Oranje Dames temmen aartsrivaal Argentinië voor eigen publiek

Dankzij een koelbloedige treffer van Frédérique Matla en een goed uitgevoerde strafcornervariant via Pien Sanders hebben de Oranje Dames zondagavond het fanatieke Argentijnse publiek in Buenos Aires getemd. De 1-2 zege op de aartsrivaal was over de hele wedstrijd genomen terecht, hoewel Las Leonas wel negen strafcorners forceerden.  

Aartsrivaal Argentinië bespelen, in een volgepakt stadion in Buenos Aires. Het is misschien wel de grote droom van elke Nederlandse hockeyster. Een gebeurtenis die schaars is en ook niet elk jaar voorkomt. Zondagavond was het weer tijd voor de klassieker in het vrouwenhockey.

Om even aan te geven hoe groot de rivaliteit is tussen Argentinië en Nederland, bij de dames: Eva de Goede, de beste speelster van de wereld, verloor in haar hele carrière met Oranje maar zestien duels. Negen keer waren Las Leonas de boosdoener.

Orkaan van geluid

De Oranje Dames begonnen prima aan het treffen met de Argentijnen, die zeker niet hun tactiek van overrompelen en hoge druk konden toepassen. Sterker nog, het waren de Nederlandse hockeysters die het eerste kwart beter waren. Tegen de verhouding in scoorden de Argentijnen door een rebound van de strafcorner, via de teruggekeerde routinier Silvina d’Elia, echter de 1-0. Die treffer leidde tot een orkaan van geluid in het volgepakte stadion in Buenos Aires waar reikhalzend was uitgekeken naar de strijd met de regerend wereldkampioen.

Malta juicht nadat ze Nederland op 1-1 heeft gezet tegen Argentinië. Foto: Marcelo Endelli/FIH/Getty Images

Waarom Nederland al jarenlang oppermachtig is, onderstreepte vervolgens Frédérique Matla. Die kreeg de bal op een presenteerblaadje van Lucina von der Heijden en toonde vervolgens haar klasse door ijzig kalm keepster Belen Succi te passeren: 1-1. Het was diezelfde Matla die ook aan de basis stond van de 1-2. Zij pushte de bal bij de strafcorner naar Pien Sanders, die haar eerste interlanddoelpunt maakte in 46 wedstrijden. Die treffer viel al aan het begin van het derde kwart, waardoor Argentinië nog tijd genoeg had om op jacht te gaan naar de gelijkmaker. Dat deed de ploeg van de teruggekeerde coach Carlos Retegui met hart en ziel.

Op de kruising

Het thuisland haalde liefst negen corners, maar scoorde alleen uit de eerste. Met een strafcornervariant van de Argentijnse Florencia Habif was Argentinië vervolgens nog een keer echt dichtbij een goal, maar haar inzet spatte hard uiteen op de kruising. Het publiek begon zich vanaf het derde kwart meer en meer te roeren. Eigenlijk zoals bij de mannenwedstrijd, toen de Argentijnen met 1-2 achterstonden en die achterstand ombogen in een 4-3 overwinning tegen de Oranje Heren. Bij elk opstootje – zoals de gele kaart van Laura Nunnink en een Argentijnse strafcorner, veerde het publiek op en volgde er een hels kabaal.

Geen krimp

Maar waar de Oranje-mannen capituleerden, bleven de vrouwen knap overeind. Hoe donkerder de wolken werden in de Argentijnse avond, hoe rustiger het publiek zich gedroeg. Matla dribbelde zich nog knap naar een Nederlandse strafcorner, die door Caia van Maasakker werd verzilverd, maar na een videoreferral toch werd afgekeurd. Een backhand van Maria Granatto tikte keepster Veenendaal met haar stick knap uit de hoek. Met nog minder twee minuten te gaan, kreeg Argentinië nog een laatste  strafcorner, maar ook die werd door Veenendaal met haar klomp onschadelijk gemaakt. Een hectische laatste twee minuten volgden, maar de Nederlandse ploeg gaf geen krimp en temde zo de Argentijnse ploeg met hun duizenden fans.

 


 

Volg hier de live-updates van de Pro League-wedstrijd van Las Leonas tegen de Oranje Dames in Buenos Aires. Na de hectische wedstrijd van de mannen belooft deze wedstrijd uiteraard ook spektakel.

Nog ruim twee minuten op de klok. Wat een heerlijk spannende slotfase. Argentinië speelt vol op de aanval, Oranje heeft het lastig. Ai! Nieuwe strafcorner voor het thuisland. Op de tribune worden de duizenden Argentijnen helemaal gek. Weer gestopt door Veenendaal, die een dijk van een wedstrijd keept.

’57 Laura Nunnink heeft ook geel gehad. Die komt er niet meer in. Het is nu 10 tegen 10.

Een videorefferal kan nog roet in het eten gooien. Afgekeurd. De bal was niet op het doel gegaan, stelt de video-arbiter. Het blijft 1-2.

’56 Nederland gaat voor de beslissing. Matla haalt weer een corner. Van Maasakker scoort via een Argentijnse verdediger de 1-3. Dit is de beslissing.

’55 En een strafcorner voor Oranje. Een treffer nu kan wel eens de beslissing zijn. De push van Matla belandt op de paal.

’55 Gele kaart (5 min straf) voor Agustina Habif

’51 Mooie loopactie van Marloes Keetels, die ploeggenote Welten net niet kan bereiken. Oranje wordt weer wat sterker aan het begin van het vierde kwart.

’47 Freeke Moes krijgt de kans om uit te halen in de Argentijnse cirkel, maar de aanvaller van Oranje-Rood raakt de bal maar half en met de bolle kant. Het was even geleden dat Oranje aanvallend gevaarlijk was.

Begin vierde kwart

Nog vijftien minuten te gaan in deze spannende Pro League-wedstrijd. Oranje leidt met 1-2, maar heeft de pot zeker nog niet gewonnen.

’45 Einde derde kwart

’43 Met een speelster minder bij Oranje krijgt Argentinië haar zevende corner. Maar weer gaat de bal er niet in. Nederland verdedigt de corner goed.

’43 Ook Leurink krijgt groen.

’43 Ook Lidewij Welten krijgt groen omdat ze iets te fanatiek een Argentijnse de bal probeert te ontfutselen.

Publiek in Buenos Aires is even niet blij met de arbitrage en laat dat duidelijk horen. Habif is er ook niet eens met de dames in het zwart, maar dat kost haar de groene kaart. Dit belooft nog wat voor het vervolg van het duel.

’40 Rosario Luchetti lijkt via een tip-in de 2-2 te maken, maar het is Pien Sanders die de bal raakt die van buiten de cirkel is ingeslagen. Geen goal dus.

’38 Merino is aardig op dreef en haalt weer een corner. Dat is al de zesde. De bal lijkt erin te gaan, maar het houtwerk redt keepster Veenendaal. Oranje ontsnapt.

Pien Sanders (midden) is het middelpunt van de feestvreugde nadat ze de 1-2 heeft gescoord. Haar eerst goal in het Oranje-shirt. Foto: Getty Images/FIH

De goal van Pien Sanders is haar eerste in het shirt van Oranje. De verdediger van Den Bosch had daar 46 interlands voor nodig.

’34 Nu een strafcorner voor Nederland. De derde. Fraai variant. Matla op aangever Pien Sanders, die de bal fraai in het dak van het doel pusht: 1-2!

’33 Derde strafcorner voor Argentinië. Mis, maar nog een corner. De derde op rij.  Mis. Maar weer een strafcorner. Nummer vier op rij, de vijfde in totaal. Weer mis, maar Nederland staat nog steeds onder druk.

’32 Strafcorner voor Argentinië nadat Merino de bal op de voet van Lisa Post heeft gelegd. Verkeerd gestopt, maar toch nog een kans voor de Argentijnen. Von der Heijden schiet op doel, maar Veenendaal redt.

Begin Q3.

Einde Q2. Rust. Het staat 1-1, maar Nederland tot nu iets betere ploeg. Maar zal in eindfase rond cirkel beter moeten opereren om goals te maken.

’27 Nederland blijft veruit gevaarlijkste ploeg, maar moet wel oppassen voor Argentijnse counter.

’21 Tweede Nederlandse strafcorner. Van Maasakker sleept, maar goed eruit gelopen door Argentijnse defensie. Counter levert niets op voor Las Leonas.

Margot Zuidhof in duel met Magdalena Fernanndez van Argentinië. Foto: Getty Images/FIH

’21 Argentijnse wisselspelers blijven continu langs de zijlijn hier warmlopen. In tegenstelling tot de Oranje Dames, die gewoon doorwisselen.

’20 Eerste strafcorner voor Oranje. Caia van Maasakker legt aan en pusht net rechts naast. Blijft 1-1.

’17 Hele knappe interceptie van Frédérique Matla, die daarna ijzig kalm de bal achter keepster Belen Succi pusht. 1-1!

Matla wordt bejubeld na de 1-1 tegen Argentinië. Foto: FIH/Getty Images

Einde Q1. Oranje had betere van het spel, maar het staat 0-1 voor Argentinië.

’13 Eerste strafcorner voor Las Leonas, die tot nu toe ongevaarlijk waren in het veldspel. En meteen de goal van Silvina d’Elia, die de bal hard op de goal slaat, en de rebound van Anne Veenendaal scoort. 1-0 voor Las Leonas!

’12 Oranje komt wel in de buurt van de cirkel, maar weet dan niet het goede vervolg te vinden door stopfouten of verkeerde passes.

’10 Raar om op te schrijven, maar het begint hier na de hittegolf eerder deze week (hoger dan 35 graden) bijna ‘fris’ te worden. Voor de Nederlandse hockeysters rond de twintig graden een perfecte temperatuur nu. Luchtvochtigheid ook niet superhoog.

‘5 Nederland voortdurend in de aanval, maar vooralsnog geen grote kansen.

‘1 We zijn begonnen! Argentijnse volkslied werd uitbundig meegezongen door publiek.

Opstelling Oranje Dames: Anne Veenendaal (k), Laurien Leurink, Marloes Keetels, Kelly Jonker, Lidewij Welten, Caia van Maasakker, Frederique Matla, Lauren Stam, Margot van Geffen, Eva de Goede (c), Lisa Post.

Wissels: Maria Verschoor, Pien Sanders, Laura Nunnink, Margot Zuidhof, Freeke Moes, Alexander Heerbaart, Lisa Post.

Argentinië viert de 1-1. Foto: Marcelo Endelli/FIH/Getty Images


19 Reacties

 1. serge-van-embden

  Joehoe Ziggo, het gaat beginnen!

 2. sanfleuri

  Nee ziggo moet eerst nog een of andere mafketel laten voorlezen uit eigen werk... zucht

  1. circlestorm69

   En dan nog dat reclameblok....wel ja joh.... Ik had m’n 9 jarige dochter nog 20 minuten langer kunnen laten slapen 😕

 3. circlestorm69

  Lekker Matla 💪🏻🏑

 4. circlestorm69

  Nou in ieder geval toch een samenvatting van de heren gezien. Bizarre situatie met die video ref. Flink genaaid!

 5. circlestorm69

  Pien haar eerste goal in Oranje!! 💪🏻🏑 Gave SC!

 6. robvisser

  Heeft Kelly Jonker al een bal geraakt? Ook onzichtbaar tegen de VS.

  1. circlestorm69

   Ja precies eentje. Dat was ook die ene keer toen haar naam genoemd werd 😃

  2. circlestorm69

   Twee keer nu waarbij m’n dochter zegt “huh, is Kelly er ook?” “Heeft ze de hele tijd aan de kant gezeten ofzo?” 😃 Dat dus....

 7. robvisser

  Zwakke wedstrijd van de Oranje dames, maar wel een belangrijke winst. Helemaal niet nodig om je zo onder druk te laten zetten en het initiatief aan de tegenstander te geven.

  1. lisahockey200

   Zwak nog wel, het is ook nooit goed he😂? Ze waren sterker dan Argentinië, en dat is super knap als je kijkt naar wie er op het veld stonden voor Argentinië, EN als je je realiseert dat NL een debutant, en 2 toernooi debutanten liet meespelen. Zwaarbevochten, top winst van de dames.

  2. Toon Janssen

   Rob had dd wedstrijd van de heren nog niet verwerkt

 8. Runa Honig

  Een hele matige pot van Nederlandse kant. De speelsters kunnen elkaar in deze steeds wisselende samenstellingen niet goed vinden. De automatismen ontbreken.

 9. rancoburgzorg

  De Belgische en Duitse meisjes spelen ook eind mei in de PL. Hoofdklasse playoffs misschien eind juni en begin juli afwerken? Of gewoon een keertje een jaar zonder play-offs. Dan wordt de reguliere nummer 1 als kampioen uitgeroepen. En dan kan de NOS korfbal of handbal uitzenden ipv hockey.

 10. robvisser

  @runahonog@ziggo.nl Klopt. Annan blijft maar volharden in dit hopeloze concept. Het zijn veelal de debutanten die dit veroorzaken en de ervaren speelsters moeten hun fouten herstellen. Maar Eva de Goede was ook zwak en Welten mist spelritme. Kelly Jonker deed eigenlijk niet mee, het heeft weinig zin om haar nu op te stellen. Xan de Waard werd natuurlijk ook gemist, zo iemand laat je gewoon niet thuis. De bondscoach maakt het allemaal onnodig moeilijk voor Nederland.

  1. lisahockey200

   Eva de Goede zwak? Maait 1x volkomen over de bal heen, heeft voor de rest mega snelle en strakke passes gegeven en was zeer dominant aanwezig op het middenveld. En alle lof naar Xan maar doe nou niet alsof als zij er stond dat het 0-10 was geworden aub.

  2. circlestorm69

   Mee eens Lisahockey....Eva had een aantal hele sterke momenten. Pien Sanders viel ook op. Een paar keer bij de cirkel gezien, terwijl ze normaal altijd achter staat. Nu links half? Ondanks dat NL wat rommelig speelde toch gewonnen en daar gaat het om. Wat gebeurde er nou met Nunnink. De laatste van wie ik verwacht dat ze geel krijgt.

 11. Toon Janssen

  Zowaar ‘n bericht over hockey op nu.nl!!!

 12. rosa1991

  "Weer gestopt door Veenendaal, die een dijk van een wedstrijd keept." 😂 wie heeft deze pun gemaakt? Hahaha


Wat vind jij? Praat mee...