Oranje Dames plaatsen zich voor finale na ruime zege op Britten

Door een overtuigende 0-4 overwinning op Groot-Brittannië hebben de nog ongeslagen Oranje Dames zich donderdag in Changzhou geplaatst voor de finale van de Champions Trophy, die zondag wordt gespeeld. Margot Zuidhof (twee keer), Marijn Veen en Ginella Zerbo maakten de doelpunten tegen de nummer twee van de wereld.

Nederland was klassen beter dan Groot-Brittannië, dat er niet aan te pas kwam. Binnen drie minuten was het al raak, na een goede pass van Margot van Geffen de cirkel in. Er ontstond een scrimmage, waarna de bal via Ginella Zerbo bij de tweede paal belandde. Daar stond de scherpe Marijn Veen. Eerst sloeg ze nog over de bal heen, haar tweede poging eindigde wel in het net: 0-1.

Doelpunt en kansen

In het tweede kwart kwam Maartje Krekelaar met een prachtige dribbel de cirkel in, waar ze een verdediger knap uitspeelde en de bal naar Margot Zuidhof passte. Die schoot ‘m uit de draai tussen de benen van de Britse keepster Amy Tennant door, die deze Champions Trophy Maddie Hinch vervangt, die rust neemt van de nationale ploeg. De 0-2 was een meer dan terechte voorsprong voor de Oranje Dames, die via Maxime Kerstholt en Margot Zuidhof nog twee grote kansen kregen voor rust.

Het derde kwart was nog maar net begonnen of Ginella Zerbo sloeg vanaf de kop van de cirkel met haar backhand de 0-3 binnen. Aan het begin van het vierde kwart legde Laura Nunnink de bal terug op Margot Zuidhof, die haar tweede van de dag maakte (0-4).

China laatste tegenstander

Vrijdag heeft zesvoudig kampioen Nederland een rustdag. Zaterdag is de laatste poulewedstrijd tegen gastland China. Zondag wacht de finale, tegen Australië of China.

Maria Verschoor aan de bal. Foto: OrangePictures/Andre Weening


Lees hieronder de live-updates terug.

’60 Het is afgelopen. De variant gaat er niet in.

’59 Nederland krijgt nog een strafcorner.

’55 Strafcorner voor de Britten, de eerste. Wordt eruit gelopen.

’55 Grote kans voor de Britten, maar Josine Koning redt.

’53 Nog zeven minuten te gaan. Nederland gaat zich overtuigend plaatsen voor de finale.

’46 0-4! Nunnink legt ‘m terug op Zuidhof, die raakt tipt. Haar tweede goal deze wedstrijd.

Einde Q3.

’40 Strafcorner nummer vier voor Oranje. Mag Yibbi Jansen hem nu na drie gemiste pogingen van Van Maasakker nemen? Nee, het is Van Maasakker die de variant speelt op de inglijdende Zerbo. Haar tip gaat naast de paal. Geen doelpunt.

’35 Goal van Zerbo! 0-3! Vanaf de kop van de cirkel schiet Zerbo met haar backhand haar tweede doelpunt van het toernooi binnen.

’33 Strafcorner voor Nederland, de derde. De flats van Van Maasakker wordt uitverdedigd. Er volgt een counter van de Britten, maar Verschoor verovert de bal. Gevaar geweken.

Q3 is begonnen.

Einde Q2. Nederland staat verdiend met 0-2 voor.

’25 Strafcorner voor Nederland, de tweede. De sleeppush van Van Maasakker wordt eruit gelopen.

’23 Strafcorner voor Nederland, dankzij Zerbo. Van Maasakker sleept hem op de voet van de keepster.

’20 Maria Verschoor soleert vanaf het middenveld helemaal naar de achterlijn. Een knappe actie, waarna ze de bal bij Maxime Kerstholt krijgt. Die schiet uit de draai naast. Dit had de 0-3 kunnen zijn.

’17 Zuidhof scoort! 0-2. Het mooie voorbereidende werk is van Maartje Krekelaar, die met een goede dribbel de cirkel in komt en een Engelse verdediger uitspeelt. Uit de draai schiet Zuidhof knap de 0-2 binnen. Haar eerste doelpunt van dit toernooi.

Einde Q1. De beste kansen zijn voor Nederland.

’10 Een mooie pass over linkerflank van Van Geffen eindigt bij Zerbo, die de cirkel binnen dribbelt. Ze speelt Maria Verschoor aan, die uit kansrijke positie naast de goal tipt.

‘8 Xan de Waard verovert de bal op het middenveld en speelt Laurien Leurink aan. Leurink geeft een lekkere pass op de inglijdende Margot Zuidhof in de cirkel, die de bal tegen keepster Tennant glijdt.

‘3 Een sterke start voor de Oranje Dames tegen de Britten.

‘3 Marijn Veen scoort! Een goede pass van Margot van Geffen de cirkel in, waarna er een scrimmage ontstaat. Via Zerbo belandt de bal bij de tweede paal bij Marijn Veen. Eerst slaat ze over de bal heen, dan schiet ze ‘m alsnog binnen. 0-1. Haar vierde goal van dit toernooi. 

‘2 Eerste schot op doel is al een feit: van Margot van Geffen. De Britse keepster Amy Tennant redt.

‘1 We zijn begonnen.

‘0 De volksliederen worden gespeeld.


14 Reacties

 1. robvisser

  Wow. Prachtig voorbereidend werk van Krekelaar en heel fraaie goal van Zuidhof. Top! 2-0

 2. circlestorm69

  Fijn om in de 3e minuut op voorsprong te komen, ook al was het een rommel goal. En de 4e voor Veen. Niet slecht voor een debutant! Heerlijke actie van Krekelaar en mooi afgerond. Misschien nog mooier was de loopactie van Verschoor. Wat een afstand kon ze afleggen. Jammer dat het (weer) niet afgerond werd. Er staan er een paar wat slordig te spelen. Verwacht nog wel een paar goals want de meesten zijn erg gretig.

 3. lexi-b

  Yup Leuke pot hockey Mooi te zien hoe het team in het toernooi groeit Er zit meer in het vat qua doelpunten, komt vast wel in de 2e helft.

 4. robvisser

  Waarom neemt Yibbi Jansen geen penaltycorners? Ik zou haar nu maar eens de kans geven.

 5. robvisser

  Het lijkt erop dat het tempo Maxime Kerstholt boven het hoofd groeit.

 6. circlestorm69

  Precies. Had er misschien al wel eentje in gegaan. Misschien toch nog een beetje bang voor/onderdanig aan van Maasakker.

 7. robvisser

  Het zal wel een afspraak zijn, maar als je Yibbi meeneemt, waarom dan niet haar grootste kracht gebruiken? Ik snap het niet helemaal.

 8. circlestorm69

  En weer niet RobV. Al had deze variant wel wat kunnen zijn.

 9. circlestorm69

  Wat was trouwens dat verhaal van die bitjes? Zijn er echt speelsters die ze tussentijds uit doen?! Behalve dat het super dom is, mag het toch niet? Ik zag zelfs speelsters het volkslied zingen met bitje in! Kan het me haast niet voorstellen. Gezwam van de commentator?

 10. robvisser

  Ok, Maxime Kerstholt heeft meer penaltycorners genomen dan Yibbi Jansen deze wedstrijd.

 11. circlestorm69

  Hahaha. En wat voor eentje....

 12. circlestorm69

  Er had meer ingezeten maar 0 - 4 is toch erg lekker om zo in de finale te komen. Ik vond Verschoor de beste. Die was echt overal. Heel veel mooie acties, die dan helaas niet afgemaakt werden. Fijn voor haar want al dat gezeur over haar vorm het laatste jaar lijkt me best vervelend. Leuk dat Veen en Zerbo er als "nieuwelingen" weer eentje mogen bijschrijven.

 13. marijeknuvers

  Leuke wedstrijd. Hoog tempo. Ik vermoed dat iedereen wel wat positiefs uit deze wedstrijd meeneemt. Wat hebben we toch veel fantastische speelsters.

 14. robvisser

  @circlestorm69 Zeker, Maria Verschoor speelt een puik toernooi. Die heeft er zin aan.


Wat vind jij? Praat mee...