Oranje revancheert zich via goals Kellerman op wereldkampioen België

In een herhaling van de na shoot-outs verloren WK-finale wist Oranje in een winderig Antwerpen revanche te nemen op de doffe dreun in India. Het was aanvaller Bjorn Kellerman die de aandacht op zich vestigde met twee knappe goals tegen de wereldkampioen. De 0-4 zege was op basis van de tweede helft verdiend.

Pontificaal stond de zilveren wereldbeker te glanzen op het terrein van MHC Olympia in Antwerpen, waar in augustus het EK wordt gespeeld. De wind was hevig, de regenbui aanstaande, maar de iconische wereldbeker bleef onder toeziend oog van de beveiliging stralen. Het is de prijs waar de Oranje Heren al sinds 1998 naar smachten.

De wereldbeker in Antwerpen. Foto: Willem Vernes

Revanche op de verloren WK-finale

In het Indiase Bhubaneswar, op 16 december 2018, hielden de twee buurlanden elkaar in een houdgreep. De angst regeerde toen in de finale in het hockeygekke India, en de Red Lions grepen na een 0-0 en shoot-outs definitief de macht op het mondiale hockeypodium. Zaterdag 8 juni was de eerste revanche in een heerlijk dubbelweekend, met een dubbele reprise van de WK-finale op het programma. Eerst in Antwerpen, zondag in Den Bosch.

Na twee zeperds in eigen land – een nederlaag tegen Groot-Brittannië en een 0-0 tegen hekkensluiter Nieuw-Zeeland – wist Oranje wat de missie was: de comeback van Sander de Wijn omlijsten met een goede wedstrijd, die de strompelende Pro League-campagne weer een enorme kickstart kon geven.

Dat lukte, mede door de goede goals van Bjorn Kellerman, die nog was gepasseerd voor het WK in India.

Jorrit Croon aait Bjorn Kellerman over zijn bol na een van zijn twee goals. Foto: Willem Vernes

Bjorn Kellerman toonde al na een paar seconden zijn aanwezigheid

De tribunes waren niet vol, maar de sfeer was goed op het complex waar ook het EK wordt gespeeld. ‘Waar is dat feestje?’ zongen de Belgische supporters herhaaldelijk op de tribune zaterdag hard, om de spelers aan te moedigen. Een herhaling van de 0-0 leek in de normaal zo doelpuntrijke Pro League sowieso onmogelijk en aanvaller Bjorn Kellerman toonde al na een paar seconden dat zijn aanwezigheid en drive gewenst zijn tegen zo’n sterke ploeg als België.

Na een solo werkte hij de bal net langs het doel. Pas later zou de beloning volgen voor zijn dadendrang. België nam daarna de regie over, met fantastische steals van Simon Gougnard en Arthur van Doren, die de pass van Thierry Brinkman onderschepte en daarna twee Nederlandse aanvallers dolde, om de Belgische overmacht te tonen. Met veel turnovers en kleine kansen gebeurde het eerste kwart al bijna meer dan in de hele WK-finale. Mink van der Weerden was deze wedstrijd aangewezen als aanvoerder in plaats van Billy Bakker en Rick Mathijssen maakte zijn debuut als assistent.

Rick Mathijssen voor de wedstrijd als assistent van de Oranje Heren. Foto: Willem Vernes

Rentree Sander de Wijn

Erg belangrijk was de terugkeer van verdediger Sander de Wijn, die het WK strompelend verliet, maar de laatste maanden bij Kampong zijn rentree maakte. Dit waren zijn eerste Pro League-minuten.

In het tweede kwart werd de regen steeds heftiger en groeide een Belgisch overwicht. De verdedigend goed opgestelde Belgen counterden af en toe gevaarlijk, na balverlies van Oranje. De eerste strafcorner van Alexander Hendrickx werd knap gered door Sam van der Ven, nadat Sander de Wijn te vroeg was uitgelopen en naar de middenlijn was verbannen.

Echt levensgevaarlijk werd het toen de in België competitie spelende Sander Baart een slippertje maakte in de defensie en Maxime Plennevaux vrij uit kon halen tegenover Van der Ven. Maar de HGC-keeper redde schitterend op de inzet van de HGC-aanvaller. Van der Ven was dé sta in de weg voor de Red Lions in het tweede kwart en hield Oranje in die fase op de been.

Het was de krachtige aanvaller Bjorn Kellerman die een heerlijke Nederlandse aanval via Jeroen Hertzberger en Diede van Puffelen in het derde kwart op waarde schatte. Van dichtbij tikte hij goed de 0-1 binnen. Daarna leken de Belgen – al maanden ongeslagen – even van slag, waardoor Oranje het derde kwart bleef domineren.

Bob de Voogd heeft voor Oranje de 0-3 gemaakt. Foto: Willem Vernes

Goals van Kellerman, De Voogd en Hertzberger

De ultieme beloning volgde in het vierde kwart. Weer Kellerman besliste bijna de wedstrijd, toen hij op aangeven van Van Puffelen hard op goal sloeg, maar Vincent Vanasch op zijn pad vond. Even later was het alsnog Kellerman die na een assist van Seve van Ass en een turn in de cirkel en een scrimmage op inzet de bal achter Vanasch werkte (0-2). Vijf minuten voor tijd scoorde Bob de Voogd ook nog de 0-3, wat de Belgen ertoe besloot even bij elkaar te komen en zich te bezinnen. Zonder Belgische keeper wist Jeroen Hertzberger nog de 0-4 te scoren.

De 0-4 zege was een knappe revanche van Oranje op wereldkampioen België, na een matige week met een nederlaag tegen Groot-Brittannië en een 0-0 tegen hekkensluiter Nieuw-Zeeland. De gedachten gingen na deze wedstrijd ook even terug naar Bhubaneswar, want hoe was die WK-finale verlopen als de brutale Kellerman – de opvallendste afwezige – toen wel in het veld had gestaan?


19 Reacties

 1. marijeknuvers

  Caldas zal wel tevreden zijn......

 2. robvisser

  Nederland net wat beter in het eerste kwart. Jammer van de verprutste strafcorner.

 3. Toon Janssen

  Leuk dweilorkest!

 4. asjemenou

  Belgie spelen standvastiger, dynamischer en overtuigender

 5. marijeknuvers

  Je merkt toch dat RobV nooit gehockeyd heeft. Wat een geweldige hockeyers hebben die Belgen toch. Nederland houdt het redelijk bij en heeft wel een kansje, maar de Belgen stelen de show.

 6. frans-j

  Wisselende opstelling helpt niet. Mannen kunnen elkaar maar moeilijk vinden. Vooral in de voorhoede

 7. Kampongfan

  Als ze Brinkman of Jansen heten verliest de commentator steevast zijn laatste stukje hockey verstand.

 8. marijeknuvers

  Q3 duidelijk wel voor Nederland. Roken de Belgen nu knap uit.

 9. walter-driehuis

  Als t nu voor Caldas niet duidelijk is dat Kellerman er gewoon altijd bij moet zijn dan ga ik me voortaan maar richten op jeu de boules ofzo...

 10. marijeknuvers

  Belgen ontzien al ruim voor tijd de sterkste spelers..... Waarom?

 11. Kampongfan

  Wat mij betreft vanaf de tweede helft een goede wedstrijd. Beste tot nu toe.

 12. kcinna

  😮

 13. Hockeyfeest

  Werd het uiteindelijk toch nog een hockeyfeestje. Belgen leken conditioneel tekort te schieten. Tweede helft was het helemaal op bij de zuiderburen. Wat mij betreft zeer geslaagde wedstrijd. Deze zag ik niet aankomen. Chapeau Caldas

 14. edwin-smolders

  Revanche bestaat niet in de sport. Deze overwinning is totaal niet te vergelijken met de verloren WK finale. Een belangrijke zege is het met oog op mogelijke deelname finale weekend wel. Het zou fijn zijn als John van Vliet voortaan bij iedere live hockeywedstrijd op Ziggo Sport het commentaar doet.

 15. luchtisblauwgrasisgroen

  Ja, John Vliet was uitstekend! Inderdaad niet te vergelijken en wat mij betreft vertekende uitslag. Belgie slordig in het afmaken van de kansen. Ben benieuwd naar morgen!

 16. gaston-orozco

  De Belgen zijn al bijna zeker in de HPL-finale en daarom hadden ze geen intensiteit. Maar nog steeds een zeer goede prestatie van de Nederlanders die nodig was.  

 17. Toon Janssen

  Alles vertekend als je er naar kijkt

 18. gijssegers

  John van Vliet, hij doet het anders! Alleen John van Vliet, Marc Lammers is niet verantwoordelijk voor de ontwikkelingen bij het Belgische Hockey maar BERT WENTINK!!! Deze Nederlandse trainer/coach heeft eerst KHC Dragons op de kaart gezet en werd toen Technisch directeur van de Belgische Hockeybond. Daar heeft hij meer dan 10 jaar de zaken zo georganiseerd dat het hockey in België deze stormachtige ontwikkeling kon doormaken. Het zou verstandig zijn van de beleidsmakers van de KNHB om deze man eens uit te nodigen. B.v. de organisatie van de jeugdselecties qua training-frequenties en begeleiding. De opzet binnen de districten m.b.t. de jeugdselecties. Ere wie ere toekomt !

  1. johnvv

   Je hebt gelijk Gijs! Die had/heeft zeker credits verdiend. Herkansing morgen.... thx


Wat vind jij? Praat mee...