Pro League: Oranje boven in plaats van code Oranje

Op de avond dat werd gevreesd voor code oranje, was het in Eindhoven wederom oranje boven bij de Nederlandse dames. Ondanks een stroperige wedstrijd op het broeierige complex van Oranje-Rood won de ploeg van coach Alyson Annan donderdagavond met 2-1 van Duitsland. Nederland heeft door de overwinning 27 punten uit 10 wedstrijden in de FIH Pro League en staat op de drempel van plaatsing voor de Grand Final, die eind juni tussen de vier beste ploegen  in het Wagener Stadion wordt gespeeld.

In de uren voorafgaande aan het duel werd door de organisatie met een ietwat zenuwachtig blik naar Buienradar gekeken. De noodprotocollen lagen klaar om in werking gesteld te worden, maar de gevreesde hoosbuien bleven de drieduizend in oranje gestoken toeschouwers bespaard.

Dat was niet alleen goed nieuws voor de fans, maar ook voor het Nederlandse team. Het vroegtijdig staken van een duel in de Pro League heeft namelijk automatisch een gelijkspel als resultaat. Daar overkwam al de mannen van Duitsland bij hun uitwedstrijd tegen Argentinië. Die waren speciaal naar Buenos Aires gereisd voor alleen die wedstrijd.

Nu haalde Oranje de volle drie punten. Die overwinning kreeg al in de eerste minuten van het duel gestalte. Na vier minuten werd Nederland beloond met de eerste corner van de wedstrijd. De push van Caia van Maasakker was laag en niet hard genoeg om keepster Nathalie Kubalski te verschalken. Het bleek een waarschuwingsstoot, die binnen de minuut werd gevolgd door een voltreffer. Het was de fijne combinatie Zerbo-Matla-Leurink-Matla, die door de laatste met een backhand in het lege doel werd geschoven: 1-0. Er was op dat moment iets meer dan vijf minuten gespeeld.

Uit het niets scoorden de Duitsers de 1-2. Foto: Koen Suyk

Waardige tegenstander

Die openingstreffer viel ongeveer in dezelfde minuut als bij de heenwedstrijd in Mönchengladbach. In het Sparkassen Park was dat destijds van Nederlandse kant ook meteen het enige hoogtepunt van de wedstrijd. In het vervolg beperkte Oranje zich vooral tot verdedigen en vielen alleen het onsamenhangende spel en de vele balverlies op. Met veel pijn en moeite trok Nederland de 0-1 over de streep.

In Eindhoven speelde Oranje donderdag in het vervolg van het duel beter, maar dat deed Duitsland ook. De ploeg van Xavier Reckinger toonde zich een waardige tegenstander van de wereldkampioen. De Duitse ploeg kent geen enorme sterren, maar leunt op een hecht collectief en een sterke defensie. Aanvallend kan de ploeg razendsnel counteren. Geen ploeg waar Nederland graag en lekker tegen speelt.
Een van die counters leidde in het tweede kwart tot de eerste corner voor de oosterburen. De push van Rebecca Grote kon Josine Koning, die de eerste twee kwarten keepte, echter niet verontrusten. De corner was voor Duitsland wel het startsein om wat meer ten aanval te trekken. Dat offensief bleef zonder succes. Omdat ook Nederland niet verder kwam dan een uitgelopen corner van Van Maasakker en een backhandschotje van Marijn Veen, was de stand na twee kwarten nog steeds 1-0.

Caia van Maasakker viert haar heerlijke push, de 2-0. Foto: Koen Suyk

Bal op de paal

Het begin van de tweede helft was nog niet veel beter dan de eerste helft was geëindigd, maar Nederland was na veertig minuten niettemin dichtbij de 2-0. Na een corner van Ireen van den Assem belandde de bal bij Matla, die de paal raakte. Geen treffer, wel een corner voor Oranje. Die werd genomen door Matla. Wederom zonder resultaat. Nadat ook een fraaie counter via de ijverige De Waard op niets uitdraaide, was het vlak voor het einde van het derde kwart voor alle aanwezige supporters wel duidelijk dat ze deze avond geen spektakel meer hoefden te verwachten.

Toch konden de Oranje-fans bij het begin van het vierde kwart juichen. Ginella Zerbo haalde de corner, Van Maasakker haalde de trekker over. De bal verdween hoog in de touwen: 2-0. Bij een dergelijke score normaal gesproken kat in het bakkie voor Oranje. Maar geheel vanuit het niets was daar plots een Duitse treffer via een tip-in van Pia Maertens, die Anne Veenendaal – keepster in het derde en vierde kwart – kansloos liet. In het stadion was het plots muisstil. Alsof de met code oranje aangekondigde toch zomerstorm vanuit het oosten toch op komst was. De Duitse storm was niet meer dan een korte krachtige bries, waardoor Nederland met 2-1 won en er in de Pro League geen wolkje aan de lucht is.

Matla was weer het goudhaantje vandaag met de 1-0. Foto: Koen Suyk


11 Reacties

 1. pjklaassen

  Wordt het uitgezonden op tv?

  1. olijntemme

   Ja op ziggosport

 2. circlestorm69

  Matla....wie anders! 💪🏻🏑

 3. sapi

  Zat er mooi in de sc van Caia!

 4. robvisser

  Onthutsend zwakke pot van de Oranje dames. Annan moet orde op zaken gaan stellen. Misschien ophouden met het systeem van de nieuwe press? Het hangt als los zand met elkaar samen op het ogenblik.

 5. lynnBosman

  ^ Ze zijn serieus net 2 wedstrijden samen.. geef het wat tijd. Niks mis met nieuwe dingen uitproberen, nu kan het nog.

 6. adrievandeparel

  Goed zijn de 3 punten, na 5 minuten 1-0 , dan verwacht je dit wordt 5-0. Er komt wellicht een herkansing want Nederland-Duitsland wordt waarschijnlijk de wedstrijd tussen de nr. 1 tegen de nr.4 . Nederland wint hopelijk a.s. weekend eerst uit in België en binnen 24 uur thuis in Den Bosch nog een keer van België. Xan de Waard terecht speelster van de wedstrijd, met snelheid langs de tegenstander en dan scoren of assist geven waar uit gescoord wordt, moet elke speelster doen, SUCCES

 7. robvisser

  @lynnBosman Ik heb het idee dat Annan aan bezigheidstherapie doet. Ditzelfde elftal deed het zo slecht nog niet op het WK volgens mij. Vanwaar nu het idee van 'de nieuwe press'? Je kunt de zaken ook ingewikkelder maken dan ze zijn.

 8. gaston-orozco

  Haha @lynnbosman. Hij moet altijd klagen. Zelfs als nederlands 10-0 wint, vindt hij iets dat hem niet bevalt 🙄. Het is altijd grappig voor anderen om te lezen. Prima prestatie vandaag tegen een waardige tegenstander.

 9. gaston-orozco

  Het is duidelijk dat RobV het concept van innovatie niet begrijpt. Als je niet continu probeert te verbeteren, zullen anderen hun achterstand inhalen en zelfs overtreffen. Dit is een gemeenschappelijk concept, niet alleen in de sport, maar in alle facetten van het leven. Het is dinosaur? Dodo bird?

 10. TonGloppert

  Het is proleague. perfect om veel speelsters kansen te geven, toppers rust te gunnen en nieuwe speelstijlen te proberen. Stil staan is achteruit gaan op dit niveau.. En oja ze staan bovenaan in een waanzinnige reeks. knap.om daar over te zeuren. Deze coach moet je koesteren.


Wat vind jij? Praat mee...