Oranje wint laatste Champions Trophy na 5-1 zege op Australië

De Oranje Dames hebben zondag de finale van de laatste editie van de Champions Trophy in Changzhou gewonnen. Nederland was met 5-1 te sterk voor Australië, de nummer drie van de wereld. Xan de Waard, Eva de Goede, Lauren Stam, Maxime Kerstholt en Maria Verschoor maakten de doelpunten.

Even was het oppassen geblazen, toen in de eerste minuut Caia van Maasakker achterin balverlies leed en keepster Anne Veenendaal meteen moest ingrijpen. Maar daarna kwam Nederland al in het eerste kwart op een comfortabele voorsprong.

Openingstreffer van Xan de Waard

Toen Ginella Zerbo vanaf de achterlijn de bal voorgaf, brak het moment aan waarop Oranje in sneltreinvaart naar een 2-0 voorsprong uitliep. In een scrimmage kregen Yibbi Jansen en Maria Verschoor de bal niet in het doel. Maar in de rebound schoof Xan de Waard hem wel binnen (1-0). Even later kreeg Eva de Goede veel ruimte, dribbelde de cirkel in en schoot ze met haar backhand de bal in de korte hoek (2-0). Het was een droomstart voor Oranje.

Eva de Goede heeft de 2-0 gemaakt. Foto: OrangePictures/Andre Weening

Maar Australië gaf zich niet gewonnen. In het derde kwart kregen de Aussies de overhand en sleepte Maddy Fitzpatrick een strafcorner tegen de plank (2-1), pas de tweede benutte strafcorner van Australië dit toernooi en de derde tegentreffer van Oranje in zes wedstrijden. Er waren toen nog twintig minuten te spelen. Een spannende periode dreigde, waarin de Aussies op jacht naar de gelijkmaker zouden gaan.

Oranje loopt weg van Australië

Maar nog voor het einde van het derde kwart was het Lauren Stam die Oranje uit een strafcorner naar een 3-1 voorsprong flatste (Caia van Maasakker en Yibbi Jansen stonden niet in het veld). Het doelpunt was nodig om het vertrouwen van de Australiërs op een comeback te knakken. Zeven minuten voor het einde besliste Maxime Kerstholt de wedstrijd met een tip-in uit een pass van Maartje Krekelaar (4-1), waarna Maria Verschoor de eindstand bepaalde door de bal in het dak van de doel te schieten (5-1). Daarmee gaat Nederland met zeven eindzeges de geschiedenisboeken in als recordwinnaar van de Champions Trophy, samen met Argentinië dat eerder op de dag beslag legde op de derde plaats. Australië blijft steken op zes zeges.


Lees de live-updates hieronder terug.

’55 Maria Verschoor schiet nog even de 5-1 in het dak van de doel! 

’53 Maxime Kerstholt tipt uit een mooie pass van Maartje Krekelaar de 4-1 binnen! Australische verdediging zit mis, wedstrijd beslist. 

’50 Maria Verschoor schiet over de grond op goal. Keepster Lynch redt met haar voet.

Einde Q4.

’43 Nederland krijgt een strafcorner, de eerste voor Oranje. Van Maasakker en Jansen staan niet in het veld. Maar Lauren Stam flatst hem tegen de plank! 3-1!

’40 Strafcorner voor Australië, nummer twee. Doelpunt voor Australië: 2-1! Maddy Fitzpatrick sleept de bal tegen de plank. Koning is geklopt.

’38 Margot van Geffen gaat een duel aan, krijgt een duw en denkt dat ze een strafcorner krijgt. Maar de overtreding wordt de andere kant op gegeven.

’31 Q3 is begonnen. Josine Koning lost Anne Veenendaal in.

Einde Q2.

’32 Maartje Krekelaar schiet naast. Kort daarna schiet Yibbi Jansen voorlangs. Twee kansen voor Oranje, kort achter elkaar.

’30 Australië geeft niet op. De laatste minuten zetten ze Nederland onder druk, maar echt in gevaar komt Oranje niet.

’25 Oranje weer met elf man.

’23 Groene kaart voor Margot Zuidhof. Nederland even met z’n tienen.

Einde Q1.

’12 Strafcorner voor Australië, de eerste van de wedstrijd. Maddy Fitzpatrick pusht over de grond op goal. Anne Veenendaal redt met haar voet.

’11 2-0! Eva de Goede krijgt veel ruimte, dribbelt de cirkel in en schiet met haar backhand de bal in de korte hoek. Een droombegin voor Oranje. 

Xan de Waard opent de score voor Nederland in de finale van de Champions Trophy tegen Australië (5-1). Ginella Zerbo (l), Maria Verschoor (m) en Yibbi Jansen (r) juichen mee. Foto: Orange Pictures/Andre Weening

‘9 De scheidsrechter vraagt de videoscheidsrechter aan, maar die oordeelt dat er geen reden is om het doelpunt te annuleren. Aanvoerder Jodie Kenny is het er niet mee eens en haalt verhaal bij de scheidsrechter.

‘9 1-0 voor Nederland. Xan de Waard scoort. Vanaf de achterlijn geeft Ginella Zerbo de bal voor. In een scrimmage krijgen Yibbi Jansen en Maria Verschoor de bal niet in het doel. Maar in de rebound schuift De Waard hem wel binnen.

‘6 Maria Verschoor dribbelt weer eens het halve veld over. Haar pass op Margot Zuidhof komt alleen niet aan. Hier had meer in gezeten.

‘4 Een dreigende aanval van Oranje, maar Ginella Zerbo kan de bal op de achterlijn niet binnen houden.

‘2 Balverlies van Caia van Maasakker op een gevaarlijke plek, voor de tweede keer in één minuut. Keepster Anne Veenendaal moet meteen redding brengen. Een zwak begin van Oranje, dat niet scherp begint.

‘1 De finale is begonnen.


15 Reacties

 1. goud

  Wat een waardeloze opmerking weer van meneer Kooke “wanneer het spannend wordt....”! @NOS laatste toernooi voor Kooke!

 2. frans91

  Opnieuw een houdbare strafcorner die NL tegen krijgt. Na de fouten van Veenendaal tegem Japan en China kan ook Koning deze niet pakken. Lijkt me een aandachtspuntje.

 3. robvisser

  Philip Kooke is de successen van de Nederlandse dames al een hele tijd beu. Goed dat hij weg is. Onzin ook om te zeggen dat er wel 40 NL spelers meekunnen op dit niveau. Alleen al in dit team zitten er een paar die echt gaan afvallen.

 4. rolando-villarreal

  Congratulations 👏🏻🏆🥇

 5. MIck

  Wat een onzin allemaal hij zegt en daar heeft hij gelijk in dat het geweldig is dat de Nederlandse dames steeds blijven winnen en gigantische straatlengte voorliggen op de rest van de landen. Tevens benoemt hij deze gigantische achterstand en dat dat zorgelijk is, helemaal niks mee en tevens zegt hij ook nog dat Nederlandse dames er niets aan kunnen doen dat rest zo gigantisch achterligt en ook dat is zo. Uit alles blijkt dat de breedte van Nederland zoveel beter is dan de top van andere landen dus ja deze hele groep meiden van 40 komen in aanmerking voor Oranje. Maar goed Japan komt eraan toch ?

 6. lynnBosman

  Gefeliciteerd dames! Na een onwennig begin, terecht gewonnen. Wat betreft de selectie: een aantal gaan er niet meedoen als het gaat om de uiteindelijke 18 speelsters voor de OS, een aantal zijn geen internationale top. Maar ik denk dat allen wel hebben laten zien de kwaliteiten te hebben bij de 32 te horen, dat komt ook doordat de andere landen hard achterblijven waardoor er ontzettend veel speelsters mee kunnen. Complimenten in ieder geval aan dit team. Wat waren De Goede en v Geffen goed! Verschoor vind ik in een geweldige speelster, kan nog beter worden maar mist soms de slimmigheidjes die Welten en Hoog wel hebben. Net wat eerder afspelen, bal op een voet leggen. Zerbo, Veen haken aan lijkt me.

  1. goud

   Goeie analyse! Verschoor vind ik moeilijk, in deze groep zeker een goeie maar bij 18 weet ik niet

 7. Sjang Fijen

  The winner takes it all. En zo is het toevallig ook nog een keer. Ik heb enorm van DIT Oranje genoten. Bezieling en inzet waren de drijfveren en daar zijn jullie dik in geslaagd. Zes gespeeld, zes gewonnen. Proficiat aan allen. Jammer dat dit de laatste CT is. Een woord aan al die azijnpissers hierboven geciteerd: gaan jullie je maar verder druk maken met ..... een doos vol lege hulzen. Groet, Sjang NB. Pien, je blijft mijn favoriet en Yibby wordt een grote: het wordt een drukte van je welste in Brabant. .

  1. Derrick Bijker

   Ah, mensen met een andere mening dan u hebt, zijn azijnpissers.....Lekker ruimdenkend!

 8. harald-van-horn

  @RickdeVries: "c'est le ton qui fait la musique...” Statler & Waldorf hebben ook altijd een andere mening...

 9. paul-opgenhaffen

  @RobV - wie wordt de opvolger van Kooke, nu u bevestigt dat hij stopt met verslaggeving hockey bij NOS? Volgende week begint WK voor Heren in India, zou fijn zijn als u ook even meldt wie zijn opvolger is. Jacques Brinkman?

 10. robvisser

  @Paul Opgenhaffen Het heeft overigens al op hockey.nl gestaan. De FIH is in zee gegaan met Ziggo en ik neem aan dat die hun eigen commentators leveren. De NL heren willen straks de dominantie van Australië gaan stoppen en Philip zal zich bij die positie van een Oranje team beter thuis voelen dan wanneer ze 'onaantastbaar' zijn, zoals bij de Oranje dames. Jacques Brinkman zit al bij Ziggo trouwens, wie weet gaat die nog wel eens commentaar doen bij wedstrijden. Of gewoon analist zijn.

 11. lynnBosman

  Ik vind het juist mooi dat we dominant zijn! Dat wil echt niet zeggen dat we zomaar alles even winnen, in het koppie moet het namelijk ook goed zitten en ze moeten hard blijven werken. Ik vind het prachtig dat een Veen zo goed meedraait, dat zorgt voor een gezonde concurrentie naar aanloop van de Spelen. Wat betreft de opmerking over de strafcorner tegengoals, ik vind het niet alleen aan de keepster. Zuidhof, maar ook Welten, lopen naar mijn mening overtuigender uit dan Verschoor. Ik vind het trouwens ook zonde dat Jansen zo weinig heeft mogen pushen, dat was een van de doelen om haar corner te testen.

 12. mickh

  Dat er 40 Nederlandse dames meekunnen op dit niveau heeft natuurlijk helemaal niets te maken met het feit dat er dames moeten of zullen gaan afvallen. Twee totaal verschillende zaken die werkelijk niets met elkaar van doen hebben. Robbie, ga allereerst je huiswerk eens doen en kom dan eens terug met iets dat wel hout snijdt.

 13. robvisser

  @lynnBosman Het is raar dat Yibbi Jansen zo weinig aan pushen toekwam dit toernooi, toch een van haar sterkste punten. Ik vond haar verder niet onverdienstelijk spelen. Verschoor heeft het wat mij betreft prima gedaan en die kan moeiteloos mee op dit niveau, sterker nog ze was een van de uitblinkers. Sommige nieuwelingen zien we denk ik niet meer terug bij Oranje, omdat het niveau toch te hoog voor hen is. De bewering van Kooke dat er 40 NL speelsters zijn die meekunnen op dit niveau lijkt me dan ook uit de lucht gegrepen. Overigens vind ik dat Welten beter niet kan uitlopen. Ik vraag me af of het logisch is om je beste speelster hieraan bloot te stellen. Ik zou het niet doen.


Wat vind jij? Praat mee...