Scorende Koolen en Steensma helpen Oranje aan ruime zege op GB

De Oranje Dames hebben zondag ook hun derde wedstrijd van het Pro League-seizoen met ruime cijfers gewonnen: het werd 5-1 tegen Groot-Brittannië. Na een slordige eerste helft nam de ploeg van bondscoach Paul van Ass na rust afstand van de Britten, mede door de eerste interlandgoals van Sanne Koolen en Maria Steensma.

Oranje was op een paar plekken gewijzigd in vergelijking met de ploeg die de kraker tegen Argentinië van twee dagen geleden zo glansrijk won (1-4). Yibbi Jansen, Felice Albers en Xan de Waard – drie van de uitblinkers tegen Las Leonas – kregen van Van Ass rust. Voor hen kwamen Marleen Jochems, Fay van der Elst en Maria Steensma in het veld.

Vanaf de tribunes van het hockeystadion in Santiago del Estero zagen Jansen, Albers en De Waard hun ploeggenoten vooral achteruitlopen in de eerste tien minuten. De Britse vrouwen schoten fel uit de startblokken en kregen via Katie Robertson en strafcorners van Laura Roper en Giselle Ainsley de eerste doelkansen. De vrouwen van Van Ass – die opvallend veel technische foutjes maakten in de balaannames – hadden duidelijk tijd nodig het ritme te vinden in de nieuwe samenstelling.

Maria Verschoor in duel met Charlotte Watson. Verschoor droeg bij afwezigheid van Xan de Waard de aanvoerdersband. Foto: WorldSportPics/Rodigo Jaramillo.

Machtige uithaal Matla zet Oranje op voorsprong

Bij de eerste de beste geslaagde aanvalsopzet, na een minuut of tien, was het echter meteen raak voor Oranje. Eva Drummond onderschepte de bal bij het uitverdedigen van de Britten, bezorgde die bij Maria Steensma die op haar beurt Frédérique Matla in stelling bracht. Met een machtige uithaal met de backhand zette de spits van Den Bosch Oranje op 1-0, haar 89ste interlanddoelpunt en haar eerste in dit Pro League-blok in Argentinië. De assist van Steensma was haar eerste wapenfeit als Oranje-international, in haar derde interland.

Frédérique Matla voerde haar doelpuntentotaal in de FIH Pro League op naar 33 goals in 46 wedstrijden. Ze is daarmee de meest trefzekere speelster in deze landencompetitie. Foto: WorldSportPics/Rodrigo Jaramillo

Matla had daarna via twee strafcorners kansen om de marge te vergroten, maar tot twee keer toe bracht keeper Sabbie Heesh redding op de sleeppush van de topscorer aller tijden in de Pro League. Ook Freeke Moes kon de marge niet verdubbelen. Tot twee keer toe stuitte ze met een hard forehandschot op Heesh.

Primeur voor Sanne Koolen

De kleine marge van slechts één doelpunt gaf de Britse vrouwen nog enigszins de illusie dat ze kans maakten op een beduidend beter resultaat dan de 8-0 afstraffing van donderdagavond, maar niets was minder waar. Daarvoor was het kwaliteitsverschil met Oranje simpelweg te groot.

Dat verschil kwam ook tot uiting in de tussenstand. Zeven minuten na rust flatste Sanne Koolen hard en zuiver raak uit een strafcorner die Oranje via de videoscheidsrechter had verdiend: 2-0.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door OranjeHockey (@oranjehockey)

Een bijzonder moment voor de steady verdediger van Den Bosch, want het was haar allereerste treffer in het Nederlands elftal, in haar 97ste interland. Ze werd gretig geknuffeld door haar ploeggenoten, die de treffer op waarde hadden geschat.

De rake flats van Sanne Koolen, haar eerste goal in Oranje. Foto: WorldSportPics/Rodrigo Jaramillo

Joosje Burg slaat twee keer toe

Na die 2-0 kwamen er voor Oranje kansjes voor Fay van der Elst en Matla, maar verrassend genoeg was het Groot-Brittannië dat ineens toesloeg uit een zeldzaam goede aanval. Elena Rayer, verreweg de beste speelster aan Britse kant, trok de bal na een lange rush over rechts terug naar Isabelle Petter, die geheel vrijstaand raak schoot: 2-1.

Van hernieuwde spanning in de wedstrijd was echter geen sprake, want nog in dezelfde minuut herstelde Joosje Burg de marge met de 3-1, op aangeven van Luna Fokke. Bijna op de achterlijn verraste ze keeper Heesh met een vlijmscherpe flats in de korte hoek. Een minuut later was het opnieuw Burg die scoorde: deze keer met een flats die hoog achter Heesh in de rechterbovenhoek zeilde: 4-1. Deze keer gaf Margot van Geffen de assist.

De eerste van Maria Steensma

Daarmee was het duel wel gespeeld. Een aanvallend Oranje jaagde desondanks op meer goals en dook via Matla, Pien Dicke en Moes een aantal keren gevaarlijk op voor de neus van Heesh. Oranje’s vijfde treffer was een kwestie van tijd en kwam er uiteindelijk uit de tweede rebound van een strafcorner. Nadat de flats vanaf kop cirkel van Renée van Laarhoven en de daaruit voortkomende rebound van Pien Sanders werden gekeerd door de Britse defensie, prikte Maria Steensma wel raak. Net als voor Koolen was het de eerste interlandgoal voor de talentvolle spits van Pinoké.

Met drie zeges in drie duels, zeventien doelpunten op de teller en slechts twee tegengoals kan Oranje zich gaan opmaken voor de tweede kraker met gastland Argentinië (maandagavond 23:00 uur). Las Leonas willen zich voor eigen publiek ongetwijfeld revancheren voor de pijnlijke 1-4 nederlaag van twee dagen geleden.

Joosje Burg werd uitgeroepen tot Player of the Match na haar twee goals tegen Groot-Brittannië. Foto: WorldSportPics/Rodrigo Jaramillo.

Wedstrijdselectie Oranje
Koning, Veenendaal; Van Geffen, Koolen, Post, Sanders, Fernig, Van Laarhoven, Fokke, Verschoor, Drummond, Jochems, Burg, Van der Elst, Dicke, Moes, Steensma, Matla.

 


3 Reacties

  1. stuurmanaanwal

    Zonder De Waard, Albers en Jansen had Nederland het iets moeilijker tegen Engeland, maar was het nog steeds superieur. Joosje Burg onderscheidde zich met twee uitstekende goals. Eva Drummond slimme passes. Eerste goals Sanne Koolen en Maria Steensma. M.i. gaan speelsters als Dicke, Van der Elst, Jochems, Fernig, Steensma en mogelijk Van Geffen het moeilijk krijgen om Parijs te halen... Burg, Moes en Drummond doen het goed bij de niet-zekerheidjes. Lidewij Welten nog niet meegespeeld, geblesseerd?

  2. stuurmanaanwal

    Mooie doelpunten van Burg. Zelfs zonder sterkhouders De Waard, Albers en Jansen was Nederland veel sterker dan Engeland. Vooruitkijkend naar de olympische spelen van Parijs komende zomer... Ik denk dat Albers, Jansen, Koning, Koolen, Van Laarhoven, Matla, Sanders, Veenendaal (reserve keeper), Verschoor en De Waard zeker naar Parijs gaan. Op basis van deze drie Nations League wedstrijden hebben m.i. Moes, Burg, Drummond en Post goede zaken gedaan. Voor de rest wordt het knokken om een paar plekken, ook voor Van Geffen.

  3. Redactie hockey.nl

    @stuurmanaanwal Lidewij Welten is inmiddels alweer thuis. Ze is afgelopen week geblesseerd geraakt tijdens de training (hamstringblessure).


Wat vind jij? Praat mee...