Oranje trotseert de storm en verslaat China met 7-1

De regen kwam met bakken uit de hemel. Bliksemschichten klonken boven Queen Elizabeth Olympic Park. Maar de Oranje Dames lieten zich niet van de wijs brengen en scoorden zeven keer tegen het zwakke China (7-1), dat eerder met 3-0 van Italië had verloren.

Even gingen de gedachten vrijdagavond terug naar de openingswedstrijd van de Oranje Dames op het EK in Amsterdam tegen Spanje, bijna een jaar geleden. Toen stortte de regen ook naar beneden waardoor de wedstrijd een tijd gestaakt moest worden, net als nu.

Xan de Waard in de stromende regen tijdens het duel van de Oranje Dames met China. Foto: Rodrigo Jaramillo

Onweer

Drie kwartier voor het begin van de wedstrijd in Londen – waar het net als in Nederland al een tijd lang snikheet is – vielen de eerste regendruppels sinds weken naar beneden. Het begon te onweren en het veld werd kletsnat. In het tweede kwart vonden de scheidsrechters het mooi geweest en stuurden ze de spelers de kleedkamer in. Oranje stond toen al met 2-0 voor dankzij een laag ingepushte strafcorner van Caia van Maasakker en een doelpunt van Kelly Jonker, die een pass van opnieuw Van Maasakker knap binnentipte.

Caia van Maasakker is het stralende middelpunt nadat ze de 1-0 heeft gescoord. Foto: Rodrigo Jaramillo

In de tussentijd werden de verzopen toeschouwers via de speaker aangeraden vanwege het onweer op hun stoel te blijven zitten. Twintig minuten lang duurde de regenpauze voordat de speelsters terug het veld opkwamen. Daarna deden ze nog een minuut of vijf enkele loop-, rek- en strekoefeningen en kon de wedstrijd eindelijk worden hervat. Het was toen nagenoeg droog.

Gas geven

Vier minuten duurde het slechts voordat Oranje via Laurien Leurink de bal alweer in het doel had liggen. Nederland bleef gas geven en sloeg via Kitty van Male een bal op de paal en via Frédérique Matla tegen de zijplank. Het was duidelijk dat Nederland na de 7-0 overwinning tegen Zuid-Korea ook tegen China op jacht ging naar veel doelpunten. Dankzij twee doelpunten van Lidewij Welten – één vlak voor rust, één halverwege het derde kwart – liep de teller al snel op naar vijf.

De Oranje Dames vieren weer een treffer tegen China. Foto: Rodrigo Jaramillo

Aan het eind van het tweede kwart en halverwege het derde kwart werd China gevaarlijk. Keepster Anne Veenendaal keepte voor rust en bracht met haar voet redding op een schot van een China. Josine Koning kwam na de rust in het veld en keerde een sleeppush van een strafcorner. Het waren lange tijd de enige twee wapenfeiten van de Chinezen, tot Jing Yong in het laatste kwart met een prachtig hoog backhandschot de 6-1 in het doel schoot, nadat Van Male iets daarvoor de zesde treffer van Nederland had gemaakt. Xan de Waard bepaalde de eindstand twee minuten voor tijd op 7-1.

Zondag wacht de laatste poulewedstrijd tegen Italië, waarin aanvoerder Carlien Dirkse van den Heuvel haar 200ste interland speelt.

Lees hieronder de live-updates terug.

’60 Einde wedstrijd: Oranje wint met 7-1!

’58 Nederland brengt de score twee minuten voor tijd op 7-1. Dirkse van den Heuvel is niet zelfzuchtig maar heeft oog voor De Waard, die simpel kan binnentikken: 7-1.

’56 China maakt er nog eentje voor de statistieken. Hun eerste goal dit WK. Jing Yong schiet met haar backhand schitterend  hoog binnen.

’55 Een mooi één-tweetje tussen Leurink de De Waard leidt de 6-0 in. Kitty van Male maakt de aanval af en tekent voor de goal.

’53 China komt in de aanval, maar Jiaqi Zhong maakt zelf shoot. Tekenend voor de wedstrijd. Niet veel later onderschept Stam sterk een bal van diezelfde Zhong, die bijna nog in scoringspositie kwam.

’49 Oranje combineert achterin prima. De scoringsdrift lijkt wat gezakt.

’45 Start van het laatste kwart. Oranje oogt ontspannen. China vormt geen enkele bedreiging.

’44 Een passje van Eva de Goede op Kelly Jonker in de cirkel. Jonker vindt de goed uitgekomen Chinese keepster op haar weg.

’42 Josine Koning redt op de sleep, die niet indrukwekkend is.

’42 Lauren Stam verdedigt stevig in de cirkel. Te stevig, volgens de scheidsrechter, die China de eerste strafcorner van de wedstrijd toekent.

’39 En nóg een corner. De al dan niet beoogde variant komt niet uit de verf.

’39 Opnieuw een strafcorner. Van Maasakker sleept dit keer. Keepster Ye krijgt haar klomp er tegenaan.

’38 Een strafcorner voor Oranje. Van Maasakker slaat, maar de bal belandt hoog naast het doel.

’37 Een mooie pass van Lauren Stam stuurt Carlien Dirkse van den Heuvel weg. Die bedient Welten op maat, die – via een Chinese verdedigster – de 5-0 voor haar rekening neemt.

’33 China komt geen moment in de wedstrijd, Oranje domineert maar maakt lang niet alle kansen af. Een schot van Keetels strandt ook op keepster Ye.

’32 De eerste kans na rust is voor Kitty van Male. Een balletje dat erdoor schiet, maar een moeilijke hoek voor Van Male. Keepster Ye kan redden.

’30 Rust. En: het is droog!

’29 Uit de tegenaanval weet Oranje direct te scoren. Een één-tweetje tussen Leurink en Welten leidt de 4-0 in, gescoord door Welten.

’29 Een knappe redding van Anne Veenendaal op een schot van Yang Chen.

’28 Eén van de weinige aanvallen van China. Keetels en Ireen van den Assem stoppen Jiaqi Zhong prima af.

’25 Kansen voor Kitty van Male (raakt de paal) en Frederique Matla (raakt de zijplank van de goal). Oranje dringt aan.

’24 Een strafcornersleep van Van Maasakker, China tikte de bal opzettelijk over de achterlijn, wordt knap onklaar gemaakt door de Chinese keepster.

’23 Marloes Keetels houdt het overzicht en vindt bij een Nederlandse aanval Laurien Leurink, die goed binnentikt: 3-0.

’20 De wedstrijd wordt weer hervat. Het zeiknatte publiek moedigt Nederland nog maar eens aan.

De speelsters zijn na een kleine twintig minuten weer op het veld verschenen. Ze lopen warm en spelen in. De regen is een stuk minder geworden.

Foto: Worldsportpics, Rodrigo Jaramilo

’19 De scheidsrechters besluiten de wedstrijd stil te leggen vanwege de heftige regenval. Het veld is doorweekt en er klinkt onweer.

’19 Een goede actie van Xan de Waard, die buitenlangs de cirkel inkomt, geeft Laurien Leurink de kans om uit te halen. Keepster Ye heeft weinig moeite met haar backhandschot.

’17 Een grote kans voor Frederique Matla, maar haar inzet gaat net voorlangs. Ook Xan de Waard is even daarna niet trefzeker. Haar backhand over de grond mist al snelheid door het natte veld.

’16 Het tweede kwart is begonnen en het is enorm hard gaan regenen in het Lee Valley Stadion. Het veld ziet er nu nog oké uit, maar dat kan zomaar veranderen.

’14 Uit een mooie pass van Van Maasakker kan Jonker binnentippen: 0-2 voor Oranje.

’13 Van Maasakker pusht, maar de strafcorner wordt eruit gelopen door China.

’13 Een kansje voor Oranje: Kelly Jonker vindt de Chinese keepster Jiao Ye, maar houdt daar wel een strafcorner aan over.

’12 Eind eerste kwart gaat Oranje hoge druk spelen. Dat levert meteen balbezit op na goed druk zetten van Kitty van Male.

’10 China kan een aantal aanvallen opzetten, maar Oranje laat ze niet gevaarlijk worden in de cirkel.

‘7 Caia van Maasakker zet Oranje op voorsprong. Uit een strafcorner sleept ze laag binnen: 0-1.

‘6 Een actie van Lidewij Welten levert de eerste kans op voor Oranje. Na twee Chinezen het bos in gestuurd te hebben geeft ze voor, maar Frederique Matla kan er net niet bij om te tippen.

‘4 Oranje is begonnen in een iets andere opstelling dan gewoonlijk. Marloes Keetels en Carlien Dirkse van den Heuvel staan links en rechts midden, Laura Nunnink start vanuit het midden. Na de eerste wisselronde zien we de vertrouwde posities weer terug.

‘1 Een goede verdedigende actie van Sanne Koolen stopt een Chinese uitbraak af. Qiu Guo verliest de bal.

‘0 Oranje supporters in poncho’s gehuld hebben zich over de tribunes verspreid, de volksliederen zijn gespeeld. We gaan van start!

Basis: Anne Veenendaal, Sanne Koolen, Kitty van Male, Xan de Waard, Marloes Keetels, Carlien Dirkse van den Heuvel, Kelly Jonker, Caia van Maasakker, Laura Nunnink, Lauren Stam, Eva de Goede.

Wissels: Malou Pheninckx, Laurien Leurink, Lidewij Welten, Frederique Matla, Ireen van den Assem, Josine Koning, Margot van Geffen.


7 Reacties

 1. MIck

  Dit is gewoon schadelijk voor de sport. Een dames wk kan je echt afdoen Met 4 ploegen.

 2. robvisser

  Een goed idee dat er meer ploegen deelnemen aan het WK, al was het alleen maar om de sport nog wat breder te maken en met het oog op hockey dat een OS sport moet blijven. Een beetje jammer, net als in de eerste wedstrijd, dat Nederland de intensiteit niet kon vasthouden. Je zou toch zeggen dat je na vier dagen wachten het moet kunnen opbrengen om een hele wedstrijd voluit te gaan, maar het blijkt lastig om de concentratie vast te houden. Zeker in het laatste kwart kwam China veel teveel aan spelen toe. Onnodig. Verder mooie goals en bij vlagen erg goed spel. Lidewij Welten is de speelster van het toernooi tot nu toe, met enige afstand nog steeds de beste van de wereld wat mij betreft.

 3. robboomsma

  Mooie uitslag goede overwinning

 4. MickH

  @RobV Een goed idee dat er meer ploegen deelnemen aan het WK, al was het alleen maar om de sport nog wat breder te maken en met het oog op hockey dat een OS sport moet blijven?? Een merkwaardige redenering in mijn ogen; dit draagt niet bij aan de status van hockey als Olympische sport, dit breekt de status verder af en verhoogt de lachwekkendheid. Meer kansloze deelnemers, meer kansloze wedstrijden, die echter volgens de bondscoach 'als briljant' bestempeld moeten worden(...). De IHF heeft, mag ik hopen, betere methoden voorhanden om de status van hockey te verhogen dan dit soort kansloze sessies.

  1. robboomsma

   Tja als je de sport zo kansloos vind vraag ik me af waarom je het dan volgt..... Er zijn in andere poules echt spannendere wedstrijden geweest.... Kijk dat het gelijk het hoogste van het hoogste niveau zou zijn is een rare verwachting, het is een uitprobeersel, en ook om andere teams een kans te geven om op zulke toernooien te spelen. Dat is in mijn ogen een goede zaak, tuurlijk sommige wedstrijden worden er niet leuker van... Aan de andere kant is het ook goed voor de sport internationaal. Kijk echt interessant zal het pas vanaf de kwartfinales gaan worden. Maar toch zijn er dan teams die ervaring hebben opgedaan tegen topteams. En dat is voor sommige teams ook al een goede. En hoop je dat ze het eigen niveau omhoog gaan werken. Echter gebeurt dat niet in 1 seconde. Maar gaat daar wat tijd over heen....

 5. MIck

  Meer landen mee laten doen op een Dames WK is natuurlijk helemaal niet goed niet goed voor de sport en de geloofwaardigheid. Een dames WK is pas van enigzins niveau bij de halve finales.

 6. robvisser

  Precies @boomsmarob@hotmail.com. Niks mis met dit probeersel. De sport zou echt elitair worden als alleen de beste vier mogen deelnemen. En Ierland en Italië zijn nu juist smaakmakers geworden in zekere zin. Ik kan er wel van genieten dat deze ploegen nu een extra boost krijgen door dit WK, een goede zaak en een mooi voorbeeld voor andere landen in die positie.


Wat vind jij? Praat mee...