Nederland wint van Argentinië dankzij drie rake strafcorners

De Oranje Dames hebben zondag hun tweede wedstrijd van de Champions Trophy in Changzhou met 3-0 gewonnen van Argentinië, de nummer vier van de wereld. Caia van Maasakker (twee keer) en Yibbi Jansen waren dodelijk uit de strafcorner, het wapen dat Nederland de overwinning bracht.

Vier strafcorners kregen de Argentijnen in de eerste twee kwarten, waarin ze het grootste deel domineerden en Nederland onder druk zetten. Maar keer op keer stuitten ze op de goed keepende Anne Veenendaal, een uitloopster van Oranje of schoten ze naast. Drie minuten voor rust liet Caia van Maasakker zien hoe het wel moet. In de eerste strafcorner van Nederland sleepte de verdediger van SCHC de 1-0 binnen.

Terecht was de voorsprong misschien niet, maar de Oranje Dames overleefden de dominante beginfase van Las Leonas wel. Bovendien was de goal een mooie opsteker voor de regerend Europees- en wereldkampioen, die na rust beter ging spelen en opnieuw dodelijk uit de strafcorner was.

Toen Nederland vlak voor het einde van het derde kwart voor de tweede keer een strafcorner kreeg, stond Van Maasakker niet in het veld. Op de kop van de cirkel meldde Yibbi Jansen zich, die de bal feilloos in dezelfde hoek sleepte als Van Maasakker: 2-0.

Yibbi Jansen juicht na haar doelpunt. Foto: OrangePictures/Andre Weening

In het vierde kwart sleepte Oranje via Van Maasakker ook de vierde strafcorner van Nederland binnen (3-0), waardoor de wedstrijd beslist was.

Maandag heeft zesvoudig kampioen Nederland een rustdag. Dinsdag spelen de Oranje Dames tegen Australië, dat indruk maakt en de eerste tweede wedstrijden heeft gewonnen. Daarna volgen nog duels tegen olympisch kampioen Groot-Brittannië en gastland China.

Zaterdag wonnen de Oranje Dames hun eerste wedstrijd met 3-1 van Japan, dankzij twee doelpunten van debutante Marijn Veen en één van Maria Verschoor.


Lees hieronder de live-updates terug. 

’60 Het is afgelopen.

’53 Geel voor Agustina Habif.

’48 Strafcorner voor Nederland. Van Maasakker sleept ‘m via een stick naast. Nog een corner voor Nederland. Die gaat er wel in! Van Maasakker scoort! 3-0!

Einde Q3.

’45 Strafcorner voor Nederland. Yibbi Jansen sleept ‘m binnen! 2-0! 

’41 Kans voor Argentinië. Cavallero slaat de bal op de zijplank.

’40 Nederland speelt beter dan in het begin van de wedstrijd, maar Argentinië blijft de betere ploeg. Kunnen de Oranje Dames hun 1-0 voorsprong vasthouden?

’35 Nederland weer met elf.

’33 Strafcorner voor Argentinië, de vijfde. Von der Heyde flatst, Nederland verdedigt uit.

’31 Groene kaart voor Pien Sanders.

Q3 is begonnen.

Foto: OrangePictures/Andre Weening

Einde Q2.

’29 Een goede aanval voor Nederland. Via Verschoor belandt de bal bij Zerbo, die terug speelt naar Verschoot. Zij tipt op goal, maar de Argentijnse keepster Succi redt.

’27 Nederland krijgt voor het eerst een strafcorner. Caia van Maasakker scoort! 1-0! De Argentijnen kregen vier corners maar scoorden niet, Nederland doet het bij de eerste poging wel. 

’26 Strafcorner voor de Argentijnen, de vierde. De flats van Florencia Habif gaat via een Nederlandse stick over.

’25 Via een uitbraak stormt Xan de Waard de cirkel binnen. Ze gaat een actie aan, maar bereikt Zuidhof niet. Bal schiet over de achterlijn.

’23 Strafcorner voor Argentinië, de derde voor Las Leonas. Gorzelany pusht over de grond, Veenendaal redt met haar voet.

’20 Nederland komt moeilijk onder de druk van Argentinië uit.

’17 De Goede is terug in het veld. Nederland weer met z’n elven.

’17 Strafcorner voor Argentinië na een overtreding van Pien Sanders. Von der Heyde slaat naast.

’16 Tweede kwart is begonnen.

Einde Q1. Argentinië is de betere ploeg.

’13 Kans voor Argentinië. Alonso slalomt na balverlies van Verschoot door de Nederlandse verdediging heen, waarna Merino op doel schiet. Schot wordt van richting veranderd.

’12 Sanders terug in het veld. Nederland nu met 10.

’11 Nederland nu met z’n negenen vanwege een groene kaart voor Pien Sanders en geel voor Eva de Goede.

’11 Ginella Zerbo soleert over de achterlijn, maar het levert geen concrete kans op.

‘8 Strafcorner voor Argentinië. Florencia Habif flatst over de grond op de voet van Veenendaal. In de rebound slaat Agustina Gorzelany naast.

‘7 Caia van Maasakker levert, voor de tweede keer deze wedstrijd, de bal in bij een Argentijnse, die op goal schiet. Goede redding van Veenendaal.

‘5 Voor het eerst gevaar van Nederland. Een pass van Maria Verschoor bereikt Margot Zuidhof net niet. De bal gaat over de achterlijn.

‘3 De Argentijnen, die hun eerste wedstrijd verloren van Australië, zoeken meteen in het begin van de wedstrijd de aanval.

‘1 De wedstrijd is begonnen. Nederland neemt iets te veel tijd voor de huddle en staat nog niet goed opgesteld op het moment dat het fluitsignaal voor het begin van het duel gaat.

Op deze tweede speeldag van de Champions Trophy in Changzhou vieren Marijn Veen (22) en Yibbi Jansen (19) hun verjaardag.

Meer live hockey


27 Reacties

 1. robvisser

  Waar is Caia van Maasakker mee bezig?

 2. maus2018

  Argentinië heer en meester eerste kwart. Ben benieuwd hoe Nederland dit kan keren.

 3. frank-hagemans

  Onthutsend zwakke vertoning tot op heden.

 4. vostammer

  Matla moet « rusten »

 5. circlestorm69

  Echte iedere bal waarmee ze in aanraking komt gaat fout. En dan wel de SC raak schieten. Haha. Geheel onterechte voorsprong. Ze kunnen elkaar echt niet vinden, en 74% balbezit op de NLse helft kan echt niet. De enige die ik meerdere mooier acties heb zien maken was Verschoor. Maar ja, daarna was er niemand die er ook maar iets mee deed. Gelijk weer inleveren die bal.

 6. maus2018

  Gouden regel bij iedere sport, als je niet scoort valt ie aan de andere kant. Wel super knap één kans één doelpunt. Desalniettemin is Argentinië beter, maar zal nog meer risico moeten nemen en zal Nederland hoogstwaarschijnlijk aan het kortste eind trekken.

 7. albertmonpellier

  Wat een negatief geblaat weer!! Stelletje azijnpissers!! Deze groep is een mooie groep en er krijgen meiden de kans om te groeien. En kom niet aan Maartje Krekelaar, Margo van Geffen, Pien Sanders, Caia van Maasakker en de rest van het team. Allison Annan is goed bezig dus wegblijven met jullie slap geouwehoer!

  1. vostammer

   Dit is geen toernooi om te oefenen, maar om te presteren.

 8. robvisser

  @albertmonpellier Hou toch op, dit is gewoon heel zwak (los van resultaat).

 9. maus2018

  Haha twee kansen twee doelpunten. Ik vermoed dat ze nog twee kansen krijgen en Hanan zal wel zeggen dat ze zeer goed gespeeld hebben🤪

 10. kasparstevens

  Yibbi had in minuten ervoor ook al 2 goede acties. Top!

 11. lexi-b

  En het is weer een 'vreselijke' wedstrijd, waar Nederland wel weer lijkt te gaan winnen. Ik constateer iets bijzonders bij Nederlanders jullie lijken liever 'mooi' te willen verliezen dan 'lelijk te willen winnen. Wat is dat toch? Dit zijn prestatiesporten geen jurysporten. Winnen = winnen. Punt.

 12. MIck

  Zoals al vaker gezegd Nederland is wereldtop en dan komt er heel lang niks en komen andere landen. Het maakt dus ook niet uit in welke samenstelling we naar toernooien gaan. Het verschil is gewoon gigantisch.

  1. lexi-b

   Helemaal eens Mick Daar kunnen we blij mee zijn Het is slim van Annan dat ze over een zo breed mogelijke groep speelsters wil beschikken die op topniveau kunnen acteren Daar kun je het niet mee eens zijn, ik vind het slim Als je de breedte hebt waarom zou je die dan niet willen benutten?

 13. circlestorm69

  @RobV Lisa heeft vast de eerste helft niet gezien. Dat was inderdaad fout op fout. Heb haar nog nooit zo gezien. Maar fijn, ook voor haar, dat ze het met twee rake SC recht zet. En @Lisahockey200...ge lekker ergens anders lopen schelden.

 14. robvisser

  @circlestorm69 Zeker, die strafcorners waren super en haar spel herstelde ook wel na dat eerste kwart. Maar ik dacht echt even, wat is ze nu aan het doen?

 15. Sjang Fijen

  Don' cry for me Argentina werd door Oranje afgestraft met drie rake strafcorners. Wordt dit het geheime wapen van Oranje op deze Championsship? Het kan maar zo. De Argentijnen bakten weinig van de corners en dat is maar goed ook, want over de wedstrijd gemeten hadden ze toch een veldoverwicht. . Maar ja, alleen de goals tellen. Pa en Ma van Maasakker hadden een golden hour op de tribune, even als Ronald Jansen, oud international en de pa van Yibbi, die zijn dochter met verve op dit hoge niveau zag acteren.. Leuk was de rentree van Maartje Ketelaar, met volle inzet en dartele spel , een lust voor mijn oog. Alle Oranje meiden streden met inzet en voor wat ze waard waren, en dat was 3-0 , tegen Argentinie!! Chapeau. Ik zie al uit naar de kraker dinsdagmorgen tegen Australie. Succes meiden. Groet vanuit het koude , wel zonnige Koninkrijk der Nederlanden. . Sjang.

 16. lexi-b

  Ja het was een topwedstrijd ;-) Misschien via het YouTube kanaal van de FIH. Moet je wel een account aanmaken, misschien heb je ook een VPN dienst nodig die je een niet-NL IP-adres geeft ivm afgekocht rechten voor NL. Of via uitzending gemist?

 17. albertmonpellier

  Annan en staf weten wat er speelt in de wereld qua hockey. Winnen is resultaat halen en vreemd dat er toch weer personen zijn die alleen maar azijn pissen!!

 18. pietersmits

  Gelukt om alsnog te zien. Niet te zuur. Prima gewonnen, werk aan de winkel voor Argentinië. Ik vond het toch echt wel beter dan tegen Japan. Dus groei, dus tevreden coach. Op zich ben ik erg voor haalbare doelen stellen.

 19. harald-van-horn

  Typisch voorbeeld van ‘beste stuurlui staan aan wal’. Zoals de Amerikaan zegt ‘opinions are like assholes, everybody has got one’... Spel was inderdaad niet sprankelend. Veel fouten. Ach, het is een nieuwe teamsamenstelling. Als je het niveau van Oranje hebt, heb je de luxe om een Champions Trophy te gebruiken om nieuwe dingen te oefenen. En nieuwe speelsters de kans te geven. En toch lelijk te winnen. Mooi toch? Resultaat en een hoop mensen ervaring opgedaan. Yibbi mooie acties en goaltje meegepikt. Vrijdag Marijn Veen twee goals tijdens haar Oranje debuut. Durf eens ergens van te genieten ipv overal altijd commentaar op te hebben?!

 20. mickh

  Nieuwe speelsters inpassen lijkt mij immer een goed idee. Als er dan ook nog gewonnen wordt, hoewel het spel kennelijk niet al te best is, dan kan je als coach niet ontevreden zijn. Internationaal stelt het dames hockey dermate weinig voor dat de Nederlandse dames volop kunnen experimenteren zonder zich direct een buil te vallen. Elk nadeel heeft zo zijn voordeel, nietwaar?

 21. robvisser

  @mickh Ja, met dat verhaal ben je wel vaker gekomen. Oranje redde het maar ternauwernood tegen Australië op het WK, zo'n shoot-out kan net zo goed anders lopen. Het gaf ook aan dat je weliswaar in principe beter kunt zijn, maar als je minder dan 100% presteert in zo'n wedstrijd, dan kom je in de problemen tegen dat soort toplanden. Ook kleinere landen hebben zich inmiddels sterk verbeterd en daarmee is het niveau in de breedte hoger geworden. Een goede ontwikkeling.

 22. mickh

  Rob, kleinere landen hebben zich sterk verbeterd? Kom nou; het stelt in de breedte natuurlijk geen mallemoer voor bij de dames; dat hebben we het afgelopen WK weer gezien. Het zou de KNHB sieren als ze zich sterker zou maken voor de ontwikkeling van de sport in landen die daar open voor staan. Indien hockey wordt afgevoerd van de Olympische kalender is Leiden pas echt in last. PS: In dat mooie boek van jou zijn de zaken wellicht wat mooier voorgespiegeld dan in werkelijkheid;)

 23. mickh

  Kijk Rob, dat vind ik nou leuk;) Ieder zijn meug, geniet!;)


Wat vind jij? Praat mee...