Jansen en Zerbo helpen Oranje aan zege op België

De Oranje Dames hebben zaterdagmiddag in de Pro League de uitwedstrijd in Antwerpen met 2-1 gewonnen van België, de nummer dertien van de wereldranglijst en de EK-finalist van 2017. Yibbi Jansen en Ginella Zerbo maakten de doelpunten van Nederland.

Een schot van Xan de Waard naast het doel van de Belgische keepster Aisling d’Hooghe had halverwege het eerste kwart eigenlijk al de openingsgoal moeten betekenen voor Oranje, dat sterker was dan de opponent. Vanaf het begin domineerde Nederland, maar acht minuten voor tijd kwam België toch nog terug tot 2-1.

In de voorbereiding richting het EK in Antwerpen, dat op hetzelfde veld wordt gespeeld als deze Pro League-wedstrijd, was het bij afwezigheid van Marloes Keetels en Frédérique Matla deze keer de beurt aan Yibbi Jansen en de in de selectie teruggekeerde Kelly Jonker om zichzelf te bewijzen. Uitgerekend zij stonden in het tweede kwart ook aan de basis van de verdiende openingsgoal van Oranje.

Yibbi Jansen, Caia van Maasakker en Xan de Waard vieren de 0-1. Foto: Willem Vernes

Eindelijk scoorde Zerbo weer in Oranje

Het was Jonker, na een periode van rust weer opgeroepen door bondscoach Alyson Annan, die in de cirkel een strafcorner versierde, de eerste van Nederland. Yibbi Jansen, altijd herkenbaar aan haar witte haarband, meldde zich op de kop van de cirkel. Overtuigend sleepte de speelster die  volgend seizoen voor SCHC hockeyt de bal hard tegen de plank: 0-1.

Daarna was het wachten op de volgende goal van Oranje. Marijn Veen raakte de lat, nadat Maria Verschoor na een heerlijke dribbel de bal vanaf de achterlijn terug legde. Kort daarop was Lidewij Welten, die soms weer kriskras door de Belgische verdediging dartelde, gevaarlijk met een backhandschot.

Twee strafcorners kreeg Nederland in het derde kwart. Yibbi Jansen was geen kans gegund om opnieuw te scoren. Eerst was het een sleeppush van Caia van Maasakker die keepster d’Hooghe met haar handschoen onschadelijk maakte. Daarna was het Ireen van den Assem die haar inzet via een Belgische stick naast zag gaan.

Toch vergrootte Nederland nog voor het laatste kwart de voorsprong. Uit de draai schoot Ginella Zerbo met haar backhand de bal snoeihard het doel in (0-2), een knappe goal van de spits van SCHC, die de afgelopen tijd haar draai in het Nederlands elftal nog niet helemaal had gevonden.

Een blije Ginella Zerbo, geflankeerd door Lidewij Welten en Margot van Geffen. Foto: Willem Vernes

België scoorde uit het niets

Een redding van Josine Koning – die na de rust Anne Veenendaal verving – op een sleeppush van de eerste Belgische strafcorner vlak voor het einde van het derde kwart was belangrijk. Maar nadat Nederland via twee gemiste strafcorners verzuimd had om de voorsprong verder uit te bouwen, moest Koning acht minuten voor tijd toch capituleren. Een inzet van Emilie Sinia, na een pass vanaf links, ging langs Koning en Lauren Stam, die allebei uitgespeeld op de grond lagen.

Nederland kreeg daarna opnieuw twee strafcorners. Oranje ging na de goal van België niet achteruit lopen, maar bleef op jacht naar nog meer doelpunten. Eén uit zeven strafcorners was uiteindelijk een magere moyenne voor Nederland, dat met 2-1 won. Zondag speelt de ploeg van Alyson Annan opnieuw tegen België, dan thuis in Den Bosch.


18 Reacties

 1. frank-hagemans

  Het geluid staat weer af!!

  1. vakantie

   Hij blijft ook maar de spelregels uitleggen.. alsof we die nog niet kennen Gek word je ervan👹

 2. vostammer

  Nog 700 toeschouwers overgebleven? Laat je hóren!

 3. PieterViguurs

  Hier ook ! Ik wordt misselijk van die gozer !!!

 4. pietersmits

  Een wedstrijd zonder geluid vind ik niks. Nog even en ik zet hem helemaal uit.

 5. francakh

  Ik blij dat ik vanuit US via Bleacher’s Report live naar een Engelsman zit te luisteren?!?!

 6. francakh

  Dat de Belgische geen gele kaart krijgt is belachelijk ...

 7. Hockeyfeest

  Leuke speelster dat jonge Belgische meisje. Goede instelling, bijter en durft. Moet nog veel leren, maar een écht talent. Als HK club was ging ik eens wat babbelen.

 8. Kampongfan

  Wat is er toch met die corners aan de hand, Eerste gaat er een beetje Lucky in, verder geen fatsoenlijke corner (van niemand) meer gezien. Wordt ook niet goed aangegeven. Oefenen meiden!

 9. heuf073

  Het was niet aan te gluren wat mij betreft. Nederland onsamenhangend en, uitzonderingen daargelaten, zonder de echte drive. Snel vergeten.

 10. gaston-orozco

  Opmerkelijk hoe middelmatig ze spelen, maar toch winnen. Lelijk winnen is nog steeds winnen.

 11. sapi

  Toeschouwers en spelers zijn hockeymoe! Tijd voor vakantie en de batterij opladen!

 12. francakh

  Dat Belgie in de top 4 staat/stond is ook onbegrijpelijk.

 13. vostammer

  Belgische supertalent Ambre Ballenghien maakt een aantal NL speelsters woedend met haar brutale acties. 17 jaar, maar wordt een grote.

  1. sapi

   Naslaan is niet brutaal,maar zeer onsportief!

  2. francakh

   Vond haar nogal onvolwassen gedrag vertonen. Een gele kaart was verdiend geweest.

 14. nicovisch

  Op de foto: Zerbo blij, Welten en van Geffen niet zo blij??

 15. kim

  @Nicovisch: Hoe kan je dat nou zeggen, je ziet letterlijk van Geffen d'r achterhoofd?


Wat vind jij? Praat mee...