Effectief Oranje dept de wonden met brons

Het Nederlands elftal heeft zich op het EK tegen Duitsland gerevancheerd voor het zwakke optreden in de halve finale tegen Spanje. Met een effectieve 4-0 zege op Duitsland pakte Oranje het brons. Oranje was grote delen van de wedstrijd de mindere, maar keeper Sam van der Ven hield Oranje in het tweede en vierde kwart op de been.

‘Goed zo Jel!,’ klonk de aanmoediging van Jeroen Hertzberger in het eerste kwart, naar aanvaller Jelle Galema die druk zette op de Duitse defensie. ‘Binnen, binnen!’, schreeuwde Mink van der Weerden. ‘Backhand!’, coachte Lars Balk. Het was vanaf de start duidelijk: de spelers moesten elkaar blijven opzoeken, elkaar blijven coachen, elkaar positief aanmoedigen.

Want de ‘verbinding’ en de teamgeest ontbraken tegen Spanje, zoveel was duidelijk na de zeperd in de halve finale. Vanaf de eerste minuut waren de Oranje Heren daarom luid en duidelijk over het veld te horen. Dat werkte goed om als team bij elkaar te blijven, ook in de mindere fasen.

Tropische omstandigheden

Al in de tweede minuut creëerde Bjorn Kellerman een kans. Hij stuitte op keeper Victor Aly, maar kreeg wel een strafcorner. Verrassend werd de variant gespeeld op de inlopende Sander de Wijn, een variant die mislukte. Verder gebeurde er niet veel in het eerste kwart, hoewel de troostfinale in tropische omstandigheden opvallend veel Belgische toeschouwers kende. Toeschouwers die eerder verstek lieten gaan als hun Red Lions niet speelden.

Bjorn Kellerman na de 1-0. Foto: Willem Vernes

Sam van der Ven-show in tweede en vierde kwart

De verbinding die Oranje met elkaar zocht, leverde in het tweede kwart het gewenste rendement op. Eerst was het een heerlijke actie van Jeroen Hertzberger, die aan de linker zijlijn de bal naar zijn backhand trok en de bal panklaar legde voor Diede van Puffelen. Die wist de harde assist niet helemaal op waarde te schatten, waardoor Aly knap de bal uit het doel kon duiken. Kellerman onderschepte even later, vond Hertzberger, die met een droom van een backhand passje – met ongelofelijk veel gevoel – Kellerman lanceerde, die hard en droog de 1-0 scoorde.

Daarna volgde de ‘Sam van der Ven-show’. Waar keeper Van der Ven tegen Spanje een zwakke indruk maakte in het eerste kwart, maakte hij dat vandaag goed in het tweede kwart waarin Duitsland de touwtjes in handen nam. Duitsland kreeg strafcorner na strafcorner – het waren er over de hele wedstrijd acht. De eerste keer maakte Van der Ven er een driedubbele redding van tegen Lukas Windfeder. Even later reageerde de HGC’er knap met uitkomen, op een levensgrote kans voor Malte Hellwig. Daarna kreeg Van der Ven zijn stick tegen een vuurpijl van Christopher Rühr en op een sleepvariant van Dieter Linnekogel. Als Van der Ven iets te bewijzen had, liet hij dat nu hier zien tegen Duitsland, hoewel de gedachten bij al die fantastische reddingen ook naar de nederlaag tegen Spanje gingen. In dat duel ging Van der Ven zeker niet vrijuit bij de eerste Spaanse treffer.

Sam van der Ven was niet te passeren vandaag. Foto: Willem Vernes

Oranje was effectief in de aanval

Duitsland bleef kansen creëren, ook toen Pirmin Blaak weer op goal stond, maar Timm Herzbruch, Rühr en Tom Grambusch konden ook niet voorbij de andere doelman van Oranje komen. Terwijl Duitsland grote delen van het tweede en derde kwart domineerde, wisten de oosterburen dat niet om te zetten in goals. Oranje kwam er nog sporadisch uit en uit een van die spaarzame aanvallen scoorde Nederland op z’n Duits. Thierry Brinkman deed heel veel met dat ene balletje dat hij in de cirkel had, hield hem keurig bij zich totdat wie anders dan Mirco Pruyser zich aanbood om de 2-0 te scoren. Het getuigde van een ongelofelijke effectiviteit. Na twee zware dagen was dat een opsteker dat een gewond Oranje wel kon gebruiken.

In de slotfase van het duel leken de Duitsers hun energie van kwart twee en drie een beetje kwijt, waarna Kellerman hard de lat raakte. Jip Janssen pushte een strafcorner ziedend hard op de paal. Het had twee keer de 3-0 kunnen zijn. Die eer kreeg uiteindelijk dan toch Hertzberger, de aanvaller die dit toernooi elke keer net niet het goal vond. Alsof de bal er niet in mocht voor de speler, die de afgelopen drie jaar topscorer werd van de Hoofdklasse.

Jeroen Hertzberger kreeg in het vierde kwart dan eindelijk zijn goal. Foto: Willem Vernes

Hij werd in het vierde kwart gelanceerd door Kellerman, keeper Aly maakte de tackle, waarna de Rotterdammer de strafbal verzilverde. Daarna was het Van der Ven, die vandaag niet te passeren was en elke Duitse inzet lachend leek weg te werken. Hij was de man of the match van Oranje. Ook Van der Weerden deed nog een duit in ’t zakje, door in de laatste seconde de 4-0 hard binnen te slepen.

Met de 4-0 die er stond, kon Oranje na het verdriet van donderdag in ieder geval met een kleine glimlach het toernooi verlaten. De ploeg viel één keer uit elkaar deze week, maar niet twee keer.

Oranje met het brons. Foto: Willem Vernes

Lees hieronder de live-updates

Volg live de wedstrijd om de derde plaats tussen Nederland en Duitsland op het EK in Antwerpen. Na de 4-3 nederlaag van de Oranje Heren tegen Spanje in de halve finale, is de ploeg van coach Max Caldas uit op revanche. Het liveblog start om 17.30 uur de wedstrijd begint om 18.00 uur. Het duel is ook te zien op nos.nl. Meepraten kan in de comments.


40 Reacties

 1. finetteleendertse

  Hoezo alleen online ????

  1. marcvanderbilt

   Je bent weggespeeld. Dat biedt niet veel perspectief.

 2. edraket

  Moment van de waarheid voor Caldas. Bij winst zal hij wellicht nog wel even aan mogen blijven modderen, maar wat bij verlies?

 3. rancoburgzorg

  Er zijn op dit moment kennelijk veel belangrijker programma's op tv...Dit overkomt de wielrennerij echt niet.

  1. circlestorm69

   Het zou trouwens wel uitgezonden worden zag ik op de oranjehockey Instagram. Maar er werd op NPO2 dus gewoon de reguliere programmering gevolgd. De finale gaan ze nu wel uitzenden op NPO3. Schiet mij maar lek.

 4. edwardvos

  Herhaling van ‘Mijn vader is de beste’ gaat voor. Logisch.

 5. rancoburgzorg

  De Belgen zenden het ook niet uit. Die gaan vanavond pas knallen. Stadion nu nog maar half gevuld; Waar zijn de Hollandse fans???

  1. circlestorm69

   De Belgen zenden toch sowieso alleen hun eigen teams uit? Of heb ik iets gemist?

  2. marga-keuvelaar

   Finaledag was uitverkocht, dus dan zou het in principe vol moeten zitten

 6. robvisser

  @rancoburgzorg De finale wordt een anticlimax, een totaal ongelijke strijd. Jammer voor zo'n toernooi. En het was allang uitverkocht.

 7. goalie

  Goed gekeept van vd Ven dit kwart!

  1. stekel

   Eens, das ongeveer enige lichtpuntje. Mist flair, plezier, durf en creativiteit. Dit wordt zo en met deze coach een lange weg naar de OS. Kostbaar grapje deze investering in ‘groepsproces en ..flow’

  2. goalie

   Heeft ie in ieder geval zn visite kaartje afgegeven aan de nieuwe coach....😉

  3. lexi-b

   Yup, staat hij heerlijk in de weg.

 8. Runa Honig

  Wat waardeloos dat dit niet op het gewone net wordt uitgezonden. Dat kan je toch niet maken?! Hoelang hebben wij naar een falend Nederlands voetbalelftal moeten kijken?! En over het wk vrouwen maar niet te spreken. Daar werd brazilie- peru zelfs live uitgezonden........

  1. lexi-b

   Eerdere opmerking verwijderd. De NOS kon zich in de programering niets anders voorstellen, dan dat NL de finale zou halen. Die wordt wel met alle egards uitgezonden, zonder NL dat wel.

 9. robvisser

  Ik denk dat dit het laatste grote toernooi was van Jeroen Hertzberger. Van der Weerden ook twijfelachtig en z'n strafcorner kan ook geen argument meer zijn om de hand over het hart te strijken.

  1. stekel

   MvW tijd is al lang voorbij. Jammer maar helaas durft MC dat niet te zeggen.

 10. Hans De Baijens

  Sinds waneer mag je blijven als keeper bij zn overtreding

 11. goalie

  vd Ven Man of the Match!

 12. luchtisblauwgrasisgroen

  Slechts denkbare uitkomst voor Oranje: Caldas blijft met 3e plek aan. De Olympische Spelen wordt een 4e of 5e plek.

  1. Runa Honig

   Inderdaad lucht is blauw gras is groen, deze wedstrijd wordt door Caldas vast aangegrepen om de wedstrijd tegen Spanje als een incident te beschouwen. Maar als er niet wordt ingegrepen, zou dat uitermate slap zijn van de bond. Het probleem met de spelers is dat een aantal weet dat ze onder een andere bondscoach niet geselecteerd gaan worden, dus waarom zou je je dan roeren? Van die kant valt weinig te verwachten.

 13. francakh

  Van de Ven ontzettend ontzettend goed gekeept ...

  1. goalie

   Zou Caldas ook overtuigd zijn nu....?

 14. robvisser

  Een resultaat dat niet helemaal de veldverhoudingen weergaf, maar wel een mooie bronzen plak natuurlijk. En Philip Kooke vindt dit een dusdanig goed spel dat we tegen Spanje nu van 'een incident' kunnen spreken.

  1. stekel

   Eens, neem t m niet kwalijk; Onbewust onbekwaam.

  2. de-leermeester

   En intussen stonden van Dam en Bovendeerdt namens Bakker & Pruyser een " clinic""te geven ('beunen?) op Mhc Berkel-Enschot.

 15. albertmonpellier

  Gatverdamme wat kunnen coaches wannabes zagen!! 😡Onfatsoenlijk en respectloos gedrag!! Om te kotsen! 🤮

 16. olaf-dirkse

  Mooie revanche tijdens een verder minder toernooi voor Oranje. Wel verdiend! En zeker lekker op die Duitsers...

 17. circlestorm69

  Ik had Jeroen trouwens die laatste strafcorner laten nemen. Oké Mink scoorde hem maar heeft er ook vaak zat gemist. Als Jeroen hem had genomen had Duitsland dat zeker niet zien aankomen aangezien het altijd Mink of Jip zijn. Die laatste heeft wel een snoei harde corner zeg! Corner van de toekomst! 💪🏻🏑 Gefeliciteerd met het brons!

  1. michver

   Corner van de toekomst, maar wat is die jongen hockeyend matig zeg. Levert bal na bal in en ziet er ook onhandig uit en heeft een trage balbehandeling.

 18. Runa Honig

  Deze wedstrijd om des keizers baard koop je niets voor. Je moet onder de echte druk weten te presteren. Nu over en sluiten en maar eens lekker evalueren met elkaar en dan maar hopen dat Caldas de eer aan zichzelf houdt. En zeker 7 spelers niet meer selecteren graag!

 19. hadewee

  Papendal wordt wakker !!! Caldas mag weg, mooi geweest met die processen, die stappen, die praatjes. Een echte vent ervoor, een echte vent aanstellen als captain, de rest invullen. Spelers genoeg.

 20. rancoburgzorg

  Ik vond het Nederlands team dan wél weer aardig spelen grosso modo dit toernooi (met Spanje als mindere pot). Genoeg aanknopingspunten om verder te gaan. De Belgen (en wsl ook de Australiers) is een andere wereld. Die hebben een enorm accent op fysiek gelegd, dat gaat NL niet meer inhalen in een jaar. Belgie heeft een véél betere keeper en hun centrale verdediger is van een andere planeet. Dus niet zo gek dat je daar meestal van gaat verliezen. Aan de andere kant kun je met een beetje geluk ook zomaar een medaille halen in Tokio.

 21. edraket

  Het grote verschil met België en Australië (in vergelijking met NL) is dat deze teams nauwelijks met de bal lopen (geen hol-hockey), en razendsnel en loeihard naar elkaar passen over het hele veld. Beiden landen spelen echt als een team, waardoor ze veel sneller, effectiever en succesvoller zijn.

 22. robvisser

  Zeker als je nu de finale ziet tussen de Belgen en Spanje, is het ontzettend jammer dat Nederland zo bizar slecht speelde tegen Spanje (en dat de Spanjaarden toen drie klassen beter speelden dan nu tegen de Belgen). Nu is het helemaal geen echte finale en als Nederland daar had gestaan was het toch anders geweest. Maar dik verdiend dat de Belgen winnaar worden. Ze hebben nog een hele lange weg te gaan om ooit de indrukwekkende erelijst van andere landen te evenaren, maar het begin is er met een WK titel en een EK titel.

 23. w.j.arriens

  Ho ho, vd V heeft goed gekeept, dat zeker. Maar die Duitse goal bij 3-0, die werd afgekeurd wegens een daarvoor begane overtreding, dat backhand shot had de keep moeten houden. Behalve dat geen verdediger de Duitser aanviel, verviel de keep in een oude fout nml te snel naar de grond gaan. Gewoon blijven staan en naar de bal kijken. Overigens een hele mooie overwinning en revanchering voor de nu al historische off-day. Veel waardering mag deze overwinning hebben. Nog 11 maanden om uit te zoeken hoe Aus verslagen kan worden.

  1. Pieterf

   Als je goed kijkt zie je dat die bal voor de neus van de keeper nog wordt getipt en van richting veranderd


Wat vind jij? Praat mee...