Oranje op weg naar de finale na zege op Australië

De Oranje Dames hebben dinsdag hun derde wedstrijd van de Champions Trophy in Changzhou met 3-0 gewonnen van Australië, de nummer drie van de wereld. Marijn Veen en Caia van Maasakker maakten hun derde doelpunt van dit toernooi. De derde treffer van Ginella Zerbo was prachtig. Door de zege is Nederland dichtbij plaatsing voor de finale, die zondag wordt gespeeld.

Nederland begon beter aan de wedstrijd dan tegen Japan en Argentinië en kwam in het tweede kwart verdiend op voorsprong. Het was Margot van Geffen die in de twintigste minuut vanaf de rechterflank over de achterlijn denderde en de bal teruglegde op Margot Zuidhof, die op de legguards van keepster Rachael Lynch pushte. In de scrimmage bleef de bal liggen. Uiteindelijk schoot Veen ‘m bij de tweede paal binnen (1-0), de beloning voor een sterke fase van Nederland. Voor Veen was het de derde treffer in evenzoveel interlands.

Ginella Zerbo juicht na de beslissende 3-0. Foto: OrangePictures/Andre Weening

Strafbal

Twee minuten voor rust kreeg Oranje een strafbal, toen Maartje Krekelaar uit een strafcorner – die aanvankelijk misging maar via een goede dribbel van Xan de Waard toch een kans opleverde – op de voeten van Jane Claxton pushte. Caia van Maasakker legde de bal keurig in het zijnet en zette Nederland op een 2-0 voorsprong.

In het derde kwart volgde een chaotische situatie. Lauren Stam botste in de cirkel met haar hoofd tegen Stephanie Kershaw aan en bleef geblesseerd liggen. Nadat ze was opgestaan en het veld had verlaten, kreeg Australië via de scheidsrechter een strafbal voor de betreffende situatie. Met een heerlijke save ranselde Veenendaal de push van Jodie Kenny uit de rechterbovenkruising.

Aan het begin van het vierde kwart besliste Ginella Zerbo de wedstrijd met een prachtig doelpunt. Op de achterlijn lifte de topschutter uit de Hoofdklasse de bal op, liep vervolgens door de defensie heen, ging de combinatie aan met Maria Verschoor die prachtig teruglegde en schoot de bal binnen: 3-0.

Woensdag heeft zesvoudig kampioen Nederland een rustdag. Donderdag speelt de ploeg van bondscoach Alyson Annan tegen Groot-Brittannië en zaterdag is de laatste poulewedstrijd tegen gastland China.


Lees hieronder de live-updates terug.

’60 Het is afgelopen.

’58 Strafcorner voor Nederland. Hij gaat er niet in.

’55 Nog vijf minuten. Nederland gaat deze wedstrijd verdiend winnen.

’47 0-3! Zerbo scoort. Wat een mooie goal. Vanaf de achterlijn lift ze de bal op, ze loopt richting het doel waarna ze een één-twee aangaat met Verschoor en scoort. Prachtig.

Einde Q4. Lauren Stam komt in het vierde kwart weer het veld in.

’40 Strafbal voor Australië. Met een heerlijke redding redt Veenendaal de push van Jodie Kenny uit de rechterbovenkruising. Wat een save.

’40 Australië vraagt de videoscheidsrechter aan met betrekking tot het moment van Stam en krijgt een strafbal! Stam krijgt groen voor de overtreding.

’40 Lauren Stam botst met haar hoofd tegen Stephanie Kershaw aan en blijft geblesseerd liggen. Uiteindelijk staat ze op en verlaat ze onder begeleiding van de fysiotherapeut het veld. Ze grijpt naar haar hoofd.

’40 Het gaat goed met Zerbo, die een bal op haar hoofd kreeg. Ze keert terug in het veld.

’38 Strafcorner voor Nederland, de vijfde. De poging van Yibbi Jansen komt op een voet. Nog een corner voor Nederland. Die pusht Jansen naast.

’34 Strafcorner nummer vier voor Oranje. Een variant. Via een Australische stick pusht Van Maasakker de bal op het hoofd van de inglijdende Ginella Zerbo, die even blijft liggen. Uiteindelijk staat ze op en loopt ze geblesseerd het veld op. Nederland wil de videoscheidsrechter aanvragen, maar is door de commotie rondom Zerbo te laat.

’33 Strafcorner voor Nederland, de derde. Van Maasakker sleept op goal, Jodie Kenny redt met haar stick.

’32 Goeie actie van Verschoor op links, maar ze geeft de bal te gehaast voor. Anders had Zerbo wellicht kunnen scoren, nu schiet de bal door.

’31 Het derde kwart is begonnen. Anne Veenendaal wisselt Josine Koning weer af. Beide goalies keepen telkens een helft.

20-11-2018: Hockey: Vrouwen Australie v Nederland: Changzhou, China
Ginella Zerbo of The Netherlands, Jane Claxton of Australia

Einde Q2. Nederland staat verdiend op voorsprong.

’30 Vlak voor rust krijg Nederland nog een grote kans. Maxime Kerstholt geeft de bal voor op Maria Verschoor, die hem duikend niet in het doel weet te tippen. Ze is nog niet laag genoeg, waardoor de bal via haar stick voorlangs schiet.

’30 Strafcorner voor Australië. Bal wordt eruit gelopen.

’28 Caia van Maasakkker benut de strafbal! 0-2! Een mooie push in het zijnet. Haar derde treffer van dit toernooi. 

’28 Strafcorner voor Nederland, de tweede. Stopper Xan de Waard wordt geforceerd het op een lopen te zetten. Ze legt de bal vanaf de achterlijn terug op Krekelaar, die op de voet van Jane Claxton pusht. Nederland krijgt een strafbal!

’25 Ginella Zerbo dendert over de linkerflank en trekt naar binnen de cirkel in. Een mooie rush. Haar push op goal wordt gered door keepster Lynch.

’24 Xan de Waard geeft een schitterend passje op Jansen, maar net te diep. Jansen kan er niet bij, anders had ze vrij op doel kunnen schieten.

’23 Strafcorner voor Nederland. Van Maasakker staat niet in het veld. Jansen legt ‘m terug op De Goede, die de bal in het doel slaat, maar boven de plank.

’20 Daar is het doelpunt! Marijn Veen scoort: 0-1! Margot van Geffen dribbelt vanaf de rechterflank over de achterlijn en legt de bal terug op Margot Zuidhof, die op doel pusht. In de scrimmage blijft de bal liggen. Uiteindelijk schiet Veen ‘m binnen bij de tweede paal, haar derde doelpunt dit toernooi.

’19 Nederland domineert het tweede kwart. Het is wachten op een treffer.

’18 Marijn Veen lost het eerste schot op doel, nadat Xan de Waard de bal op het middenveld verovert en het op een lopen zet. Keepster Lynch redt met haar handschoen.

Einde Q1. Er zijn nog geen grote kansen geweest. Nederland speelt wel beter dan de eerste twee wedstrijden.

’11 Greta Hayes van Australië dendert over de linkerflank heen. Renée van Laarhoven heeft een overtreding om haar af te stoppen. Daarmee voorkomt ze dat Australië gevaarlijk wordt.

‘7 Marijn Veen dribbelt de cirkel binnen, maar haalt geen corner of kans. Nederland begint wel beter aan de wedstrijd dan tegen Japan en Argentinië.

‘5 Goede verdedigende actie van De Waard, die voorkomt dat Australië een kans krijgt.

‘3 Xan de Waard krijgt de bal net niet lekker mee in de cirkel, anders had ze kunnen schieten.

‘1 We zijn begonnen.


19 Reacties

 1. fleurtjevdb

  Waar staat de live stream kan em niet vinden?

  1. kees-jan-van-hees

   NOS.nl

 2. maus2018

  Goed bezig👏

 3. circlestorm69

  Misschien komt het nog maar had inderdaad meer van Zerbo verwacht. O.a. Veen, Jansen en van Laarhoven doen het een stuk beter. Deze wedstrijd is wel een stuk plezieriger kijken dan de vorige. Ze zitten er veel meer bovenop!

 4. robvisser

  @circlestorm69 Ja klopt. Had de post alweer verwijderd, maar Zerbo speelt wat ongelukkig tot nu toe dit toernooi (nu zelfs letterlijk).

 5. robvisser

  Wow, prachtige actie van Zerbo hoor. Mooie goal. Dat kon ze wel gebruiken (en Nederland ook).

 6. MIck

  Het verschil tussen Nederland en de rest is echt schrikbarend groot met een beetje meer scherpte word het 7-0. De breedte van Nederland speelster 12 t/m45 is zoveel beter dan de eerste 11 van andere landen.

 7. mickh

  Mee eens Mick, doch als ze dan maar doen wat ze aan hun stand verplicht zijn dan is het toch prima. Meer kan je niet verlangen. Nogmaals: De KNHB moet Internationaal aan de bak en een voortrekkersrol gaan vervullen om meer landen `op niveau` te krijgen, anders is het Internationale Dameshockey ten dode opgeschreven.

 8. Hockeyfeest

  Prima overwinning. Toernooi loopt precies zoals Annan bedacht had. De vaste basis speelt natuurlijk weer fantastisch. Wat hebben we toch veel goede speelsters in Nederland: De Goede, van Geffen, de Waard, Stam, Leurink, Nunnink, Sanders en Maasakker vormen gewoon een vrijwel onverslaanbare basis. Keepers ook top natuurlijk. Daaromheen kan en mag gevarieerd worden. Zerbo, Veen en Laarhoven spelen gewoon prima. Zerbo moet wat wennen maar laat wel degelijk zien dat ze een klasbak is. Jammer dat een Kerstholt, Krekelaar, Zuidhof, Verschoor minder uit de verf komen. Bij Krekelaar denk ik dat ze beter wat langer had kunnen herstellen van haar ongeval. Ik hoop dat ze ooit nog een nieuwe kans krijgt. Jansen moet nog heel veel leren, krijgt daar door de grote gunfactor ongetwijfeld nog vele kansen toe.

 9. pietersmits

  Precies zoals Annan bedacht heeft. Kan niet anders zeggen dan dat ik dat meesterlijk vind. Ze kan aan het eind van het toernooi verantwoorden waarom sommigen niet meer meegaan en waarom anderen nog veel kansen zullen krijgen. En dan mogelijk ook nog het toernooi gewonnen! Ik houd helemaal niet van de stijl van Annan , maar ze presteert wel. De concurrentie maakt zelfs een uitermate zwakke indruk. En ja Nederland is zo sterk in de breedte dat een coach zich haar persoonlijke favorieten kan veroorloven. Ze zal toch moeten kiezen en "she is the boss".

 10. robvisser

  @Hockeyfeest Krekelaar valt echt tegen, Zuidhof en Kerstholt moeten denk ik beter gaan spelen om nog een kans te krijgen. Van Jansen nu toch ook wel beter veldspel gezien, daar zit wel progressie in. Mooi om te zien dat er nu toch een klik ontstaat in het team. Het was echt veel beter dan in vorige wedstrijden. Verschoor is enigszins wisselvallig.

 11. robvisser

  @MIck Van het laatste WK heb ik toch een ander beeld. Australië deed het toen heel goed tegen Nederland en landen als Ierland, Spanje en Japan zijn aan een opmars bezig. Argentinië komt er ook wel weer aan. Zo somber ben ik dus niet.

 12. robvisser

  @mickh Ik vind niet dat het de verantwoordelijkheid van Nederland is om andere landen beter te maken. Dat vind ik een wat rare gedachte. En vrouwenhockey is echt niet ten dode opgeschreven, sterker nog er is straks ook een EHL en met de Pro League wordt het alleen maar uitgebreider. Ondenkbaar dat het van de Olympische agenda verdwijnt.

 13. MIck

  Het internationale vrouwenhockey is geworden zoals Korfbal. Nederland is wereldtop en dan heel lang niks en dan komen andere landen en ook daar zit geen continuïteit in Ierland pakt zilver op de WK en België op de EK.Argentinie doet eigenlijk sinds de OS 2012 niet meer mee. De halve finale Wk Ned-Aus Leek spannend door de shoot outs als Ned gewoon zijn kansen maakt in die wedstrijd is het aan het einde 5-1. De nummers 12 t/M 45 zijn bij Ned beter dan de eerste 11 van andere landen.

 14. mickh

  Rob, we zullen het zien. Waar jij overigens de tijd vandaan haalt om de hele dag op alles en nog wat te reageren is mij een raadsel. Sterkte.

 15. robvisser

  @MIck Is gewoon niet waar, om een lang verhaal wat kort te maken. Maar ieder zijn eigen idee.

  1. MIck

   Steek je kop lekker in het zand Rob.

 16. Runa Honig

  Is dit gehakketak de voorbode voor het commentaar bij de wk straks? Hoop het toch niet!


Wat vind jij? Praat mee...