Kanonskogels Van der Weerden verlossen Oranje in Duitsland

De Oranje Heren hebben in het Sparkassenpark in Mönchengladbach de Pro League-wedstrijd van Duitsland gewonnen met 2-4. Het betekende in een heerlijke wedstrijd revanche voor de 0-1 nederlaag tegen Duitsland in Rotterdam. De 2-3 granaat van strafcornerspecialist Mink van der Weerden was de beslissing.

De aanloop, de blik op de bal, de kanonskogel in de touwen, het iconische en intense juichen. De ontlading. Het was de sleepcorner van Mink van der Weerden die heel hockeyend Nederland zo goed kende, maar stiekem had gemist. De winnende sleepcorner, gepusht met zoveel snelheid, zo hard in het net. Zó verlossend voor het krachtmens uit Someren, eerst geplaagd door blessures en afgelopen week zuur uitgeschakeld in de EHL. Die speler liet zien dat iedereen nog rekening met hem moet houden na de onhoudbare sleepcorner, op de plek waar Duitsland in 2006 wereldkampioen werd.

Het Nederlands elftal begon al goed in Mönchengladbach. De grote glimlach van Marlon Landbrug, de dribbelkoning van Pinoké, was voor de wedstrijd veelzeggend. Niet geïmponeerd door het Duitse stadion, maar vooral zin om te laten zien wat hij allemaal in huis heeft. Daarna was het de vuist van Mirco Pruyser die al na een paar minuten fanatiek door de lucht zwaaide, nadat hij de eerste strafcorner van de wedstrijd haalde. De verbeten blik van de topspits. Dit Oranje wilde per se van Duitsland winnen, in het Sparkassenpark in Mönchengladbach. Zoveel was duidelijk.

Het debuut van Marlon Landbrug in Oranje. Foto: Koen Suyk

Alsof Oranje een do-or-die wedstrijd speelde, die besliste of het team de Grand Final van de Pro League zou halen. Zo furieus startte Oranje in Mönchengladbach, waar Bjorn Kellerman al na tien seconden werd gelanceerd en op keeper Tobias Walter stuitte. Ondanks de Euro Hockey League en de competitiewedstrijd van komende zondag moest deze vrijdagavond in Mönchengladbach oranje gekleurd worden, als voorschot op Koningsdag. Alsof de hoofden van de spelers gereset waren van alle andere verplichtingen in deze onmogelijk geplande wedstrijd, tussen de EHL en de competitie in.

Mink van der Weerden opende de score

Nadat Pruyser al veel ontlading had getoond met alleen al het halen van de eerste strafcorner, werd die corner daarna goed ingepusht door Mink van der Weerden. De specialist scoorde via de stick van uitloper Lukas Windfeder de 0-1. Oranje was toen rijp voor meer doelpunten, maar verdedigde later matig bij de gelijkmaker van Duitsland. De gevaarlijke Niklas Wellen stond helemaal vrij, mocht de bal aannemen en met zijn backhand vuren. Pirmin Blaak bekroonde zijn comeback in Oranje eerst met een goede redding, maar de rebound was alsnog een prooi voor Malte Hellwig.

In het tweede kwart vuurde de sterk spelende Kellerman tegen Walter op. De 21-jarige debutant Landbrug toonde dat het grote podium voor hem zeker niet te vroeg komt. De dribbelkoning van Pinoké liet zien dat hij ook in een oranje shirt kan wervelen. Marlon Landbrug toverde zichzelf langs drie Duitse verdedigers en haalde bijna een strafcorner. Zijn optreden smaakte naar meer, naar juni, als de Pro League verder gaat voor het Nederlands elftal.

Maar het waren de Duitsers die op voorsprong kwamen. Een eerste strafcorner tegen werd in de hoek gepusht door specialist Lukas Windfeder, die Oranje ook al pijn had gedaan op het WK in India met zijn strafcorner. Goed doorzetten van de Nederlandse aanvallers zorgden echter voor de 2-2 van Den Bosch-speler Arjen Lodewijks. 

De blijdschap bij Van der Weerden en Glenn Schuurman. Foto: Koen Suyk

Zelfs de supporters begonnen aan een verbale strijd op de tribune

Na de rust ging Oranje gewoon door met waar het de hele wedstrijd mee bezig was. Agressief aanvallen en in een hoog tempo elkaar aanspelen. Kellerman kreeg weer een schietkans, Pruyser tipte net naast en raakte de bal niet goed met zijn  backhand. Aan de andere kant was het de Duitse aanvaller Niklas Wellen die iedereen in vervoering bracht door twee Nederlandse spelers voorbij te dribbelen en de tweede Duitse strafcorner te forceren, maar die leverde niets op.

Waar de spelers op het veld er een mooi treffen van maakten, waren het ook de supporters van de twee landen die elkaar wisten te vinden in een verbale strijd. De Nederlanders lieten van zich horen op de tribune, maar na het ‘Holland, Holland!’ volgde het antwoord van de Duitsers: ‘Deutschland, Deutschland!’

Met nog een kwart te spelen bleek dat beide landen weinig opschoten in de Pro League met een gelijkspel. Beide elftallen gingen vol voor de overwinning. Duitsland profiteerde bijna van een foutje achterin, maar Blaak kwam precies op het goede moment inglijden om de inzet van Prinz te stoppen. Een fijne aanval werd daarna bekroond door de sterk spelende Galema, die de derde strafcorner van Nederland forceerde. Het was Van der Weerden, die hard en hoog Nederland verloste in Duitsland, met een kanonskogel in de touwen, zeven minuten voor tijd. De ontlading was als vanouds en verwarmde de harten van de Nederlandse hockeyliefhebbers. Het was alweer de 98ste treffer van de strafcornerschutter in Oranje.

Iedereen bij Oranje viert het feestje met elkaar. Foto: Koen Suyk

Van der Weerden en Blaak beslissend

Toen Duitsland nog een corner mocht nemen, na een foutje van verdediger Joep de Mol, was het weer Blaak die Oranje redde. De doelman van Oranje-Rood herkende knap de moeilijke strafcornervariant over drie schijven terug naar de aangever van Duitsland en behoedde Oranje met een snoekduik voor een gelijkspel en shoot-outs.

Zo waren het de twee spelers van het geplaagde Oranje-Rood (hun coach Roger van Gent stapte donderdag op, met nog vier competitiewedstrijden te spelen), Mink van der Weerden en Pirmin Blaak, die Oranje in Duitsland over de streep trokken naar de terechte overwinning. Bjorn Kellerman bekroonde een goede wedstrijd met de 2-4, een paar seconden voor tijd in een leeg goal. Hoe lastig deze wedstrijd ook in de hockeykalender stond: hier speelde een Oranje dat voor even verlost leek van al die zorgen en hevig deed verlangen naar juni, wanneer het Nederlands elftal weer verder gaat met de Pro League.

Het was ook voor het eerst sinds de EK-finale van 2015 dat Oranje van Duitsland wist te winnen. De spelers hebben overigens geen moment om na te genieten van deze mooie avond, want zondagmiddag staat de hoofdklassecompetitie alweer op het programma. Na een Koningsdag die voor de internationals van Oranje vooral de boeken in zal gaan als Rustdag.

Bjorn Kellerman springt over aanvoerder Häner van Duitsland. Foto: Koen Suyk

Lees hieronder de live-updates

De Oranje Heren hebben vrijdagavond de kraker tegen Duitsland met 2-4 gewonnen. De heerlijke wedstrijd in Duitsland golfde vanaf het begin op en neer. Mink van der Weerden pushte Nederland vlak voor tijd naar 2-3, waarna Bjorn Kellerman de eindstand op 2-4 bepaalde. 

Later meer

 

 

spelen vanaf 20:45 uur in de FIH Pro League de uitwedstrijd tegen Duitsland in het prachtige SparkassenPark in Mönchengladbach. Volg hieronder de live-updates vanaf 20.15 uur. 

 


48 Reacties

 1. frankchescaoverdevest

  Waar kan ik live zien?

  1. friso0303

   Ziggo tv

 2. just

  Het is op Ziggo TV of Ziggo Sport Docu niet op Ziggo Sport daar is voetbal

 3. frank-hagemans

  Haal die Steens van de zender. Wat een geluk weer.

  1. frank-hagemans

   Gelul, dus.

 4. frank-hagemans

  Weer een vol stadion!!

  1. goud

   Vol gekleurde stoeltjes ;)

 5. frank-hagemans

  Wat een kletspraat weer van die Steens !

  1. popov0702

   Als je het beter kunt moet je solliciteren

 6. frank-hagemans

  Steens doet alsof alle kijkers idioten zijn!

  1. vakantie

   Nou zeg dat wel!😬

 7. robvisser

  Valt wel op dat Tim Steens ontzettend lang over futiliteiten kan doorlullen. Zit een beetje in z'n eigen wereldje. Nederland doet het niet onverdienstelijk tot nu toe. De verdediging is wel een onzekere factor. Van Jeroen Hertzberger had ik wat meer verwacht in de Pro League.

  1. jappiekrekel

   Niks mid met inzet van Herzberger net als vd Weerden maar.. beiden hebben hun beste tijd gehad. Die zien we niet in Tokyo lijkt me

 8. luchtisblauwgrasisgroen

  Tim Steens is duidelijk de verliezer vandaag...

 9. vakantie

  Ik ben blij dat het nu bij meer mensen doordringt dat die Steens niet om aan te horen is Misschien kan hij beter een radioverslaggever worden😱

  1. frank-hagemans

   Nou ook daar liever niet.

  2. PeterBak

   Of verslaggever voor doven en slechthorende 🤓

 10. jappiekrekel

  Zou stijlvol zijn als ie de eer aan zich zelf houd en hier mee stopt.

  1. frank-hagemans

   Gewoon ontslaan, punt.

 11. jappiekrekel

  De Geus speelt een van zijn bestie wedstrijden voor Ned-11 tot nu toe

 12. sarahk

  Ik mis Kooke nu echt.

 13. Runa Honig

  Goed debuut van die jongen Landbrug.

 14. robvisser

  Dik verdiend ook nog. Knap. Had ik niet verwacht. Lauw handje van de Duitse bondscoach voor Caldas.

 15. jappiekrekel

  Die fruitmand... das echt het meest trieste.. wat een treurig Persoon die dat heeft bedacht

  1. PeterBak

   Ik zie Messie al staan met een tros bananen na El Clasico ...

 16. PeterBak

  En Mink ‘how was it going’ ... 😂

  1. circlestorm69

   Ik zei hier thuis op de bank “zegt hij dat nou echt?!” 🙈

  2. vakantie

   😂

 17. circlestorm69

  Mooie redding van Blaak! 🤘🏻 Heeft de keeper eruit halen nou ooit wel eens iets opgeleverd? Nederland mooi naar de 4e plaats!

 18. rancoburgzorg

  Lekker voor Caldas. Hem gun ik dit. Wel weinig publiek. Oei.

 19. robvisser

  @sarahkerlien Liever niet Kooke terug. Dan toch maar Tim Steens. NL heeft op sportgebied niet veel goede commentatoren. Of het nu hockey betreft, voetbal of Formule 1, de Engelsen zijn top.

  1. frank-hagemans

   Luister eens naar Sierd de Vos.

 20. vakantie

  Dat is zeker waar Maar Kooke is echt beter dan Steens Slechter dan Steens kan bijna niet Ik heb al geen zin meer om te kijken als Steens verslag doet

  1. circlestorm69

   Jij moet gewoon op vakantie.

 21. rancoburgzorg

  Kan Frank Snoeks geen hockey doen?

  1. PeterBak

   Zijn er überhaupt sportverslaggevers in NL die een beetje normaal hockeywedstrijden verslaan ?!

  2. martijn-cox

   Frank Balvers kan het goed

 22. vakantie

  @cirklestorm 69 😀 ja misschien heb je wel gelijk!😄

 23. jappiekrekel

  Vd weerden krijgt veel lof, omdat eindelijk weer eens scoort?....

  1. halloallemaal

   Toch goed te begrijpen waarom hij lof krijgt? Die jongen is voor 1 ding bij het Nederlands elftal en dat is om die bal binnen te pushen! Dat doet hij 2x maar dat hij voor de rest niet de beste hockeyer is snapt toch iedereen? Hij krijgt al maanden gezeur (terecht) over zich heen omdat hij niet scoort dan mag hij nu wel eens een compliment krijgen. Zegt niet dat hij volgende keer weer raak pusht want die hoop heeft iedereen opgegeven😉

 24. dragonballz

  Houd toch eens op over Steens. Leer zelf eerst eens correct te spellen en stop met deze obsessie.

 25. goud

  Steens zal niet perfect zijn maar is een enorme verbetering tov Kooke!

  1. jappiekrekel

   Van 0 naar 1 tand is groei van 100% maar maakt nog geen vol gebit. Neem van Vliet

 26. jonathan

  Goud, helemaal mee eens. De arrogantie van Kooke is helemaal niet te pruimen.

 27. w.j.arriens

  In de ProLeague voor Reserve teams werd gisteravond in de prachtig diep gelegen Arena van Monchengladbach de wedstrijd Dui-Ned gespeeld. Het nieuwe blauwe speelveld lag er schitterend bij. De verlichting was uitstekend, in tegenstelling tot de eerste nogal donkere editie van beide teams in Rotterdam op 5 maart j.l. Bij Ned speelden voor deze keer enkele ervaren krachten mee als keeper B., achterspeler v.d. W. en spits P. Bij Dui had men graag de expertise van spelers als Herzbruch, 2x Grambusch en Fürste erbij gehad, maar dat ging niet. De Nederlander v.d. W. besloot dit keer de corners niet rechtshoog of linksonder te pushen met als succesvol gevolg dat er 2 links hoog invlogen. Het bleek gelukkig hoeveel talent er in Ned aanwezig is en dat men wel degelijk in staat is tot prima hockey ondersteund door een sterke teamspirit. De Honamas (Hollandse National Manschaft) versloeg hun Duitse evenknie met maar liefst 4-1 ware het niet dat keeper B later toegaf schuld te hebben gehad aan nog een doelpunt. Dus was de uitslag 2-4 in het voordeel van de bezoekers. Onder andere stelden wij nog vast dat er geen afspraken door coach met spelers zijn gemaakt wat betreft het intikken van ballen die van rechts worden voorgegeven: alle ballen vlogen voorbij goals en keep en verdwenen verderop de zijlijn over. Wellicht dit trainen in de volgende warming-up i.p.v. rammen op de keep. Tot talent van the match werd terecht Marlon van club P. benoemd. Hij debuteerde uitmuntend en zal zeker zorgen voor een drastische verlaging van de gemiddelde leeftijd op de komende OS. Al met al krijgt de coach kwa selektiebeleid en taktische inbreng van ons krediet tot en met de volgende wedstrijd.

 28. cony-doomen

  @WJ Arriens, Er staat nog een vacature open bij Oranje Rood. Misschien kan je daar alvast gaan oefenen met je slappe gelul. Hulde aan dit Nederland dat met strijd deze wedstrijd heeft gewonnen. De beslissingen van de coach zijn juist, vanaf het opstellen van de doelman tot de vaste spitsen in dit elftal.

 29. slangenmensnl

  Kan Jeroen Stekelenburg niet geïnteresseerd worden voor hockey ?


Wat vind jij? Praat mee...