Ook tegen Nieuw-Zeeland maakt flets Oranje nog weinig indruk

Met een matige vertoning hebben de Oranje Heren tegen Nieuw-Zeeland in de Pro League de lijn doorgetrokken die ze zondag startten tegen Groot-Brittannië. De Kiwi’s werden in een moeizaam treffen voor drieduizend toeschouwers na shoot-outs geklopt, nadat de reguliere wedstrijd in een unieke 0-0 was geëindigd. 

Zij aan zij liepen ze bij de warming-up het veld op, in hun oranje shirt. Alsof het de normaalste zaak van de wereld was, met een nonchalant loopje. De een met nummer 20, de ander nummer 38. De twee neven en twee vrienden Terrance Pieters en Marlon Landbrug genoten dinsdag intens van een primeur, een wedstrijd samen in Oranje. Pieters speelde al vaker in het Nederlands elftal en was reserve bij het WK in India. Landbrug – met korte rastahaartjes – speelde zijn tweede interland, na een spetterend debuut in Mönchengladbach.

De supporters zagen iets wat ze nog nooit hadden gezien in Oranje. Twee neven, van deels Surinaamse afkomst, die het grote Oranje in Eindhoven van kleur voorzagen. Dat was een mooie primeur dinsdagavond, in het overwegend blanke hockey. Vlak voordat de wedstrijd begon en de internationals de spelerstunnel inliepen, vertraagde Landbrug zijn loopje, om samen met zijn één jaar oudere neef Pieters (22) de coulissen in te gaan. Pieters antwoordde met een schouderklopje. Ook bij het volkslied stonden ze naast elkaar. Niemand gaat dit ooit nog van ze afpakken. Na zeven minuten stond Pieters linksbuiten en Landbrug rechtsbuiten, wellicht een in de toekomst van dit Nederlands elftal.

Meteen vergeten

Ook al was de wedstrijd er eentje om meteen te vergeten. De twee neven samen in Oranje en de terugkeer van Seve van Ass: dat was het enige wat beklijfde op de dinsdagavond.

Marlon Landbrug en Terrance Pieters. Foto: Koen Suyk

De Oranje Heren gingen tegen Nieuw-Zeeland door met wat ze tegen Groot-Brittannië deden en dat was niet al te groots spelen. Defensief maakte Jip Janssen rap een slippertje, waardoor Sam van der Ven met een katachtige redding op een Nieuw-Zeelands schot in actie moest komen. Daarna kwamen de Kiwi’s relatief eenvoudig aan een strafcorner. Oranje begon matig in het eerste kwart. Aanvoerder Billy Bakker kreeg de bal in de cirkel, maar verspeelde die meteen. Thierry Brinkman kon counteren na een goede stop van Joep de Mol op de strafcorner, maar zijn pass was niet nauwkeurig.

Scherpe Seve

Wel meteen scherp aanwezig was Seve van Ass, die voor de laatste keer op het WK in India in december minuten had gemaakt. Hij was meteen een van de bazen op het middenveld. Toch werden ook waarden als Bjorn Kellerman, Jeroen Hertzberger en Glenn Schuurman gemist vandaag. En dat maakte het tegen de fysiek sterke Kiwi’s niet makkelijker. Net als tegen Groot-Brittannië leek de clubcompetitie van de afgelopen maanden nog in de benen en de harten van de spelers.

Seve van Ass in actie tegen Nieuw-Zeeland. Foto: Koen Suyk

In het tweede kwart was er weinig meer te beleven voor het stille Eindhovense publiek, dat alleen hun held Mink van der Weerden af en toe zag uitblinken. Het was de strafcornerschutter en vleugelverdediger die met de beste actie tot dan toe, een solo over de achterlijn, de Nieuw-Zeelandse voet wist te vinden, maar de strafcorner leidde tot niets. Passjes van Jorrit Croon, Thierry Brinkman, Diede van Puffelen en Max Kuijpers kwamen niet aan of werden net niet begrepen en het was duidelijk dat er iets moest gebeuren.

Caldas ontevreden

‘Tempo, tempo, tempo!!!’, schreeuwde bondscoach Max Caldas dan ook naar zij manschappen. Want hij was totaal niet tevreden en zag dat zijn team bijna geen echte kans kon creëren. Het tempo werd na de rust wel opgevoerd, waardoor Seve van Ass de echt eerste grote kans kreeg voor Oranje. Zijn inzet werd gered door de Nieuw-Zeelandse keeper George Enerson.

Even later gebeurde wat misschien in de boeken stond geschreven, Pieters bereikte zijn neef Landbrug, die vanuit een moeilijke hoek hard in het zijnet schoot. Maar sprookjes waren deze dinsdagavond heel ver weg voor een flets Oranje. Van Puffelen flatste in kansrijke positie, maar zijn inzet werd gekeerd. De tweede strafcorner van Oranje werd niet gestopt door Bakker.

Kansje voor Marlon Landbrug. Foto: Koen Suyk

Zelfs het publiek begon mee te zuchten na de zoveelste mislukte pass, iets dat dit Oranje toch zelden overkomt. Oranje belegerde vooral in het derde en vierde kwart, maar wist geen kans te benutten. Hugo Inglis, de aanwinst van Rotterdam, scoorde vlak voor tijd nog bijna de 0-1, maar dat was misschien ook te veel eer voor de Kiwi’s, die vooral tegenhielden en dat met succes deden.

Voelt als een nederlaag

De wedstrijd verdiende geen shoot-outs. 0-0 invullen leek voldoende na de worsteling, maar dat hoort niet bij de Pro League, die nog nooit een 0-0 had geizen. De spelers van Oranje sloegen hun stick tegen het kunstgras, alsof ze een nederlaag hadden geleden. Zo moet het ook hebben gevoeld.

Pieters raakte op matchpoint de paal. Maar drie shoot-outs werden door Pirmin Blaak gestopt. Hoogtepunt van de avond was de schijnflats van Jorrit Croon, waarna hij zijn shoot-out scoorde. Zo werd het dinsdagavond duidelijk dat Oranje totaal nog niet in vorm is, zo vlak na de clubcompetitie. En dat de Grand Final in het Wagener Stadion ver weg is. Misschien dat de dubbel zaterdag en zondag tegen België – een herhaling van de WK-finale – ervoor kan zorgen dat de internationals weer met elkaar een fris Oranje op het toneel kunnen tonen.

 

Wil je niets missen van de Pro League-wedstrijd tussen de Oranje Heren en Nieuw-Zeeland? Volg dan vanaf 19.30 uur het liveblog op hockey.nl. We houden jullie van minuut tot minuut op de hoogte van alle ontwikkelingen bij het duel in Eindhoven. Het duel is ook live te zien op Ziggo Sport.


26 Reacties

 1. jehofa95

  Jezus, wat staat het voltallige BP college in het eerste kwart als een natte wind te spelen zeg. Dat belooft nog wat voor het EK

 2. luchtisblauwgrasisgroen

  Wat een verschrikkelijk slecht eerste kwart van Nederland. Caldas wil in interviews niet op het resultaat worden aangesproken, dit lijkt echt nergens op. Oranje onwaardig! En kan Ziggo ajb een andere verslaggever inhuren? Haalt namen door elkaar, voeg absoluut niets toe en maakt de opmerking ‘Nederland heeft ook twee getinte spelers.’ 🙄

 3. asjemenou

  Nederland haalt het niveau van Nieuw Zeeland, best knap.

 4. luchtisblauwgrasisgroen

  Belooft wat voor aankomend dubbel weekend tegen Belgie!

 5. robvisser

  Je houdt toch wel een beetje je hart vast voor de wedstrijden van de Oranje heren tegen de Belgen. Zelfs voor de Oranje dames (in hun huidige vorm) is het zeker niet bij voorbaat een uitgemaakte zaak. Fijn voor Terrance Pieters dat hij bij de selectie zit, maar ik vind dat hij in de Pro League nog niet heeft kunnen overtuigen. Het zal nog een hele klus worden voor Caldas en zijn mannen om de finaleronde te halen.

 6. sapi

  Billy B heeft ook zijn beste tijd gehad..

 7. DolfJansen

  Deze commentator is zo'n knurft.

 8. asjemenou

  Wat een drama spitsen hebben we toch. Ik krijg een Philippe gevoel. Kom maar op met die videos !

 9. francakh

  Dramatisch, zal toch echt iets radicaals moeten gebeuren. Allemaal net niets.

 10. francakh

  Gelukkig is NZ niet heel goed met shoot outs ...

 11. luchtisblauwgrasisgroen

  Aan het gejuich na de shootouts van Blaak lijkt het alsof Oranje een finale heeft gewonnen. Wat een wanvertoning! Nederland is in de B categorie terecht gekomen, durft iemand Caldas verantwoordelijk te houden?

 12. circlestorm69

  Blaak, man of the match! De rest was erg matig, met een paar uitzonderingen van Landbrug, Galema en Brinkman.

  1. frans-j

   Landbrug aardige en vooral erg jonge speler maar laat nog maar even rijpen in jong oranje

 13. MIck

  In al die Jaren Caldas Zijn we amper iets opgeschoten.Tegen een onthutsend zwak Nieuw Zeeland hebben we shoot out serie nodig om te winnen, Nz nam de shoot outs of het voor hun een totaal Nieuw item in de hockeysport is, zat echt 0,0 idee of plan achter.

 14. Runa Honig

  Waardeloos, geen lering getrokken uit de vorige wedstrijd. En ik snap het niet: waarom niet je beste en ingespeelde ploeg opstellen als je punten nodig hebt, maar vasthouden aan een vooraf opgesteld wisselschema? Kappen daarmee, bouwen aan een vast team richting Tokio. En ja dan moet je keuzes maken, maar dat blijft altijd een probleem.

  1. walter-driehuis

   Vroeger zat ik ook in een touringteam.. 25 man in de basis waarvan we er bij elk toernooi een paar opstelde.... erg gezellig maar we deden nooit echt mee voor de prijzen... ik zie een beetje t zelfde bij t dit elftal.....

 15. halloallemaal

  Gelukkig pas laat ingeschakeld zie ik! Lucky me! Snap persoonlijk niet zo goed wat het idee is tijdens de belegering bij NZ, zet croon en van As in de hoeken en probeer daar je 1v1 te winnen. Pass van Croon was briljant diagonaal richting cirkel maar laat dit soort jongens op dat moment hun creativiteit gebruiken. Je zag Vd Weersen en Caldas nog overleggen na de wedstrijd dat de vrije verdediger op de rand cirkel stond... huh is dat nieuw? Lijkt mij bij de B jeugd al de afspraak. Tactisch dan zo matig om niet over deze kleine horde te kunnen?

 16. DolfJansen

  Ach, met de 'zilveren generatie' hadden we natuurlijk zonder problemen in de top 4 gestaan. Nu die generatie langzaamaan geheel stopt is er in de verdediging en op het middenveld voor mij genoeg talent wat je de komende jaren om Blaak, Baart en van Ass kan bouwen. De corner van Mink loopt de laatste 2 jaar wat minder, maar dat kan Janssen volgens mij prima opvangen. Waar in de aanval de doelpunten vandaan moeten komen is eigenlijk het enige echte probleem.

  1. Runa Honig

   Dolf: De doelpunten moeten voorin van Kellerman komen, de man in vorm. Maar ja dat past niet in het wisselschema....

 17. rancoburgzorg

  Toch nog dankzij een omgewaaide cameratoren hockey in de krant. Een klein hoekje, dat wel.

 18. Justinianus

  In deze fase is het beoordelen van het spel, zeker wanneer je niet zelf in de dug-out zit, inhoudelijk onverantwoord. Je hebt geen idee wat er tijdens die wedstrijden allemaal geavanceerde technieken en tactieken geïmplementeerd worden. Iets wat nu voor geen meter werkt, door een loodzwaar hoofdklasse seizoen, kan met positiewisselingen, bijgestelde looplijnen en ingespeeld op elkaar zijn, later in de potjes die er echt toe doen het verschil maken. Oordelen is makkelijk. Eerst verdieping, dan verheldering.

  1. adt

   Als je als coach zoveel spelers gebruikt dan is het sowieso onmogelijk om er een systeem in te krijgen. Als wisselschema’s belangrijker zijn dan kwaliteit dan ga je voorbij aan de essentie van topsport. Dat kan je vanaf de tribune prima zien. Als je als coach deze competitie niet serieus neemt en je wordt daarin door je bond gesteund dan breng je schade toe aan de sport en blameer je je voor je eigen publiek. 2 dagen volle tribunes en 1 punt overhouden (nee, ik tel dat shoot out punt niet mee) tegen de onderste van de poule en een middenmoot team, als grootste hockeyland van de wereld is gewoon een schande en zou in iedere zichzelf respecterende sport tot consequenties leiden zeker ook gezien de prestaties onder deze bondscoach.

 19. edny

  eerste vereiste voor een coach een gemotiveerd stel spelers op te stellen.Lamlendig hockey and non inspirational.Geef Caldas de sack en met hem Pruyser en bakker.

 20. edny

  eerste vereiste voor een coach een gemotiveerd stel spelers op te stellen.Lamlendig hockey and non inspirational.Geef Caldas de sack en met hem Pruyser en bakker.

 21. robvisser

  Ad.timmermans@hotmail.com Helemaal eens. Als je deze competitie niet serieus neemt, dan heb je er niks te zoeken. In topsport moet je er vol voor gaan. Je kunt niet de kool (Pro League) en de geit (Hoofdklasse) sparen, dat werkt gewoon niet. Die steeds weer wisselende samenstellingen zijn funest voor een team. De Oranje dames kwamen er nog mee weg vanwege het surplus aan kwaliteit, maar ik denk dat het beter is dat de heren volgend jaar niet meer meedoen aan de Pro League, want het is duidelijk dat de bond meer waarde hecht aan de Hoofdklasse en dan leidt het doormodderen in de Pro League alleen maar tot imagoschade voor NL.

 22. robbertsmit

  Ongelooflijk knullig commentaar van Tim Steens. De man heeft volgens mij 160+ interlands en het is des te meer bizar dat hij werkelijk geen enkele overtreding of spelsituatie goed kan interpreteren. En vervolgens maar 'duwen' of 'shoot' roept terwijl er totaal iets anders aan de hand is. Of denkt dat een schot naast zou gaan, terwijl de overduidelijke intentie bestond van een tip in. Laat staan dat hij kan signaleren als de posities/taktiek veranderen. Als je hockey naar de 'masses' wil brengen moet je iemand neer zetten die snel en eenvoudig dat soort aspecten kan duiden. En niet iemand die steeds in vertwijfeling maar wat roept.


Wat vind jij? Praat mee...