Oranje onttroont GB met masterclass en staat in finale

Het Nederlands elftal heeft zich woensdag in Tokio overtuigend geplaatst voor de finale van de Olympische Spelen. Tegenstander en regerend olympisch kampioen Groot-Brittannië werd onttroond en vernederd met 5-1. Oranje speelde een heerlijke wedstrijd. Nooit eerder won een vrouwenploeg met zo’n grote marge een halve finale op de Olympische Spelen. Twee goals kwamen van de stick van Felice Albers, voor wie dit toernooi een sprookje is.

Nog één horde moet de ploeg van bondscoach Alyson Annan nemen voor het voltooien van de heilige missie: het winnen van de gouden olympische medaille. Vrijdag speelt Nederland tegen de winnaar van Argentinië-India, de halve finale die later op woensdag wordt gespeeld.

Groot-Brittannië tankte afgelopen maandag nog zelfvertrouwen door in de kwartfinale een shoot-outserie te winnen van Spanje. Opnieuw eiste Maddie Hinch daarin de hoofdrol op. Het was voor de Britten een daad om zich aan vast te klampen, nadat de prestaties een aantal jaar lang bijzonder mager waren. Maar de Oranje Dames hielden het hoofd koel en de traumatische nederlaag van vijf jaar geleden zat hen niet in de weg.

Felice Albers was met twee goals belangrijk voor Nederland. Foto: Koen Suyk

In het eerste kwart boden de Britten nog knap weerstand

In eerste instantie leek Groot-Brittannië net als in de poulefase (1-0 winst) ook in de halve finale een geduchte tegenstander te worden. Het eerste kwart leek het nog alsof de ploeg van Mark Hager niet zomaar over zich heen liet lopen. Er was drie minuten gehockeyd, toen Nederland via Maria Verschoor wel de eerste strafcorner van de wedstrijd haalde. Vanwege een stopfout kon Oranje niet op goal pushen en slaagde Groot-Brittannië erin snel naar de andere kant van het veld te counteren. Daar sprongen ze slordig met de kans om, maar Nederland was gewaarschuwd.

De grootste kans in het eerste kwart was voor Verschoor, die na slecht uitverdedigen van Giselle Ansley de 1-0 op haar stick had, maar Hinch redde. Vervolgens haalden de Britten voor het eerst een strafcorner, maar ook die werd niet goed gestopt. In de nasleep kon keeper Josine Koning de bal simpel wegtrappen.

Groot was de kans voor aanvoerder Eva de Goede, die vlak voor het doel na een mislukte strafcorner de bal voor haar stick kreeg, maar op een Britse voet stuitte. Omdat Hinch op de doellijn nog wel redding had kunnen brengen, draaide de videoscheidsrechter de beslissing van een strafbal terug tot een strafcorner. Voor de tweede keer was het Frédérique Matla die pushte, maar via een stick ging de bal over de achterlijn.

Marloes Keetels heeft de 2-0 binnengeschoten. Foto: Koen Suyk

Een heerlijke fase van Oranje: twee goals in twee minuten

Even leek het echt een wedstrijd te gaan worden, maar aan het begin van het tweede kwart veranderde alles, toen Oranje de bal heerlijk van stick naar stick liet gaan. Stond het in de achttiende minuut nog 0-0, na twintig minuten hockeyen had Nederland een voorsprong te pakken van maar liefst 2-0. Het waren twee gouden minuten voor de ploeg van bondscoach Alyson Annan, een klap die de Britten niet meer te boven kwamen. Oranje speelde in die fase prachtig hockey.

Eerst was het Albers die na een combinatie tussen Marloes Keetels en Laurien Leurink een mooie aanval van Nederland afrondde met een schot door de benen van Hinch. Vervolgens vond de heerlijk spelende Xan de Waard middenvelder Keetels, die op de rand van de cirkel helemaal vrij stond en met een mooi schot de 2-0 maakte.

Het was prachtig om te zien hoe Nederland vervolgens in het derde kwart doordenderde en zonder ontzag over de Britten heen walsten. Toen Nederland een strafcorner haalde, werd verrassend gekozen voor een variant. Een bal van Van Maasakker werd door Verschoor binnengetipt (3-0). Het was een bevrijdende goal voor Oranje, die uitbundig werd gevierd. Zes minuten later gaf Lidewij Welten vanaf de linkerflank de bal voor en was het (wéér) Albers die prachtig de 4-0 binnentipte. Voor de regerend olympisch kampioen werd de vernedering groter en groter. Oranje hockeyde fantastisch.

Frédérique Matla maakte de 5-1 en het verbrak het record van Lisanne Lejeune. Matla heeft nu dertien interlands op rij gescoord. Foto: Koen Suyk

Opnieuw een goal van Matla

Wel slaagde Groot-Brittannië erin uit een strafcorner de 4-1 te maken. Vanaf kopcirkel was het Ansley die de bal via de stick van Welten door de benen van Josine Koning pushte, die daar weinig aan kon doen. Even leek het erop alsof Groot-Brittannië kort daarop een strafcorner mocht nemen, maar de videoscheidsrechter draaide de beslissing terug.

Daarna was het woord weer aan Nederland. Fréderique Matla sleepte de 5-1 binnen, na opnieuw een fout van Hinch. Het harde gejuich van de Oranje Dames galmde door het lege Oi Hockey Stadion heen. Matla heeft nu dertien interlands op rij gescoord en het record van Lisanne Lejeune verbroken.

De voorsprong was zo groot dat Nederland het zich kon permitteren twee strafcorners weg te geven, maar die gingen er allebei niet in. Vrijdag speelt Nederland de olympische finale tegen Argentinië of India. Wanneer Oranje het niveau haalt van vandaag, ligt het goud voor het oprapen.

Nederland-Groot-Brittannië 5-1 (2-0)
19. Felice Albers 1-0
20. Marloes Keetels 2-0
32. Maria Verschoor (sc) 3-0
38. Felice Albers 4-0
41. Giselle Ansley 4-1 (sc)
49. Frédérique Matla (sc) 5-1

Lees hieronder de updates uit ons liveblog terug: met stats, achtergronden en wedstrijdfoto’s.


14 Reacties

 1. Linksbuiten

  Oh Xan, wat ben je weer goed!

  1. Nvanas012

   Een nominatie voor Player of the year MOET gewoon. Keetels mag hem van mij ook wel ontvangen, echte hockey kenners zien hoe goed zij is! Albers rising star award?🤪 Zal maar niet te ver vooruitlopen :)

 2. mh19

  Oranje speelt weer top, super mooie goql van Verschoor. Speelt sowieso een heel goed toernooi. Achterin staat het ook top, Sanders lekker fel. De Waard ook weer fantastisch

 3. arieaudier-nl

  Al de 2e keer dat de koning door de benen wordt gepasseerd.

  1. annelotweusthuis

   Wat wil je daarmee zeggen? Het ligt niet altijd aan koning hoor. Kost nou eenmaal meer tijd om je benen tegen elkaar aan te krijgen.

  2. circlestorm69

   Via de stick van Welten van richting veranderd. Kon ze weinig aan doen hè.

  3. lexi-b

   Al de 2e keer dat je een opmerking zonder toegevoegde waarde maakt.

 4. circlestorm69

  Wat staan ze weer lekker te spelen! Heerlijke tip van Verschoor. Dat is nou eens een lekkere SC!! En die 2e goal van Albers… 👌🏻 Ik was net aan het typen dat Matla iets minder aanwezig was maar toen maakte ze de SC 😃 Zullen we het nu nooit meer over Rio hebben? Op naar de finale en een medaille! 💪🏻🏑

 5. emmer

  Nederland speelt fantastisch. Er is geen enkele reden om nu te muggenziften over een eventueel individueel foutje… Op dit team kunnen wij -als hockeyliefhebbers- enkel enorm trots zijn!!

 6. annelotweusthuis

  Als je nu niet dol op hockey bent 😍! De dames trakteren ons echt op pareltjes dit toernooi. Heerlijke wedstrijd en het absoluut waard om de wekker zo vroeg te zetten.

 7. RobV

  Gelukkig de wekker gezet, wel helaas vergeten het alarm te activeren. Dan maar de replay zien. Fantastisch resultaat! Overtuigend.

  1. lexi-b

   Same here. Zit nu de stream op D+ te bekijken. Ook mooi om te zien dat Phoenix een hele solide wedstrijd speelt. Maakt veel meters en ontregelt de aanval van GBR goed deze wedstrijd.

 8. horn_964

  Pheninckx speelde imho haar beste wedstrijd van dit toernooi. “De dames speelden zoals ik had gehoopt dat de heren ook zouden spelen….”

 9. RobV

  @arieaudier-nl Een ongelukkig momentje. Ik ben wel blij dat Josine dit toernooi niet ontzettend vaak op de proef is gesteld. Een verdienste van de verdediging.


Wat vind jij? Praat mee...