Oranje Dames wereldkampioen na finale zonder spanning

Nederland hoefde zondag niet haar beste hockey te tonen om in de WK-finale te winnen van Ierland (6-0).  In de rust, bij een  4-0 voorsprong, was al duidelijk dat Nederland de wereldtitel ging prolongeren. De Oranje Dames toonden in de eindstrijd hun dominantie en maakten eens te meer duidelijk dat er dit WK maar één ploeg was die recht had op de gouden plak. De halve finale tegen Australië bezat zaterdag alle ingrediënten die deze finale miste, maar dat deed geen afbreuk aan de gouden glans van de medaille. 

Ierland gaf in de finale een stuk beter partij dat haar zestiende plaats op de ranglijst doet vermoeden. Dat deden de Ierse vrouwen al heel het toernooi. Maar bij voorbaat was de ploeg tegen dit Oranje al vrij kansloos. De Nederlandse hockeysters speelden vooral tegen zichzelf: zij moésten het doen. Kansen waren er genoeg. Na 1,5 minuut al kon Frederique Matla vrij uithalen, maar haar backhand vloog net voorlangs. En als je hem zelf niet maakt blijft het uitkijken. Zelfs tegen Ierland. Laura Nunnink liet zich van de bal zetten, waarna Caia van Maasakker aan de noodrem moest trekken om een Ierse aanval stop te zetten. 

Caia van Maasakker toont via social media dat Nederland de beste hockeyploeg van de wereld is. Foto: Koen Suyk

Na het tweede kwart was de wereldtitel voor Oranje al zeker

Daarmee was het ook wel gedaan met de Ierse tegenstand. Oranje creëerde kansen, maar moest wel scoren. Daarom was de blijdschap en opluchting in het Nederlandse kamp groot toen Lidewij Welten de score in de zevende minuut opende. In het eerste kwart bleef het daar nog bij. In het tweede kwart was Oranje los en breidde het de voorsprong uit naar 4-0. Kelly Jonker schoot met haar backhand van dichtbij binnen, nadat Ierse keepster Ayeisha McFerran een rebound weggaf op een schot van Nunnink. Kitty van Male flatste een rebound uit de strafcorner hard binnen. De mooiste kwam van de stick van Malou Pheninckx. De middenvelder kon volledig vrij opkomen en plaatste haar schot hard en hoog in het dak van het doel. Door deze 4-0 voorsprong  was de wedstrijd bij rust al gespeeld. 

Kelly Jonker juicht na haar goal (2-0) in de WK-finale. Foto: Koen Suyk

Nederland en Ierland speelden vier keer tegen elkaar op een groot toernooi. Altijd wonnen de Oranje Dames met 4-0 of meer. Ierland kwam geen enkele keer tot scoren. De Ierse coach probeerde de afgelopen jaren een oefenwedstrijd te spelen tegen Oranje. Nederland weigerde en had natuurlijk ook nooit kunnen voorspellen dat ze nu in de WK-finale tegen de Ieren zou spelen. 

Schitterend WK

Met 4-0 nam Nederland in de WK-finale geen genoegen. Direct na rust was het opnieuw raak. Welten gaf voor op Keetels, die binnentikte: 5-0. Ook Van Maasakker pakte haar goaltje mee. De corners liepen in de eerste helft niet goed, maar nu sleepte Van Maasakker mooi binnen in de rechterbovenhoek en zette zo de 6-0 op het scorebord. Eén enkele kans voor de Ieren deed het Lee Valley Hockey Stadium op zijn grondvesten schudden. Een strafcorner van Oranje werd niet goed gestopt, waardoor de Ieren een counter in de schoot geworpen kregen. Het massaal aanwezige Ierse publiek werd gek, maar zag Sanne Koolen zich in de cirkel vol overtuiging voor de bal gooien, waardoor de Ieren ook hier niet tot een doelpoging kwamen.

Eva de Goede kust de wereldcup. Aanvoerder Carlien Dirkse van den Heuvel deelt in de feestvreugde. Foto: Koen Suyk

Het vierde kwart was een kwestie van uitspelen. De titel was al binnen, Oranje miste de scherpte voorin en achterin. Eva de Goede speelde een sterke wedstrijd en bekroonde haar 200ste interland met goud. Weer in hoogtepunt op een voor Nederland schitterend WK dat dik verdiend werd bekroond met de wereldbeker. 

Foto: Koen Suyk

Lees hier de live-updates terug: 

’60 Het is afgelopen. Nederland is wereldkampioen!

’56 Op het veld gebeurt inmiddels niet veel meer. Beide teams geloven het wel. Nog vier minuten en dan is Nederland officieel winnaar van het WK van 2018.

’52 Strafcorner voor Nederland. Dit keer een korte corner op Frédérique Matla, die op doel schiet. Maar de Ierse keepster duikt de bal uit de hoek. Nederland krijgt nog een corner. De sleep van Ireen van den Assem wordt gestopt en in de rebound schiet Margot van Geffen over.

’50 Kansje voor Ierland. Maar het blijft 6-0.

’45 Einde Q3.

’41 Strafcorner voor Nederland. Na een stopfout countert Ierland naar de andere kant van het veld. Het publiek hoopt op een doelpunt, maar Ierland profiteert niet.

’36 Caia van Maasakker sleept een strafcorner binnen: 6-0.

’32 5-0! Lidewij Welten schuift de bal af op Marloes Keetels, die simpel binnen tikt. Gaan we richten de 10?

Foto: Koen Suyk

’31 Derde kwart is begonnen.

Malou Pheninckx vlak voordat ze de 4-0 het doel in jaagt. Foto: Koen Suyk

’30 Het is rust. Nederland gaat wereldkampioen worden.

’29 4-0! Nu gaat het hard. Malou Pheninckx kan helemaal vrij oplopen en jaagt de bal met een schitterend schot in het doel. Dit hebben we nog nooit eerder van haar gezien, wat een afronding.

’28 3-0! Uit de rebound van een strafcorner van Van Maasakker scoort Kitty van Male. Haar achtste treffer van dit toernooi.

Kelly Jonker juicht na de 2-0. Foto: Koen Suyk

’23 Strafcorner voor Nederland. Maar de sleeppush van Van Maasakker wordt de lijnstop van Ierland gered.

’19 Strafcorner voor Nederland. Ireen van den Assem doet alsof ze pusht, maar schuift ‘m af op Van Maasakker. Van Maasakker sleept de bal naast.

’19 2-0! Kelly Jonker. Malou Pheninckx dendert over de achterlijn en geeft de bal terug. Uit de scrimmage schiet eerst Xan de Waard op doel. Haar schot wordt gestopt, maar in de rebound maakt Kelly Jonker het alsnog af.

Einde Q1. De Oranje Dames begonnen slecht en de Ieren zijn niet bang. Maar Nederland staat met 1-0 voor.

’11 De sleeppush van Caia van Maasakker over de grond uit een strafcorner, wordt gestopt.

’11 Een gevaarlijke uitbraak voor Ierland, maar de bal schiet in de cirkel door en gaat over de achterlijn.

‘8 Nederland krijgt een strafcorner, de eerste van de wedstrijd. Maar de bal gaat naast.

‘7 1-0 voor Nederland. Lidewij Welten schiet de bal uit de draai in de korte hoek. 

‘6 Ierland begint goed aan de wedstrijd en maakt het Oranje moeilijk. Maar voor hoelang?

‘3 De Ieren laten meteen zien dat ze niet bang voor Nederland zijn en onderscheppen de bal een aantal keer knap.

‘2 Frédérique Matla dribbelt door de Ierse verdediging en slaat de bal met haar backhand over de grond op doel. Het schot gaat naast.

‘1 Het stadion is uitverkocht, het publiek is voor grotendeels voor Ierland.

‘1 We zijn begonnen!

Basisspeelsters: Anne Veenendaal, Laurien Leurink, Xan de Waard, Carlien Dirkse van den Heuvel, Lidewij Welten, Caia van Maasakker, Frédérique Matla, Ireen van den Assem, Lauren Stam, Margot van Geffen, Eva de Goede.
Wissels: Sanne Koolen, Kitty van Male, Malou Pheninckx, Marloes Keetels, Kelly Jonker, Laura Nunnink, Josine Koning.


25 Reacties

 1. circlestorm69

  Ze gaan lekker! Er komen er nog wel een paar bij. Jammer dat Matla hem in het begin niet links op Welten gaf. Die stond mooi vrij.

  1. leonardus

   Met alle respect maar tegen zo’n zwakke tegenstander spelen is niet bevorderlijk voor het spel van Nederland.

 2. robvisser

  Over het algemeen een prachtig toernooi van Nederland en super verdiend dat ze het WK wonnen. Een mindere wedstrijd tegen Australië gespeeld, maar zelfs die nog steeds wel verdiend gewonnen. Uitblinkers: Lidewij Welten, Xan de Waard en Eva de Goede. Tegenvallend: Frederique Matla. Sanne Koolen heeft Pien Sanders heel goed vervangen.

  1. kasparstevens

   Eva de Goede?

  2. circlestorm69

   Vond Eva ook niet erg aanwezig dit toernooi. Toevallig vandaag wel een stuk beter dan de andere wedstrijden. Zal wel door de 200e komen 😉

 3. MIck

  Heel slecht voor de sport dit, een korfbalfinale is nog spannender.

 4. Derrick Bijker

  Eenzijdige finale, maar dat kan je de Oranje-dames niet kwalijk nemen. Strafcorner is wel echt een drama, rendement minder dan 20%.....Nog 2 jaar om daar aan te werken.

  1. kasparstevens

   Jibbi

 5. lynnBosman

  Gefeliciteerd dames! Terecht wereldkampioen! Nederland kan er ook weinig aandoen dat alle andere landen het laten afweten. Nederland heeft wel gedaan wat ze moest doen: winnen! Een mindere wedstrijd, maar die heeft NL elk toernooi wel (OS 2012 halve finale tegen NZ) bijvoorbeeld. Rick; bij de vrouwen wordt er over het algemeen weinig gescoord rmet de rechtstreekse strafcorner. Veld was ook behoorlijk zwaar. Koolen heeft het goed gedaan. En ik ga zwaar verrast zijn als een NLse speelster niet met de FIH award er van door gaat.. geniet er van dames!

  1. Derrick Bijker

   Klopt, Paumen scoorde ook altijd weinig uit de sc.......

 6. Runa Honig

  Waar hebben we naar gekeken? Groningen tegen Huizen, een wedstrijd onderin de hoofdklasse? Wat een blamage. Ik wil zo graag blij zijn als hockeyliefhebber, maar ben uitermate somber over het vrouwenhockey. Dit toernooi sloeg nergens op. Waar moet dit heen?

 7. robvisser

  @lynnBosman Eens, dat van die andere landen is ook een onzinnige discussie. Daarop heeft Nederland geen invloed. Of moeten ze soms minder hun best doen? Dat Ierland zover komt is dan kennelijk ook weer niet goed, terwijl je het ook zou kunnen zien als een inspiratiebron voor anderen. Ik vind dus juist dat dit WK Hockey het draagvlak breder heeft gemaakt.

 8. frans91

  Terechte overwinning van een vreemd verlopen toernooi. Australie laat zien waar NL kwetsbaar is. Koning goede shoot out serie, maar in de wedstrijden overtuigen beide keepers niet. Veenendaal zwijnt bij de sc op de lat na een foute ingreep, Koning krijgt twee doelpunten uit sc's tegen die zeker houdbaar zijn. De strijd om eerste van de drie keepers (incl. Remmerswaal) is nog niet gestreden.

 9. MIck

  Als Nederland gewoon Zijn kansen benut Tegen Australie dan staat het na 4 kwarten 4-0 dat doen Ze niet en Australie Scoort een corner 7 min voor tijd die de keepster gewoon had moeten hebben. Die shoot outs had Nederland volledig en Alleen aan zichzelf te wijten. Een wk waarin je na 3 poule wedstrijden op +26 staat is gewoon niet serieus te nemen. Een finale winnen op een Wk Met 6-0 dat is echt een devaluatie van je sport. En inderdaad de Ned dames trainen hard en kunnen er niks aandoen dat er Geen concurrentie is maar het is gewoon schadelijk voor de sport .

 10. JoostS

  Beste team heeft gewonnen das duidelijk en felicitaties daarvoor. Dat de FIH besloot de elftallen geen enkele rust te geven tussen halve finale en finale is respectloos en dom Jammer dat afzonderlijke Hockeybonden (ook KNHB) niet bij machte zijn dit soort uitwassen te voorkomen.

 11. albertmonpellier

  Bladibladibla🤨commentaar van lik mijn bladipiep en kus mijn bladipiep! Hou op hoor!! En dan ook nog vraagtekens bij Eva de Goede? Als men niet ziet wat zij allemaal doet, dan heb je echt piep in je ogen! You go Eva👍🏾You go Alyson Annan, NL Team en staf! Mooi de mond gesnoerd👋🏾👋🏾

 12. MIck

  Wie hebben Ze de mond gesnoerd dan?

 13. robboomsma

  Gewoon goed als team, steady gespeeld. Weinig op aan te merken. Ik spreek niet in uitblinksters en tegenvallers. Iedereen in dit team heeft dit mede mogelijk gemaakt, eigen stappen gezet, en die waren te zien. Ik vind het vooral erg jammerlijk dat er velen zijn in Nederland die altijd wel wat te zeuren hebben. Wees blij ze waren de beste van het toernooi, en hebben het goed afgesloten punt. Speelde goed als team, mensen die omdat iemand weinig scoort, iemand uit vorm of tegen vinden vallen, mogen toch echt achter de oren krabben wat ze wel en niet zien...........

 14. MIck

  Hoezo zeuren? Jij kan toch ook zien dat dit niet goed voor de sport is

  1. robboomsma

   Ja dat zie ik ook.... daar ging dat stukje ook niet over😉

 15. MIck

  Je begint er toch zelf over in je verhaal.

 16. lynnBosman

  Rick; lol ik heb het niet over Paumen, maar over dit toernooi met een erg zwaar veld. Ook verdedigen landen steeds beter. Barrinuevo, Danson, Punt, Kenny schoten ze er ook niet in. Er was ook geen noodzaak voor een variant. Paumen schoot ze er ook niet allemaal later meer in. V Maasakker is geen Paumen. Jansen komt eraan en v Maasakker ls corner is goed. Verder jeetje ze hebben gewonnen, hadden ze verloren was het ook niet goed. De top is smal, erg smal. Ook bij de jeugdteams steekt NL er ver bovenuit. Ja mag best kritisch zijn, maar je mag ook trots zijn op deze steengoede selectie.

  1. Derrick Bijker

   Ik kom met welgeteld 1 puntje dat beter kan en vervolgens doe jij het voorkomen alsof ik een zuurgraad van heb ik jou daar heb......

 17. frank-hagemans

  Een aardig verbeterpunt wat echt relevant is betreft de inrichting van het tournooi door de FIH. Een pauze van 5 dagen tussen wedstrijd 1 en 2, geen pauze tussen halve finale en finale en een merkwaardige poule-indeling. Hier is werk voor planners en echte hockeykenners. Wie van de FIH gaat dit nu eens echt goed opzetten?

 18. lynnBosman

  @Rick, dat laatste stukje was niet zozeer tegen jou maar in het algemeen :) alinea's maken kan hier niet dus excuses daarvoor.


Wat vind jij? Praat mee...