Oranje heeft vizier wederom niet op scherp, maar pakt wel bonuspunt

Het Nederlands elftal heeft zondag in Buenos Aires de tweede confrontatie met Argentinië wederom gewonnen na shoot-outs. Hoewel Oranje net als afgelopen zaterdag in de cirkel opnieuw niet scherp was, knokte Nederland zich na twee verdedigingsfouten terug van een 2-0 achterstand. De wedstrijd eindigde in 2-2.

Drie minuten was het duel in de Pro League nog maar bezig of spits Lucas Vila zette Nederland vogelvrij met een tip-in bij de tweede paal al op een 1-0 achterstand. Het tegendoelpunt oogde op z’n zachtst gezegd onhandig. Er kwam een lage, scherpe voorzet van Agustin Mazzilli, die de bal vanaf de zijkant de cirkel in pompte. Mink van der Weerden was in de buurt, maar dekte Vila niet kort genoeg. Het was een valse start van Oranje.

Na de 1-0 bleef de gelijkmaker uit. Nederland kreeg een paar kansen. Via Thijs van Dam had spits Mirco Pruyser de 1-1 op zijn stick. Vanaf randcirkel had hij zeeën van tijd, maar zijn schot was niet hard genoeg. Oranje had zichzelf daar moeten belonen.

Jip Janssen baalt na een gemiste strafcorner. Foto: Rodrigo Jaramillo

Blaak bij de 2-0 de fout in

In de 21ste minuut vergrootte Argentinië de achterstand voor het Nederlands elftal, toen Mazzilli vanaf de rand van de cirkel de bal in de lange hoek schoot. Blaak speelde een dubieuze rol, door de bal door te laten schieten. Het was op dat moment matig wat Nederland op de mat legde. Oranje oogde niet scherp en kwam op cruciale momenten een stap te laat.

De aansluitingstreffer van de ploeg van Max Caldas kwam op een goed moment, vlak voor rust. Thijs van Dam pushte richting goal. Een vervelend stuiterballetje, waar Pruyser wel raad mee wist. Hij werkte de bal achter keeper Vivaldi. Met nog twee kwarten te spelen had Nederland nog genoeg tijd om de schade van een 2-1 achterstand te repareren.

Mirco Pruyser juicht nadat hij de 2-1 heeft gemaakt. Foto: Rodrigo Jaramillo

Aanvallend was Nederland wederom niet in vorm

Maar in de cirkel was Oranje net als afgelopen zaterdag niet scherp. Levensgroot was de kans in het derde kwart voor de teruggekeerde Seve van Ass, die de eerste confrontatie met Argentinië van dit weekend miste. Met zijn backhand mocht hij vrij uithalen, maar de bal ging niet eens tussen de palen. Van ongeloof keek Van Ass de bal demonstratief na.

Terwijl op de achtergrond een hoop gezang van gepassioneerde voetbalfans uit het vlakbij gelegen stadion van River Plate klonk, probeerde Nederland het geduld te bewaren. Het was Oranje dat toen het meest aan de bal was. Een schot van Jeroen Hertzberger in het zijnet en een uitgelopen strafcorner van Mink van der Weerden waren de speldenprikjes in het derde kwart, waarin Nederland zelfs vijf minuten met een overtal stond.

In de shoot-outs was Blaak zondag belangrijk met twee reddingen. Foto: Rodrigo Jaramillo

De gelijkmaker van Robbert Kemperman

Toen in het vierde kwart ook drie strafcorners achter elkaar niet werden verzilverd, leek het voor Nederland een kansloze missie te gaan worden. Maar vier minuten voor tijd kon er dan toch worden gejuicht. Het was Robbert Kemperman die met een strak schot de 2-2 maakte.

Dat was het duwtje dat Nederland nodig had, want opeens kreeg het weer vleugels. Een sleeppush van Mink van der Weerden betekende bijna zelfs nog de 3-2. Keeper Vivaldi plukte de bal knap uit de hoek. Veertien seconden voor tijd kreeg Nederland nog een strafcorner, maar die werd niet gestopt en schoot knullig door.

Net als zaterdag moesten shoot-outs de beslissing brengen. Jeroen Hertzberger, Seve van Ass, Thijs van Dam en Mirco Pruyser scoorden hun shoot-out, Hertzberger miste een strafbal. Pirmin Blaak redde twee keer knap en toonde deze wedstrijd dus twee gezichten. Uiteindelijk ging het bonuspunt net als zaterdag naar Nederland.


10 Reacties

 1. robvisser

  Oef, wat is dit matig zeg. 🥴 Zoveel slordigheden en foute passes. Onthutsend.

 2. Toon Janssen

  Wat is dit voor gedoe zeg met die corners!!!!

 3. frank-hagemans

  Nu maar lekker oefenen op strafcorners aangeven, stoppen en ingeven.

 4. Runa Honig

  Wat irritant dat de redactie boven dit artikel zet: ‘Nederland wint na shootouts’. Dat is niet zo. We hebben niet gewonnen. Het winnen van shootouts levert alleen een bonuspunt op.

  1. Runa Honig

   Goed zo redactie: titel gewijzigd!

 5. Nvanas012

  Blaak??????

 6. luchtisblauwgrasisgroen

  Het lijkt een standaard riedeltje te worden: Nederland presteert onder de maat, spelers en coach halen schouders op, reageerders op Hockey.nl spuwen hun kritiek op Caldas en KNHB, reageerders worden er door Baart en hockey.nl op gewezen dat ze niet zo negatief moeten zijn, en op naar de volgende interland. Iedereen deed een plas en alles bleef zoals het was.

 7. wessel de pessel

  Hoe komt het toch dat Mazzilli zo goed speelt voor zijn land maar bij Pinoké geen potten kan breken? Lijkt zelfs vaak niet eens te spelen. Raar om dan zo’n goede speler onder contract te hebben. Hij zal zeker niet gratis zijn en levert Pinoké weinig op.

  1. Supporter123

   Hij is twee keer een half seizoen geblesseerd geweest. Dus kan kloppen dat je hem vaak niet hebt zien spelen

 8. haags-hopje

  Beste zou zijn om Van der Ven de wedstrijden te laten doen en Blaak (alleen) de shoot outs. Helaas in Tokio geen twee keepers mogelijk. Ik zou den toch voor de beste wedstrijdkeeper gaan en dat lijkt me op dit moment niet Blaak....


Wat vind jij? Praat mee...