Albers en Welten scoren drie keer bij 9-0 winst op Amerika

Het Nederlands elftal heeft zondag met 9-0 gewonnen van het arme Amerika, dat in het derde kwart bij een 2-0 stand aan flarden werd gespeeld. Felice Albers en Lidewij Welten maakten allebei een hattrick. Oranje begon niet goed, maar was op het eind vreselijk effectief.

Rouwbanden klemden om de armen van alle 36 speelsters op het veld. Een minuut stilte klonk voor het begin van de wedstrijd, vanwege het plotselinge overlijden van de Amerikaanse teammanager Larry Amar, die op pad was met het team. Schouder aan schouder vormden de internationals van Amerika en Oranje een kring, waarbij sommige speelsters van de VS het niet droog hielden. Het waren emotionele toestanden voorafgaand aan de afslag. Uit respect was het duel van vrijdag al afgelast. Daardoor waren er nu niet drie, maar zes punten te verdienen.

Albers en Matla vonden elkaar blindelings

Het verdriet om het plotselinge afscheid van hun teammanager moeten de Amerikanen in elke vezel van hun lichaam hebben gevoeld. En dan waren ze ook veroordeeld tot een confrontatie met de nummer één van de wereld. Na zes minuten capituleerde de Amerikaanse verdediging voor het eerst, uit elkaar gespeeld door Oranje. De inglijdende Felice Albers was het eindstation van een prachtig driehoekje, gevormd door Xan de Waard en Frédérique Matla: 1-0. Het was de tweede keer dat Matla in de cirkel de 20-jarige Albers vond. Zondag was het alsof ze een telepathische connectie hadden, zo vaak vonden ze elkaar. De eerste keer miste Albers nog.

Nederland begon niet goed in het Karen Shelton Stadium in Chapel Hill, dat matig gevuld was. Na twee keer slordig balverlies van Ireen van den Assem en Eva de Goede had Amerika even het overwicht. Na de goal van Albers groeide Nederland in de wedstrijd. Kort combinatiespel zorgde ervoor dat Ginella Zerbo, Xan de Waard en Lidewij Welten kansen kregen. Amerika, dat sinds het ontslag van Janneke Schopman een aantal nieuwe speelsters heeft en een verjongingskuur heeft ondergaan, moest overleven.

Toch speelde Nederland voor rust niet op haar best. Te vaak werd slordig balverlies geleden en te weinig werd de Amerikaanse verdediging stuk gespeeld. Matla tilde de voorsprong halverwege het tweede kwart wel naar 2-0. Van dichtbij tipte ze raak, na een voorzet vanaf de rechterflank van – jawel – Albers. De aanvallende middenvelder van Amsterdam is een van de speelsters van de 22-koppige kerngroep van Oranje die nog geen groot toernooi speelde.

Het zijn dit soort wedstrijden waarin je met een vergrootglas naar de details kijkt, met betrekking tot de interne concurrentiestrijd richting de Olympische Spelen in Tokio. Ilse Kappelle en de van een blessure herstellende Caia van Maasakker zaten tegen Amerika op de tribune, net als reserves Pien Dicke en Yibbi Jansen. Marloes Keetels (achillespees) en Marijn Veen (hersenschudding) zijn geblesseerd in Nederland achtergebleven. Josine Koning keepte de eerste helft, Anne Veenendaal de tweede helft. Onlangs had bondscoach Alyson Annan nog gezegd dat de goalies voortaan om de beurt hele wedstrijden zouden keepen, maar in Amerika speelde Nederland dus maar één duel.

De indrukwekkende minuut stilte, voorafgaand aan het duel. Foto: FIH

Overvloed aan kansen

Nederland drong Amerika ook na rust terug. Zerbo kreeg meteen een grote kans. Een schot in de verre hoek van Laurien Leurink (die haar honderdste interland speelde) werd afgekeurd, omdat ze na een vrije slag volgens de videoscheidsrechter geen vijf meter dribbelde. Kansen waren er vervolgens ook voor Albers, Welten, Verschoor en Van Geffen.

De effectiviteit van Oranje nam uiteindelijk toe. Lidewij Welten haalde in het derde kwart uit en maakte de 3-0. Matla stoomde even later op en zag Albers op links, die met haar backhand de 4-0 maakte. Met een strafcornervariant legde Matla in het vierde kwart de bal vanaf kop cirkel op Welten, die ‘m binnen tipte: 5-0. Bij een volgende strafcorner kreeg Amerika de bal niet weg en maakte Albers de 6-0, haar derde.

Daarna was Amerika kapot gespeeld. Ook Welten voltooide haar hattrick (7-0) en Ginella Zerbo maakte vijf minuten voor tijd de 8-0. Verschoor schoot uit de stuit de 9-0 raak. Meer tegendoelpunten bleef Amerika uiteindelijk bespaard. Nederland vliegt de komende week naar Argentinië, waar het op 15 en 16 februari in de Pro League tegen Las Leonas speelt.

Frédérique Matla, Lidewij Welten en Ginella Zerbo feliciteren elkaar. Foto: FIH


19 Reacties

 1. Nvanas012

  Echt waardeloos dat dit niet uitgezonden wordt op een normale zender waar je niet extra, en vervolgens weer extra voor moet betalen. Was ik maar een voetbal fan...

  1. SaviellevanEmbden

   Nou inderdaad, Ziggo bedankt😖

 2. kim

  Is de wedstrijd ergens te zien? Online?

 3. klaassen

  Ben er helemaal klaar mee met dat schijthockey. Gewoon nergens te zien. Er zitten 200 man te kijken naar een of andere interland. En vervolgens nergens te volgen op internet. Wees blij dat mensen ü berhaupt de moeite nemen om een livestream aan te klikken. Gewoon bizar. Echt een amateur sport. En dat zal het altijd blijven.

  1. Nvanas012

   Precies dit gewoon. Beledigend tegenover de nationale ploeg en staf die ons land vertegenwoordigen!

 4. asjemenou

  Lekker Heel Holland bakt kijken 🧁

 5. klaassen

  Die EK indoorfinale. Is gewoon niet terug te kijken op eurohockeytv.nl weetikveel. Het enige dat je krijgt zijn aankondigingen van de Ierse indoorplayoffs oid. Wat een prutsers.

 6. asjemenou

  Beeld is ook slecht, schaduw van bomen maken dat je het spel nauwelijks kunt volgen. Amateurisme wederom.

 7. ElineVerhoeven

  Het duel is te zien via FIH.live. Via de Nederlandse server kun je er niet bij, maar download een VPN omzetter en je kunt het duel zien. (Ik heb mijn server op Singapore gezet en kijk nu de livestream)

 8. IPF

  Waardeloos dat je dit alleen met ingewikkelde VPN-trucs kan zien. Ik denk er serieus over Ziggo er maar helemaal uit te donderen, ‘t enige interessante aan lineaire TV is dit soort live sportwedstrijden...

 9. JM Mulder

  Bij Ziggo hele dag FA-cup wedstrijden (4e ronde) en ze herhalen eerst nog Rondo voordat er een samenvatting van een hockeywedstrijd wordt uitgezonden (om 0:45 uur). Ziggo had ten minste de interland hockeywedstrijd op het informatie kanaal kunnen tonen!

 10. robvisser

  Het duel wordt behoorlijk amateuristisch in beeld gebracht, als dat een schrale troost mag zijn. Veel schaduwen op het veld van bomen, tribunes etc. en een enkele camera, zo lijkt het. De FIH kan volgend jaar denk ik beter een ander land dan de USA uitnodigen voor de Pro League. Oranje lijkt ook wat minder geconcentreerd door de hele entourage.

 11. klaassen

  Ik ga mijn geld zetten op Floorball en handbal. Een stuk aantrekkelijker/makkelijker te kijken.

 12. circlestorm69

  In de app is de wedstrijd al voorbij 😃 Albers/Matla is een goed duo vandaag!

  1. circlestorm69

   Ik mag Welten natuurlijk niet vergeten 😊

 13. circlestorm69

  Mooie uitslag, al heb ik er niets van kunnen zien. Bedankt Ziggo. 9 goals door de neus geboord. Betalen terwijl je al betaalt. Goed bedacht!

 14. vostammer

  Geen wonder dat de Pro Liga geen sponsors kan vinden. 170 toeschouwers ter plekke en verder nergens te zien. De spelers zelf (die het prima doen overigens!) balen er ook enorm van.

 15. marijeknuvers

  Degelijke wedstrijd tegen fysiek sterke, tactisch en technisch zwakkere tegenstander, slecht gefilmd en weinig publiek. Dat laatste is helaas vrij typisch voor een ProLeague wedstrijd. Dames hebben op zich een prima wedstrijd op de mat gelegd gezien de omstandigheden. Gewoon zien als leuke trainingswedstrijd en verder met de trainingen. De sfeer in de groep lijkt opvallend goed.

 16. stekel

  Wat een ophef over een niets betekende oefenwedstrijd


Wat vind jij? Praat mee...