Oranje Dames rollen China op in Pro League-wedstrijd op Kampong

In de eerste Pro League-wedstrijd van de Oranje Dames op Nederlandse bodem heeft de ploeg van bondscoach Alyson Annan met 6-0 gewonnen van China. In het derde en het vierde kwart liep Nederland dankzij vijf goals weg bij de tegenstander. In een uitverkocht stadion genoten 3700 toeschouwers van de eerste interland op Kampong sinds 1976.

In de 52ste minuut gingen de handen van het publiek op elkaar voor Alexandra Heerbaart, keepster van Kampong, die Anne Veenendaal bij een stand van 4-0 afloste en haar debuut voor Oranje maakte. Het was een prachtig moment voor het Utrechtse publiek, dat vooral de tweede helft met volle teugen genoot en Oranje na de wissel van Heerbaart nog twee keer zag scoren, onder meer via Marijn Veen, oud-speelster van Kampong.

Fans van Eva de Goede. Foto: Koen Suyk

Oranje heeft voor de supporters nog steeds iets magisch

Ondanks de kritiek die er in Nederland is op de Pro League, was deze wedstrijd snel uitverkocht. De volgende wedstrijd van de Oranje Dames, zondag in Rotterdam tegen de Verenigde Staten, is dat ook al. In een tijd waarin Oranje na het afscheid van de sterren Maartje Paumen, Ellen Hoog en Naomi van As geen echte blikvangers meer heeft, maar het team vooral om het collectief draait, blijft Oranje voor de supporters iets magisch hebben.

Dinsdag zei Annan na de training van Oranje: ‘Dit is een teken van hoe de dames in Nederland worden gewaardeerd. Voor veel vrienden van mij is het alleen jammer. Ze kunnen niet meer aan kaarten komen.’ International Malou Pheninckx zei: ‘Op het EK van 2017 na hebben we bijna al onze wedstrijden in het buitenland gespeeld. Dit is het moment om te komen kijken.’

Dat het voor het grote publiek niet altijd even duidelijk is wie er speelt, nemen de toeschouwers voor lief. Omdat de competitie zijn climax nadert, is afgesproken dat sommige speelsters rust krijgen en deze week niet beide interlands zullen spelen. Het publiek in Utrecht moest het dus doen zonder bijvoorbeeld Margot van Geffen, Marloes Keetels, Josine Koning en Maria Verschoor, die mede door haar opvallende looks misschien wel de populairste speelster van Oranje is. Het bood andere speelsters woensdagavond de kans om zich te bewijzen.

In eerste instantie waren wel alle vier de speelsters van Kampong voor deze wedstrijd geselecteerd. Maar verdediger Renée van Laarhoven had te veel last van de hersenschudding die ze twee weken geleden opliep en werd vervangen door Oranje-Rood-speelster Lisa Post. Margot Zuidhof, Malou Pheninckx en Alexandra Heerbaart waren wel van de partij.

De Oranje Dames speelden voor 3700 toeschouwers op Kampong. Foto: Koen Suyk

Openingsgoal van Caia van Maasakker

Het publiek zag Oranje snel uit de startblokken komen en via middenvelder Laura Nunnink de bal in de eerste minuut meteen op de paal schieten. Halverwege het eerste kwart verdiende Nederland een strafcorner. Koeltjes sleepte Caia van Maasakker raak, haar vijftigste doelpunt in Oranje. Het was een droomstart voor Oranje, dat luid werd toegejuicht door het publiek.

Maar daarna haperde de machine enigszins. Nederland was weliswaar de betere ploeg, maar sprong slordig met de kansen om. Ginella Zerbo (tip) en Lidewij Welten (schot) stuitten op de Chinese keepster Ye Jiao. Aanvaller Kyra Fortuin kreeg voor rust twee grote kansen, waarvan ze er één voor het intikken had na een schitterende aanval via Frédérique Matla en Margot Zuidhof. Beide keren schoot ze naast. Daardoor was China na de eerste twee kwarten nog in leven.

Xan de Waard juicht nadat ze de 5-0 heeft gemaakt. Foto: Koen Suyk

Van Maasakkers tweede en derde goal

Aan het begin van het derde kwart liet China van zich horen. Aanvaller Zhong Jiaqi weg bij verdediger Caia van Maasakker en schoot op doel. Keepster Anne Veenendaal redde knap, maar het was een teken voor Oranje dat de overwinning nog niet binnen was. In de 48ste nam Nederland afstand van China toen Van Maasakker haar tweede strafcorner binnensleepte.

Toen Frédérique Matla aan het begin van het derde kwart snoeihard de 3-0 binnenschoot, was de wedstrijd beslist. Xan de Waard maakte er met een behendige actie nog 4-0 van. Nadat Marijn Veen de 5-0 had gemaakt, sleepte Caia van Maasakker uit een strafcorner de 6-0 binnen. Het was haar derde goal van de avond. Door de overwinning lost Nederland aartsrivaal Argentinië weer af als koploper van de Pro League.

Nederland – China 6-0 (1-0)
8. Caia van Maasakker 1-0 (sc)
38. Caia van Maasakker 2-0 (sc)
47. Frédérique Matla 3-0
51. Xan de Waard 4-0
53. Marijn Veen 5-0
54. Caia van Maasakker 6-0 (sc)