Matla breekt tegen België opnieuw de ban voor Nederland

De Oranje Dames hebben zondagmiddag in de thuiswedstrijd op Den Bosch met 2-0 gewonnen van België in de FIH Pro League. Weer was het Frédérique Matla die na 43 minuten de ban brak voor Oranje, dat heerste tegen de nummer dertien van de wereld, maar het vizier niet op scherp had. Oranje heeft zich nu definitief geplaatst voor de Grand Final van de Pro League (27-30 juni) in het Wagener Stadion.

Drie schoten van Frédérique Matla, waarvan één tegen de zijplank en twee tegen keepster Elena Sotgiu, die beide keren met haar handschoen redde. Een schot van Yibbi Jansen, die de bal verkeerd raakte, waardoor-ie over vloog. De in Oranje debuterende Felice Albers die haar stick net niet tegen een voorzet van Margot van Geffen kreeg, gegeven vanaf de linkerflank.

Het openingsdoelpunt gloorde al snel voor Oranje, dat in het eerste kwart de arme Belgische defensie omsingelde en vanuit elke denkbare hoek gevaarlijk de cirkel binnenstormde om een schot op doel af te vuren. De overmacht van Nederland was prachtig om te zien. Maar scherp voor het doel was Oranje niet. Ginella Zerbo en Maria Verschoor kregen ook nog kansen. Het had na vijftien minuten misschien al 3-0 moeten staan, maar een doelpunt was de 4200 toeschouwers in het volgepakte stadion aan de Oosterplas nog niet gegund.

Weinig tegenstand

Deze wedstrijd waren het Marijn Veen, Eva de Goede en Laurien Leurink die niet waren geselecteerd door bondscoach Alyson Annan. In vergelijking met de uitwedstrijd tegen België van zaterdagmiddag (2-1) waren Frédérique Matla, Kyra Fortuin en Marloes Keetels weer aangesloten. Margot van Geffen droeg de aanvoerdersband. De Belgen speelden ook met een deels andere ploeg, onder meer aanvoerder Jill Boon maakte haar opwachting weer, maar de wisselingen in het team van coach Niels Thijssen zorgden er niet voor dat de Red Panthers meer tegenstand konden bieden.

Felice Albers aan de bal tegen België. De speelster van Amsterdam debuteerde zeer verdienstelijk. Foto: Koen Suyk

In het tweede kwart haalde Nederland de voet iets van het gaspedaal af, maar de thuisploeg heerste nog steeds en over de middenlijn kwam België nauwelijks. Ginella Zerbo, die voor rust een goede kans over schoot, haalde de eerste strafcorner van Nederland. Op de kop van de cirkel meldden Caia van Maasakker en Yibbi Jansen zich. Het was Van Maasakker die het mocht proberen, maar haar sleeppush eindigde hard op het bovenlichaam van uitloper Louise Versavel, die gewond ter aarde stortte. Ze kon door, maar het zat haar niet mee. In duel met Frédérique Matla raakte ze geblesseerd aan haar hoofd en moest ze verzorgd worden in de dug-out.

Matla: 35 goals in 54 interlands

Het was de vraag of het doelpunt wel in het derde kwart ging vallen. Maar zelfs uit een strafbal lukte het niet. Na een overtreding op Malou Pheninckx pushte Caia van Maasakker de bal laag in de linkerhoek, maar de Belgische keepster Elodie Picard redde met een duik. Een strafcornervariant van Ireen van den Assem op Frédérique Matla werd door de Belgische defensie doorzien.

Caia van Maasakker pusht de strafbal, maar die wordt gepakt. Foto: Koen Suyk

Het bijzondere aan deze Oranje-ploeg is dat het zoveel vertrouwen en geloof in eigen kunnen heeft dat het niet in paniek raakt wanneer het eerste doelpunt niet valt. De tijd tikte weg en het einde van het derde kwart was al in zicht, toen Nederland de derde strafcorner van de wedstrijd versierde.

Wéér was het Frédérique Matla die het voor Nederland deed, door hard raak te slepen, rechts van Picard: 1-0. Voor de vierde keer op rij nam ze het openingsdoelpunt van Oranje in deze pro League voor haar rekening. Ze staat nu op 35 goals in 54 interlands. Statistisch gezien is Matla de laatste tijd met afstand de meest waardevolle speelster van Oranje.

Vreugde na de eerste treffer van wederom Frédérique Matla. Foto: Koen Suyk

In het vierde kwart bleef Nederland de betere ploeg en versierde het nog twee strafcorners. In de laatste minuut pushte Caia van Maasakker raak, waardoor Nederland uiteindelijk toch nog met 2-0 won. Woensdag speelt Oranje opnieuw, dan tegen Nieuw-Zeeland in Den Bosch.


18 Reacties

 1. jobe

  België onthutsend zwak. NL voor haar doen ook. Cirkelspel zonder idee.

 2. sapi

  Hoeveel kansen wil Ginella hebben? Wat een onrust brengt zij in de cirkel.

  1. albertmonpellier

   Onrust bij de tegenstanders ja! En dat doet zij verdomme goed!

  2. robboomsma

   Met bijde eens en oneens, Ginella levert veel input, een goede aanvaller moet niet scoren, maar kan het, iedereen in het veld kan scoren... Geef haar ook tijd om te ontwikkelen, talent ligt het niet aan. Stukje ervaring misschien wel!

 3. pip541

  Wanneer wordt die zeer irritante commentator vervangen?

 4. vakantie

  Hij is vandaag irritanter dan ooit Niet te doen

  1. circlestorm69

   Ben blij dat ik het dan vandaag live kijk. Hoef ik dat niet aan te horen. Winst, maar niet fantastisch. Best wat kansen maar ook mega druk met 11 Belgen binnen de 23 meter lijn.

 5. MarjolijnSteegman-vanKappen

  Waarom mogen NL speelsters zonder gebitsbeschermer spelen? Is dat alleen in de NL competitie verplicht? Is trouwens wel flink risico wat ze nemen.

  1. circlestorm69

   Huh? Wie dan?

  2. MarjolijnSteegman-vanKappen

   Van Maasakker

 6. robvisser

  Nederland kan eigenlijk niet zonder Matla op het ogenblik, zeker nu Lidewij Welten het niet meer heeft sinds de play-offs. Dik verdiende overwinning, maar het lijkt me dat Annan nog niet helemaal tevreden is. Echt vloeiend is het nog niet.

 7. francakh

  Was lastig met alle Belgische continue binnen de eigen 23-meterlijn (geen breakaways). Strafcorners de beste methode.

 8. rancoburgzorg

  Hoeveel toeschouwers vandaag? Gisteren was uiteraard teleurstellend met 700 toeschouwers, waar er bij de mannen nog rond de 2.000 waren.

  1. hockey-1966

   Vandaag 4.200 las ik hier op hockey.nl

 9. lynnBosman

  Gefeliciteerd dames met de finaleplek en Albers met haar debuut. Goede speelster, gaan we nog veel van zien. Jammer dat de goal niet eerder viel, dan had België moeten komen. Jansen komt toch echt power te kort op het middenveld.


Wat vind jij? Praat mee...