Zeer zuinige overwinning van Oranje Dames in SparkassenPark

De Oranje Dames hebben vrijdagavond een zeer zuinige 0-1 overwinning op Duitsland behaald in het SparkassenPark in Mönchengladbach. Na de snelle treffer van Frédérique Matla zakte het niveau van het Nederlandse ploeg tijdens het FIH Pro League-duel nog sneller dan de spaarrente tijdens de bankencrisis.

In vier keer vijftien minuten haalde Nederland drie strafcorners en moest de Duitse goalie alleen nog handelend optreden bij een backhand van Maria Verschoor. Dat was het dan wel van Oranje-zijde. Omdat de Duitse ploeg wel zes strafcorners kreeg, maar die allemaal miste, en een handvol veldkansen op soms kinderlijke wijze om zeep hielp, bleef het bij 0-1.

Ongelukkig gepland

Met die overwinning voldeed de Nederlandse ploeg qua resultaat aan de verwachtingen in waarschijnlijk de meest ongelukkig geplande wedstrijd in het hele Pro League-schema van de Oranje Dames. Immers, afgelopen weekend speelden Amsterdam en Den Bosch nog drie wedstrijden in de EHCC, zaterdag is het Koningsdag en zondag staat alweer de volgende ronde van de competitie op het programma. Dan denk je als speelster niet: laten we op vrijdagavond nog een interland in Duitsland spelen.

Bondscoach Alyson Annan aan het woord. De Oranje Dames luisteren aandachtig. Foto: Koen Suyk

Ook bondscoach Annan was allerminst gelukkig met de planning. Zij kreeg de speelsters pas donderdag tot haar beschikking. Ze koos ervoor in Venlo te verblijven, waardoor de warming up vrijdagavond de eerste kennismaking van de speelsters was met de nieuwe kunstgrasmat in het SparklassenPark.

Donderdag trainde Oranje licht in Venlo. Onder leiding van Annan werd daar nog een wedstrijdje jong tegen oud gespeeld. Dat Xan de Waard (23 jaar) en Maria Verschoor (net 25 jaar) daar bij ‘oud’ zaten, zegt voldoende over de jonge leeftijd van de Nederlandse ploeg waar Eva de Goede de beoogd aanvoerder was, maar zij zich na de EHCC geblesseerd afmeldde. Naast De Goede ontbraken ook de ervaren Margot van Geffen, Lidewij Welten, Marloes Keetels en keepster Anne Veenendaal.

Lekker begin

Caia van Maasakker droeg mede daarom vrijdagavond de aanvoerdersband bij de Oranje-ploeg, die wel lekker aan de wedstrijd begon. Al na twee minuten was het raak. Een aanval over rechts bracht de bal bij Malou Pheninckx, die vond de geheel vrijstaande Frédérique Matla, die eenvoudig de 0-1 tegen de plank sloeg. Het was alweer haar vijfde treffer in de Pro League, waarmee ze topschutter is bij Oranje.

Frédérique Matla juicht en wordt gefeliciteerd door Marijn Veen na haar treffer. Foto: Koen Suyk

De honderden naar Mönchengladbach afgereisde Nederlandse supporters gingen er in het SparklassenPark eens goed voor zitten. Met de recente 7-1 tegen Amerika en 6-0 tegen China in het achterhoofd, kon dit toch wel eens een leuke avond worden in Duitsland, zo moeten ze hebben gedacht.

De in oranje gehulde supporters kwamen bedrogen uit. Want hoe verder het duel vorderde, hoe stroperiger het spel van Nederland werd. De Duitse ploeg, die woensdag nog met 2-0 van Engeland had gewonnen, wist niet wat het overkwam. Steeds vaker had de thuisploeg de bal en kreeg ze in het eerste kwart al vier strafcorners. Die leverden in goals niets op, maar zorgden er wel voor dat de Duitsers in een goed resultaat gingen geloven. Toen in de tweede helft het Duitse publiek ook nog eens massaal Deutschland, Deutschland ging schreeuwen en Nederland steeds vaker in de eigen cirkel werd teruggedrongen, leek het wachten op een Duitse treffer.

Dat die niet viel, daarvoor verdient Josine Koning een pluim. Afgelopen weekend op de EHCC maakte ze, tot haar eigen woede en frustratie, geen al te beste indruk in het doel van Den Bosch. Maar tegen Duitsland liet ze zien dat de keepersstrijd met Anne Veenendaal richting de Spelen van Tokio interessant blijft. Met name de redding op een Duitse strafcorner in het laatste kwart, was knap.

Xan de Waard

Wie we, als ze niet geblesseerd raakt, zeker in Japan gaan zien, is Xan de Waard. De middenvelder van SCHC, die alweer haar 129ste interland speelde, was een van de weinig lichtpuntjes in de ploeg van Annan. Voor de fanatieke nummer 7, die vaak achterin de bal onderschepte en vervolgens ook voorin voor de impulsen zorgde, was er echter ook niet veel eer te behalen. Daarvoor waren er gewoon veel te veel ploeggenoten die ondermaats presteerden. Toptalenten als Yibbi Janssen en Ginella Zerbo toonden vrijdagavond eens te meer dat goed presteren in de Nederlandse Hoofdklasse nog heel wat anders is dan bij Oranje opvallen.

Xan de Waard was achterin én achterin. Hier probeert ze de Duitse keeper Nathalie Kubalski te omspelen. De actie levert een strafcorner op. Foto: Koen Suyk

Nederland speelt pas op 1 juni, thuis tegen Groot-Brittannië, de volgende wedstrijd in de FIH Pro League. Voor het Nederlandse publiek, dat tot nu toe massaal naar de Pro League-duels komt kijken, is het te hopen dat er dan weer een ander en beter Oranje in het veld staat.

 

———————————————————————————————————

 

Lees hieronder de live-updates terug van het duel Duitsland-Nederland (0-1). 


26 Reacties

 1. lotte

  Weet iemand waar en of je deze wedstrijd ook gratis online kunt kijken?

  1. circlestorm69

   Alleen op Ziggo....is al maanden zo 😊

  2. lexi-b

   VPN service nemen, inloggen met IP adres vanuit bijv. Luxemburg of Frankrijk en dan naar FIH live gaan

 2. robvisser

  Rust. Geen beste eerste helft van Nederland. Veel balverlies en heel slordig spel. Je ziet toch dat het meteen een stuk moeilijker gaat als teveel toppers ontbreken. Xan de Waard te weinig zichtbaar en Maria Verschoor met erg veel balverlies. Hopelijk kan Zerbo nu eens bij Oranje doen waar ze bij SCHC zo goed in is. En laat Yibbi nu eens wat strafcorners nemen. Caia heeft teveel tijd nodig.

  1. rob1963

   Caia heeft zeer zeker teveel tijd nodig. Ook tussen aanname en passing. En wat loopt ze slecht... Yibbi sleepte ze voor de wedstrijd ook veel gemakkelijker en sneller. Tijdens wedstrijd enige pluspunten: Nunnink , Stam , Pheninckx . De Waard probeerde de boel scherp te krijgen. Verschoor en van Assem zwaar onvoldoende. Veel foutjes. Over de hele pot bedroevend niveau.

 3. francakh

  Niet om aan te zien ... helaas.

 4. lexi-b

  Pfff spel van Nederland is tot nu toe knap slordig en traag. Hoop dat ze een extra versnelling kunnen vinden in Q4

 5. diewertje-l

  Ziet een het zo best uit

  1. circlestorm69

   Wat?! 🤔

 6. jappiekrekel

  Volle tribunes wederom 👍

 7. Charly Staal

  Wat is dit slecht Zonde van mijn tijd !

 8. robvisser

  'Het resultaat is het belangrijkste' wedstrijd. Maar wat was het matig. Nederland heeft geen moment herkenbaar spel laten zien. Hopelijk laat Annan volgende keren niet teveel toppers thuis, want het niveau daalt teveel.

 9. lexi-b

  Stam speelde n aardige pot en Koning had een paar erg nuttige acties. Vd rest veel kansloze ballen gezien Als ik Duits was zou ik balen als n stekker ....

 10. jappiekrekel

  Winst is winst. Next!

 11. Runa Honig

  Hele slordige wedstrijd. Weer!

  1. jappiekrekel

   Winst is winst

 12. asjemenou

  Ik vond Nederland best goed spelen in de rust. Jammer, maar er komt vast een positieve reactie van de coach..

 13. robvisser

  @lynnBosman Precies, je zegt het zelf al, met Van Geffen, de Goede en Welten was het vast een stuk beter geweest. Die nemen de ploeg op sleeptouw. Matla stak er bovenuit, voor mij de player of the match. Yibbi Jansen zou de vaste SC neemster moeten zijn, met Caia als goed bruikbaar alternatief. Gelukkig geen puntverlies, al is het een klein wonder.

 14. lynnBosman

  ^ ik bedoelde 1 van de 3 ;) ik miste iemand die het team op sleeptouw kan nemen. Liever alle drie maar De Goede en Welten zijn (licht) geblesseerd. Maar dat neemt niet weg dat er kwalitatief een heel goed team stond maar totaal niet op elkaar ingespeeld is. Het is nog vroeg maar als je alle wedstrijden bij elkaar neemt heb ik toch een vermoeden wie we niet op het EK gaan zien. Ik vond Koolen trouwens ook prima spelen.

 15. lynnBosman

  Sorry RobV, er ging iets mis.

 16. cmb-koning

  Krappe winst in een draak van een wedstrijd. Wat een slechte planning .Duidelijk te zien dat het merendeel van de Duitse en Nederlandse speelsters te veel wedstrijden spelen..Keepster Koning heeft nl gered en lijkt.

 17. pietersmits

  Mee eens dat het maar niet lukt meer goede strafcorners in huis te halen. De dames zijn kwetsbaar hierin. Het moet toch mogelijk zijn voor goede speelsters met een geschikt lijf (wat spiermassa helpt) om ook een goede sleep aan te trainen! Het kan toch niet zijn dat we een veldspeelster op gaan offeren om een speelster met een sleeppush in het veld te hebben! Nu wordt de sleep teveel gezien als manier om met matige hockeykwaliteiten toch mee te kunnen doen. De dames met meer hockeykwaliteiten vinden het blijkbaar niet belangrijk genoeg? Wat doet de coach hierin?

 18. Hockeyfeest

  Sleeptraining is: Saai, meters maken en blessuregevoelig bij slechte dosering of begeleiding. Dus de beste hockeyer/sters hebben niet de motivatie. Waarom zouden ze? Als ik het lijf en balgevoel van Matla zie, denk ik dat zij potentieel een heel goede push zou moeten hebben. Helaas wordt het slepen gezien als compensatiemogelijkheid voor de mindere hockeyers. Doodjammer. Tegelijkertijd blijken de hockeydames wel tegen een stootje te kunnen. Ze winnen toch.

 19. robvisser

  @Pieterpaulsmits@gmail.com Yibbi Jansen heeft gewoon een betere strafcorner. Prachtige techniek, explosief en snel. Zo wil je een strafcorner zien. Ik zou het wel weten als ik bondscoach was. Niet dat Caia het slecht doet, maar met Yibbi haal je een hoger rendement volgens mij. Ik vond Yibbi trouwens ook goed spelen. Laura Nunnink maakt momenteel een wat mindere periode mee bij Oranje, maar in de basis is ze in principe goed genoeg om er zeker bij te horen.

 20. pietersmits

  @RobV Yibbi Jansen lijkt me een boegbeeld voor het Nederlandse hockey. Harde werker, aardig meisje, volgens mij helemaal hockeygek. Heeft ook nog de looks om populair te zijn bij het publiek. Een fantastische sleeptechniek (resultaat van duizenden uren oefenen). Als meer hockeymeisjes zo hard zouden werken, zouden we heel veel nog betere hockeysters hebben. Moet een genot zijn om mee te werken als coach. Iedereen gunt zo'n meisje de top.

 21. marijeknuvers

  Zou Annan voorlopig niet de belasting nog willen spreiden over meer meiden? Je kan zeggen dat het niveau daarmee lager is, maar voor de ontwikkeling in de breedte is het goed. Zolang ze gewoon blijven winnen (of zelfs een keer verliezen) is er niks aan de hand.


Wat vind jij? Praat mee...