Nederland uitgeschakeld door Duitsland in HWL Final

Nederland is in de kwartfinale van de HWL Final uitgeschakeld door Duitsland. Na een 3-3 eindstand, wonnen de Duitsers via shoot-outs met 4-3. Nederland speelt vrijdagmiddag om 15.00 uur tegen Engeland in de strijd om plek zeven. 

Na een moeizame poulefase speelden de Oranje Heren tegen Duitsland een goede wedstrijd en kwamen zelfs op een 1-2 voorsprong. Duitsland profiteerde echter optimaal van een gele kaart voor Tristan Algera en draaide de score om: 3-2. In de slotseconden gaf Mirco Pruyser hoop aan de Nederlanders door de 3-3 te scoren.

In de beslissende shoot-outserie kwam Nederland nog wel op voorsprong via uitblinker Mirco Pruyser. Daarna liep de ploeg van bondscoach Max Caldas weer achter de Duitsers aan. De winnende shoot-out werd gescoord door Christopher Rühr, die simpel doelman Pirmin Blaak passeerde: 4-3.

Duitsland – Nederland 3-2 (1-2) 
Duitsland wint na shoot-outs 4-3

’10 Johannes Grosse 1-0
’21 Mirco Pruyser 1-1
’27 Bjorn Kellerman 1-2
’34 Florian Fuchs 2-2
’41 Constantin Staib 3-2
’70 Mirco Pruyser 3-3

 

———————————————————————————————————————————

Bekijk hieronder de live-updates

Christopher Rühr 4-3

Bjorn Kellerman 3-3

Linnekogel  3-2

Seve van Ass 2-2

Miltkau 1-2

Robbert Kemperman mist (buiten de tijd)

Matt Grambusch 1-1

Mirco Pruyser 1-0 Nederland

Florian Fuchs mist

Billy Bakker mist

Shoot-outs!

Goal Pruyser: hij maakt van dichtbij de 3-3. Nu bijna zeker shoot-outs. 

’58 Pruyser uit de draai gevaarlijk. Net niet op de goal.

’55 Nederland krijgt zesde strafcorner, maar weet met de sleep niet te scoren.

’54 Nederland krijgt de vijfde strafcorner. Neemt ‘m door het slechte stuk veld daar op een ludieke manier. Bal gaat direct naar Kemperman, die met zn backhand slaat. Bal wordt uitgelopen.

’52 Valentin Verga forceert de vierde Nederlandse strafcorner. Van Ass en Havenga op de kop. Bal wordt niet goed gestopt.

’51 Seve van Ass pakt de bal af en geeft aan Pruyser. Die slaat in kansrijke positie de backhand hoog over.

Einde Q3

Goal Duitsland. Fuchs slaat backhand op legguards Blaak. Constantin Staib door de benen van Blaak. 3-2.

’40 Algera krijgt een gele kaart, was namelijk z’n tweede groene kaart. Nederland nu even in ondertal.

’38 Derde Nederlandse strafcorner via Brinkman. Bal wordt niet goed gestopt. Oranje speelt overigens aanvallend in de cirkel waar het aangeven altijd moeilijk is en bijna alle landen moeite hebben met de strafcorner.

’37 Tweede Nederlandse strafcorner. Algera en Havenga staan klaar op de kop cirkel. Sleep Havenga wordt eruit gelopen.

Goal Duitsland. Florian Fuchs scoort met zijn forehand, hard achter Blaak. 2-2.

We zijn begonnen met Q3.

RUST. Nederland leidt met 1-2 na een 1-0 achterstand. Mirco Pruyser leidde de comeback in voor Oranje.

’28 Met de 1-2 voorsprong lijkt Nederland alleen maar sterker te worden. Van Dam en Bakker gevaarlijk in cirkel, maar geen strafcorner of goal.

Goal Nederland. Thijs van Dam draait mooi in de Duitse cirkel en Bjorn Kellerman maakt mooi af met de backhand. 1-2.

BHUBANESWAR – Bjorn Kellerman (Ned) heeft de stand op 1-2 gebracht tijdens de Hockey World League Finals , de kwartfinale wedstrijd Duitsland-Nederland. Foto: Koen Suyk

’24 Derde Duitse strafcorner. Aangeven gaat niet goed.

’22 Dieter Linnekogel mag uithalen, maar Van der Ven redt met de handschoen.

’20 Brinkman haalt met de backhand uit. De Duitse keeper redt.

Goal Nederland. Pruyser zet zelf de aanval op. Krijgt ‘m via een scrimmage weer terug en tikt de 1-1 binnen. Heel knap doorgezet van de spits, die genomineerd is tot wereldspeler van het jaar. Nu 23 goals in laatste 24 interlands.

Sam van der Ven keept het tweede kwart bij Oranje.

Einde Q1.

’14 Eerste strafcorner voor Nederland na goede actie Van Ass. Daarvoor mooie aanval via Joep de Mol, Verga en Pruyser. Bakker kan de corner niet goed stoppen. Probeert daarna een backhandschot, maar dat lukt niet.

Goal Duitsland: Julius Meyer heeft alle ruimte om uit te halen en doet dat ook kundig, in de korte hoek langs Pirmin Blaak. Oranje dacht dat Meyer shoot maakte en die deed dat ook, maar je kunt geen videoref buiten 23-metergebied aanvragen. 1-0 voor Duitsland. Nederland vraagt alsnog een videoreferral aan voor de goal. Het blijft een goal en Nederland staat 1-0 achter. 

’10 Pruyser probeert wat te forceren in de Duitse cirkel. Lukt net niet door goed verdedigen door de Duitsers. Meteen daarna krijgt Pruyser de bal in de cirkel en geeft hij de bal met z’n backhand voor, maar er staat niemand bij de goal.

‘6 Nederland begon sterk aan de wedstrijd, zoals ze al de hele week doen. Maar Duitsland nam daarna het initiatief over.

‘5 En alweer de tweede strafcorner voor Duitsland. Tegen België kreeg Oranje er tien tegen. Laten we hopen dat het niet zo’n dag wordt. Aangeven en stoppen gaat niet perfect bij Duitsland, waardoor er geen sleep volgt.

‘4 Duitsland kwam gevaarlijk binnen over de achterlijn, maar gevaar is geweken. Even later toch eerste strafcorner voor Duitsland. Pirmin Blaak redt stijlvol op de inzet van Martin Häner.

‘1 Kwartfinale is begonnen. Pruyser neemt de bal uit.

Line-up: Billy Bakker is vandaag aanvoerder en groet de supporters in het Kalinga Stadium, die hij nog goed kent van zijn tijd bij de Kalinga Lancers.

Hier lees je vanaf 15:00 de live-updates van de kwartfinale van de HWL Final in Bhubaneswar tussen Nederland en Duitsland. Deze onvervalste klassieker is de vierde en laatste kwartfinale hier in India.Ondanks een matige poulefase waarin de Oranje Heren als laatste eindigden, achter Argentinië, Spanje en België, begint het toernooi vanaf de kwartfinales pas echt. Want iedereen was voor de kwartfinales geplaatst. Drie goede wedstrijden en Oranje kan alsnog het toernooi winnen.

Poulewinaar Duitsland is donderdagmiddag de sterke tegenstander van Oranje. De laatste keer dat Oranje Duitsland trof in een officiële wedstrijd was de strijd om het brons op de Olympische Spelen in Rio. Toen won Duitsland nadat ze de 1-1 de shoot-outs beter namen. Juist de ploegen die hoog eindigden (België en Spanje als nummers 1 en 2 van de poule van Nederland) zijn al uitgeschakeld. De grootste verrassing was natuurlijk dat thuisland India poulewinnaar België versloeg. Zoals het er nu naar uitziet zullen de halve finales er zo uitzien: op vrijdag India-Argentinië en zaterdag Australië-Nederland/Duitsland. Dit is nog niet officieel bevestigd door de FIH.

Voor Martijn Havenga is zijn uitverkiezing voor de selectie van de HWL Final een heerlijk toetje na zijn schitterende jaar, waarin hij landskampioen werd met zijn club Kampong. Hij vertelde eerder aan hockey.nl dat hij een scenario van vierde worden en de titel pakken, in ieder geval in de vingers heeft. Middenvelder en aanvoerder tegen België Seve van Ass gaf aan dat hij zich na de wedstrijd tegen België wel zorgen maakte om het gebrek aan felheid en scherpte in dat treffen tegen onze Zuiderburen. Dat vond hij verontrustend. Laten we hopen dat het vandaag anders is.

Pirmin Blaak na de wedstrijd tegen Spanje. Foto: Koen Suyk

Pirmin Blaak begint bij Nederland in de goal, nadat hij wegens reizigersdiarree de wedstrijden tegen Argentinië en België moest missen.

Opstellling Nederland: Pirmin Blaak, Sander Baart, Martijn Havenga, Tristan Algera, Joep de Mol, Robbert Kemperman, Valentin Verga, Billy Bakker, Seve van Ass, Mirco Pruyser, Thierry Brinkman.

Vliegende wissels: Lars Balk, Thijs van Dam, Glenn Schuurman, Bjorn Kellerman, Sam van der Ven (k), Floris Wortelboer.


5 Reacties

 1. robvisser

  Eerlijk is eerlijk, Nederland speelde een erg zwak toernooi en kon eigenlijk nergens aanspraak op maken. Max Caldas heeft de mannen slecht voorbereid en zal met de selectie ook andere keuzes moeten maken. Joep de Mol en Havenga waren wat mij betreft de zwakke plekken van het team en het rare keeperswissel systeem mag ook op de schop. Jaap Stockmann is gewoon de beste keeper en Max Caldas benadeelt Nederland door hem niet te selecteren. Tuurlijk, hier en daar pech met ziektes en het geval Mink van der Weerden, maar dit was al met al beneden de maat. Nu nog een keer proberen te vlammen tegen Engeland.

 2. RalphJacobs

  Waarom niet Van der Ven de hele wedstrijd laten keepen??

 3. xlatoya

  Belachelijk dat Verga zonder bitje speelt.. goed voorbeeld..

 4. w-j-arriens

  was spannende wedstrijd, leuk om te zien. Ned had al gedurende de reguliere speeltijd de wedstrijd moeten beslissen. Niet alleen vandaag maar al langere tijd zie ik tegengoals vallen die door de benen van de keeper (ook de vorige keep van Oranje) gaan. Die 3e goal van de Duitsers in de korte hoek had never nooit mogen vallen. Alle keeper svp trainen op benen bij elkaar en bij shootouts op de been blijven.

  1. jaap-r

   Zo te horen ben je geen keeper, want dan zou je weten dat een harde bal door de benen vaak minstens net zo moeilijk, als niet moeilijker dan, andere ballen behalve ballen in het zijnet en binnenkant paal zijn. Het ziet er inderdaad knullig uit en blaak en van der ven zijn ook niet de beste keepers ooit, maar het is niet zo simpel als “alle keepers trainen op ballen door het midden”.


Wat vind jij? Praat mee...