Oranje Heren na spektakelstuk in zetel richting Grand Final

De Oranje Heren hebben in een waar spektakelstuk zondagmiddag opnieuw België verslagen. Na een 0-2 achterstand werd het uiteindelijk 4-3 voor de ploeg van coach Max Caldas. Het Nederlands elftal zit door de dubbelslag tegen de regerend wereldkampioen plotseling in een zetel voor de Grand Final.

Nederland tegen België was zo’n wedstrijd waar je bij had moeten zijn op het sportpark van Den Bosch aan de Oosterplas. Het duel was pure reclame voor het hockey, voor de Pro League. De bedenkers van deze nieuwe, prestigieuze competitie bij de FIH zullen de beelden van deze Derby der Lage Landen koesteren als ze op zoek gaan naar sponsors en partners. Kijk, zo mooi kan hockey zijn.

Dat dit Pro League-duel zo geweldig was, had veel te maken met de wedstrijd die beide ploegen zaterdag speelden. Toen was België lange tijd beter, maar zegevierde Oranje uiteindelijk met 0-4. De ietwat hautaine Belgen kregen in eigen land de wind van voren. Van dikke nekken houden ze niet bij onze zuiderburen.

Vreugde bij Oranje na de 2-2 van Jip Jansen. Foto: Koen Suyk

Nummer 1 van de wereld

In Den Bosch lieten de Belgen daarentegen vanaf minuut een zien waarom ze de nummer 1 van de wereld zijn. Ze zijn superfit, hebben power en scorend vermogen. Maar ook Nederland behoort tot de wereldtop, daarover lieten de spelers dit weekend geen onduidelijkheid bestaan. In vergelijking met de wedstrijd van zaterdag in Antwerpen had Caldas zijn selectie op vier plaatsen gewijzigd. Sander de Wijn, Seve van Ass, Diede van Puffelen en Johannes Mooij speelden niet. Hun plaatsen werden ingenomen door Lars Balk, Arjen Lodewijks, Mirco Pruyser en Jip Janssen.

Ook de Belgen hadden de selectie gewijzigd. Nu waren er onder andere plekken ingeruimd voor Sébastien Dockier, Emmanule Stockbroecks en Felix Denayer.

De Belgen juichen na één van hun drie goals. Foto: Koen Suyk

Tergend langzaam

In het eerste kwart was België, net als zaterdag, de betere ploeg. Vooral in de omschakeling kwamen de Belgen er razendsnel uit en zorgden voor gevaar. Nadat Nederland via de opstomende Joep de Mol en een goede loopactie van Bjorn Kellerman voor gevaar zorgde, was het in de counter België dat (te) veel ruimte kreeg. Daar wist Tom Boon wel raad mee. Hij liep zich vrij, speelde Sebastien Dockier in de cirkel aan, die al glijdend de bal tipte. De zaterdag uitblinkende Sam van der Ven raakte de bal nog wel aan, maar zag hem tergend langzaam over de lijn rollen: 0-1 voor België. Dat was op dat moment terecht.

Een paar minuten later was het zelfs al bijna 0-2. De strafcorner was van Boon, die steenhard pushte maar met een geweldige redding behoedde Pirmin Blaak, de goalie in het tweede kwart, Oranje voor een grotere achterstand. De save van Blaak is het terugkijken waard.

Dat geldt ook voor de tweede Belgische treffer van Boon. Na een heerlijke aanval was de stickbeweging van Boon achter zijn rug om er een om van te watertanden. De bal sloeg in achter de verbouwereerde Blaak: 0-2.

De save van Pirmin Blaak. Foto: Koen Suyk

Woede-explosie

De treffer zorgde voor een kleine woede-explosie bij verdediger Sander Baart, die schold op zijn ploeggenoten en ze naar voren maande. De schroom moest eraf, de tegenstander bij de strot grijpen, zoals Seve van Ass vorige week na afloop van het duel tegen Groot-Brittannië onomwonden aangaf.

Het antwoord van Oranje kwam nog geen twee minuten later. De voorzet van Jeroen Hertzberger werd door Mirco Pruyser bekwaam achter Vincent Vanasch getikt: 1-2. Met de gebalde vuist gaf de aanvaller het teken om verder ten strijde te trekken.

Pruyser juicht naar de 1-2. Foto: Koen Suyk

Vijf minuten later leidde dat zowaar tot de 2-2. Nederland kreeg een strafcorner. Zonder Mink van der Weerden in het veld waren alle ogen gericht op Jip Janssen. Ook die van de Belgen, maar zij konden niet voorkomen dat de verdediger van Kampong de bal perfect in de haak legde en hem hard in de hoek pushte. Op de doellijn werd het kleinood wordt nog wel aangeraakt, maar niet voldoende om de gelijkmaker te voorkomen. De 4200 toeschouwers op de tribunes aan de Oosterplas ging uit hun dak.

Ze hadden vervolgens de rust om even bij te komen van deze geweldige wedstrijd, maar konden direct aan het begin van het derde kwart de oranje klappers met GOAL weer tevoorschijn halen. Kellerman haalde slim de corner. Ditmaal stond Van der Weerden wel in het veld en eiste hij als vanouds de hoofdrol op. In dezelfde hoek als Janssen pushte hij raak: 3-2. Het was zijn honderdste treffer in 151 interlands.

Kiezelhard

Gaf België zich hierna gewonnen? Zeker niet. De wereldkampioen toonde kwaliteit en karakter en ging op jacht naar de gelijkmaker. Loïck Luypaert was er dichtbij. Zijn strafcorner ging kiezelhard, maar de redding van Van der Ven was bijna net zo mooi als die van Blaak voor rust.

Over mooi gesproken. Kijk allemaal even de actie terug van Jeroen Hertzberger. Op zijn eigen Youtube-kanaal geeft de aanvaller van Rotterdam tips en trucks. De 4-2 kan hij wel toevoegen aan zijn favorieten. De manier waarop hij een Belgische verdediger een panna gaf was van wereldklasse, net als zijn finish met de backhand.

De Belgen gaven ook na deze mokerslag niet op. Ze kregen aan het einde van het derde kwart een paar corners, maar die werden er goed uitgelopen. Toch leek de 4-3 uit het niets te vallen na onnodig balverlies van Sander Baart. Boon strafte dat resoluut af met de backhand, maar aanvoerder Billy Bakker was net zo resoluut met het aanvragen van de videoref. De captain kreeg gelijk: de treffer werd geannuleerd.

De Oranje Heren worden verwelkomd door het publiek. Foto: Koen Suyk

Staande ovatie

Een staande ovatie viel de spelers al ten deel na het derde kwart. Op de gezichten was de vermoeidheid al af te lezen. Twee wedstrijden op zo’n hoog niveau binnen 24 uur. Ook dat is de Pro League.

In het vierde kwart dwongen de twee teams elkaar tot het uiterste en was de spanning om te snijden na de 4-3 van Boon, die wel telde. Ditmaal met een slimme intikker. De Belgen drukten het gaspedaal vol in. De Oranje Heren moesten achteruit, persten de laatste krachten uit hun lichamen en mochten na afloop Pirmin Blaak wel een extra kusje op zijn helm geven, vanwege de regen aan briljante reddingen.

De gebalde vuisten waarmee Caldas direct na het laatste fluitsignaal in de lucht zwaaide, vertelde alles over het weekend van de grote comeback van de Nederlandse mannen, die eind juni in de Grand Final mogelijk weer de Belgen gaan treffen. Dat is nu al een wedstrijd om naar uit te kijken.

 


16 Reacties

 1. frans-j

  Poeh wat een positiespel, balcirculatie en individuele klasse. Maatje te groot vandaag

  1. frans-j

   Ik bedoelde natuurlijk Nederland 😂

  2. circlestorm69

   Nog steeds? 😉

  3. circlestorm69

   Haha tegelijk

 2. jobe

  Gisteren tweede helft NL beter en eerste helft ook niks laten zien. Verdedigend vandaag nog niet goed genoeg.

 3. hairybird

  België dacht alweer de buit binnen te hebben met 0-2.

 4. Runa Honig

  Lekkere pot zeg!

 5. paulvanbeuzekom

  Sensatie

 6. circlestorm69

  Heerlijk om hier boven de 23 meter lijn te zitten. Super leuke pot. Niet zo snel janken allemaal hierboven.

 7. francakh

  De Belgen zijn wel een beetje van de bal in de cirkel rammen en ervoor duiken.

 8. francakh

  Heerlijk, top gekeept!!!

 9. Runa Honig

  Eindelijk! Wat een topwedstrijd van Nederland. Met dank aan pirmin! Geknokt, gevochten en er zat lijn in. Natuurlijk, nog veel te verbeteren, maar dit willen we zien.

  1. vakantie

   En met dank aan Sam! Allebei super gekeept👍

 10. cony-doomen

  Voor alle criticasters van de afgelopen maanden! We hebben TOP keepers in huis die weten te pieken op dit soort momenten! Het stadion liet vandaag zien waar wij in Nederland behoefte aan hadden.. steun in plaats van de altijd wijzende vinger naar wat beter kan en moet! Hulde aan Blaak en Ven.

 11. rudi wortmann

  wat een leuke pot om te zien. Wat me opvalt is dat er veel leukere wedstijden te zien zijn in dit evenement dan bij bv WK of OS, maar dat ter zijde. En beide keepers hebben geweldig gekeept tijdens de ontmoetingen met de Belgen. Ik heb echter ook een aantal kant tekeningen. Zo kwam Belgie telkens heel gemakkelijk weer in balbezit na een re-start of turn-over. Hun positie spel was prima verzorgd. Bij de eerste en derde goal tegen stonden we net even ‘te slapen’ bij het cirkel verdedigen. Twee goede individuele acties met prima goals en twee (uit twee?) korte corners die er in gaan. Niet slecht. Ook daar een kant tekening, Nederland is erg goed in het verzilveren en het verdidigen van de corner. Bij Belgie was dat net andersom. Maar de strijd en leuke hoogstandjes maakte Nederland een prima winnaar! Ook met minder bal bezit. Er mogen voor mij nog wel wat automatismen ingeslepen worden. Vooral het combinatie-spel mag wat beter. Je ziet het Nederlands elftal steeds wat beter worden. En nu nog meer (sneller) combineren en het is weer een top team.

 12. barbara-frese

  Heerlijke pot. Hele weekend top. Spelers wisten elkaar lekker te vinden. Veel power. Top keepers!!! Pirmin en Sam. Kennelijk konden ze niet kiezen tussen de 2 keepers als man vd wedstrijd. Persoonlijk zou ik voor Pirmin zijn gegaan.


Wat vind jij? Praat mee...