze geen kans geeft zal het nooit wat worden. NL bij de dames is al 2 decennia lang veruit de sterkste. je kan ook zeggen dat NL gewoon te sterk is? Misschien een EK zonder NL? das toch ook onzin. Het is zaak van de EHF om sommige landen/bonden sterker te maken. men wil echt wel en er is relatief meer geld beschikbaar dan jaren geleden. maar financieel en qua organisatie loopt met name NL al jaren voorop. Kijk naar Engeland dat ook maar mondjes maat mee doet, en af en toe een 2-jarige opleving hebben, om dan weer naar de middenmoot (7-0 tegen NL) te belanden. Het constante is er bij weinig landen. België doet het goed, maar de dames hebben van heel heel ver moeten komen. Nu worden ze elke twee jaar beter. ik vind het jammer van zulke opmerkingen, het bewijs dat we toch best verwent zijn als hockey natie in de wereld. Ipv te bevestigen dat we juist een hele sterke organisatie hebben gaan we andere landen afkatten.


Wat vind jij? Praat mee...