Nederland verslaat Engeland en wordt zevende op HWL Final

Met de eerste zege op de HWL Final in Bhubaneswar heeft het Nederlands elftal tegen Engeland beslag gelegd op de zevende plaats, een dag na de nederlaag in de kwartfinale tegen Duitsland via shoot-outs. Het regende voor het eerst tijdens deze HWL Met zijn vijfde doelpunt van het toernooi was spits Mirco Pruyser degene die Oranje de overwinning bezorgde.

Op een bijna onbespeelbaar veld, in moeilijke omstandigheden, knokte het Nederlands elftal zich naar de eerste en enige overwinning op deze HWL Final in Bhubaneswar. Misschien paste deze troosteloze setting ook bij het belang van deze wedstrijd: het verschil tussen een zevende of een laatste plaats bij deze laatste editie van de HWL Final, die Nederland drie jaar geleden nog won.

BHUBANESWAR – Valentin Verga (Ned) stuit op keeper Harry Gibson (Eng) tijdens de Hockey World League Finals , de wedstrijd om de 7e plaats, Engeland-Nederland. Foto: Koen Suyk

Na een succesvol jaar met winst, goed spel en een nieuwe koers in de HWL3 in Londen en schitterende prolongatie van de Europese titel in het Wagener Stadion ging het vanaf het begin in India niet naar wens. Beoogd aanvoerder Mink van der Weerden ging tijdens de warming-up van de eerste poulewedstrijd tegen Spanje al door z’n enkel en kwam het hele toernooi niet in actie. Het zou achteraf het startschot blijken van een matig toernooi van Oranje.

Tegen Engeland wilden de Oranje Heren zich niet laten kisten door de slechte omstandigheden. Er gebeurde weinig in de eerste helft en beide teams hadden ook moeite om met harde passes elkaar te bereiken. Maar toen goaltjesdief Mirco Pruyser de 1-0 binnen schoof was de opgeluchte reactie van Pruyser en Valentin Verga van de gezichten af te lezen. Het Nederlands elftal wilde hier absoluut niet laatste worden. Aanvaller Thijs van Dam kon in de laatste minuten nog de bal in een leeg goal schuiven, omdat de Engelse ploeg hun keeper had gewisseld, maar het talent schoof de bal naast.

Engeland-Nederland 0-1 (0-0)
’42 Mirco Pruyser 0-1

Lees hieronder de live-updates


Tristan Algera en Mirco Pruyser juichen nadat de 1-0 is gescoord. Foto: Koen Suyk

’56 De Engelsen hadden hun keeper al gewisseld voor een veldspeler. Van Dam krijgt de kans om de 0-2 te maken, maar legt de bal vanaf de linkerkant net naast het lege Engelse doel.

’54 Tweede Engelse strafcorner. De sleep wordt gestopt door Van der Ven.

Q4 is begonnen.

Goal Nederland: wie anders dan Mirco Pruyser die van dichtbij de bal netjes langs Pinner werkt. 1-0 voor Nederland.

’35 Thijs van Dam bijna gevaarlijk in de cirkel, maar Engelse keeper Pinner werkt weg.

Eerste Engelse strafcorner. Komt geen gevaar uit.

De tweede helft is begonnen. Het laatste half uur hockey hier voor de Nederlanders.

BHUBANESWAR – Joep de Mol (Ned) met Phil Roper (Eng) tijdens de Hockey World League Finals , de wedstrijd om de 7e plaats, Engeland-Nederland. Foto: Koen Suyk

Rust in Bhubaneswar. Nog geen grote kansen genoteerd of strafcorners.

’23 Sander Baart verliest de bal op de middenlijn. Kans daarna voor de Engelsen, maar Van der Ven redt goed.

’21 Tristan Algera grijpt goed in bij Christopher Griffiths die de cirkel binnenkwam.

Einde Q1: er zijn al wat glijpartijen geweest. Vooralsnog geen kansen over en weer. Sam van der Ven komt er weer in voor Blaak.

’10 Nederlanders proberen er echt wat van te maken, zijn al een paar keer in de cirkel geweest via combinaties, maar nog geen kansen of strafcorners.

‘3 Het kunstgrasveld is overduidelijk wat trager door de regen. Passes worden daardoor makkelijker onderschept.

‘1 Het regent keihard nu in Bhubaneswar. Mirco Pruyser heeft de bal uitgenomen.

De volksliederen hebben geklonken. Nederland begint aan de kant waar ze de strafcorner slecht kunnen aangeven en waar alle landen moeite hebben om het slepen en stoppen goed te krijgen door een stuiter.

Hier vind je de live-updates van de wedstrijd Engeland-Nederland op de HWL Final in Bhubaneswar, een dag na de uitschakeling tegen Duitsland in de kwartfinale na shoot-outs. Nu volgt een confrontatie die de Oranje Heren liever hadden willen vermijden in India: de wedstrijd om de zevende en achtste plaats. Het regent hier voor het eerst tijdens deze HWL Final, dus de tribunes zijn nog vrij leeg.

In de halve finale van het EK in het Wagener Stadion werd het tegen de Engelse hockeyers 3-1 voor Oranje. Op de HWL3 in Londen dit jaar  2-0, in de halve finale.

Opstelling Nederland: Pirmin Blaak, Sander Baart, Joep de Mol, Martijn Havenga, Tristan Algera, Floris Wortelboer, Robbert Kemperman, Valentin Verga, Billy Bakker, Thierry Brinkman, Mirco Pruyser.

Vliegende wissels: Seve van Ass (c), Lars Balk, Thijs van Dam, Glenn Schuurman, Bjorn Kellerman, Sam van der Ven (k).


Wat vind jij? Praat mee...