Mirco Pruyser neemt Oranje bij de hand tegen Spanje (4-0)

De Oranje Heren hebben zich zaterdagavond langs Spanje geworsteld. Na een 0-0 stand bij rust werd het uiteindelijk 4-0. De gevierde man aan de kant van Oranje was aanvaller Mirco Pruyser, die een grote hand had in de Nederlandse productie.

Dat Pruyser Oranje weer eens bij de hand nam, was hard nodig. Nederland had het zaterdag in een volgepakt stadion in Rotterdam namelijk lange tijd knap lastig met de stugge Spanjaarden. In de eerste twee kwarten hadden de Spanjaarden met 60 tegen 40 procent zelfs het meeste balbezit. Pas nadat Roel Bovendeert, na een assist van Pruyser, Nederland op 1-0 zette, was het verzet van de Spanjaarden gebroken en kon Nederland eenvoudig uitlopen naar 4-0.

Max Caldas kijkt naar de klok. Foto: Willem Vernes

‘De eerste helft gaven we Spanje te veel ruimte’, analyseerde Caldas na afloop. ‘Als je dat doet, kunnen zij de bal lang in balbezit houden. Na rust zaten we er direct korter bovenop, gingen zij fouten maken en konden wij daarvan profiteren.’

In de eerste wedstrijd tegen Spanje stond Nederland met 3-0 voor en kwam Spanje nog terug tot 3-3 en won zelfs de shoot-out. Die vrees had Caldas zaterdag niet. ‘Ik heb in de slotfase een stuk rustiger op de bank gezeten.’

Pro League-ranking

Door de overwinning steeg Oranje op de Pro League-ranking en verkleinde de achterstand op de top-vier plekken. Bondscoach Max Caldas riep voor het duel tegen Spanje dat de uitslag niet belangrijk is. In juni – als Oranje zeven wedstrijden speelt – worden de prijzen verdeeld, sprak Caldas geruststellend. De bondscoach zegt zich geen enkele zorgen te maken dat Nederland eind juni in de Grand Final in het Wagener Stadion staat.

Op papier is dat misschien ook zo. Nederland heeft nog acht wedstrijden voor de boeg in de Pro League en kan dus nog punten genoeg halen. Maar de volgende wedstrijd (26 aril) is uit tegen Duitsland. Dat is al bepaald geen makkie. En in juni moet Nederland het onder meer nog opnemen tegen wereldkampioen België (twee keer), Argentinië en Australië. Stuk voor stuk pittige tegenstanders.

Moeizaam

Het is voor Caldas te hopen dat zijn ploeg dan ook beter voor de dag komt dan met name in de eerste heft zaterdagavond tegen Spanje. Oranje was na de thuisnederlaag tegen Duitsland een maand niet bij elkaar geweest en dat was duidelijk te zien. Het spel van Oranje was stroperig en de ploeg leek als los zand aan elkaar te hangen.

Het gevolg was heel rommelig spel met amper kansen. De eerste was overigens al na twee minuten. Diede van Puffelen kreeg de bal van Pruyser. De middenvelder bleef rustig, maar pushte de bal naast het doel. De assist van Pruyser was een van de weinige keren dat de aanvaller de bal in de cirkel kreeg. Terwijl dat juist de plek is waar de aanvaller van Amsterdam een van de gevaarlijkste ter wereld is. Ondanks zijn lange lichaam kan hij snel draaiden en dan genadeloos uithalen.

Arjen Lodewijks juicht naar de 4-0. zijn eerste treffer voor Oranje. Foto: Willem Vernes

Dat liet Pruyser in het derde kwart bij de 2-0 zien. Hij kreeg de bal in de cirkel, zocht de ruimte en zijn voorhand en doelman Cortes hoorde daarna alleen nog de klap op de plank. Zijn 57ste goal in 98 interlands. Zeven minuten voor tijd, bij een 3-0 stand (treffer Lars Balk), leek hij nummer 58 aan te tekenen. Nu draaide Pruyser naar zijn backhand en sloeg hij over.

Afstraffing

Die vierde treffer werd later nog gemaakt door Arjen Lodewijks (zijn eerste treffer voor Oranje). Dat het daarbij bleef, was ook wel terecht. Een grotere afstraffing was ook niet verdiend voor de Spanjaarden, die afgelopen week al waren gedeclasseerd door België (7-3). De Spaanse ploeg begon door die zeperd zeer behoudend aan het duel, maar omdat Nederland verre van geweldig speelde voor de rust, kropen de gasten steeds vaker uit hun schulp. Via Enrique Gonzalez werden de Spanjaarden ook nog gevaarlijk. In het tweede kwart speelde Gonzalez zich knap vrij, sloeg hard in, maar doelman Sam van der Ven redde bekwaam. Omdat Bob de Voogd zijn backhand zag stranden op Cortes, bleef het bij 0-0 na twee kwarten.

Lars Balk juicht na de 3-0 voor Oranje. Foto: Willem Vernes

Na de rust startte Oranje wederom sterk en ditmaal leverde dat wel de treffer van Bovendeert op. Pruyser leek hem na een pass van Lars Balk te scoren, maar Bovendeert gaf het laatste tikje. Bij de 2-0 had Pruyser die hulp niet nodig door met een droge knal te scoren. Met die goal knakte Pruyser de Spanjaarden definitief.

De ploeg van coach Frederic Soyez verliet nog slechts sporadisch de verdedigende stellingen, waardoor Nederland geen moment meer in gevaar kwam. Een scenario zoals in de eerste wedstrijd in Valencia zat er daardoor zaterdag geen moment in. In plaats daarvan kon Nederland eenvoudig uitlopen naar 4-0 en daar leken zelfs de Spanjaarden na afloop wel tevreden mee.

 

Nederland speelt zaterdagavond om 18.00 uur de Pro League-wedstrijd tegen de mannen van Spanje. Volg hieronder van 17.30 uur het liveblog vanuit Rotterdam.


9 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  Caldas: ‘het is een proces wat moet eindigen in het EK.’ 🙄

 2. luchtisblauwgrasisgroen

  Eerste kwart Oranje onwaardig...

 3. robvisser

  Oei, wat is het matig wat Nederland laat zien. Spanje is feller en had het betere van het spel. Nederland oogt als los zand en krijgt tot nu toe weinig voor elkaar. Winnen is het belangrijkste, maar dat is wel een stuk makkelijker als je goed speelt.

 4. pietersmits

  Zo langzaamaan begin ik me toch zorgen te maken. Tokio komt steeds dichterbij.

 5. luchtisblauwgrasisgroen

  Bovendeert scoorde, niet Pruyser

 6. luchtisblauwgrasisgroen

  Nederland beter tweede helft gelukkig, ben benieuwd hoe ze het tegen Duitsland zullen doen.

 7. robvisser

  Goed herstel van Nederland in de tweede helft, in ieder geval qua score, efficiency en spelaandeel. Tegen Duitsland waarschijnlijk weer een wat andere samenstelling.

  1. circlestorm69

   Tweede helft inderdaad een stuk beter. Pruiser, Balk en Galema gingen erg lekker. Tof dat Balk en Lodewijks hun eerste oranje goals maken.

 8. circlestorm69

  Correctie....Balk in de Pro League. Niet in Oranje.


Wat vind jij? Praat mee...